Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 23/11/2022 - 08:00

Højsæson for søde sager: Lav din egen lækre konfekt

Du kan selv lave konfekt, der forkæler din søde tand ved at følge disse tips. Blandt andet skal du temperere chokoladen rigtigt for at få det berømte knæk.

Lisa Ducret/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

I december er der nærmest ikke nogen grænser for, hvad vi kan sætte tænderne i, når det kommer til søde lækkerier.

Det gælder også julekonfekten, som du med fordel kan give dig i kast med.

- Der er noget sjovt og tilfredsstillende i at lave det selv og gå på opdagelse i et sødt univers, siger Martin Wiese, der vandt tv-konkurrencen "Sukkerchok" i 2018. Derudover er han forfatter til bagebogen "Hjemmelavet juleslik".

Bruger du marcipan i din konfekt, anbefaler Martin Wiese, at du laver den selv, hvilket er ret nemt.

Her skal du blende en portion smuttede mandler fint. Herefter laver du en sukkerlage med lige dele vand og sukker, som du blander med mandlerne lidt efter lidt.

Portionen skal blendes, indtil dejen får en fin og ensartet konsistens, og så har du din marcipan. Martin Wiese råder også til, at du ruller marcipanen ud mellem to stykker bagepapir i stedet for at bruge flormelis.

- Ellers bliver den tør og kedelig i konsistensen, siger han og forklarer, at du i stedet får en ren og lækker marcipan, når du bruger bagepapiret.

Martin Wiese opfordrer samtidig til, at du ikke gør for meget ved marcipanen.

- Man kan selvfølgelig tilsætte smag i form af nødder eller frysetørrede bær. Men man skal være omhyggelig, siger han.

Går du i gang med at lave konfekt, bruger du formentlig også chokolade. Og skal du temperere, er det vigtigt, at du kigger på hvilken chokolade, du bruger.

For arbejder du med mørk chokolade, må den blive 32 til 34 grader varm. Ved lys chokolade er det 30 til 31 grader og hvid chokolade 28 til 30 grader, forklarer Sukkerchok-vinderen.

- Holder man sig inden for temperaturerne, får man en chokolade, der giver det famøse knæk, og som ikke bliver grå og kedelig at se på, siger Martin Wiese.

Hvad end du laver konfekt af marcipan, chokolade eller noget helt tredje, anbefaler han, at du laver mundrette stykker, der er små og sirlige.

- Det gør smagsoplevelsen bedre og mere delikat, siger han.

Begiver du dig ud i at lave konfekt, skal du huske at afsætte nok tid. Det siger Anette Drengsgaard, som er konditor hos KonditorBager i Bjerringbro.

- Hvis du skal forhaste dig gennem arbejdet, bliver det aldrig godt, siger hun.

Når først du er kommet i gang og har fået styr på konfekt-arbejdet, opfordrer konditoren også til, at du begynder at lege med smagene og eksperimenterer.

- Man kan virkelig lave nogle lækre stykker, siger Anette Drengsgaard.

Selv holder hun af at lave guldkarameller.

Giver du dig i kast med dette, skal du koge 2,5 deciliter fløde med 125 gram sukker og 60 gram glukose i omkring 30 til 45 minutter, indtil massen når den ønskede temperatur.

For guldkarameller skal temperaturen op på mellem 113 til 115 grader, alt efter hvilken opskrift, du bruger, ifølge konditor Anette Drengsgaard.

- Bagefter hælder man det ud på et stykke papir, så kan man trille karamellerne og dyppe dem i chokolade dagen efter, siger hun.

/ritzau fokus/

København, 24/03/2023 - 08:30

Sofie Lindes X Factor-epoke lakker mod enden

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Sofie Linde er den længst siddende vært på X Factor-tronen. Men vender programmet tilbage næste år, skal TV 2 på jagt efter en afløser til den populære profil.

Årets "X Factor" lakker mod enden, og det gør Sofie Lindes værtstjans også.

Den 33-årige tv-vært har oplyst, at hun stopper på programmet efter otte sæsoner, når årets vinder er fundet den 31. marts i Arena Randers.

- Om end det ikke har været nogen let beslutning, så føles den rigtig - og en smule spændende - nede i maven, skrev Sofie Linde i et opslag på Instagram.

Om "X Factor" vender tilbage med en 17. sæson i 2024, vil TV 2 endnu ikke ud med.

Men gør programmet det, skal kanalen på jagt efter en ny vært, der kan holde styr på alt fra strømsvigt til deltagere, der går i sort på scenen.

Hos DR - dengang statsradiofonien sendte "X Factor" - har man været ude i den disciplin.

Da Danmarks Radio i sin tid købte konceptet, var det Lise Rønne, som bød seerne velkommen til premiereprogrammet, som strøg over skærmen i 2008.

Lise Rønne fortsatte som vært året efter. Men da hun i 2010 var på barsel, var Signe Muusmann hyret ind som vikar og styrede seere, dommere og deltagere gennem tredje sæson.

Det er i øvrigt den eneste sæson, hvor Thomas Blachmann ikke har været dommer.

Lise Rønne vendte tilbage i 2011 og igen i sæsonen året efter.

Da hun stoppede helt som vært, overtog satirikeren Signe Molde tjansen en enkelt sæson.

Hun blev afløst af arkitekten Eva Harlou, der debuterede som vært i syvende sæson, som strøg over skærmen i 2014, og fortsatte året efter.

Og så kom Sofie Linde på banen. Hun debuterede som vært i 2016, da niende sæson blev sendt. De efterfølgende to sæsoner årene efter styrede hun også.

I 11. sæson trådte hendes mand, tv-værten Joakim Ingversen, til og vikarierede i et par liveshows, da Sofie Linde lige havde født parrets første barn, Trine.

Efter 11 sæsoner droppede DR "X Factor", og TV 2 købte konceptet og tog Sofie Linde med.

Den 12. sæson af "X Factor" i 2019 var den første, som blev sendt på TV 2. Kanalen genoptog succesen året efter.

I 2021 sparkede Sofie Linde sæsonen i gang, og endnu en barselsvikar stod klar i kulissen, da den populære tv-værts termin med datteren Søs faldt sammen liveshowene.

Melvin Kakooza skulle have budt seere, dommere og deltagere velkommen til "X Factors" liveshows i 2021. Men kort inden showstart fandt lægerne en godartet tumor i hans hjerne.

Derfor måtte TV 2 straks finde en barsels- og sygevikar for henholdsvis Sofie Linde og Melvin Kakooza. Og ind trådte Lise Rønne, som kendte konceptet og havde erfaringen og rutinen.

Sæsonen efter, den 15. i 2022, vendte Sofie Linde tilbage. Men efter den 16. sæson, som slutter næste fredag, skal TV 2 på jagt efter en afløser.

Over for Ekstra Bladet har TV 2's underholdningsredaktør, Dorte Borregaard, udtrykt forståelse for, at Sofie Linde vil videre i sit arbejdsliv og sendte hende i den forbindelse en tak.

- Sofie har været og er stadig en fuldkommen fantastisk vært på "X Factor" med sin rummelige, sjove, nysgerrige og ligefremme facon, sagde underholdningsredaktøren til avisen.

- Vi glæder os nu over, at vi har en sidste omgang liveshows med Sofie ved roret. Dem vil vi nyde. Og når tiden kommer, sender vi hende videre med klapsalver og alle de bedste ønsker fra X Factor-holdet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/03/2023 - 14:46

Wafande bliver snart far igen

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Der er en kærlighedsoverraskelse på vej. Musikeren Wafande og kæresten, Ana Maxime, venter deres andet fælles barn, som slutter sig til den voksende børneflok.

Sangeren Wafande, der er kendt for hittet "Gi' mig et smil", har ekstra meget at smile af selv.

Han skal nemlig være far for tredje gang.

Hans kæreste, Ana Maxime, venter parrets andet fælles barn.

Det annoncerer de begge på deres respektive Instagram-profiler, hvor de har delt et skanningsbillede og et foto af babybulen.

- Drømme bliver til virkelighed, skriver Wafande i et hashtag oversat fra engelsk.

- Ups, vi gjorde det igen. Vi laver ikke fejltagelser, men lykkelige små ulykker, skriver Ana Maxime på engelsk under hashtags som "mirakel", "kærlighed" og "men klart den sidste".

For ti måneder siden fik Wafande og Ana Maxime datteren Chloe, som snart bliver storesøster.

Under graviditeten med Chloe gik Wafande og Ana Maxime kortvarigt fra hinanden, men fandt sammen igen.

De havde været venner i mange år, da venskabet i 2021 udviklede sig til kærlighed og siden datteren Chloe året efter og nu den lille ny, der er på vej.

