Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 06/04/2021 - 16:51

De Konservative skifter ordførerskaber efter endt barsel

De Konservatives Mette Abildgaard overtager igen posten som politisk ordfører for partiet efter barsel.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

De Konservatives Mette Abildgaard vender tilbage fra barsel og bliver igen politisk ordfører. Hun fortsætter dog ikke som klima- og miljøordfører, den post går til Mona Juul.

Det skriver partiet i en pressemeddelelse. Ud over posten som politisk ordfører og statsrevisor - en post der blev annonceret i marts - vil Mette Abildgaard være partiets ældreordfører.

- Vores ældre skal mødes og behandles med respekt og ordentlighed. De har bygget fundamentet for det rige og trygge samfund, vi har i dag, og vi skylder dem virkelig en værdig alderdom.

- Hvor de ses som enkelte individer og får frihed til at indrette deres alderdom, som de ønsker, skriver Mette Abildgaard i meddelelsen.

Før sin barsel var Mette Abildgaard ordfører for både miljø og klima. Dermed tegnede hun sit parti under de mange forhandlinger om eksempelvis en klimalov.

Posten som ordfører på klima og miljø ligger nu hos Mona Juul, der samtidigt er partiet erhvervsordfører.

- Stopper som klima- og miljøordfører, men det grønne vil altid bo i mig! Partiet forbliver heldigvis også præcis lige så grønt med Mona Juul på posterne!

- Men jeg har fået nye udfordringer, som mor til to, statsrevisor og ældreordfører, som kræver ændringer, skriver Mette Abildgaard på Twitter.

På samme medie skriver Mona Juul, at hun tager "med stolthed den grønne stafet - og kobler gerne sammen med erhverv."

Britt Bager, der skiftede til De Konservative fra Venstre tidligere på året, er udnævnt til ordfører for uddannelse, forskning og ungdomsuddannelser.

Tidligere Venstre-medlem nu konservativ Marcus Knuth, der har været politisk ordfører under Mette Abildgaards barsel, er partiets indfødsrets-, integrations-, udlændinge- og boligordfører.

Mette Abildgaard gik på barsel 1. august og er vendt tilbage i april.

De Konservative står i den seneste meningsmåling fra Voxmeter til 16,0 procent af stemmerne. Holder det til et valg vil det betyde, at partiet går fra 12 til 29 mandater i Folketinget.

/ritzau/

København, 29/05/2025 - 08:00

FAKTA: Stjerneskuespilleren Simon Sears

* 41-årige Simon Sears blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 2014.

* Han har været nomineret til flere fornemme priser for sine roller i DR-dramaet "Herrens veje" og for filmene "Shorta" og "Vinterbrødre".

* Derudover har han haft roller i "Den som dræber - fanget af mørket" og senest i DR-dramaet "Generationer".

Kilde: IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 29/05/2025 - 08:00

Dansk stjerneskuespiller: Eliten findes men jeg er ikke en del af den

Simon Sears er vokset op blandt både under- og overklasse. Selv vægter han at have fødderne solidt plantet på jorden og bruger sit fag til at opnå forståelse.

Det er knap ti år siden, at skuespilleren Simon Sears første gang kunne ses på danskernes tv-skærm.

Han debuterede dengang i en birolle i DR-dramaet "Bedrag".

Siden er det blevet til både danske og internationale roller, og aktuelt kan han ses i rollen som overklasseadvokat i Netflix-krimien "Reservatet", der har premiere 15. maj.

Men trods stigende stjernestatus og øget genkendelighed, så ser han absolut ikke sig selv som en del af eliten.

- Jeg kan da godt mærke, at folk kigger lidt mere, når jeg handler i Netto eller sidder i toget, siger han og tilføjer:

- Men jeg genkender ikke, at jeg skulle være del af en kulturelite. Jeg bor der, hvor jeg er vokset op, jeg går til fodboldkampe, og jeg forsøger så vidt muligt at holde fødderne solidt plantet på jorden.

Simon Sears bor i Solrød Strand sammen med sin hustru, islandske Ingibjörg Skuladottir og deres fælles børn, Marlon og Móey Lucia samt sønnen Skuli, som man netop har kunnet se side om side med sin far i DR-dramaet "Generationer".

Simon Sears genkender i det hele taget ikke fortællingen om, at der i en dansk sammenhæng skulle findes en elite blandt landets kulturelle personligheder.

Der skal man ifølge skuespilleren i stedet vende blikket geografisk mod "Reservatet" i Nordsjælland, som også danner rammen om den aktuelle Netflix-serie af samme navn.

Her portrætterer Simon Sears advokaten Mike Vinter-Jensen, der bor i et ekstravagant palæ sammen med hustruen Cecilie og deres to børn, Viggo og Vera.

Som seer kan livet, der skildres i serien, føles langt fra virkeligheden. Men ifølge skuespilleren er historien ikke opstået ud af ingenting.

- De her mennesker findes jo. Klichéer eksisterer af en årsag, de kommer et sted fra. Det gør de her mennesker også. Den elite eksisterer, den er meget håndgribelig, siger den danske stjerne, siger han og fortsætter:

- Jeg har fået lov at opleve dem alle qua mine kammerater og min dansebaggrund. Jeg har flere kammerater, der er gået fra ghetto til "top of the line". Det er et andet liv, og man får et andet perspektiv deroppefra, men i virkeligheden er der ikke så stor forskel på folk.

Den 41-årige skuespiller har en baggrund som professionel danser.

Samtidig har han en italiensk far, der ifølge Simon Sears kommer fra fattige kår. Og det har alt sammen hjulpet ham til at forstå mennesker bedre.

- Jeg kommer et sted fra, hvor der både er rige, fattige og ghetto, og jeg har en anden kulturel baggrund end dansk. Jeg har oplevet mange forskellige ting, og jeg tror, at skuespillet har givet mig en form for ydmyghed og en bedre forståelse for, hvorfor folk reagerer, som de gør.

- Det fede ved skuespillet er netop, at man tager ansvar for nogle personer, og det gør mig kun klogere på andre, for man ved aldrig, hvor folk kommer fra. Der er meget psykologi i det her arbejde. Det er også det, der gør det så pisse interessant, siger han.

Skuespilleren omtaler selv sit job som en gave, men han forsøger i høj grad ikke at lade det stige sig til hovedet. Og han tænker faktisk sjældent over, at folk på gaden nogle gange ved, hvem han er.

- Jeg bryder mig ikke om, når folk tror, at de er mere, end de er. Jeg kommer aldrig til at føle mig bedre end andre, eller at jeg laver noget bedre end andre. Jeg laver noget, jeg synes er pisse sjovt, og jeg vil altid gerne rykke mig og blive bedre, siger han og tilføjer:

- Men mere vil også have mere, når man får en karriere, og det mærker jeg også selv. Så længe det ikke bliver navlepilleri i den forstand, at jeg mister hovedet i forhold til mig selv og min familie.

Krimidramaet "Reservatet" består af seks afsnit, der alle kan ses på Netflix.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 29/05/2025 - 10:00

FAKTA: Alkoholfri er ikke ensbetydende med nul procent

* Produkter, der markedsføres som "alkoholfri", er ikke nødvendigvis helt uden procenter. De må indeholde op til 0,5 procent alkohol og stadig kaldes alkoholfri.

* Vil du sikre dig, at produktet er helt frit for alkohol, er du derfor nødt til at tjekke emballagen. Der findes produkter med 0,0 procent alkohol.

* Det er særligt vigtigt at være opmærksom på, hvis du eksempelvis tager antabus eller anden medicin, som man fraråder at tage sammen med alkohol, er gravid eller prøver at blive det.

Kilde: Alkohol & Samfund.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 29/05/2025 - 10:00

Her er sommerens tendenser uden procenter

Annette Riedl/Ritzau Scanpix

Den alkoholfri bølge brager frem og er ifølge etnolog udtryk for en megatrend. Se her, hvad vi kommer til at fylde i glasset under sommersolen.

Høj sol på en hverdag eller festligt lag uden behov for procenter - eller for tømmermænd dagen derpå. Der kan være grunde nok til at række ud efter de alkoholfri drikkevarer. Og det bliver der i stigende grad gjort.

Det alkoholfri er en megatrend, fortæller Julia Lahme, som er etnolog, forfatter og direktør i kommunikationsvirksomheden Lahme.

- Alkohol markerer i dag et tilvalg, siger Julia Lahme og uddyber:

- Mange vil gerne deltage i en masse fællesskaber - fra løbeklubber til livearrangementer - hvor det ikke er en fordel at være fuld eller sløret. Man vil gerne have hovedet med sig.

Megatrends fremstår typisk så stærke, fordi de er knudepunkter for mange kulturelle strømninger på en gang.

Julia Lahme peger på, at det alkoholfri trækker tråde til trends, som at koncentration i dag glorificeres, at vi dyrker et væld af fællesskaber, longevity-bølgen med fokus på at ældes med ynde, et øget fokus på mentalt helbred og young professionals, som er unge med høje ambitioner.

Der er ikke officielle opgørelser over det samlede salg af alkoholfri alternativer i Danmark. Flere forhandlere melder dog om stigende efterspørgsel. Der er et voksende udvalg af færdigblandede produkter - kaldet RTD, som står for ready-to-drink - samt alkoholfri versioner af alkohol.

Hos vinhandlen Kjær & Sommerfeldt, som har fokuseret på at have et kurateret alkoholfrit udvalg, vokser kategorien alkoholfri alternativer mere end nogen anden hos forhandleren, der har eksisteret i 150 år. I 2024 var stigningen på cirka 170 procent.

Fremgangen kan ses over hele det alkoholfri sortiment, uddyber vinhandlens produktchef Kristoffer Abildtrup Kragbøll.

Den ubetinget største alkoholfri succes ses inden for øl, der de seneste år har gået sin sejrsgang - og stadig har pil opad.

Ifølge tal for Bryggeriforeningens medlemmer er salget af alkoholfri steget støt år for år siden 2014. Fra et salgstal på 1.926.100 liter til 9.033.500 liter alkoholfri øl ti år efter i 2024. Altså mere end en firedobling.

I samme periode har salget af øl med alkohol ligget nogenlunde stabilt med mindre udsving ifølge tal fra Danmarks Statistik.

- Øl er den mest modne alkoholfri kategori i Danmark, så der er kvaliteten og teknologien langt fremme, forklarer Kristoffer Abildtrup Kragbøll.

Denne sommer spår han, at alkoholfri og lette cocktails i stor stil kommer til at finde vej til glassene.

- Vi har jo tidligere set det med Aperol Spritz, og i kølvandet på det, tror jeg vi kommer til at se alkoholfri varianter. Og simple cocktails, der ikke giver ondt i hovedet, og mousserende alkoholfri vin.

En anden tendens, han oplever, eksploderer lige nu, er det, der kaldes wine proxies eller alkoholfri proxies.

- Proxies kan levere en smag, der ikke har været en mulighed før. Med struktur og kompleksitet som vin, men også noget andet.

Proxies er ikke vin, og de er ikke baseret på druer. Proxies kan for eksempel være baseret på fermenteret te. De kan bruges på samme måde som vin og eksempelvis serveres til maden på samme vis.

Ifølge etnolog og trendekspert Julia Lahme kommer vi fremadrettet til at se en stor udvikling i food pairings - altså at udvikle alkoholfri produkter, der er sofistikerede makkere til maden.

- Det er ligesom det næste. Der kommer en udvikling inden for de alkoholfri vine, ligesom vi for 15 år siden så det, da orangevinene kom.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek