Når solen skinner, finder mange danskere cyklen frem. Racercykler, mountainbikes og bycykler triller lystigt på de danske veje.
Mere kørsel betyder også mere slid på og vedligehold af jernhesten.
Men er du lidt fiks på fingrene, kan du sagtens spare penge på mekanikerregningen, forklarer Jens Hoseassen. Han er næstformand i brancheorganisationen Danske Cykelhandlere og indehaver af Fri Bikeshop i Nyborg.
Det er først og fremmest vigtigt at sørge for, at du har en velsmurt kæde, siger Jens Hoseassen.
Ved cykelforhandleren kan du købe en kædeslidmåler, som måler, hvor slidt kæden er.
- Det er smart, så man kan vedligeholde kæden, inden den begynder at slide på klinger og kassette. Alt efter hvor meget snilde du har, kan du sagtens skifte både kæde og tandhjul på for eksempel en racercykel eller mountainbike, siger han.
I sin butik oplever Jens Hoseassen ofte samme scenarie i forhold til punkteringer.
- En kunde kommer ind og siger: Min mand har lappet min cykel i weekenden, og nu hopper den, fortæller han.
Ifølge fagmanden er der nogle teknikker, du sagtens selv kan lære, og som er gode at kende, så du ikke skal forbi cykelhandleren hver gang.
- Når du skifter eller lapper en slange, er det vigtigt at trykke op på ventilen hele tiden, når du krænger dækket på igen, så du undgår hoppen, uddyber han.
Det er desuden en god idé at tjekke dækket indvendigt, så man kan finde årsagen til, at det er punkteret, understreger Jens Hoseassen.
De fleste cykelværksteder skifter slangen, hvis du har en punktering, forklarer cykelmekaniker og rådgiver for Cyklistforbundet Magnus Lindhart.
- Men det er bedre for miljøet, at du genbruger slangen, hvis den ikke er blevet mør, siger han.
Og skal slangen ikke skiftes, men blot lappes, behøver du ikke nødvendigvis at have hele hjulet af cyklen, hvilket kan være lidt vanskeligt, siger Magnus Lindhart.
Cykelsmeden anbefaler også, at du husker at vaske og smøre din cykel med jævne mellemrum, så du forlænger levetiden.
Der er imidlertid også ting, som de to cykeleksperter vil anbefale, man holder sig fra, hvis man ikke har 100 procent styr på det.
Det gælder blandt andet bremser, understreger Magnus Lindhart.
- En ting er, hvis cyklen ikke kan køre, fordi du ikke har lappet den korrekt - så er det ikke farligere, end at du kan tage bussen. Men hvis cyklen ikke kan bremse, er du både til fare for dig selv og andre, siger han.
Hvis du har en elcykel, bør du også være sikker på mekanikken, inden du reparerer for meget.
- Du risikerer at ødelægge nogle rigtig dyre ting, og så står du med håret i postkassen, siger Magnus Lindhart.
Jens Hoseassen påpeger også, at der vil være nogle, som kommer til kort, hvis cyklen har indvendige gear, der skal fikses.
- Man skal ikke begynde at justere gear og skrue på skruer, man ikke ved, hvad gør. Så risikerer man i værste tilfælde at komme galt afsted.
Begge cykeleksperter peger på, at der findes flere gode videoer på YouTube, hvor du trin for trin kan se, hvordan du vedligeholder og reparerer din cykel.
/ritzau fokus/