Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/03/2025 - 08:00

Waage Sandø mindes sprut og prut fra 60 år som skuespiller

Den 81-årige danske skuespiller Waage Sandø har gennemlevet et liv i teaterbranchen med masser af spiritus, opmærksomhed fra damerne og pinlige øjeblikke.

Ditte Valente/Ritzau Scanpix

Af: Af Bertram Svarre Carlson, Ritzau Fokus

Fra han var ganske ung, befandt Waage Sandø sig i teaterverdenen.

Han begyndte med at sælge slik og chokolade for sine forældre, der drev restauranten og kiosken på Det Ny Teater i København. Der sneg han sig ofte ind i salen for at opleve dramatikken - og kaste blikke på Bodil Kjer, som han fandt underskøn - og det sparkede gang i en inspiration, der kort efter bragte 21-årige Waage Sandø op på scenen selv, hvor han fik sin debut på Folketeatret i "Nøddebo Præstegaard".

60 år senere kan han nu fejre jubilæum på selvsamme teater i København med forestillingen "Kong Lear".

- Jeg er dybest set på toppen af min karriere, når jeg spiller "Kong Lear" og kommer godt fra det. Og det ved jeg, at jeg har gjort, siger den 81-årige skuespiller.

Waage Sandø har fulgt teaterbranchen igennem otte forskellige årtier.

Han ser, at der er en betydelig forskel på, hvordan professionen bliver betragtet nu i forhold til 1960'erne og 1970'erne, hvor han selv brød igennem.

- I dag er det blevet meget mere et arbejde. Vi var jo i langt højere grad bohemer. Vi var ude i nattelivet som skuespillere, fortæller han og fortsætter:

- Spiritus var en stor del af tilværelsen. Det er det jo ikke mere.

- Vi drak mange bajere, vi drak brændevin, og jeg ved ikke hvad. Det var en mere løssluppen tid. I dag er det hele meget strammere, siger Waage Sandø.

Ud over at have været skuespiller har Waage Sandø været leder af både Odense Teater og Folketeatret.

Den periode, han kigger tilbage på med størst taknemmelighed, er fra 1970 til 1975, hvor han var leder af teatret Svalegangen i Aarhus.

- Vi lavede kun teater, som var samfundsrelateret. Vi var på den lille mands side og var kritiske over for autoriteter, fortæller Waage Sandø.

Selv om han var leder, var han i perioden stadig meget aktiv som skuespiller.

Det var her, at han for første og sidste gang oplevede at blive så opslugt af en rolle, at han ikke kunne slippe af med den igen, når han gik fra scenen.

Det var som Billy Jack i musicalen "Teenagerlove".

- Jeg var "dødlækker", og damerne synes, jeg var "dødlækker", siger Waage Sandø, som selv bruger citationstegn.

- Der syntes jeg selv, at jeg var så fed. Det er den eneste gang, at en rolle næsten er løbet af med mig - også som privatperson, siger han.

Forestillingen var ifølge Waage Sandø en stor succes, og der var derfor også godt gang i den, når de turnerede rundt med den i hele landet.

Det tog næsten overhånd, indtil virkeligheden nødvendigvis måtte komme tilbage.

- Heldigvis opdagede jeg, at det var fake. Det var en drøm. Sådan var jeg jo ikke i virkeligheden, erkender han.

Med undtagelse af den ene gang har Waage Sandø altid formået at holde sig selv separat fra sine karakterer.

Skuespilleren skulle dog netop bruge det niveau af selvtillid, da han senere fik rollen som den ikoniske hjerteknuser Don Juan i en forestilling på Odense Teater.

Han mente først selv slet ikke, at han kunne indtage rollen som den forførende charmør, men da det var Bertolt Brechts noget anderledes fortolkning af karakteren, mente instruktøren, at Waage Sandø passede glimrende.

Ikke desto mindre fremkaldte det en del nervøsitet hos den ellers anerkendte skuespiller.

Han ville jo bevise, at det var rimeligt, at han havde fået rollen som Don Juan.

- Så sker der det, at jeg bliver fyldt med luft i maven for at sige det rent ud, fortæller Waage Sandø.

Når stykket skulle afvikles, starter det med en kort scene, før han skulle på. Det var lige tids nok til, at skuespilleren kunne liste sig ud på bagscenen for at lette trykket.

- Der slog jeg en skid. Jeg luftede mig simpelthen, fordi jeg kunne jo ikke gå ind på scenen og føle, at jeg skulle slå en skid. Det gentog sig mere eller mindre hver aften. Det blev måske også et ritual, siger han.

Det var en udmærket løsning på luften i maven for Waage Sandø, der dengang var leder på Odense Teater - lige indtil der en dag var et større møde, hvor fællestillidsmanden for teknikerne rejste sig op under punktet: "Eventuelt".

Et punkt, der ellers ikke var på dagsorden.

- Så sagde han: "Jeg vil bare lige nævne, at teaterchefen jo altså går ud på bagscenen og lufter sig. Der står vores folk ved snorene for at lave sceneskift. De kan altså ikke komme væk derfra", fortæller Waage Sandø, som tilføjer, at tillidsmanden for teknikerne sluttede sin pointe af med:

- "Det, føler vi, er at pisse på vores arbejde".

Teaterchefen mente, at det var et bagholdsangreb på mødet, men havde alligevel overskud til at svare igen med en kæk kommentar:

- "Du mener vel, at det er at skide på jeres arbejde".

Det er mange år siden, og han holder sig i dag kun til skuespilarbejdet.

Her har han nu 60-års jubilæum, når han optræder i hovedrollen med sin egen tekstbearbejdelse af William Shakespeares "Kong Lear".

- Så længe jeg har kræfter til det, bliver jeg ved med skuespil, siger Waage Sandø, der var til en undersøgelse hos sin læge for nylig, som var enig i, at det var den rigtige tilgang:

- Han sagde: "Jeg tror, det er vigtigt for dig, at du bliver ved. Hvis du sætter dig mageligt ned i en stol og ikke laver andet end at drikke kaffe og læse avis, tror jeg meget hurtigt, at du ruster til".

Den 81-årige skuespiller kan ses i titelrollen som "Kong Lear" på Folketeatret i København frem til 6. april.

/ritzau/

Nykøbing Sjælland, 16/06/2025 - 21:47

Chefkok på ny restaurant fik michelinstjerne: Det må være rekord

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Chefkokken på restaurant Udtryk troede, at det var en spøg, da han blev inviteret til michelinuddeling.

Efter at have været åben i blot 41 dage kan restauranten Udtryk pryde sig med en michelinstjerne.

- Det må være en ny rekord, siger den glade chefkok på restauranten, Edward Lee, efter uddelingen.

Mandag er restauranten blevet tildelt sin første stjerne ved ceremonien for de nordiske lande.

- Da jeg fik invitationen, troede jeg, at det var en prank (spøg, red.). Jeg var klar til at komme efter personen, der havde sendt mailen, tilføjer han.

Udtryk var på forhånd nævnt som et bud på en ny dansk stjernerestaurant.

Men fordi den åbnede for kun fem uger siden, var der tvivl om, hvorvidt Michelins inspektører kunne nå forbi tilstrækkeligt mange gange.

- Den her går til teamet. Jeg er kun den skøre mand med idéerne. Teamet skubber mig hver dag til, at vi kan udvikle os, siger Edward Lee.

Få gange tidligere er det også gået hurtigt fra åbning til michelinstjerne.

I 2014 fik restauranten Studio en michelinstjerne kun fem måneder efter åbningen.

The Samuel fik en michelinstjerne i sit første leveår, 2021, kun fire måneder efter åbning.

En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori", mens to stjerner betyder "en omvej værd", og tre stjerner betyder "værd at rejse efter".

Michelins inspektører begrundede Udtryks stjerne med, at restauranten har en "varieret og velafbalanceret menu", der afspejler Lees "livserfaringer ved at blande asiatiske og europæiske teknikker og smage og dermed skabe raffinerede og interessante retter".

Edward Lee er født i Hongkong.

Michelinverdenen har ikke været helt fjern for Edward Lee, der tidligere har været assisterende køkkenchef på restaurant Jordnær.

Det er en af de tre danske restauranter, som har tre michelinstjerner.

Sidste år fik den nyåbnede Aure også én stjerne, og her kommer køkkenchefen også fra Jordnær.

Michelinguiden opstod i Frankrig i år 1900 som en anbefaling af gode spisesteder.

Guiden nævner tusindvis af restauranter, hvoraf de bedste tildeles en, to eller tre stjerner.

Uddelingen af de nordiske michelinstjerner blev afholdt mandag aften i Odsherred i det nordvestlige Sjælland.

/ritzau/

Læs Mere >>

Nykøbing Sjælland, 16/06/2025 - 21:39

Chefkok på ny restaurant fik michelinstjerne: Det må være rekord

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Chefkokken på restaurant Udtryk troede, at det var en spøg, da han blev inviteret til michelinuddeling.

Efter at have været åben i blot 41 dage kan restauranten Udtryk pryde sig med en michelinstjerne.

- Det må være en ny rekord, siger den glade chefkok på restauranten, Edward Lee, efter uddelingen.

Mandag er restauranten blevet tildelt sin første stjerne ved ceremonien for de nordiske lande.

- Da jeg fik invitationen, troede jeg, at det var en prank (spøg, red.). Jeg var klar til at komme efter personen, der havde sendt mailen, tilføjer han.

Udtryk var på forhånd nævnt som et bud på en ny dansk stjernerestaurant.

Men fordi den åbnede for kun fem uger siden, var der tvivl om, hvorvidt Michelins inspektører kunne nå forbi tilstrækkeligt mange gange.

- Den her går til teamet. Jeg er kun den skøre mand med idéerne. Teamet skubber mig hver dag til, at vi kan udvikle os, siger Edward Lee.

Få gange tidligere er det også gået hurtigt fra åbning til michelinstjerne.

I 2014 fik restauranten Studio en michelinstjerne kun fem måneder efter åbningen.

The Samuel fik en michelinstjerne i sit første leveår, 2021, kun fire måneder efter åbning.

En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori", mens to stjerner betyder "en omvej værd", og tre stjerner betyder "værd at rejse efter".

Michelins inspektører begrundede Udtryks stjerne med, at restauranten har en "varieret og velafbalanceret menu", der afspejler Lees "livserfaringer ved at blande asiatiske og europæiske teknikker og smage og dermed skabe raffinerede og interessante retter".

Edward Lee er født i Hongkong.

Michelinguiden opstod i Frankrig i år 1900 som en anbefaling af gode spisesteder.

Guiden nævner tusindvis af restauranter, hvoraf de bedste tildeles en, to eller tre stjerner.

Uddelingen af de nordiske michelinstjerner blev afholdt mandag aften i Odsherred i det nordvestlige Sjælland.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 11:00

FAKTA: Gennemtænk sorteringssystemet

* Tænk over, hvilket affald du har mest af. Indret dit sorteringssystem, så det passer til mængderne af dit affald.

* Tænk over placeringen af beholderne, så det er let at komme af med det affald, du har mest af.

* Overvej, hvor tit du går ned med dit affald. Det kan være, at du skal vælge rummelige spande eller poser, så du ikke skal
tømme dagligt. Hvis du omvendt er vant til at tømme dit affald ofte, kan du måske nøjes med små spande eller poser, så du kan
tage lidt med dig, når du alligevel skal ud ad døren.

* Hvis pladsen er lidt trang, kan du overveje at samle flere typer af affald i samme beholder og vente med at sortere dem, til du er ved de egentlige affaldsspande. Det gælder eksempelvis pap og papir eller glas og metal.

Kilde: folderen "Inspiration til indretning af affaldssortering" udgivet af Københavns Kommune (2024).

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 11:00

Optimer affaldssorteringen derhjemme

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der er ikke én måde at indrette en affaldssortering. Sørg for at tænke igennem, hvad I har brug for meget plads til, og hvor det bedst befinder sig i hjemmet.

Gamle dåser i en spand, tomme flasker i en pose, bunkevis af sammenmaste mælkekartoner og en grøn spand, der bugner af madrester. Affaldssortering er rykket ind i mange danske hjem. Og med et stigende antal fraktioner, der skal sorteres i, er det med at holde tungen lige i munden og orden i systemerne.

Viljen til at sortere lever i bedste velgående, viser en undersøgelse fra Videncentret Bolius fra 2022. Det kan til gengæld være en udfordring at få plads til det hele.

Hvis du er lidt overvældet over mængden af beholdere, dit køkken skal rumme, er der et par fif at hente hos Tine Sode, som er fagredaktør og ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Man kan godt indrette sin affaldssortering smart. Selv om man skal sortere i ti forskellige fraktioner, behøver man ikke selv at have ti forskellige poser.

- Man kan for eksempel bruge den samme beholder til plast, metal og glas og så først sortere det nede ved skraldespanden, forklarer Tine Sode.

Hun har ikke selv dedikerede beholdere til alt, hvad hun sorterer, men grovsorterer først i nogle beholdere, som hun tager med ud, og så finsorteres indholdet ved de egentlige skraldespande.

Dernæst handler det ifølge Tine Sode om at se med kritiske briller på, hvor meget af sorteringen der rent faktisk behøver at foregå i køkkenet.

- Man har en tendens til at synes, at alt skal være i køkkenet. Men det er faktisk kun bioaffald, restaffald, plast og den slags, der behøver at være derude. Alt andet kan man jo bare sætte andre steder, foreslår hun.

Det kan eksempelvis være papir, pap og tøj, som kan sorteres og stå i gangen, under sengen, i et skur eller et andet sted.

I Tine Sodes køkken er der derfor kun tre spande: en til bioaffald, en til restaffald og en til alt det øvrige, som så sorteres ved de egentlige spande. Resten sorteres ikke i køkkenet. Papir og glas har eksempelvis en plads i kosteskabet.

Hun tilføjer, at affaldssorteringen heller ikke per definition skal gemmes væk i et skab. Det kan også være poser, der hænger på væggen eller døren.

- Der findes mange pæne løsninger, man kan lave selv eller købe sig til, fortæller hun.

Hvis du har tillagt dig en vane med tit at tage noget affald med, når du alligevel skal ud ad døren, kan du måske nøjes med nogle mindre beholdere.

Eller du kan overveje et sorteringssystem, hvor affaldet ligger frit eksempelvis i et reolsystem, så du let kan snuppe et par glas eller lidt pap med på vejen, lyder rådet i Københavns Kommunes folder fra 2024 "Inspiration til indretning af affaldssortering".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek