Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 23/11/2022 - 08:00

Højsæson for søde sager: Lav din egen lækre konfekt

Du kan selv lave konfekt, der forkæler din søde tand ved at følge disse tips. Blandt andet skal du temperere chokoladen rigtigt for at få det berømte knæk.

Lisa Ducret/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

I december er der nærmest ikke nogen grænser for, hvad vi kan sætte tænderne i, når det kommer til søde lækkerier.

Det gælder også julekonfekten, som du med fordel kan give dig i kast med.

- Der er noget sjovt og tilfredsstillende i at lave det selv og gå på opdagelse i et sødt univers, siger Martin Wiese, der vandt tv-konkurrencen "Sukkerchok" i 2018. Derudover er han forfatter til bagebogen "Hjemmelavet juleslik".

Bruger du marcipan i din konfekt, anbefaler Martin Wiese, at du laver den selv, hvilket er ret nemt.

Her skal du blende en portion smuttede mandler fint. Herefter laver du en sukkerlage med lige dele vand og sukker, som du blander med mandlerne lidt efter lidt.

Portionen skal blendes, indtil dejen får en fin og ensartet konsistens, og så har du din marcipan. Martin Wiese råder også til, at du ruller marcipanen ud mellem to stykker bagepapir i stedet for at bruge flormelis.

- Ellers bliver den tør og kedelig i konsistensen, siger han og forklarer, at du i stedet får en ren og lækker marcipan, når du bruger bagepapiret.

Martin Wiese opfordrer samtidig til, at du ikke gør for meget ved marcipanen.

- Man kan selvfølgelig tilsætte smag i form af nødder eller frysetørrede bær. Men man skal være omhyggelig, siger han.

Går du i gang med at lave konfekt, bruger du formentlig også chokolade. Og skal du temperere, er det vigtigt, at du kigger på hvilken chokolade, du bruger.

For arbejder du med mørk chokolade, må den blive 32 til 34 grader varm. Ved lys chokolade er det 30 til 31 grader og hvid chokolade 28 til 30 grader, forklarer Sukkerchok-vinderen.

- Holder man sig inden for temperaturerne, får man en chokolade, der giver det famøse knæk, og som ikke bliver grå og kedelig at se på, siger Martin Wiese.

Hvad end du laver konfekt af marcipan, chokolade eller noget helt tredje, anbefaler han, at du laver mundrette stykker, der er små og sirlige.

- Det gør smagsoplevelsen bedre og mere delikat, siger han.

Begiver du dig ud i at lave konfekt, skal du huske at afsætte nok tid. Det siger Anette Drengsgaard, som er konditor hos KonditorBager i Bjerringbro.

- Hvis du skal forhaste dig gennem arbejdet, bliver det aldrig godt, siger hun.

Når først du er kommet i gang og har fået styr på konfekt-arbejdet, opfordrer konditoren også til, at du begynder at lege med smagene og eksperimenterer.

- Man kan virkelig lave nogle lækre stykker, siger Anette Drengsgaard.

Selv holder hun af at lave guldkarameller.

Giver du dig i kast med dette, skal du koge 2,5 deciliter fløde med 125 gram sukker og 60 gram glukose i omkring 30 til 45 minutter, indtil massen når den ønskede temperatur.

For guldkarameller skal temperaturen op på mellem 113 til 115 grader, alt efter hvilken opskrift, du bruger, ifølge konditor Anette Drengsgaard.

- Bagefter hælder man det ud på et stykke papir, så kan man trille karamellerne og dyppe dem i chokolade dagen efter, siger hun.

/ritzau fokus/

København, 04/10/2023 - 14:38

Grev Felix skifter studie: Håber på flere karrieremuligheder

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Prins Joachims søn grev Felix skifter linje på Copenhagen Business School. Det bekræfter grevindens presserådgiver over for Se og Hør og Billed-Bladet.

Prins Joachim og grevinde Alexandras yngste søn, grev Felix, ændrer retning.

Den 21-årige forhenværende prins skifter studie fra International Shipping og Trade på Copenhagen Business School til Business Administration and Service Management på samme universitet.

Det bekræfter grevinde Alexandras presserådgiver, Helle von Wildenrath Løvgreen, over for ugebladet Se og Hør.

Over for Billed-Bladet uddyber presserådgiveren grev Felix' beslutning.

- Han håber, at den nye linje vil øge hans karrieremuligheder, lyder det i et skriftligt svar til ugebladet.

Kongehuset meddelte sidste efterår, at grev Felix' farmor, dronning Margrethe, ville tage prinse- og prinsessetitlerne fra prins Joachims fire børn, som også tæller grev Felix' storebror, grev Nikolai, og hans yngre søskende, grev Henrik og komtesse Athena, som prins Joachim har med prinsesse Marie.

Det skulle give de fire søskende friere rammer til at skabe deres egen tilværelse uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til kongehuset indebærer, lød begrundelsen fra dronningen.

Grev Felix fik studenterhuen på for to år siden på Gammel Hellerup Gymnasium.

Herefter havde han egentlig planer om en militærkarriere, som det har været kutymen i kongehuset. Men efter knap to måneder i trøjen stoppede grev Felix på Hærens Løjtnantsuddannelse, som han ellers indledte i august 2021 på Gardehusarkasernen i Slagelse.

- Prins Felix stopper i militæret, fordi det simpelthen ikke ligger til ham. Derfor har han besluttet sig for at stoppe nu. Nu skal prinsen have fred og ro til at finde ud af, hvad han så skal lave, sagde grevinde Alexandras presserådgiver, Helle von Wildenrath Løvgreen, dengang til Billed-Bladet.

Efterfølgende begyndte grev Felix som trainee hos rederigiganten Mærsk inden studiestarten på Copenhagen Business School sidste sommer.

Her studerer hans storebror, grev Nikolai, også. Han læser dette semester down under i Australien sammen med sin kæreste, Benedikte Thoustrup.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/10/2023 - 13:31

TV 2-vært i babylykke: Mor for tredje gang

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Go' Aften Live-værten Petra Nagel og hendes mand, Asbjørn Munk, kan nu kalde sig for forældre til tre små poder.

Der går et stykke tid, før Petra Nagel igen toner frem på skærmen i "Go' Aften Live".

TV 2-værten er på barsel og har netop født sit og gemalen Asbjørn Munks tredje barn.

Det afslører hun på Instagram.

- For en uges tid siden stod jeg på alle fire og brølede som en abe. Ind kom jordmoder Røskva som en blid engel og hjalp det lille drengebarn til verden. Vi har det godt, skriver Petra Nagel i opslaget.

Det var også på det sociale medie, Petra Nagel tilbage i marts afslørede nyheden om den forestående familieforøgelse.

- Stor uge herhjemme. Rosa 2 år, Pelle 5 år, og barn 3... 15 uger cirka, skrev den vordende mor i et opslag på det sociale medie.

Dagen efter troppede Petra Nagel og Asbjørn Munk op på den lilla løber til uddelingen af EchoPrisen, som TV 2 står bag.

Her fortalte Petra Nagel, hvordan hendes søn og datter reagerede på, at de skulle være storebror for anden gang og storesøster for første gang.

- Den lille forstår det ikke. Men den store var sådan: "Okay - må jeg se din mave? Hvorfor er den ikke større?", fortalte Petra Nagel, som så frem til at føje endnu et medlem til familien.

- Det skulle ikke have været lige nu. Men nu bliver det, sagde hun med et smil.

- Jeg bliver 39 år. Jeg er meget taknemmelig over, at det overhovedet kan lade sig gøre.

Da Petra Nagel ventede sit første barn, sønnen Pelle Emil, i 2018, forevigede hun graviditeten og fødslen med tv-seerne i DR3-programmet "Petra får en baby".

Petra Nagel var ansat på Danmarks Radio gennem en årrække, inden hun i 2019 skiftede til TV 2 for at lave aktualitetsprogrammet "Go' Aften Live".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/10/2023 - 07:00

FAKTA: Gå på jagt efter malerier

* Flere byer i Danmark har gavlmalerier, som I kan gå på udkig efter.

* Den første by, der begyndte at have gavlmalerier, var Brande i Midtjylland.

* I kan også gå en flot tur gennem Holbæk i Nordvestsjælland, hvor der er gavlmalerier af forskellig karakter.

* Prøv desuden at lave en skattejagt med ungerne, hvor I går rundt og forsøger at finde malerierne og konkurrerer om, hvem der først får øje på dem.

Kilde: Jørgen Hansen, forfatter til en række oplevelsesbøger.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/10/2023 - 07:00

Kast jer over disse gratis kulturoplevelser i efterårsferien

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der er rig mulighed for at være kulturel i efterårsferien, uanset om I ønsker at blive klogere på vikingerne eller dansk modehistorie.

"Hvad skal vi lave?".

Det er nok et spørgsmål, som du og resten af familien har forsøgt at finde svar på, i takt med at efterårsferien kommer tættere og tættere på.

Der er god mulighed for at udforske diverse kulturoplevelser, og I kan faktisk besøge en hel række, uden at I behøver at hive penge op af lommen.

Det fortæller Jørgen Hansen, der er forfatter til en række oplevelsesbøger, herunder "Gratis oplevelser i Danmark".

1) Lær om vikingerne.

Er I historieinteresserede, kan I besøge museet Kongernes Jelling i Sydjylland, hvor I kan blive klogere på Danmarks royale historie, og hvordan vikingerne levede.

- Jeg tror, at det vil være interessant for mange familier at lære mere om vores kongerække, og så er vikingerne jo altid spændende. Altså hvad var de for nogle? Var de vilde krigere eller relativt fredelige handelsfolk?, siger Jørgen Hansen.

Når I alligevel er i Jelling, kan I også lægge vejen forbi Jellingstenene - de to berømte runesten, der symboliserer den danske overgang fra den hedenske vikingetid til kristendommen.

2) Gå på skattejagt efter kunsttårne.

På den sydlige ø Langeland kan I se det, der bliver kaldt landets længste kunstudstilling i form af kunsttårne, der ligger spredt ud over øen.

- Man har bevaret 12 transformatortårne, som man byggede, da vi fik elektricitet.

- Forskellige kunstnere har udsmykket tårnene indvendigt, og man kan gå på skattejagt og forsøge at finde nogle af de forskellige tårne, og hvad de gemmer på, siger Jørgen Hansen.

Samtidig med at man tager turen fra det ene tårn til det andet, får man også oplevet den langelandske natur på nært hold.

3) Dyk ned i et stykke modehistorie.

Hvis I er i København, og der er modeinteresserede i familien, kan I slå et smut forbi Magasin du Nord Museum.

- Man kan stifte bekendtskab med, hvad vi har købt af tøj og andre ting og sager, som Magasin du Nord solgte, siger Jørgen Hansen.

Museet åbnede for ti år siden, og samlingen består blandt andet af kjoler, porcelæn og malerier.

4) Se Danmarks største sten.

Måske vidste du det ikke. Men på Fyn ligger landets største sten.

Damestenen, som den hedder, befinder sig mellem Svendborg og Nyborg og vejer omkring 1000 ton, forklarer Jørgen Hansen.

- Man kan kravle op på stenen og prøve at se, hvem der klatrer bedst og først når toppen, foreslår han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv