Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/12/2023 - 09:00

Dem mistede vi i 2023

Lise Nørgaard, Britt Bendixen, Dario Campeotto, Peter Belli, Eddie Skoller og Leo Nielsen var blandt de danske stjerner, som gik bort det forgangne år.

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

I 2023 mistede vi en række danske stjerner, hvis værker vil leve videre, efter at de har sat et umiskendeligt aftryk i kulturhistorien.

På årets første dag gik Lise Nørgaard bort i en alder af 105 år efter kort tids sygdom.

Den kendte journalist og forfatter står bag nationalklenodiet "Matador".

- Hun var en frontløber og en rollemodel og til stor inspiration for sine børn, børnebørn og oldebørn, sagde hendes datter Bente Flindt Sørensen på vegne af familien.

Lise Nørgaard nåede inden sin død at skrive på manuskriptet til en ny musicaludgave af "Matador".

Døden skilte Sussi fra Leo i februar.

Mere end 50 års parløb privat og professionelt følgeskab var forbi, da Leo gik bort i en alder af 67 år efter et omfattende sygdomsforløb.

Det kendte nordjyske par havde optrådt sammen siden 9. klasse. I 2021 havde duoen guldjubilæum efter 50 år i musik- og underholdningsbranchen. Samme år kunne parret fejre rubinbryllup efter 40 år sammen som ægtefolk.

Efter Leos ønske optræder Sussi stadig og har allieret sig med en række andre musikere under navnet Sussi og Drengene

Dansedronningen Britt Bendixen gik bort i februar 81 år gammel efter kort tids sygdom.

Hun voksede op på danseskolen Pejsegården i Husum i København, som hendes mor drev, indtil Britt Bendixen overtog den. Britt Bendixen blev som ung uddannet danselærer og arbejdede som koreograf det meste af sin karriere.

Hun sad bag dommerbordet i "Vild med dans" fra programmets premiere i 2005 og - med en enkelt undtagelse grundet en hjerteoperation - frem til 18. sæson i 2021.

Efter længere tids sygdom mistede Danmark Dario Campeotto. Den store crooner gik bort i april 84 år gammel.

Han brød igennem i 1961, da han med sangen "Angelique" i 1961 sikrede Danmark en femteplads ved det internationale melodigrandprix, Eurovision Song Contest.

Den blev hans signatursang og startskuddet til en livslang sangkarriere.

Siden 1977 havde Dario Campeotto været gift med Gertrud Campeotto, som han har en søn og datter med, og så har han også en søn fra ægteskabet med skuespillerinden Ghita Nørby.

I et interview med Billed-Bladet fortalte hans hustru, at Dario Campeotto havde glimt i øjet og galgenhumor. Han kunne sågar finde på at sige: "Jeg synger på sidste vers".

- Han sagde, at fordi hans liv sluttede, skulle vores liv ikke slutte, så nu skulle vi passe på vores børn, imens de er små, og nyde hinandens selskab og holde sammen, fortalte Gertrud Campeotto til ugebladet.

Bengt Burg, "Lykkehjulets" vært gennem mange år, gik bort i april - 77 år gammel. Han nåede at stå i spidsen for mere end 3000 programmer frem til år 2000.

I forbindelse med sin 70-års fødselsdag i 2015 fortalte den tidligere Lykkehjulet-vært, at han ikke savnede at lave programmet, men han mindedes det som en rigtig god tid.

- Der er stadig folk, som genkender mig på gaden, og det er hyggeligt.

Mens Bengt Burg var nærmest identisk med "Lykkehjulet", var skuespilleren Henning Jacobsen det samme med reklamerne for Kims Chips i rollen som Chips-kongen Jørgen. En rolle, han bestred i 23 år. Henning Jacobsen gik bort 76 år gammel efter længere tids leukæmi.

I et interview med Berlingske i 2020 fortalte Henning Jacobsen, hvordan det lykkedes ham at lande rollen.

En bekendt spurgte ham i 90'erne om at medvirke i en birolle til en skolefilm. Filmen blev aldrig klippet færdig. Men den fik et castingbureau til at kontakte ham.

En forhenværende elev nemlig den oscarvindende instruktør Anders Thomas Jensen kunne huske ham fra skolefilmen, og havde foreslået ham til Kims-kampagnen.

Privat var Henning Jacobsen mere til østers og foie gras, end han var til chips. Det fortalte han ved samme anledning til mediet.

Alligevel anslog han, at der gemte sig 75 procent Henning i karakteren Jørgen.

Ti dage før sin 80-års fødselsdag sov Peter Belli ind efter længere tids sygdom.

- Ulven har takket af for sidste gang, skrev pladeselskabet Target Records ifølge flere medier med henvisning til Peter Bellis kælenavn.

Han var ikke bange for døden, sagde han i TV 2's "Det sidste ord", som blev optaget inden hans død i juni.

- Det bliver hårdere for dem, der bliver tilbage, sagde Peter Belli, som siden 1967 havde været gift med sin June.

Peter Belli har i over fem årtier spillet tusindvis af koncerter og udgivet over 40 album.

Han er stemmen bag sange som "Teddybjørn", "Bliv væk fra vort kvarter" og "Ulven Peter". Han modtog Det Danske Rockakademis ærespris posthumt, men nåede at få overbragt nyheden inden sin død i sommer.

Musikscenen mistede også Eddie Skoller i 2023. Han døde 79 år gammel efter længere tids sygdom. Eddie Skoller blev født i den amerikanske delstat Missouri i 1944, men boede boet i Danmark størstedelen af sit liv.

Allerede som barn drømte han om at blive entertainer. Det blev en realitet, da han i slutningen af 1960'erne begyndte at optræde.

Det var sange som "What Did You Learn in School Today", "En enkel sang om frihed" og "I Middelhavet sardinen svømmer".

Dagen efter sin 96-års fødselsdag i november gik skuespiller Jørgen Reenberg bort.

Jørgen Reenberg var blot 19 år gammel, da han i 1947 debuterede i skuespillet "Nattefrost" på Det Kongelige Teater, som siden skulle blive centrum for hans arbejdsliv.

I 2008 - godt 60 år efter - spillede han sin sidste rolle på teatret. Det var rollen som inkassatoren Linqvist i August Strindbergs "Påske". En rolle, Jørgen Reenberg selv valgte skulle være hans sidste.

/ritzau/

Tyler, 08/09/2024 - 01:07

Lyrikeren bag My Heart Will Go On og Tears In Heaven er død

Vince Bucci/Ritzau Scanpix

Will Jennings, som er medforfatter til kæmpehits fra Céline Dion og Eric Clapton, er fredag død som 80-årig.

Den amerikanske sangforfatter Will Jennings, som er medforfatter til en række kæmpehits fra blandt andet Céline Dion og Eric Clapton, er fredag død i en alder af 80 år efter længere tids dårligt helbred.

Det oplyser sangforfatterens læge til det amerikanske underholdningsmedie The Hollywood Reporter.

Jennings, som er døbt Wilbur Herschel Jennings, døde i sit hjem i Tyler i den amerikanske delstat Texas, kun cirka en halv times kørsel mod vest fra Kilgore, hvor lyrikeren voksede op.

Jennings skrev i løbet af sin karriere for flere store musikere.

I 1990'erne skrev han sammen med Eric Clapton "Tears In Heaven" til filmen "Rush".

Sangen vandt en Grammy for Årets Sang.

I 1990'erne var han også med til at skrive Celine Dions "My Heart Will Go On", som blev udødeliggjort i filmen "Titanic", hvor Leonardo Di Caprio og Kate Winslet spillede et ungt forelsket par om bord på det synkende skib.

Han er også manden bag teksten til Barry Manilows hitsang "Looks Like We Made It".

Ud over det har han skrevet sange for et hav af kunstnere som Whitney Houston, B.B. King, Mariah Carey, Jimmy Buffett, Joe Sample, Rodney Crowell og Roy Orbinson, skriver The Hollywood Reporter.

Inden Jennings for alvor fik succes i underholdningsindustrien underviste han på en række universiteter i USA, blandt andet Austin State University og University of Wisconsin-Eau Claire.

Han efterlader sig sin hustru, Carole, og sine søstre Joyce og Gloria.

/ritzau/

Læs Mere >>

Lido, 07/09/2024 - 21:33

Spansk film med dansk skuespiller vinder Den Gyldne Løve i Venedig

Alberto Pizzoli/Ritzau Scanpix

Danske Alex Høgh Andersen spiller med i "The Room Next Door", som lørdag vinder Den Gyldne Løve i Venedig.

Dramafilmen "The Room Next Door" vinder lørdag aften prisen for bedste film i hovedkonkurrencen ved filmfestivalen i Venedig.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den danske skuespiller Alex Høgh Andersen medvirker i filmen, som er instrueret af den spanske mesterinstruktør Pedro Almodóvar.

Filmstjernerne Tilda Swinton, Julianne Moore og John Turturro har også roller i "The Room Next Door".

Filmen handler om en mor og en datter, der mister kontakten til hinanden på grund af en misforståelse med deres fælles ven i midten.

"The Room Next Door" er Pedro Almodóvars første engelsksprogede film.

Den 74-årige instruktør, som også er manuskriptforfatter, har vundet en række priser gennem sin lange karriere - heriblandt en oscarpris for sin film "Alt om min mor" fra 1999, skriver Reuters.

Tidligere på ugen fik "The Room Next Door" premiere under filmfestivalen i Venedig, hvor den fik 18 minutters klapsalver.

Under sin takketale lørdag aften fremhæver Pedro Almodóvar skuespillerne Tilda Swinton og Julianne Moore for deres roller i filmen.

- Denne pris tilhører virkelig dem. Det er en film om to kvinder, og de to kvinder er Julianne og Tilda, lyder det fra den spanske filminstruktør.

Under filmfestivalen vandt den australsk-amerikanske filmstjerne Nicole Kidman prisen for bedste kvindelige skuespiller for sin medvirken i "Babygirl".

Lørdag var hun i Venedig, men deltog ikke i prisuddelingen. Det skyldes, at hendes mor døde uventet, skriver Reuters.i

Prisen for den bedste mandlige skuespiller gik til franske Vincent Lindon for hans rolle i "The Quiet Son".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/09/2024 - 10:00

FAKTA: Det indeholder hytteost

Makronæringsstoffer i 100 gram hytteost (5 procent):

* Energi: 321 kilojoule / 76 kalorier.

* Protein: 13,6 gram.

* Kulhydrat: 2,7 gram.

* Fedt: 1,2 gram.

* Salt: 0,9 gram.

Kilde: frida.fooddata.dk, som drives af DTU Fødevareinstituttet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/09/2024 - 10:00

Hytteosten er blevet en stjerne på sociale medier - og i madlavningen

Helena Dolderer/Ritzau Scanpix

Hytteosten rider på en bølge af popularitet på sociale medier. Brug den til gøre dine retter cremede og proteinrige.

Fra at have levet en tilbagetrukket tilværelse på mejerihylden er hytteosten trådt frem i spotlightet. På sociale medier som TikTok og Instagram optræder den i et hav af opskrifter.

Det er både dens næringsindhold og kulinariske egenskaber, der har taget internettet og hjemmekokke med storm. Og der er god grund til at inkorporere det proteinrige mælkeprodukt i madlavningen, fortæller autoriseret klinisk diætist Alice Hartvig fra diætistfirmaet Hartvig & Engell.

- Hytteost indeholder cirka 12-13 gram protein per 100 gram, og det er meget i forhold til andre mejeriprodukter som A38, creme fraiche eller yoghurt.

- Den har også et meget lavt fedtindhold. Man kan få en helt mager version i Danmark, men den normale version er faktisk mager i forvejen, så det behøver man ikke, siger Alice Hartvig.

Begejstringen for det alsidige mejeriprodukt bliver delt af kok og opskriftsudvikler Christine Bille Nielsen, som bedst kan sammenligne hytteosten med en helt masse små mozzarellaer.

- Det er enormt sjovt med den hype, der er opstået, og som er startet i Norge, for det går amok med opskrifter. Det er som en glemt lille skat. Men hytteosten kan også rigtig meget både varm og kold.

- Hytteosten tilfører et cremet element, som er utroligt lækkert at spise. Og den har nogle gode bagetekniske egenskaber. Den smelter på en ret lækker måde og er utroligt let at bruge til alle mulige ting, du laver i ovnen, siger Christine Bille Nielsen.

Hytteosten kan tilføjes til boller og vafler, og selv spiser Christine Bille Nielsen den også gerne til sprøde grøntsager.

Den kan også bruges som et simpelt pålæg på rugbrød med tomat eller agurk samt salt og peber.

- Den har det cremede, uden at det bliver enormt fedt. Og så er den smagsneutral, så den er som et blankt lærred, som tager imod al mulig tilsmagning, siger hun og foreslår at blande den med krydderurter som karse, purløg, persille, basilikum eller dild.

Hytteosten kan også serveres med fintsnittede løg og citron - eksempelvis på et stykke sprødt knækbrød.

Christine Bille Nielsen anbefaler også at prøve hytteost i wraps - eksempelvis spinatwraps - sammen med en varm tomatsovs.

Har du en intention om at skære ned på kødet, er det også en god idé at lægge mejeriproduktet i indkøbskurven, supplerer autoriseret klinisk diætist Alice Hartvig.

- Det er en gave, hvis man kan lide hytteost, for ellers kan det være lidt bøvlet at få nok protein, siger hun.

Hun fortæller, at med 12-13 gram protein per 100 gram hytteost, ligger det ikke så langt fra eksempelvis magert kyllingekød, der indeholder cirka 20 gram protein per 100 gram.

Det er også værd at notere sig, hvis du er i overgangsalderen, hvor det kan være svært at få protein nok gennem kosten. Her er calciumindholdet også en fordel.

Med sin bløde konsistens og sit høje proteinindhold er hytteost også velegnet til småtspisende personer, tilføjer diætisten.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek