16/03/2025 - 08:00
Sådan udnytter du elprisens nye døgnrytme
Der er penge at spare ved at rykke rundt på strømforbruget nu, hvor solcellerne driver en større del af landets elproduktion.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Landets solcelleanlæg suger nu så mange forårsstråler til sig, at strømmen er blevet billig midt på dagen.
Ændringen rusker op i, hvornår det bedst kan betale sig at sætte vaskemaskinen i gang eller lade elbilen op. Det fortæller Bo Halm Andersen, der er energikonsulent i energiselskabet NRGi.
- Vi skal i gang med at tænke nogle andre vaner ind i vores hverdag, siger han og råder dig til jævnligt at tjekke elprisen, så du hele tiden er opdateret på døgnets svingninger.
Som det ser ud nu, er det ifølge energiselskabet Norlys billigst at tænde for stikkontakterne fra klokken 12 og et par timer frem.
Er du ikke hjemme i det tidsrum, anbefaler Bo Halm Andersen dig at kigge på, hvilke apparater i dit hjem, du kan indstille, så de går i gang på bestemte tidspunkter.
- Vaskemaskinen bør du kunne indstille uden problemer, og jeg tror også, at du kan gøre det med nyere opvaskemaskiner, siger han.
Har du en elbil stående i garagen, kan ladningen af den indstilles til automatisk at begynde, når klokken slår 12.
Du kan også være heldig, at din arbejdsplads har ladestandere til rådighed, som du kan koble elbilen til, mens du er på job, lyder det fra Troels Hartung, der er bæredygtighedschef hos erhvervsorganisationen Tekniq.
- Man kan også sørge for, at man i højere grad bruger weekenden til at lade bilen op, når den alligevel står hjemme i carporten i dagtimerne, siger han.
Varmes dit hus op af en varmepumpe, kan den programmeres til at lune hjemmet godt og grundigt op midt på dagen.
- Du kan give den hele armen på varmen, selv om du ikke er hjemme, fordi varmen bliver i bygningen, fortæller Troels Hartung.
Forbrugere med solceller på taget kan overveje at investere i et batteri, som tanker solenergien i løbet af dagen, så den kan bruges senere.
Der findes også batterier, der lagrer strøm fra elnettet, når prisen er lav, og den slags løsninger forventer Troels Hartung bliver mere udbredte i fremtiden.
- Små decentrale lagre i form af batterianlæg i folks huse giver en hel masse muligheder for at udnytte strømmen bedre, siger han og understreger, at behovet for at få mest ud af energien kun vokser.
- Vores elforbrug stiger kanonmeget de kommende år, fordi vi får endnu flere elbiler og varmepumper. Samtidig får vi mere og mere grøn strøm, og derfor skal vi tilpasse os meget mere, så vi udnytter strømmen bedst muligt, fastslår han.
/ritzau fokus/