Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 06/01/2024 - 08:00

Rasmus Botoft: Der er noget meget befriende over at krakelere

Ingen må grine eller trække på smilebåndet i nyt underholdningsprogram. Det var en udfordring og vildt ubehageligt for skuespiller Rasmus Botoft.

Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: Af Amalie Dinesen, Ritzau Fokus

Det er en vidunderlig følelse for Rasmus Botoft at stå på en scene og optræde med noget, der får mange mennesker til at grine samtidig.

- Jeg tror, at det er enormt vigtigt at grine sammen, siger han og tilføjer:

- Det er sundt rent fysiologisk og psykisk at kunne løsne op. Der er noget meget befriende over at krakelere.

Den 51-årige skuespiller og manuskriptforfatter har det som en ambition, at han skal grine hver dag.

Det blev også indfriet den dag, han fik tilbudt at være med i det nye underholdningsprogram "Lol: Den der ler sidst", som sendes på streamingtjenesten Prime Video.

- Jeg grinte højlydt, da jeg blev spurgt om det i telefonen. Det er simpelthen for dumt, siger han.

- Alligevel var der noget, der tændte mig, tilføjer han så.

I den første danske udgave af underholdningsprogrammet dyster ti entertainere mod hinanden om at holde masken. Foruden Rasmus Botoft kan man også opleve Martin Brygmann, Søs Egelind og Nikolaj Stokholm.

De skal få hinanden til at grine, uden at de selv trækker på smilebåndet.

En præmis, som skuespilleren kalder "sindssyg".

- Du står i et rum med ni sjove kolleger, hvor det handler om at få andre til at grine, og så må du ikke selv grine, siger Rasmus Botoft og fortsætter:

- Det er jo vildt ubehageligt, at man som kollega ikke må respondere på det, som andre laver, når det er sjovt.

Sofie Linde er vært på programmet, og hun kårer vinderen, som er den, der ler sidst. Den, der får basket de andre af banen, får lov til at donere pengepræmien til en velgørenhedsorganisation efter eget valg.

Rasmus Botoft, der har lavet både teater, tv og film, træder med sin deltagelse i programmet ind på uudforsket grund i realitygenren. Her trækker han på sine erfaringer fra den komik og satire, som han har lavet.

Skuespilleren slog for alvor igennem, da han sammen med kollegaen Martin Buch fik muligheden for at sende satireprogrammet "Rytteriet" hver søndag på DR's P2.

- Det var en helt vild fed tid, hvor vi bare skrev og skrev, fortæller Rasmus Botoft.

Selv om det tog lidt tid, før makkerparrets lyd gav genklang i danskernes ører, så endte programmet med at blive både til liveshows og tv.

"Rytteriet" blev også der, hvor Rasmus Botoft fik sit folkelige gennembrud, som han selv siger.

- Det tog mig lang tid at fatte, at jeg ligesom blev set som den sjove. Jeg var jo stadig mig, siger han.

Det er med stolthed, at han tænker på sit arbejde med satire. Men adspurgt, om det har påvirket hans karriere at være kendt som netop ham den sjove, svarer Rasmus Botoft, at han ikke helt har villet erkende det før nu.

- Jeg har fortrængt det lidt og sagt, at det ikke betyder noget - jeg tror, at det har betydet, at der er nogle, som ikke har turdet at bruge mig til noget alvorligt, siger han.

Da Rasmus Botoft blev uddannet skuespiller, lavede han fis på teateret, men det var med målet om at blive en "seriøs skuespiller".

Det har han også fået lov til at være, men for nogle er han nok mest "ham den sjove", forklarer skuespilleren selv.

- Jeg er blevet foreslået til noget, hvor instruktøren eller produktionen har sagt: "Argh, er det ikke lidt for sjovt?", fortæller Rasmus Botoft.

- Det er jeg egentlig lidt ked af, tilføjer han.

Det skal dog ikke opfattes sådan, at han ikke har fået lov til at vise sin mere alvorlige side frem, understreger Rasmus Botoft.

Skuespilleren har professionelt været hele paletten rundt. I 2023 spillede han med i tv-serien "En af drengene" og dramadokumentaren "Matadorerne", mens han på Det Kongelige Teater forende det alvorlige med det sjove i forestillingen "Ikke Noget Pis".

Med alvorlig mine skal Rasmus Botoft skabe grin hos både seere og deltagere, når "Lol: Den der ler sidst" får premiere den 29. december på streamingtjenesten Prime Video.

- Det udvikler sig rimelig vanvittigt, teaser han.

/ritzau/

Los Angeles, 15/04/2024 - 05:08

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

Mike Blake/Reuters

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

Prisuddelingen afholdes som to begivenheder, der sker samtidig - den ene i New York City og den anden i Los Angeles.

Det er den første afholdning af Writers Guild Awards, efter at medlemmer af Fagforeningen for Hollywoods manuskriptforfattere (WGA) i foråret sidste år gik i strejke.

Strejken medførte blandt andet, at dette års prisuddeling blev udskudt til april.

På scenen i Los Angeles påtalte skuespillerinden Niecy Nash-Betts, som var aftenens vært, også sidste års strejkeforløb.

- Vi kæmpede for lige løn, lige plads til at udtale os, og for vores ret til at nå med til slutningen af en sæson på ti afsnit, sagde hun ifølge Variety.

I oktober sidste år gav fagforeningens medlemmer grønt lys til en treårig aftale med flere filmselskaber og streamingtjenester.

Aftalen indeholder blandt andet en lønstigning og beskyttelse af manuskripter over for kunstig intelligens i branchen.

Succession har også ved andre prisuddelinger vundet flere titler.

I januar i Los Angeles til Emmy-uddelingen, som hylder de bedste tv-serier, dominerede hitserien, da den blandt andet blev vinderen af den prestigefulde pris for Bedste Drama.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 15/04/2024 - 04:44

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

FAKTA: Skærm dig mod pollen i hverdagen

* Luft ud tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor der er færrest pollen i luften.

* Tør dit tøj indendørs eller i tørretumbleren i stedet for at hænge det udenfor.

* Brug solbriller og eventuelt en kasket for at begrænse mængden af pollen, du får i ansigtet.

* Skyl håret, inden du går i seng om aftenen, så du undgår pollen på hovedpuden.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

Træt af pollen? Det skal du vide om allergivaccination

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Forår betyder pollen i luften, men du skal være ekstraordinært hårdt ramt, før det bliver relevant med en vaccination mod din allergi.

Næsen løber, øjnene svier, og du føler dig sløv og træt. Pollenallergi kan være en ret så irriterende forårsbebuder, men hvornår er det relevant for dig at blive decideret vaccineret mod den?

- Vores råd vil altid være, at du taler med din læge. Det er vigtigt, at der bliver udarbejdet en individuel behandlingsplan, lyder det fra Christine Højer Eriksen, der er sundhedsfaglig koordinator i patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

- Symptomerne skal drøftes, også i forhold til hvordan de begrænser dig og påvirker din livskvalitet. Og ud fra det træffer lægen en beslutning om den rette behandling, uddyber hun.

Hos forsikringsselskabet Gjensidige melder man om et stigende antal sager og henvendelser om tilskud til allergivaccinationer.

Om der er tale om en generel stigning i antallet af allergivaccinationer, har Charlotte Gotthard Mørtz, der er formand for Dansk Selskab for Allergologi og professor ved Hudafdelingen og Allergicentret på Odense Universitetshospital, ikke nogen fornemmelse af.

- Men der er rigtig mange, der lider af allergi. Det er omkring 30 procent af vores population, der har høfeber eller helårsallergi, fortæller hun.

Hun råder dig, der er pollenallergiker, til at afprøve andre løsninger i samarbejde med din egen læge, inden du overvejer vaccination.

- Hvis du har milde og kortvarige symptomer, kommer det ikke på tale med allergivaccination. Men er der tale om moderate eller svære symptomer, hvor du har behov for fast behandling i længere perioder, kan man overveje det, siger Charlotte Gotthard Mørtz.

Hun peger på, at behandlingen af pollenallergi typisk består af en daglig dosis særlig næsespray med steroid og antihistamintabletter.

- Det er vigtigt, at man tager sin næsesteroid fast gennem pollensæsonen. Det virker ikke, hvis du kun tager det en gang imellem, understreger hun.

Oplever du stadig symptomer på trods af næsespray og antihistaminer, må du igen tage fat i din læge. Her vil du, hvis ikke det allerede er sket, blive grundigt undersøgt med blodprøver og priktest for at finde frem til, hvad det helt præcist er for pollen, du reagerer på.

Kommer vaccination herefter på tale, skal du indstille dig på, at processen bliver en lang en af slagsen.

- Behandlingen kræver, at man er vedholdende som patient, fordi den foregår over tre til fem år, hvor du hver sjette uge får en injektion. Man kan også få pillebehandlinger, hvor man skal huske at tage en pille hver dag i tre år, fortæller Charlotte Gotthard Mørtz.

Samtidig skal du gøre dig det klart, at du ikke kan regne med at blive totalt symptomfri, når behandlingen slutter.

- Men de fleste er rigtig glade for behandlingen og får en markant bedre livskvalitet. Desuden kan udvikling af astma forebygges, siger professoren og fortsætter:

- Man må dog ikke tænke, at man aldrig kommer til at mærke noget til sin høfeber igen. Man vil stadig kunne opleve milde symptomer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek