Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Prag, 10/05/2024 - 16:18

Målfarlig SHL-trio bliver dansk topkæde i stjerners fravær

Patrick Russell, Mikkel Aagaard og Joachim Blichfeld får et stort offensivt ansvar ved VM.

Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Nikolaj Ehlers og Nicklas Jensen forsøger at få styr på helbredet efter en skadesplaget sæson. Mikkel Bødker har indstillet karrieren.

Sammenlignet med truppen sidste år er det nogle tunge forwardnavne, det danske ishockeylandshold må se bort fra ved VM i Prag. Alligevel er landstræner Mikael Gath ikke bekymret for, at hans hold kommer til at mangle scoringer.

Han har især store forventninger til sin førstekæde med tre spillere, der denne sæson har hamret mål ind i den svenske topliga, SHL.

- Kæden med Patrick Russell, Joachim Blichfeld og Mikkel Aagaard skal være vores absolut største offensive våben, fastslår Gath efter fredagens træning i Prag.

Russell satte i den netop overståede sæson dansk rekord i SHL med 21 fuldtræffere for Linköping. Så mange mål har ingen dansker nogensinde lavet i en sæson i den bedste svenske række.

Blichfeld og Aagaard leverede henholdsvis 17 og 16 scoringer for Växjö og MoDo.

Alexander True bliver center i en offensiv andenkæde med Nick Olesen og Metal Ligaens suveræne topscorer, Mathias From, som makkere.

- Vi har en forwardopsætning, der kan være ganske kreativ og lave mål. Vi kommer til at sprede det lidt ud, og nogle profilers fravær er en mulighed for andre til at tage en toprolle som målskytte. Jeg håber, nogen griber den, siger Mikael Gath.

Stortalentet Oscar Fisker Mølgaard er udset til en mere defensiv rolle i en kæde med Niklas Andersen og Felix Scheel, mens Christian Wejse med Frederik Storm og Morten Poulsen får to meget rutinerede kædekammerater.

- De to kæder er lidt mere "stabile" og kommer til at få mere defensivt ansvar. Men alle kan jo spille både offensivt og defensivt, fastslår landstræneren.

Danmarks VM-premiere mod Østrig begynder klokken 16.20 lørdag eftermiddag.

/ritzau/

København, 20/05/2024 - 20:46

Kongen er i mål efter en lang royal løbsdag

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Kong Frederik afsluttede dagens Royal Run med 10 kilometer rundt i København og Frederiksberg.

Med ben, der muligvis var en smule ømme efter en lang dag på farten, kom kong Frederik mandag aften lidt efter klokken 20 i mål ved Amalienborg og satte dermed punktum for dette års Royal Run.

Han blev modtaget ved målstregen af dronning Mary og sine børn. Blandt dem prins Vincent, der også løb 10 kilometer-distancen i København med sin far - og endda var nogle minutter hurtigere.

Vel ankommet i mål blev han spurgt af den ventende presse, hvordan det var at løbe Royal Run som konge - i og med, at det var hans første tur som regent.

- Det er ligesom at løbe som kronprins. Jeg har fået et nyt karosseri, men motoren er den samme, lød det med et glimt i øjet fra kongen.

Han erklærede sig tilfreds med sit eget løb og sin dagsform og levede fint med at være blevet overgået af sin 13-årige søn.

- Det er skønt at blive slået af den yngre generation. Og hvis jeg kan løbe 16,5 kilometer på en dag, kan de også slå mig på 10 kilometer, sagde han og fortalte desuden, at han skulle fejre præstationen med masser vand og pasta.

Kong Frederiks dag begyndte klokken 10 i Fredericia, hvor han åbnede årets Royal Run med at løbe en engelsk mile efter at være ankommet til fæstningsbyen med Kongeskibet Dannebrog.

Herefter gik turen til Aarhus, hvor kongen nappede fem kilometer i området omkring Marselisborg Slot, inden han satte kurs mod København og den længste distance ved Royal Run.

Det er sjette gang, at Royal Run afholdes efter debuten i 2018, hvor kongen fyldte 50 år.

Dengang var der 70.938 tilmeldte, og i år blev der sat rekord med mere end 95.000 tilmeldte.

På trods af de mange deltagere forløb arrangementet stort set problemfrit.

I Aarhus fik en deltager hjertestop og faldt om, men fik hurtigt hjælp af samaritter og overlevede.

I København spærrede klimaaktivister på et tidspunkt ruten, men de blev hurtigt fjernet af politiet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/05/2024 - 18:05

Mary monterede sidste brik i maleri inden hun løb i Kalundborg

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ruten på fem kilometer i Kalundborg var mere kuperet, end dronning Mary havde forestillet sig.

Dronning Mary nåede mandag eftermiddag at færdiggøre et kunstværk i Kalundborg, inden hun snørede løbeskoene og løb fem kilometer.

Det skriver Sjællandske Nyheder.

Dronningen monterede ifølge mediet den sidste af i alt 7300 brikker i et stort maleri.

Der er tale om et såkaldt pixelmaleri, der henter inspiration fra Lundbyes guldaldermaleri, Gravhøj på Refsnæs.

Maleriet er blevet til i et samarbejde med en lokal børnehave og SFO.

Dronningen ankom omkring klokken 16.30 iført den blå Royal Run-løbetrøje og solbriller.

Kort forinden havde hun i et opslag på Instagram skrevet, at hun så frem til at løbe i Kalundborg. Familiens to hunde var dog skuffet over, at de ikke måtte komme med, lød det.

Dronningen tilbagelagde sammen med de øvrige deltagere Møllebakken, som ifølge TV 2 har en gennemsnitlig stigning på 8,6 procent og er den hidtil stejleste bakke i Royal Runs historie.

- Det var mere kuperet, end jeg havde troet og trænet til, lød det ifølge TV 2 fra dronningen, da hun nåede i mål.

Hele den kongelige familie er mandag i løbeskoene.

Kong Frederik begyndte dagen med at løbe One Mile-strækningen på 1,6 kilometer i Fredericia.

Over middag landede han i Aarhus, hvor han løb fem kilometer.

Kronprins Christian løb 1,6 kilometer i Brønderslev, efter at han kort forinden var blevet firet ned fra et tårn 12 meters højde.

Kongen er i disse timer på vej til dagens sidste programpunkt - ti kilometer i København. Han ventes at ankomme ved 19-tiden.

95.106 deltagere har tilmeldt sig Royal Run i de fem værtsbyer Fredericia, Aarhus, Brønderslev, Kalundborg og København/Frederiksberg.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/05/2024 - 09:00

FAKTA: Forfatterens fif til mere læsetid

* Det altoverskyggende råd er: Sluk skærmene. De er tidsrøvere, og ofte går tiden med ting, du knap nok husker bagefter.

* Hav en god, gammeldags papirbog med dig, når du kommer omkring. Har du bogen med som lydbog eller e-bog, skal du ind på et device, og der risikerer du, at din opmærksomhed allerede er blevet snuppet af en notifikation eller en besked. 

* Gør læsning til en del af dit hjemmeliv. Sørg for, at der er let adgang til bøger. Hvis du har børn, kan du prioritere at læse med dem, så det bliver en naturlig del af hverdagen.

* Udskift mobiltelefonen med en bog, så vidt du kan. Har du eksempelvis en vane med at tage mobiltelefonen med på toilettet, så læg en bog derud i stedet.

Kilde: Benjamin Lamberth, skønlitterær forfatter og blogger på bogslugeren.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 20/05/2024 - 09:00

Sorter ud og lad dine gamle bøger leve videre nye steder

Luis Robayo/Ritzau Scanpix

Hvis dine bøger kan fortsætte deres liv et andet sted, er det meget lettere at sortere ud og sende gode sager videre.

Ude ved vejen står der et ombygget kaninbur, som er sirligt indrettet med hylder. Det fungerer som et bogskab, hvor man kan bytte sig til nye læseoplevelser.

Manden bag det ombyggede kaninbur er Benjamin Lamberth, som er forfatter og blogger om bøger og læseglæde på bogslugeren.dk.

Og han har også gjort det til sin mission på villavejen at sørge for, at aflagte bøger af en vis kaliber kan fortsætte livet i nye hænder.

- Når folk donerer bøger, sorterer jeg i dem, og to tredjedele ryger nok på genbrugspladsen, fordi jeg har erfaret, at de alligevel ikke bliver taget derude. Men til gengæld er en tredjedel af det virkelig lækre ting, som bliver taget igen.

- Så vi har et byttefællesskab, hvor der kommer virkelig mange bøger igennem i løbet af året, og det er bare en fornøjelse at se, at tingene bliver brugt, fortæller Benjamin Lamberth.

At etablere et bogbytteskab er bare en af de måder, du kan puste nyt liv i de gamle bøger, der ellers bare samler støv på hylden.

En anden model, som Benjamin Lamberth altså også bruger til de eksemplarer, der ikke får plads i bytteskabet, er at aflevere dem på genbrugsstationen eller en nærgenbrugsstation. På sidstnævnte ryger de direkte på hylderne, så andre kan snuppe et eksemplar at få glæde af.

Lena Bentsen, som er oprydningsekspert under navnet Farvelrod og forfatter til blandt andet "Farvel rod - hej frihed", foreslår at samle et par af dine aflagte bøger og have med i et net, når du tager ud i forskellige sociale sammenhænge.

- Hvis man er medlem af en klub, hvor man eksempelvis strikker, så kan man tage bøgerne med og spørge de andre, om der er nogle, de vil have. Lad bøgerne vandre, siger oprydningseksperten.

Det er dog vigtigt, at du tager bøgerne med igen, hvis de ikke har fundet en ny ejer. Du må ikke lade dit rod blive andres, som Lena Bentsen udtrykker det.

Lena Bentsen er selv sejler, og der har man ofte mange bøger med om bord til de stille stunder. Og det hober sig gerne op til flere, end der er plads til på den kompakte plads.

Derfor praktiserer hun og hendes mand, at de efterlader nogle bøger i danske eller udenlandske havne, som andre sejlere så kan få glæde af.

- Så har vi skrevet vores navn og bådnavn i. Så kan man lade dem vandre med en lille hilsen og også opfordre til, at den næste skriver sit navn i. Så er bogen ikke død, men stadig i live.

- Vi har så haft en sjov oplevelse med, at vi senere har mødt nogle sejlere, som har kunnet kende vores bådnavn og har sagt: "Nej, det var jo jer!", fortæller Lena Bentsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek