Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

22/06/2023 - 08:00

Flåter på spil: Tjek dig selv og børnene efter en tur i naturen

Tusinder får hvert år konstateret borreliose efter at være blevet bidt af skovflåt. Også smitte med TBE-virus er konstateret på Bornholm og i Nordsjælland.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

"Husk at tjekke efter for flåter", er sikkert en sætning, du har hørt både før og efter en god tur i skoven.

Og det er ikke mindst en god ting at huske at gøre frem til oktober, nu hvor det er sæson for flåter.

Hver sommer bliver flere tusinde danskere nemlig bidt af de små dyr. Alle flåter kan huse bakterien "Borrelia burgdorferi", der kan give borreliose.

- Borreliose er den mest hyppigt forekommende infektion, der overføres fra flåter. I Danmark regner vi med, at der cirka er 4000 tilfælde årligt, fortæller Anne-Mette Lebech, der er overlæge på afdelingen for infektionssygdomme på Rigshospitalet.

Borreliabakterien findes i tarmsystemet hos flåterne, så bakterien overføres kun langsomt, mens flåten har bidt sig fast.

- Der går cirka et døgn, fra du er blevet bidt, til at bakterien bliver overført, forklarer hun.

Et af de første og hyppigste tegn på borreliose er et rødt, velafgrænset hududslæt, som spreder sig omkring bidstedet,

Ifølge Anne-Mette Lebech skal du kontakte lægen for at få vurderet, om du bør behandles med antibiotika.

I værste fald kan sygdommen sprede sig til hjertet eller leddene. Eller den kan gå i nervesystemet og for eksempel give ansigtslammelse. Det sker for personer i Danmark omkring 175 gange om året.

Også disse stadier af borreliose kan behandles effektivt med antibiotika, fortæller overlægen.

Mere alvorligt, men meget mere sjældent, er det at blive syg af en anden flåtoverført virus - nemlig "tick-borne encephalitis", som også kaldes TBE eller centraleuropæisk hjernebetændelse.

Og netop den virus har i den seneste tid fået meget bevågenhed, fortæller Anne-Mette Lebech.

- TBE-virus er fundet i flåter på Bornholm og i Nordsjælland omkring Tisvilde Hegn.

- Det skal understreges, at det stadig er meget sjældent at blive smittet med TBE-virus i Danmark, fastslår overlægen.

- I 2022 fandt vi kun 14 voksne danskere med TBE, hvoraf fem var smittet i Danmark, siger hun.

Tre ud af fire danskere, der smittes med TBE, når ikke at opdage det, da infektionen forløber uden symptomer, og de smittede bliver raske af sig selv.

Hos de resterende, der udvikler symptomer, vil sygdommen typisk vise sig i to faser.

- I første fase minder symptomerne om en sommerinfluenza med feber, hovedpine, muskelømhed og træthed, siger Anne-Mette Lebech.

- Af dem vil omkring 30-50 procent efter en periode uden symptomer kunne udvikle hjernebetændelse.

Ifølge overlægen vil typiske symptomer på hjernebetændelse være ny feber, hovedpine, bevidsthedspåvirkning og personlighedsændring.

Sker det, så søg læge, for så er det mere alvorligt, påpeger overlægen.

Mens vi kan behandle borrelia med antibiotika, er der ikke nogen specifik behandling mod TBE. Dog er der en vaccine, som man kan overveje.

Hvis du færdes hyppigt i et kendt risikoområde som Bornholm og Tisvilde hegn uden for de almindelige stier, skal du overveje at lade dig vaccinere, påpeger Anne-Mette Lebech.

- Det kan selvfølgelig lyde skræmmende med sygdomme fra flåter, men du bør bestemt ikke være nervøs for at nyde naturen, siger hun.

Risikoen for flåtbid ved ture i skov og krat kan mindskes ved at bære støvler og lange bukser. Se huden efter for flåter, og fjern dem så hurtigt som muligt.

Hverken Borreliose eller TBE smitter mellem mennesker.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2025 - 16:41

Populært tv-program får påbud efter røg i køkkenet

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Arbejdstilsynet har givet et påbud til Metronome Productions, der producerer tv-programmet "Masterchef" på TV3 for Viaplay. Det skriver fagbladet Journalisten.

Der har bogstavelig talt været røg i køkkenet under optagelserne af madlavningsprogrammet "Masterchef", som sendes på TV3.

Arbejdstilsynet har givet et påbud til Metronome Productions, som producerer programmet for Viaplay, der blandt andet huser TV3.

Det skriver fagbladet Journalisten på baggrund af en aktindsigt fra Arbejdstilsynets besøg i oktober.

Her blev der konstateret problemer med luftvejsbelastninger i studiets såkaldte bagkøkken, hvor der produceres mad til brug i programmet.

Metronome Productions er blevet pålagt at etablere en effektiv udsugningsløsning og dokumentere forbedringerne senest 1. maj 2026.

Den eneste ventilation i lokalet bestod ved Arbejdstilsynets besøg af en hejseport, som blev åbnet efter behov.

De ansatte blev dermed udsat for sundhedsskadelige dampe og stegeos, da der ikke var installeret effektiv udsugning til madlavning eller opvask, konstaterede Arbejdstilsynet ifølge Journalisten.

Charlotte Holm, der er programchef for Underholdning på Metronome Productions, skriver til fagbladet, at produktionsselskabet anerkender påbuddet fra Arbejdstilsynet og tager det alvorligt.

- Vi er ikke aktuelt i optagelse på "Masterchef", men vil udbedre forholdene i bagkøkkenet samt orientere berørt personale inden for den givne frist og naturligvis inden eventuelle nye optagelser, skriver hun til fagbladet.

"Masterchef" blev sendt for første gang på TV3 i 2011.

Her kokkerer og konkurrerer deltagere, som både har talt amatører og danske kendisser, i forskellige udfordringer, der skal give dommerne lyst til en bid mere.

Netop nu strømmer der en julespecial i den gode sags tjeneste over skærmen.

Kendisser, blandt andre skuespiller Jesper Ole Feit Andersen, Robinson-vært Jakob Kjeldbjerg og tidligere professionel fodboldspiller Stig Tøfting, er gået i køkkenet.

Her er målet at imponere dommertrioen bestående af tidligere Michelin-kok Dak Wichangoen samt Jakob Mielcke og Jesper Koch med himmerigsmundfulde, samtidig med at de samler penge ind til Børnecancerfonden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2025 - 16:09

TV 2-ekspert skal være far igen

Sxp/Ritzau Scanpix

TV 2 Sports håndboldekspert Daniel Svensson og hans hustru, Caroline Alhof, venter en lille pige. Parret har i forvejen en søn, der kom til verden i 2023.

Der kommer snart en ekstra spiller på banen hjemme hos TV 2's håndboldekspert Daniel Svensson.

Hans hustru, Caroline Alhof, venter parrets andet barn, som bliver en lille pige.

Det afslører den vordende far i en story - et kort, tidsbegrænset klip - på det sociale medie Instagram.

Sammen har parret allerede sønnen Konrad, der kom til verden i 2023.

Daniel Svensson har været ramt af kræft flere gange og deponerede sæd, inden kemobehandlingen blev igangsat. Han blev erklæret kræftfri i 2017 efter sin anden diagnose.

Men midt i lykken over at skulle være far for første gang blev Daniel Svensson ramt af den alvorlige sygdom for tredje gang.

Det blev opdaget tidligt og opereret væk, fortalte han efterfølgende til B.T.

- Jeg har en helt utrolig støtte i min kæreste og familie. Det har været en enormt begivenhedsrig tid, da min kæreste og jeg også har gået i fertilitetsbehandling. Så vi har nærmest gået frem og tilbage mellem de to afdelinger, sagde Daniel Svensson dengang til avisen.

Daniel Svensson har en fortid på det danske A-landshold. Han debuterede i 2007 og nåede at spille otte kampe og score 15 mål i nationaldragten. I dag bruger han sin ekspertise på TV 2.

Den 43-årige tidligere topatlet har også medvirket i en række programmer på kanalen, blandt andet "Vild med dans" og "Korpset".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek