30/11/2024 - 10:00
Forvandl klementinskrællerne til lækker konfekt eller julet snaps
Skræl fra klementiner gør sig både godt som sød snack og som ingrediens i en krads gibbernakker.
Liz Hafalia/Ritzau Scanpix
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
I stedet for at smide skrællerne fra vinterens klementiner i skraldespanden, kan du lade dem forkæle dine smagsløg.
Så længe klementinskrællen er økologisk og dermed uden rester fra sprøjtegifte, gør den sig nemlig godt til det meste, mener kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.
- Økologisk revet klementinskal kan ligesom appelsinskal bruges i dressinger til salater eller i en varm æbletoddy, siger hun.
Louisa Lorang foreslår, at du kandiserer klementinskrællerne.
Skær dem ud i halvtykke strimler, læg dem i en gryde med koldt vand, som du koger op. Hæld vandet fra, og fyld op med friskt, koldt vand, som du igen koger op med klementinstrimlerne i.
- Det gentager du i alt tre gange for at få den værste bitterhed ud, fortæller hun.
Bland nu en sukkerlage bestående af lige dele vand og sukker, som du koger klementinstrimlerne i, til de bliver gyldne. Herefter kan du vende dem i sukker, før de lægges til tørre på en rist eller noget bagepapir.
- Hvis du gerne vil overtrække dem med chokolade, skal de lige tørre et par dage på en rist. Men hvis man bare vil vende dem i sukker, kan man gøre det med det samme, og så har man en slags hjemmelavet slik, siger Louisa Lorang, der selv serverer kandiserede citrusskaller som en del af konfektbordet til jul.
- Det er den perfekte konfekt, når man lige får lidt for meget kvalme over nougat. Så kan man snuppe lidt sukkerkandiseret klementin.
En anden mulighed er at confitere skrællerne. Det plejer Thomas Thorius, der er kok og divisionschef hos Jespers Torvekøkken og har specialiseret sig i at reducere madspild, at gøre.
- Du kan bruge dem til ost og kager. De bliver søde, og konsistensen bliver lidt som vingummi, siger han.
Skær igen skrællerne ud i tynde strimler, og blancher dem to til tre gange i saltet vand.
Herefter laver du en sukkerlage af en deciliter appelsinjuice og en deciliter sukker. Lagen hældes over klementinstrimlerne i et skoldet patentglas, som skal have lov til at stå i minimum 12 timer.
Konfekt og confit kan du eventuelt skylle ned med et lille glas hjemmelavet orange snaps. Den kan du nemlig også bruge klementinskræller til, fortæller Thomas Thorius.
- Klementinskrællerne giver en orangesmag lidt ligesom appelsin, fortæller han.
Du laver snapsen ved at lægge skræller fra en til to klementiner ned i en flaske vodka. Tilsæt også gerne nelliker og kanel for at gøre den endnu mere julet. Lad nu snapsen stå og trække i en uge til 14 dage.
- Du kan snyde lidt og halvere tiden ved at stille snapsen på en radiator. Farven trækker hurtigere ud, og der bliver hurtigere åbnet for de æteriske urter i skallerne, når den får noget varme, fortæller Thomas Thorius.
/ritzau fokus/