Nuuk, 28/03/2025 - 05:30
FAKTA: Derfor er militærbasen i Grønland vigtig for USA
USA's vicepræsident og hans hustru besøger fredag en amerikansk militærbase i Grønland. Læs om basen her.
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Den amerikanske vicepræsident, J.D. Vance, og hans hustru vil fredag besøge en amerikansk militærbase i Grønland.
* Pituffik Space Base, der tidligere er kendt som Thulebasen, blev anlagt i Nordvestgrønland i begyndelsen af Den Kolde Krig.
* I kølvandet på Anden Verdenskrig besluttede amerikanerne, at man ville have en landingsbase så langt mod nord som muligt.
* Forsvarsanlægget stod klar i 1952, og siden dengang har USA vedligeholdt sin tilstedeværelse i Grønland.
* På et tidspunkt under Den Kolde Krig var der 10.000 soldater udstationeret på militærbasen, hvilket på det tidspunkt gjorde det til den største by i Grønland.
* I dag har USA omkring 150 personer permanent udstationeret på Pituffik Space Base. Derudover er der en del danskere og grønlændere, som står for selve serviceringen af basen.
* Det er en af de mest fjerntliggende militærbaser i verden. Om vinteren forsvinder solen i ugevis, og temperaturen falder til under minus 30 grader.
* Militærbasens primære formål er at advare USA om eventuelt indgående ballistiske missiler. USA vil holde øje med, om for eksempel Rusland eller Kina indleder et angreb.
* På basen er der en stor radar, som skal spotte eventuelle missiler. Den hedder 12th Space Warning Squadron og har over 3.500 antenner.
* Pittufik Space Base fik sit nye navn i 2023. Årsagen til det nye navn er blandt andet, at basen ikke længere bemandes af folk fra U.S. Air Force, men derimod fra U.S. Space Force.
* Den anden del af basens navn, Pituffik, kommer fra en bebyggelse, der lå i nærheden af, hvor basen blev bygget.
* Oprindeligt lå der en handelsstation, hvor militærbasen er placeret i dag. Den var den dansk-grønlandske polarforsker Knud Rasmussen med til at etablere i begyndelsen af 1900-tallet.
* Pituffik Space Base er det eneste tilbageværende amerikanske forsvarsområde i Grønland.
Kilder: Udenrigsministeriet, Ritzau, The New York Times, Forsvaret.
/ritzau/