Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/06/2024 - 16:22

Kongeparret har indledt deres besøg i Grønland

Kongeparret er efter en smule forsinkelse landet sikkert i Grønland, hvor de har indledt deres besøg.

Af: /ritzau/

Kong Frederik og dronning Mary er lørdag formiddag landet på Pituffuk Space Base i Grønland og har dermed indledt deres første officielle besøg i landet med de nye kongelige titler.

Det skriver det grønlandske medie KNR.

I otte dage skal parret besøge flere dele af selvstyret.

Ved landingsbanen blev de blandt andet taget imod af formanden for Naalakkersuisut, der er Grønlands regering, Muté B. Egede, Rigsombudsmanden og andre fra det officielle Grønland, skriver KNR.

Derudover var flere borgere ifølge mediet mødt op for at tage imod det danske kongepar. De stod klar med flag, selv om parret var en smule forsinket på grund af dårligt vejr ved vestkysten.

Kong Frederik var iført en blå anorak, mens dronning Mary var klædt i sort og havde en beigefarvet jakke på ved ankomsten. Det viser billeder på KNR.

Parret begynder deres besøg i den nordlige del af Grønland. Her skal de besøge Grønlands nordligste by, Qaanaaq - tidligere kendt som Thule - hvor kongen i 2000 indledte og afsluttede sin Sirius-ekspedition.

Derefter skal parret sejle med kongeskibet "Dannebrog" fra den ene by, bygd og ø til den næste.

Derudover skal de blandt andet tage del i et løb, der minder om det kongelige løb Royal Run. Det sker søndag eftermiddag, hvor kong Frederik skal igangsætte løbet i Qeqertarsuaq for alle øens beboere.

Løbet kaldes Qeqertarsuaq Race, Family Mile.

Parret er i Grønland fra lørdag den 29. juni til lørdag den 6. juli.

/ritzau/

København, 01/07/2024 - 15:31

TV 2-værter står i spidsen for ny sportssatsning

3F Superliga får fire timers dækning hver mandag med skiftevis Camilla Martin og Morten Ankerdal som værter, og så faciliterer Carsten Werge nyt debatprogram.

TV 2 har sat holdet til stationens nye sportssatsninger.

Det annoncerer TV 2 i en pressemeddelelse.

"Totalfodbold" er titlen på TV 2's nye fodboldflagskib, der dækker 3F Superliga. Her skiftes Camilla Martin og Morten Ankerdal til at være værter ude på stadion flankeret af fodboldeksperterne David Nielsen og Nicoline Sørensen.

Jesper Amter skal være vært i tv-studiet, hvor han får selskab af Lars Jacobsen og Jonas Hebo, lyder det.

På grund af årets sportssommer, som byder på EM i fodbold, OL og Tour de France, går "Totalfodbold" først for alvor i luften 16. september på TV 2 Play og TV 2 Sport X i forbindelse med ottende spillerunde i 3F Superliga.

"Totalfodbold" begynder klokken 18.00 på TV 2 Play og TV 2 Sport X, indtil mandagskampen fløjtes i gang, og når kampen er færdig, følger programmet op frem til klokken 22.00, lyder det.

Foruden mandagskampen behandler "Totalfodbold" hele Superliga-runden og giver nye perspektiver på de store historier i landets bedste fodboldrække, lyder det videre fra TV 2, der deler rettighederne med Viaplay og således sender halvdelen af kampene fra hver spillerunde.

- Det bliver en anderledes opsamling på hele spillerunden med stærke analyser, hvor vi tager værktøjer i brug, som danske fodboldseere ikke er vant til at se, lover TV 2 Sports chefredaktør, Kristian Bech Josefsen.

TV 2's anden satsning er debatprogrammet "Tirsdagstrænerne", som TV 2 Sports fodboldredaktør, Carsten Werge, bliver vært for.

Her vender han, fodboldekspert David Nielsen og tidligere FCK-direktør Dan Hammer forskellige emner fra indland og udland både inden- men også uden for stregerne, lyder det.

"Tirsdagstrænerne" henvender sig til de debatlystne fodboldelskere, som meget gerne må bidrage til diskussionen via Carsten Werges brevkasse, opfordrer TV 2.

- Det skal ske med kant og kærlighed, så du som seer bliver beriget med nogle spændende perspektiver, samtidig med at du gerne skulle blive underholdt, siger Carsten Werge i pressemeddelelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

Attu, 01/07/2024 - 15:02

Kong Frederik løfter sløret for mindesten i grønlandsk bygd

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kongeparret er i Grønland, og mandag er de i Attu, hvor de ud over afsløring af mindesmærke skal til kaffemik.

Som en del af kongeparrets besøg i Grønland har kong Frederik mandag afsløret et mindesmærke i bygden Attu.

Attu ligger på en mindre ø af samme navn i kommunen Qeqertalik på Grønlands vestkyst.

Af kongeparrets program fremgår det, at de mandag formiddag også er blevet vist rundt i Attu og har besøgt bygdens kirke, skole og børnehave.

De er blevet fulgt rundt af borgmester Ane Hansen og medlemmerne af kommunalbestyrelsen.

Undervejs har kongen altså også afsløret en mindesten i anledning af Attus 200-års jubilæum.

Dagen slutter ifølge programmet med kaffemik - en traditionel grønlandsk sammenkomst, hvor der drikkes kaffe og spises bagværk. Her er der også salmekor og optræden ved udøvere af arktiske sportsgrene.

Kongeparret har desuden fået gaver foræret. Kong Frederik har fået et hvalroshoved, som er skudt lokalt og udskåret af en indbygger i Attu.

Dronning Mary har fået en lokalt strikket halsedisse af moskusgarn.

Kongeparret indledte deres grønlandske besøg 29. juni. Over otte dage besøger parret flere dele af landet.

Attu betyder "den, der bliver berørt", fremgår det af kommunens hjemmeside.

Bygden blev grundlagt i 1818 som en forsøgsstation for garnfangst. Der bor lidt over 200 personer i Attu.

Søndag var kongen og dronningen på besøg i Grønlands nordligste by, Qaanaaq.

Og netop denne by har kongen et særligt forhold til. I 2000 tilbragte han flere måneder der, inden han skulle afsted på en fire måneder lang ekspedition med Siriuspatruljen.

Byens borgere havde i anledning af besøget fundet kongens gamle slæde frem.

- Det er en fantastisk oplevelse at være tilbage i Qaanaaq efter 20 år, også sammen med min hustru Mary, som også var med for 20 år siden for første gang. Der er mange ansigter, som jeg kan kende, og så er der jo mange, der er blevet født, siden jeg var her første og anden gang.

- Det er skønt at se folk her i byen, det er meget overvældende at være tilbage igen, og jeg er meget berørt af det, sagde han ifølge det grønlandske medie KNR søndag.

Der blev holdt taler for kongeparret, ligesom de deltog i en stor kaffemik i byens idrætshal.

Som afskedsgaver fik kongen en hundeslædepisk, mens dronningen fik øreringe.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 01/07/2024 - 12:00

FAKTA: Hvis et familiemedlem bliver syg

* Reglerne om feriehindring på grund af sygdom gælder kun, hvis du selv bliver syg.

* Bliver din ægtefælle syg eller dit barn sygt, gælder reglerne ikke, og du skal derfor holde din planlagte ferie.

* Du har dog altid mulighed for at forsøge at indgå en aftale med din chef omkring omplacering af din ferie, hvis nogle i familien bliver syge.

Kilde: Bella Lea Buono, chefkonsulent i Djøfs rådgivningscenter.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 01/07/2024 - 12:00

Syg inden ferien? Kend dine rettigheder på jobbet

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Du er ikke tvunget til at ligge syg på sofaen derhjemme og se din ferie flyve forbi, hvis du er uheldig at blive sygdomsramt inden din planlagte ferie.

Feber, snot og ondt i hovedet. Det er ikke lige den kombination af symptomer, som du har lyst til at have hængende over dig, inden du skal holde velfortjent fri fra arbejde.

Men er du egentlig tvunget til at holde ferien trods sygdom? Eller er der noget, du kan gøre?

Det er et spørgsmål, som tit bliver stillet blandt fagforeningen Djøfs medlemmer om sommeren, lyder det fra Bella Lea Buono, der er chefkonsulent i Djøfs rådgivningscenter.

Derfor kommer hun her med gode råd til, hvordan du bør forholde dig, hvis situationen skulle opstå.

- Hvis du bliver syg før din ferie, så har du ret til at udskyde den. Du kontakter bare din leder og siger, at du er syg, siger hun og gør opmærksom på, at din arbejdsgiver kan kræve en lægeerklæring.

Når du er rask, kan I sammen planlægge din udskudte ferie, som du kan holde på et senere tidspunkt i ferieåret.

Bliver du syg under din ferie, skal du informere din chef hurtigst muligt. Du skal sørge for at få lægelig dokumentation for din sygdom. Dokumentationen skal gælde fra første sygedag.

Du kan dog først få erstatningsferie, når du har haft fem sygedage i alt under ferie inden for samme ferieår Er du derfor blot syg i tre dage, får du ikke ferieerstatning.

- Men det giver stadig mening at melde din sygdom ind, selv om du måske kun er syg i tre dage. For har du også været syg tidligere - eksempelvis i efterårsferien - så har du jo allerede meldt de første par dage ind, siger Bella Lea Buono.

Det kan også være, at du har været sygemeldt i et stykke tid, og at den sygemelding er tæt på at gå ind over din planlagte ferie.

- Hvis du allerede har booket en udlandsrejse, og din læge vurderer, at din rejse vil hjælpe dig med at blive hurtigere rask, bør du forsøge at få grønt lys fra din arbejdsgiver og din kommune - hvis der bliver udbetalt sygedagpenge - til at tage afsted, siger Bella Lea Buono.

Her skal du først en tur til lægen for at få vurderet, om rejsen vil forhale eller gavne din sygdom.

- Hvis du eksempelvis har en stresssygemelding og har booket en badeferie sydpå, kan det godt være, at du kan få en tilladelse, siger hun og påpeger, at det nok ikke går, hvis du har brækket foden og gerne vil på surferferie.

Bliver du syg inden ferien og vil blive hjemme, kan du med en afbestillingsforsikring få refunderet det beløb, du har betalt for rejsen.

Har du ikke sådan en, kan du måske føle dig fristet til at tage afsted alligevel. Men i så fald skal du være opmærksom på, at det ikke er sikkert, at din rejseforsikring vil dække en eventuel behandling, hvis sygdommen var kendt inden afrejse.

Derfor skal du ifølge Anne Garde Slothuus, der er forsikringsekspert hos Forsikringsoplysningen, der drives af brancheorganisationen Forsikring & Pension, tage kontakt til dit forsikringsselskab.

- Så de kan tage stilling til, om de vil påtage sig risikoen i det tilfælde, hvor sygdommen eksempelvis forværres, siger hun og peger på, at du skal søge en såkaldt forhåndsvurdering.

- Man kan søge om forhåndsvurdering på forsikringsselskabets hjemmeside og oftest få at vide med det samme, om sagen skal undersøges nærmere, eller om der kan gives fuldt dækningstilsagn, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek