Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/01/2024 - 10:00

Boost din opsparing ved at lade din konto gå i nul

På tre år sparede Pernille Oldgaard og hendes mand en million kroner op. I ny bog deler hun privatøkonomiske hacks, der giver plus på bankkontoen.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Overblik er nøglen til at få en sund økonomi.

Det er den gennemgående pointe i en ny bog med gode råd til, hvordan du får hverdagens pengestrømme til at flyde i en gunstig retning.

Bogen hedder netop "Overblik - alt du skal vide om hverdagsøkonomi" og er skrevet af Pernille Oldgaard. Hun er privatøkonomisk rådgiver og indehaver af instagramprofilen Moneymum, hvor hun deler tips om, hvordan du får mest ud af dine kroner og øre.

- Det er vigtigt at få sat en struktur for din økonomi, hvor du faktisk ved, hvad du bruger sine penge på, siger Pernille Oldgaard og fortsætter:

- Det var noget, der kom bag på mig selv, da jeg opdagede det i vores egen økonomi. Vi havde mellem 30.000 og 35.000 kroner til rådighed hver måned, og de forsvandt bare, uden at vi på nogen måde levede ekstravagant.

Pernille Oldgaard besluttede sig for at ændre drastisk på familiens pengevaner. Et vigtigt værktøj i det arbejde blev at skrue familiens budget sammen på en ny måde.

Konkret satte hun et loft for, hvor mange penge familien måtte forbruge om måneden. I begyndelsen lå beløbet på 12.000 kroner. Senere blev det sat op til 15.000, da parret fik sit andet barn.

- Det loft betød, at vi lige pludselig gik fra ikke at spare penge op til at kunne spare mellem 20.000 og 25.000 kroner om måneden, fortæller hun.

Tre år senere stod der en million kroner på opsparingskontoen, og ifølge Pernille Oldgaard lykkedes det uden følelsen af at skulle leve skrabet eller undvære noget i hverdagen.

Vil du gøre hende kunsten efter, er første skridt, at du sætter dig ned og gennemgår dit forbrug for det seneste år.

- Det er virkelig ikke særligt sjovt at skrive ned i forskellige kategorier, hvad du har brugt dine penge på. Rigtig mange får et chok, men du er nødt til at se dit forbrug i øjnene for at kunne ændre det, siger Pernille Oldgaard.

Kig dernæst på listen over udgifter med blik for, om der er nogle af dem, du i fremtiden kan skrue ned for. Når du har gjort det, laver du et regnestykke, hvor du har en plan for hver en krone af de penge, du tjener. Metoden kaldes "Zero Based Budget", fordi målet er, at din budgetkonto går i nul hver måned.

- Alle vores indtægter går ind på en fælles konto, hvorfra alle regninger bliver betalt. Derfra overfører vi et fast beløb til forbrug, som for os ligger på 15.000 kroner. Resten overfører vi til vores opsparing, fortæller Pernille Oldgaard fortsætter:

- Det er faktisk en metode, som mange store virksomheder bruger til at styre likviditeten på, men den kan også bruges i privatøkonomien

For at metoden skal virke, er det afgørende, at du løbende holder øje med, om dit budget holder.

- Hver måned sætter jeg ti minutter af til at se, om det, vi har budgetteret med, passer med virkeligheden. Det er også en måde at opdage prisstigninger på, siger hun.

Derudover vurderer hun, om der er noget, der kan skæres fra - for eksempel et abonnement, som ikke bliver brugt.

- Vi køber alle så mange ting, vi ikke har brug for. Derfor er det en kæmpe øjenåbner at se sit forbrug i øjnene, så du kan ændre på din økonomi og begynde at spare op, fastslår Pernille Oldgaard.

/ritzau fokus/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek