Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

19/03/2023 - 10:00

Oppustet? Dette kan være forklaringen

Alt fra din kost til din sindstilstand kan give udspilet maveskind, fortæller klinisk diætist.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Må du dagligt knappe bukserne op for at give plads til din oppustede mave? Så gør du klogt i at finde ud af, hvad årsagen er.

Det siger Tine Jørgensen, der er cand.scient. i klinisk ernæring og medforfatter til bogen "Fix din fordøjelse".

- Hvis der er tale om en grundtilstand i maven, kan det skyldes en fødevareintolerance, eller det kan være, at du har haft en infektion i maven, som gør, at din tarmflora er lidt ude af balance, siger hun.

Ubalancen kan blive forstærket af det, som du spiser og drikker i hverdagen. Og der er faktisk en hel del af det, som du har i køleskabet, der får dine tarme til at svulme mod undersiden af dit maveskind.

Blandt de sunde syndere peger Tine Jørgensen på grøntsager som kål og asparges. Frugt kan også give oppustethed. Spiser du mange æbler, kan du derfor opleve, at maven vokser.

- De fødevarer indeholder nogle fibre, som er meget fermenterbare, og det får tarmbakterierne til at producere ekstra luft, forklarer hun.

Samme effekt har sukker og de sødestoffer, der findes i sukkerfri produkter som for eksempel tyggegummi.

Derudover har alt, der indeholder kulsyre, tendens til at skabe oppustethed.

- Der er også mange mennesker, der bliver oppustet, hvis de drikker et iskoldt glas vand. Kulden kan godt få din tarmbevægelser til at gå en smule i stå, hvilket gør at maden ligger længere i systemet.

Men inden du omlægger din kost fuldstændig for at få bugt med problemet, anbefaler Tine Jørgensen, at du undersøger din mave nærmere.

Stil dig selv følgende spørgsmål: Er du oppustet allerede, når du vågner om morgenen, eller kommer det først i løbet af dagen? Kommer det i forbindelse med, at du spiser? Opstår oppustetheden i den øvre eller nedre del af maven?

- Hvis det er i den øvre del, kan det være tyndtarmen, den er gal med. Måske tømmes maven ikke ordentligt, eller måske lider du af en fødevareintolerance, siger Tine Jørgensen og fortsætter:

- Sker oppustetheden derimod længere nede, kan det være tegn på et problem i tyktarmen. Det kan også være din bækkenbund, underlivet eller nogle hormoner, der skaber tilstanden i den nedre del af maven.

Spændinger i bækkenbunden eller menstruation kan for eksempel være forklaringen på, at du bliver oppustet. Men årsagen kan også findes i dit psykiske ve og vel.

- Stress kan lukke ned for vores tarmbevægelser, fordi kroppen konstant er i et højt beredskab. Det får tarmene til at gå i stå, og dermed beholder du maden længere tid i tarmene, hvor det ligger og gærer ekstra meget, siger Tine Jørgensen.

Samtidig slår hun fast, at det er umuligt helt at komme udenom en vis grad af oppustethed i det daglige.

- Særligt unge kvinder kan tænke, at deres maver skal ligne et vaskebræt hele døgnet. Men vi kan ikke undgå, at vi bliver en smule oppustede. Vi har jo tarme. Det må bare ikke gøre ondt, og det må ikke ligne, at du er gravid i fjerde eller sjette måned, siger hun.

/ritzau fokus/


Hollywood, 05/12/2025 - 14:11

FAKTA: Netflix begyndte som dvd-tjeneste i 1997

Justin Sullivan/Ritzau Scanpix

Netflix har udviklet sig til at være en magtfaktor inden for både streaming og film- og tv-produktion.

Den amerikanske streamingtjeneste Netflix har fredag indgået en aftale om at købe Warner Bros., herunder streamingtjenesten HBO Max.

Dermed overtager Netflix en af sine konkurrenter og udvider sin dominans på både streamingmarkedet og inden for film- og tv-produktion.

Herunder kan du blive klogere på Netflix' historie:

* Netflix bliver grundlagt i 1997 som en dvd-tjeneste, hvor man kan leje fysiske dvd'er og få dem tilsendt med post.

* Året efter lanceres hjemmesiden NetFlix.com, og kunder kan her vælge mellem leje af titusindvis af forskellige dvd'er.

* Netflix åbner i 2007 for streaming i USA.

* Den efterfølgende tid bliver Netflix også udrullet i resten af verden, og i 2012 kommer streamingtjenesten til Europa - herunder Danmark.

* Netflix begynder i 2013 at fokusere på også at producere sit eget indhold.

* De kommende år producerer streamingtjenesten store tv-succeser som "House of Cards", "Stranger Things" og "Squid Game" samt prisvindende film som "Roma", "Marriage Story" og "All Quiet on the Western Front".

* Netflix når i dag ud til mere end 500 millioner mennesker i over 190 forskellige lande på 50 forskellige sprog.

* Fredag er det blevet annonceret, at Netflix har lavet en aftale om at købe Warner Bros., der blev grundlagt for godt 100 år siden - i 1923.

Kilder: Netflix, Britannica.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2025 - 13:47

Netflix lander stor milliardaftale om at købe HBO Max

Netflix køber Warner Bros. Discoverys film- og tv-studier og HBO Max for omkring 530 milliarder kroner.

Netflix har lavet en aftale med konkurrenten Warner Bros. Discovery om at købe Warner Bros., herunder dets film- og tv-studier og streamingtjenesten HBO Max.

Det oplyser Netflix i en pressemeddelelse.

Handlen har en samlet værdi på 82,7 milliarder dollar, svarende til omkring 530 milliarder kroner.

Ifølge Netflix vil handlen betyde, at streamingselskabet kan tilbyde mere og udvide forretningen.

- Sammen kan vi give publikum mere af det, de elsker, og være med til at definere historiefortælling i det næste århundrede, siger Ted Sarandos, som er en af to topchefer i Netflix, i meddelelsen.

Der har inden offentliggørelsen været rygter i flere amerikanske medier om, at Netflix lå i front i en budkrig med Paramount Skydance og Comcast, som angiveligt også skulle have været interesserede i at købe Warner Bros. Discovery.

Warner Bros. Discovery ejer også flere tv-kanaler, herunder CNN. Netflix har dog kun været interesseret i at købe den del af selskabet, som omfatter film- og serieproduktion.

Warner Bros. Discovery satte formelt sig selv til salg i oktober.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek