Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

31/08/2024 - 10:00

Få bugt med kalken på badeværelset

At fjerne kalk er ikke raketvidenskab, fastslår rengøringsekspert. Få tips til, hvordan du får kalk væk fra toilettet, armaturet og gulvet under bruseren.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Hvad end du kigger mod gulvet i brusekabinen, vandhanen eller toilettet, kan den genstridige kalk føles som en evig følgesvend.

Men heldigvis kan du nemt selv sætte ind og få bugt med de hvide aflejringer på badeværelset.

Det forklarer rengøringsekspert Louise Grønhøj, som er stifter af basicclean.dk, der sælger rengøringsmidler.

- At fjerne kalk er ikke raketvidenskab. Kalk er basisk, og det, der opløser basiske kalkaflejringer, er typisk rengøringsmidler, der indeholder en syre, siger hun.

Det er dog ikke alle materialer, der kan tåle syre. Så er det gulvet i badeområdet, du vil give en overhaling, skal du først og fremmest finde ud af, hvilket materiale det består af, og hvad det kan tåle.

- Der er nogle gulvtyper, hvor man skal være særlig opmærksom. Det drejer sig om typer af sten, der indeholder kalksten eller kalk i sig selv. Det er for eksempel marmor, siger Louise Grønhøj.

Hun forklarer videre, at disse gulvtyper ikke tåler syre.

I stedet kan du bruge en svamp med kraftig skurenylon, som du fugter med varmt vand og et rengøringsmiddel uden syre. Herefter skrubber du kalken af.

Hvor meget du skal skrubbe, og om det er nødvendigt med gentagelser, afhænger af kalkens omfang.

Kan gulvet derimod godt tåle syre, kan du bruge kalkrens, råder rengøringseksperten.

- Finten er helt klart, at man først fugter overfladen med vand for at mætte den, siger Louise Grønhøj.

Herefter tilfører du kalkrens - for eksempel med en klud - og begynder at skrubbe med en skuresvamp. Lad det virke i nogle minutter, og skyl gulvet efter med vand. Er det nødvendigt, kan du gentage processen.

Går du videre til vandhanen og armaturet i bruseren, skal du - ligesom med gulvet - være opmærksom på, hvad materialet kan tåle.

- For eksempel er messing- og kobberarmaturer virkelig sarte i forhold til rengøring, siger Louise Grønhøj.

Derfor må du forsøge at skrubbe kalken af ved hjælp af en fugtet klud og et ikke-syreholdigt rengøringsmiddel. Inden skal du huske at fugte det område, du vil rengøre, med vand.

Er du i tvivl om, hvad vandhanen og armaturet kan tåle, kan du kontakte leverandøren og spørge, råder rengøringseksperten.

Viser det sig, at vandhanen og armaturet kan tåle syre, kan du kaste dig over den samme proces som ved badeværelsesgulvet.

Til gengæld kan du give den fuld gas med toiletrensen, hvis du ønsker at få bugt med kalken i toilettet. Men inden du gør det, har Louise Grønhøj et trick til, hvordan du fjerner vandet fra toilettet.

- Tag toiletbørsten, og skub vandet ned i bunden og ud, indtil der ikke er mere vand i toilettet.

- Det gør det meget nemmere for toiletrensen at tage kalkbelægningerne, siger hun.

Efter at have fjernet vandet kan du påføre toiletrensen rundt om i toilettet. Virkningstiden afhænger af, hvor meget kalk der er, siger Louise Grønhøj.

Hun råder til, at du løbende holder øje med, om rengøringen har en effekt.

Herefter skrubber du toilettet med en toiletbørste og skyller ud. Har du endnu ikke fået det ønskede resultat, gentages processen.

/ritzau fokus/

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 20:57

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "star-chitecht" i USA. Fredag er Frank Gehry død, 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Frank Gehry blev født i en arbejderklassefamilie i Toronto i Canada i 1929.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek