Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/04/2022 - 07:43

FAKTA: Danskerne har haft otte EU-folkeafstemninger

Ud af i alt 19 folkeafstemninger i Danmark har otte handlet om det europæiske samarbejde.

Af: /ritzau/

Allerede onsdag bliver der åbnet for brevstemmerne i forbindelse med folkeafstemningen om EU-forsvarsforbeholdet. Startskuddet har dermed lydt til den niende EU-folkeafstemning i Danmark.

I alt har Danmark afholdt 19 folkeafstemninger siden den første om salget af Vestindien i 1916.

Få et overblik over de tidligere EU-folkeafstemninger her:

* 1972: Medlemskab af EF. Danskerne stemmer ja.

* 1986: Den europæiske fælles akt eller EF-pakken, som danner grundlag for det indre marked, øger Europa-Parlamentets indflydelse og styrker det udenrigspolitiske samarbejde mellem medlemslandene. Udfaldet bliver et ja.

* 1992: Maastricht-traktaten. Med denne skal det europæiske samarbejde udvides med en fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, en økonomisk og monetær union og samarbejde om retlige og indre anliggender. Flertallet af danskerne stemmer nej.

* 1993: Edinburgh-aftalen. Her stemmes om fire forbehold til Maastricht-traktaten samt resten af den nedstemte traktat. Forbeholdene omhandler fælles forsvarspolitik, retligt samarbejde, fælles valuta og unionsborgerskab. Udfaldet bliver et ja.

* 1998: Amsterdam-traktaten. Den skal give mere indflydelse til Europa-Parlamentet og indfører flertalsafgørelser i Rådet. Flertallet stemmer ja.

* 2000: Den fælles europæiske valuta, euroen. Flertallet af danskerne stemmer nej.

* 2014: En fælles europæisk patentdomstol. Danskerne stemmer ja.

* 2015: Folkeafstemning om retsforbeholdet, der handler om, hvorvidt Danmark fortsat skal blive ved med at stå uden for samarbejdet om EU's retspolitik. Danskerne stemmer nej.

Kilde: Folketinget, afstemning.eu

/ritzau/

Nyhedsarkiv