Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 26/11/2022 - 10:00

Dansk OL-løber: Sådan kommer du i gang med løbetræning i den kolde tid

Løb er en billig og fleksibel måde at holde sig i form på. OL-løber Thijs Nijhuis deler sine bedste råd til, hvordan du kommer i gang og undgår begynderfejl.

Christian Petersen/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Vinteren banker på, og den er en god anledning til at begynde at løbe. På de mørke eftermiddage og aftener kan man opleve sit nærområde på en helt ny måde i gadelampens skær.

Og der er flere fordele ved at starte i den kolde tid.

Stierne er ofte mennesketomme, og der er plads til, at man kan være sig selv og få et tiltrængt afbræk fra den hektiske dagligdag.

Har du overvejet at løbetræne, får du her gode råd fra den 30-årige danske OL-atlet Thijs Nijhuis, så du kommer godt i gang. Han er Danmarks hurtigste nulevende maratonløber og den næsthurtigste nogensinde.

- Løb er ikke en sport, som kræver meget udstyr, men man skal købe et par gode løbesko. De skal være behagelige at have på, for ingen gider at løbe i ubehagelige sko, der giver vabler, siger han.

I starten kan man godt få vabler, men så længe skoene er behagelige at have på, skal det nok gå, tilføjer han.

- Nybegynderen skal passe på med at løbe for langt og for hurtigt. Man skal sætte ambitionsniveauet ned i starten. Det er helt afgørende for, at man undgår skader, siger OL-atleten.

Thijs Nijhuis' egen rejse som løber startede, da han var barn. Han beskriver sig selv som en dreng med krudt i røven.

- Vi boede på en gård, hvor min mor skulle have arbejdsro for at passe dyrene. Hun fik mig til at løbe op til nabogården, der befandt sig 500 meter væk på grusvej. Jeg kom tilbage, inden hun fik set sig om, og så sendte hun mig afsted igen.

Som julegave fik han et af årene et simpelt Casio-stopur, og så begyndte han at tage tid på, hvor lang tid det tog at løbe til nabogården.

- Jeg fulgte ikke helt den løbestrategi, som jeg lige har anbefalet. 12-årige Thijs tonsede alt, hvad han kunne.

Man kan godt gøre som ham og løbe den samme strækning flere gange for at følge sin udvikling.

- Første gang tager man tid på, hvor hurtigt man kan løbe den uden at overbelaste sin krop. Efter seks uger med løb i et helt roligt tempo et par gange om ugen kan man tage tid igen. Jeg kan garantere, at man er blevet bedre til at løbe, siger han.

Det kan også være motiverende at sætte sig et konkret mål som at løbe til begivenheder som Royal Run og DHL-stafet.

- Jo længere en distance man vil løbe, desto længere tid skal man bruge på at forberede sig. DHL-stafet er for eksempel en god og overskuelig distance på 5 kilometer, som alle kan træne sig op til, siger han.

Efterhånden som kroppen vænner sig til at løbe, og man kan mærke, at løbeformen bliver bedre, kan man træne sig op til at løbe distancen hurtigere eller løbe længere.

- Jeg vil sige, at de fleste kan træne sig op til at løbe i hvert fald en halvmaraton, siger Thijs Nijhuis.

Man skal undgå at spise for meget, lige inden man skal løbe. De fleste kan sagtens klare sig med kroppens depoter, hvis de skal løbe i op til en time.

- Hvis man har en enkelt god løbejakke, der kan klare vind og vand i vinterhalvåret, får man en bedre oplevelse, når man løber på stierne.

- Kan man finde tiden til at løbe roligt et par gange om ugen i 30 minutter, vil man efter blot et år se forrygende resultater, siger Thijs Nijhuis.

/ritzau fokus/

København, 27/05/2024 - 14:53

Jon fra Popstars skal i retten: Er tiltalt for vold

Bent Midstrup/Ritzau Scanpix

I september sidste år var Jon Nørgaard på bar i Viborg, og her endte han ifølge tiltale i håndgemæng.

Jon Nørgaard, der i 2002 vandt tv-talentkonkurrencen "Popstars", er tiltalt for simpel vold.

Det bekræfter han over for Ekstra Bladet.

Han nægter sig skyldig og siger til avisen, at han handlede i nødværge.

Ifølge Ekstra Bladet tog sagen sin start 16. september sidste år, hvor sangeren var på en bar eller café i den centrale del af Viborg.

Her endte han i håndgemæng med en anden mand, der ligeledes er tiltalt i sagen. Også han er tiltalt for vold.

Ekstra Bladet har talt med den anden tiltaltes advokat, der siger, at også hans klient nægter sig skyldig.

Sagen skal behandles i Retten i Viborg 7. juni 2024.

Ifølge Ekstra Bladet lyder det i anklageskriftet, at Jon Nørgaard slog den anden mand i ansigtet. Manden fik blandt andet et brud i øjenhulen.

Når Jon Nørgaard til juni skal i retten, er det ikke hans første møde med det danske retsvæsen.

I 2023 blev han idømt 30 dages betinget fængsel for et indbrud, han stod bag i 2019.

Indbruddet fandt sted hos en person, Jon Nørgaard havde en relation til. Der blev stjålet genstande til en værdi af 13.000 kroner.

I 2003 blev han desuden idømt en betinget straf på 60 dages fængsel og 60 timers samfundstjeneste for vold.

Dengang kun 17-årige Jon Nørgaard sang sig i 2002 til tops i "Popstars" og vandt konkurrencen foran sangerinden Julie Berthelsen.

I dag udgiver han musik under navnet Tvilling. Musikmediet Gaffa skrev i 2021, at han hittede i Tyskland under det nye kunstnernavn.

Af musiktjenesten Spotify fremgår det, at Tvilling senest har udgivet en single i 2023.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/05/2024 - 14:35

Jon fra Popstars skal i retten: Er tiltalt for vold

I september sidste år var Jon Nørgaard på bar i Viborg, og her endte han ifølge tiltale i håndgemæng.

Jon Nørgaard, der i 2002 vandt tv-talentkonkurrencen "Popstars", er tiltalt for simpel vold.

Det bekræfter han over for Ekstra Bladet. Han nægter sig skyldig og siger til avisen, at han handlede i nødværge.

Ifølge Ekstra Bladet tog sagen sin start 16. september sidste år, hvor sangeren var på en bar eller café i den centrale del af Viborg.

Her endte han i håndgemæng med en anden mand, der også er tiltalt i sagen. Også han er tiltalt for vold.

Ekstra Bladet har talt med den anden tiltaltes advokat, der siger, at også hans klient nægter sig skyldig.

Sagen skal behandles i Retten i Viborg 7. juni 2024.

Ifølge Ekstra Bladet lyder det i anklageskriftet, at Jon Nørgaard slog den anden mand i ansigtet. Manden fik blandt andet et brud i øjenhulen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/05/2024 - 09:00

Hvor ofte skal græsset slås?

* I vækstsæsonen, som normalt er fra april til sidst i oktober, skal græsset slås cirka én gang om ugen.

* Du bør ikke klippe græsset kortere end tre-fire centimeter. Det stresser græsset at klippe det kortere og svækker rodnettet, som kan give grimme gule pletter og mere mos og andet ukrudt.

* Har du været på ferie, og græsset er højt, er det bedre at klippe det ad flere omgange. Så undgår du, at det lægger sig som en dyne oven på plænen.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 27/05/2024 - 09:00

Sidste udkald for en flot plæne til sommer

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

En våd vinter har givet mos gode vilkår. Du skal derfor gøre en indsats for en flot, grøn plæne til sommer, lyder det fra ekspert.

Græsplænen er nu godt i gang med at vokse, efter at den har ligget i dvale hele vinteren.

På grund af en nedbørsrig vinter er mange danske haver fyldt med mos. Og vil du have en tæt og flot græsplæne til sommer, skal du i gang nu og undgå én klassisk fejl.

Det siger Michael Jepsen, der er ekspert i græspleje og stifter af virksomheden DM Greenkeeping.

- Det er vigtigt ikke at gå fra 0 til 100 og klippe og gøde i ét væk. Det er simpelthen for hårdt for plænen, siger han og sammenligner det med at starte for hårdt ud til fitness efter en længere pause.

Med den rigtige gødning kan du svække væksten af mos og give plænen noget at leve af.

- Der går omkring to til tre uger, før gødningens effekt kan ses, og væksten af græsset tager til. Går man i gang med gødningen nu, når vi altså et stykke ind i sommeren, før effekten ses, siger han.

Men du skal ikke bare give den gas med gødningen, i håb om at du kan indhente lidt tid, eller at havens græs og planter skulle have godt af lidt ekstra.

Faktisk har de danske haveejere en tendens til at overgøde, lyder det fra Louise Møller, der er faglig redaktør hos Haveselskabet.

- Jeg tænker, at forklaringen ligger ved, at folk rigtig gerne vil gøre det bedste for deres planter, men at give dem lige det ekstra er ikke så godt, siger hun.

- Det skader at gøde for meget, ligesom det også skader at gøde for lidt, siger hun og peger på, at du altid bør følge doseringsvejledningen, når du skal gøde din have.

Er du i tvivl, så giv det hellere lidt for lidt gødning. Så må du gøde igen om nogle måneder, lyder rådet fra Louise Møller.

Uanset hvor god du er til at dosere din gødning, skal du ikke tro, at du kommer sovende til en "helt perfekt græsplæne" med lige linjer og ingen vilde blomster.

Det kræver hårdt arbejde og en solid vilje, lyder det fra haveeksperten.

- Gør op med dig selv, hvad dit ambitionsniveau er. Hvis du er typen, der går efter den perfekte græsplæne, som jeg kalder den, skal du vide, at det kræver rigtig meget tid, siger hun.

Kan du leve med en mere afslappet tilgang i din have, sparer du tid og bringer en masse andet godt ind i haven ved at lade nogle vilde blomster og noget ukrudt blive.

Det har blandt andet en masse gavnlige effekter for insekter, der nemmere kan finde et sted at bo og trives i haven.

- Lad eventuelt en del af haven stå med langt græs. Den perfekte græsplæne er ikke så god for insekterne og kan sammenlignes lidt med en grøn ørken, mener Louise Møller.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek