København, 24/04/2025 - 13:42
Stormfloder kan koste Danmark over 200 milliarder på 100 år
En ny rapport fra DTU viser, at fremtidens stormfloder kan koste dyrt og få enorme konsekvenser for danskerne.
Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
I de seneste årtier har Danmark været påvirket af flere voldsomme stormfloder.
Senest i oktober 2023 hvor store områder i den sydlige del af Danmark blev ramt af oversvømmelser.
Og hvis ikke Danmark sikrer sig mod stormflod i en vis fart, risikerer skadesomkostningerne ved stormfloder at løbe op på et beløb mellem 211 og 282 milliarder kroner i nutidsværdi i løbet af de næste 100 år.
Det viser en ny rapport fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU og Kommunernes Landsforening, KL.
Frem mod år 2124 forventes antallet af mennesker, der bor i risikozonerne, desuden at stige fra 66.000 i dag til mellem 175.000 til 245.000, fremgår det af rapporten.
Rapporten fastslår, at man i fremtiden forventer, at stormfloder bliver hyppigere. Det skyldes havstandsstigninger som følge af klimaændringer, og det vil føre til endnu højere omkostninger fra stormfloder.
Derfor er der ikke nogen tid at spilde, lyder det fra formand for klima- og miljøudvalget i KL Johannes Lundsfryd Jensen (S).
- Jo hurtigere vi får bygget diger og får klimasikret vores havne, veje og ejendomme, jo billigere bliver det. Så det handler om at lave investeringer i forebyggelse, frem for når skaden den er sket, siger han.
KL forventer, at regeringen snart kommer med den nationale klimatilpasningsplan 2. I oktober 2023 kom regeringens første udspil til klimatilpasningsplanen.
- Vi har behov for at bygge videre og kigge på det, der handler om udgiftsfordeling og finansiering, siger Johannes Lundsfryd Jensen.
Både staten, kommunerne og borgerne skal på banen, hvis klimasikringen skal lykkes, mener han.
- Vi har brug for hinanden, og vi har ikke brug for at grave grøfter, men tværtimod at bygge broer til hinanden, så vi tager et fælles ansvar for det, der er et fælles problem, siger Johannes Lundsfryd Jensen.
Pengene til klimasikringen skal både komme fra kommunerne, staten og ikke mindst dem, der ejer ejendom, som ligger i oversvømmelsestruede områder.
Også pensionskasser, realkreditinstitutter og forsikringsselskaber skal til bordet, hvis det skal lykkes, siger Johannes Lundsfryd Jensen.
I dag er Vejle den eneste kommune med flere end 5000 personer i oversvømmelsesrisiko.
Men det vil ændre sig markant i fremtiden, hvor blandt andet også København, Aalborg og Lemvig vil få et betydeligt antal boliger i risikozonen, lyder det i rapporten.
/ritzau/