Begge har børn fra tidligere. Wafande er far til femårige Melodie, som han har fra forholdet med danseren Nafi Lisa Gravesen, mens at Ana Maxime er mor til tre.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/03/2023 - 10:00

FAKTA: Det skal du vide om restskat

* Hvis du har betalt for lidt i skat i 2022, har du fået opkrævet en restskat. Du kan med fordel gennemgå dine fradrag for at sikre dig, om du har fået det hele med.

* Du har mulighed for at betale hele beløbet senest 3. juli 2023. Det vil spare dig for et procenttillæg på 3,7 procent af restskatten.

* Hvis du ikke kan betale beløbet, vil restskat op til 22.503 kroner blive regnet ind i din skat for 2024. Du skal altså ikke selv gøre yderligere.

* Og er din restskat over 22.503 kroner, vil du skulle betale beløbet over tre rater i august, september og oktober 2023.

Kilde: skat.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/03/2023 - 10:00

Din økonomi i april: Gem overskydende skat som en buffer

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

I foråret kommer der typisk ekstra udgifter som konfirmation, festival, oplevelser og rejser. Derfor anbefaler økonomer, at du sætter flere penge til side.

For de fleste er april en måned, hvor der kommer ekstra penge ind på NemKontoen.

Faktisk plejer tre ud af fire danskere at få penge tilbage, fordi de har betalt for meget i skat. En ud af fire får en opkrævning eller går i nul.

- De første udbetalinger kommer fredag den 14. april, siger Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

Afhængigt af hvor mange penge man får tilbage, anbefaler han, at man overvejer, om pengene skal bruges til at betale noget gæld af for at spare renteudgifter.

- Man kan selvfølgelig også sætte pengene til side som en buffer til den kommende tid, siger han.

Anbefalingen fra forbrugerøkonom i Nordea Ida Marie Moesby er også at vente med at bruge pengene, så man har en økonomisk stødpude.

Hun peger på, at de mange måneder med høj inflation har spist af rådighedsbeløb og opsparing i de danske husstande. Derfor kan eventuel overskydende skat være en tiltrængt ekstra økonomisk sikkerhed til kommende dyrere tider.

En af de stigende udgifter er den markant højere rente. Boligejere med et rentetilpasningslån - altså et realkreditlån med variabel rente - skal være opmærksomme i den kommende tid.

Nogle boligejere skal nemlig have ny rente, forklarer Brian Friis Helmer. Og inden udgangen af april skal de tage stilling til, om de vil fortsætte med det samme lån eller ændre for eksempel længden på rentebindingen.

- Har man endnu ikke fået rentetilpasset sit realkreditlån, er man kun blevet ramt af inflation på for eksempel dagligvarer og energi. Og nu vil man så få et ekstra gok i nødden, siger han.

Der er mulighed for at gå fra variabel rente til fast rente, hvis man foretrækker at have lidt mere ro på renten i et stykke tid. Hvad man skal vælge, afhænger af ens temperament og præferencer.

- Men uanset valget står boligejere med et rentetilpasningslån til at skulle betale en højere rente, end de har været vant til, siger Brian Friis Helmer og tilføjer:

- Og det samme gør sig gældende, hvis man omlægger til en fast rente.

Man bør derfor også se sin økonomi igennem en ekstra gang for at sikre sig, at budgettet stadig holder.

Det kan være, at der skal overføres flere penge til budgetkontoen, eller at der skal skrues ned på udgifter andre steder for at frigøre penge.

- Man kan også bruge anledning til at se på, om økonomien stadig hænger sammen, hvis en i husstanden skulle blive arbejdsløs, siger han.

Ligesom man gør forårsrent i hjemmet, anbefaler forbrugerøkonom Ida Marie Moesby, at man også giver sin økonomi en forårsrengøring.

Hun foreslår, at man gennemgår sine abonnementer og opsiger de overflødige for at frigøre penge, som så kan bruges på ekstra udgifter i løbet af foråret.

- Der kommer måske både konfirmationer, bryllupper, fødselsdage og ferier, siger hun og tilføjer:

- Og det er bare en god idé at tænke allerede nu på at sætte penge til side. Det gælder især, hvis man i den seneste tid har oplevet, at økonomien har været lidt stram.

Når vejret bliver bedre, og huen kommer af, kan det også være, at man skal bruge penge på en frisør. Eller at man skal købe et par nye sko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv