Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/12/2023 - 09:00

Dem mistede vi i 2023

Lise Nørgaard, Britt Bendixen, Dario Campeotto, Peter Belli, Eddie Skoller og Leo Nielsen var blandt de danske stjerner, som gik bort det forgangne år.

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

I 2023 mistede vi en række danske stjerner, hvis værker vil leve videre, efter at de har sat et umiskendeligt aftryk i kulturhistorien.

På årets første dag gik Lise Nørgaard bort i en alder af 105 år efter kort tids sygdom.

Den kendte journalist og forfatter står bag nationalklenodiet "Matador".

- Hun var en frontløber og en rollemodel og til stor inspiration for sine børn, børnebørn og oldebørn, sagde hendes datter Bente Flindt Sørensen på vegne af familien.

Lise Nørgaard nåede inden sin død at skrive på manuskriptet til en ny musicaludgave af "Matador".

Døden skilte Sussi fra Leo i februar.

Mere end 50 års parløb privat og professionelt følgeskab var forbi, da Leo gik bort i en alder af 67 år efter et omfattende sygdomsforløb.

Det kendte nordjyske par havde optrådt sammen siden 9. klasse. I 2021 havde duoen guldjubilæum efter 50 år i musik- og underholdningsbranchen. Samme år kunne parret fejre rubinbryllup efter 40 år sammen som ægtefolk.

Efter Leos ønske optræder Sussi stadig og har allieret sig med en række andre musikere under navnet Sussi og Drengene

Dansedronningen Britt Bendixen gik bort i februar 81 år gammel efter kort tids sygdom.

Hun voksede op på danseskolen Pejsegården i Husum i København, som hendes mor drev, indtil Britt Bendixen overtog den. Britt Bendixen blev som ung uddannet danselærer og arbejdede som koreograf det meste af sin karriere.

Hun sad bag dommerbordet i "Vild med dans" fra programmets premiere i 2005 og - med en enkelt undtagelse grundet en hjerteoperation - frem til 18. sæson i 2021.

Efter længere tids sygdom mistede Danmark Dario Campeotto. Den store crooner gik bort i april 84 år gammel.

Han brød igennem i 1961, da han med sangen "Angelique" i 1961 sikrede Danmark en femteplads ved det internationale melodigrandprix, Eurovision Song Contest.

Den blev hans signatursang og startskuddet til en livslang sangkarriere.

Siden 1977 havde Dario Campeotto været gift med Gertrud Campeotto, som han har en søn og datter med, og så har han også en søn fra ægteskabet med skuespillerinden Ghita Nørby.

I et interview med Billed-Bladet fortalte hans hustru, at Dario Campeotto havde glimt i øjet og galgenhumor. Han kunne sågar finde på at sige: "Jeg synger på sidste vers".

- Han sagde, at fordi hans liv sluttede, skulle vores liv ikke slutte, så nu skulle vi passe på vores børn, imens de er små, og nyde hinandens selskab og holde sammen, fortalte Gertrud Campeotto til ugebladet.

Bengt Burg, "Lykkehjulets" vært gennem mange år, gik bort i april - 77 år gammel. Han nåede at stå i spidsen for mere end 3000 programmer frem til år 2000.

I forbindelse med sin 70-års fødselsdag i 2015 fortalte den tidligere Lykkehjulet-vært, at han ikke savnede at lave programmet, men han mindedes det som en rigtig god tid.

- Der er stadig folk, som genkender mig på gaden, og det er hyggeligt.

Mens Bengt Burg var nærmest identisk med "Lykkehjulet", var skuespilleren Henning Jacobsen det samme med reklamerne for Kims Chips i rollen som Chips-kongen Jørgen. En rolle, han bestred i 23 år. Henning Jacobsen gik bort 76 år gammel efter længere tids leukæmi.

I et interview med Berlingske i 2020 fortalte Henning Jacobsen, hvordan det lykkedes ham at lande rollen.

En bekendt spurgte ham i 90'erne om at medvirke i en birolle til en skolefilm. Filmen blev aldrig klippet færdig. Men den fik et castingbureau til at kontakte ham.

En forhenværende elev nemlig den oscarvindende instruktør Anders Thomas Jensen kunne huske ham fra skolefilmen, og havde foreslået ham til Kims-kampagnen.

Privat var Henning Jacobsen mere til østers og foie gras, end han var til chips. Det fortalte han ved samme anledning til mediet.

Alligevel anslog han, at der gemte sig 75 procent Henning i karakteren Jørgen.

Ti dage før sin 80-års fødselsdag sov Peter Belli ind efter længere tids sygdom.

- Ulven har takket af for sidste gang, skrev pladeselskabet Target Records ifølge flere medier med henvisning til Peter Bellis kælenavn.

Han var ikke bange for døden, sagde han i TV 2's "Det sidste ord", som blev optaget inden hans død i juni.

- Det bliver hårdere for dem, der bliver tilbage, sagde Peter Belli, som siden 1967 havde været gift med sin June.

Peter Belli har i over fem årtier spillet tusindvis af koncerter og udgivet over 40 album.

Han er stemmen bag sange som "Teddybjørn", "Bliv væk fra vort kvarter" og "Ulven Peter". Han modtog Det Danske Rockakademis ærespris posthumt, men nåede at få overbragt nyheden inden sin død i sommer.

Musikscenen mistede også Eddie Skoller i 2023. Han døde 79 år gammel efter længere tids sygdom. Eddie Skoller blev født i den amerikanske delstat Missouri i 1944, men boede boet i Danmark størstedelen af sit liv.

Allerede som barn drømte han om at blive entertainer. Det blev en realitet, da han i slutningen af 1960'erne begyndte at optræde.

Det var sange som "What Did You Learn in School Today", "En enkel sang om frihed" og "I Middelhavet sardinen svømmer".

Dagen efter sin 96-års fødselsdag i november gik skuespiller Jørgen Reenberg bort.

Jørgen Reenberg var blot 19 år gammel, da han i 1947 debuterede i skuespillet "Nattefrost" på Det Kongelige Teater, som siden skulle blive centrum for hans arbejdsliv.

I 2008 - godt 60 år efter - spillede han sin sidste rolle på teatret. Det var rollen som inkassatoren Linqvist i August Strindbergs "Påske". En rolle, Jørgen Reenberg selv valgte skulle være hans sidste.

/ritzau/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek