Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 18/11/2024 - 08:00

Spot supermarkedets lækreste citrusfrugter

Det er vanskeligt at aflure kvaliteten af frugtafdelingens klementiner og appelsiner, lyder det samstemmende fra to kokke og kogebogsforfattere.

Sven Hoppe/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Tør og kedelig eller proppet med kerner. Det kan være lidt af et lotteri at købe appelsiner, klementiner og andre citrusfrugter i supermarkedet.

Kvaliteten af dem er nemlig tit rigtig svær at vurdere blot ved at kigge på dem, siger kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.

Det plejer dog at være et dårligt tegn, hvis for eksempel klementinen er lidt for luftig, når du trykker let på den.

- Hvis skallen allerede har sluppet kødet, så er frugten ofte ikke specielt spændende indeni, siger hun.

Omvendt må klementinen heller ikke fremstå for blød og fugtig.

- Så hvis du trykker på den, og den føles "mushy", ville jeg også lade den være, pointerer Louisa Lorang.

Søren Ejlersen, der er kok, kogebogsforfatter og medstifter af måltidskassevirksomheden Aarstiderne, siger ligesom Louisa Lorang, at citrusfrugter er vanskelige at vurdere blot på udseendet.

- Det kræver lidt et trænet øje, siger han, men kommer med følgende forslag:

- Man kan prøve at få lov til lige at skære en klementin over nede i supermarkedet for at se, om den er fyldt med kerner, og om den er lysorange eller den der helt rigtige dyborange i farven. Der er stor forskel på smagen, siger Søren Ejlersen.

Kvaliteten af appelsiner kan være endnu sværere at aflure, fortæller Louisa Lorang.

- Der findes mange forskellige sorter af appelsiner. Nogle er tykskallede, og andre er tyndskallede. De kan også nogle gange se lidt ældre ud i skallen, men det betyder ikke nødvendigvis, at de smager dårligt. Selv om de er knap så spændstige i skallen, kan de sagtens smage rigtig godt og være søde og lækre, siger hun.

En anden måde at finde frem til de lækreste citrusfrugter i frugt- og grøntafdelingen kan ifølge Søren Ejlersen være ved at gå på opdagelse i de forskellige sorter, der er at vælge imellem.

- Det er mit ønske, at Danmarks befolkning får øje på alle citrusfamilierne. Vi spiser nærmest kun én slags. Led efter noget nyt, der overrasker dig og giver dig en ny oplevelse, siger han.

Kig for eksempel efter klementinsorten satsuma.

- Den er netop dyborange i smagen, og så er den perfekt moden lige nu og smager helt og aldeles vidunderligt, siger Søren Ejlersen, der også anbefaler, at du kaster dig ud i at lave mad med citrusfrugten bergamotte.

- Bergamotterne er i sæson lige nu, og der er sindssygt mange dejlige æteriske olier i skrællen. Det er faktisk dem, man udvinder for at lave earl grey-te, fortæller han.

I dit eget køkken kan du bruge bergamotter, som du bruger andre citrusfrugter. Du kan lave marmelade af dem eller salte dem og bruge dem i varme retter.

Derudover taler Søren Ejlersen varmt for, at du kyler blodappelsiner i indkøbskurven.

- Jeg har været oppe på Etna-vulkanen på Sicilien, hvor der bliver dyrket blodappelsiner og blodgrape. Det særlige her er, at der er stor forskel på dagtemperaturen og nattemperaturen, og citrusfrugterne udvikler en nærmest helt sort farve og får en helt utrolig smag, fortæller han og slår fast:

- Så jeg synes, man skal tage ud og finde sig nogle blodappelsiner.

/ritzau fokus/

TjekDet - faktatjek