Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 06/10/2023 - 08:00

Andreas Bo: Nogle gange er det sundt at kigge sig i spejlet

Den Vild med dans-aktuelle komiker og skuespiller Andreas Bo har erfaret, hvordan en udfordring kan ændre hele ens liv.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Den kendte komiker og skuespiller Andreas Bo lever af at stå på en scene.

Han har betrådt alverdens skrå brædder - i film, serier og revyer for at nævne et udpluk af hans farverige repertoire.

Men for første gang har han indfundet sig på et dansegulv. Endda i bedste sendetid i årets udgave af "Vild med dans".

- Jeg tror, det er min ven Rasmus Bjerg, der siger: "Nogle gange skal man simpelthen overraske - også sig selv - og gøre et eller andet, som man egentlig havde tænkt, at man aldrig kommer til". Det blev jo så det her, siger Andreas Bo og fortsætter:

- Nogle gange er det sundt at kigge sig selv i spejlet og sige: "Nu skal du sgu lære noget, som ikke lige er ned ad din normale vej".

Andreas Bo er kendt for at kunne lægge ansigtet i alverdens folder. I "Vild med dans" skal man ikke kun matche sin mimik med dansen. Her skal også hæl og tå og holdning være helt på plads.

Adspurgt, om ikke det er nemmere at sige nej og undgå at ende på glatis ude på dansegulvet, afviser Andreas Bo spørgsmålet.

- De gange, hvor det er mageligt at sige nej, er altid de gange, hvor du bevæger dig i en eller anden retning, hvor der sker noget, siger han og fortsætter:

- Det var fandeme heller ikke rart for mig, da jeg skulle hen at spørge hende, jeg har fået børn med, om hun ville med ud at spise. Men det kom der det ud af, at vi blev gift, og at jeg har fået to dejlige børn, siger Andreas Bo.

Et ordsprog lyder, at der skal to til tango, og det gælder i bogstavelig forstand i "Vild med dans".

Her danner Andreas Bo par med den professionelle danser Camilla Dalsgaard, som han indtil videre har været på gulvet med to gange i en vals og en cha-cha-cha.

- Nogle gange er det dejligt at være med i noget, hvor man er en del af et hold, og hvor man også har en makker, som man skal opnå noget sammen med over et så intenst arbejdsmæssigt forløb, siger han og fortsætter:

- Jeg kører rundt alene i en bil og tager ud og laver underholdning. Det er et langt stykke hen ad vejen et enmandsfirma.

Hver fredag skal Andreas Bo foran dommerpanelet fremvise, hvad han har lært i ugens løb.

Den nerve og intensitet trives den 56-årige komiker med at arbejde under.

Den samme sitren af spænding, som han mærker i "Vild med dans", minder om den, han oplevede, da han medvirkede i sketchshowet "Live fra Bremen".

- Jeg kan sgu meget godt lide, at man arbejder frem mod en udsendelse hver fredag, og så gælder det. Der er ikke noget, vi kan tage om, siger Andreas Bo.

Derfor er han gået all in for at præstere på dansegulvet. Han vil ligne en danser med alt hvad det indebærer af styling og udtryk. Han spiller, at han er en ægte danser, lige så snart The Antonelli Orchestra slår tonerne an.

- Jeg tænker, at det der ene minut og 47 sekunder, sådan en dans varer, er et lille stykke teater, vi laver for de seere, der har lyst til at kigge med. Det er simpelthen nødvendigt for mig. For min motivation, siger han og fortsætter:

- Jeg har svært ved - og så kan du kalde det blufærdighed - at det - i gåseøjne - bare er mig. Det er også den forfængelighed, jeg har, når jeg står foran et publikum i revyer eller andet.

Andreas Bo har opsat tre dogmer, han skal efterleve, inden han træder ind i en manege.

For det første skal han virkelig ville det, han takker ja til.

Så skal han være ædru, som han beskriver det. Det betyder, at han skal være i form til at yde det, der skal til, på scenen.

Det sidste og altafgørende, der skal være opfyldt, er, at han skal være forberedt og ovenpå.

- Jeg fik jo en stressnedsmeltning, da jeg skulle lave mit første onemanshow, fortæller han.

- Jeg sad i Parken. Der er 40.000 sæder - lige så mange, som havde købt billet til mit show - og jeg anede ikke, hvad jeg skulle sige! Jeg var simpelthen rystet. Og så lærte jeg det: Der er tre betingelser. Og så er alt andet lige meget. Om du glemmer noget. Om du bliver hylet ud af den ene eller anden tangent, eller om du improviserer. Det er sådan set det samme her.

"Vild med dans" kan ses på TV 2 og TV 2 Play fredag klokken 20.00.

/ritzau/

Los Angeles, 05/12/2025 - 23:32

Meghan har rakt ud til sin far efter melding om benamputation

Eduardo Munoz/Reuters

Hertuginde Meghans far, der var i fokus op til brylluppet med prins Harry, er angiveligt alvorligt syg

Hertuginde Meghan, der er gift med britiske prins Harry, har forsøgt at komme i kontakt med sin far, Thomas Markle, som hun har haft et ikke-eksisterende forhold til.

Det oplyser en talsmand for hertuginden til det britiske medie BBC.

- Jeg kan bekræfte, at hun har rakt ud til sin far, lyder det.

Thomas Markle er angiveligt alvorligt syg og indlagt på et hospital i Filippinerne. Han skal have fået amputeret sit ene ben under en operation.

Ifølge britiske medier flyttede han til Filippinerne fra Mexico tidligere på året, skriver Reuters.

BBC erfarer, at Meghan forsøgte at kontakte ham tidligere fredag, men det er uklart, om det lykkedes.

Thomas Markle kom i fokus kort inden Meghans bryllup med prins Harry i 2018.

Faren meldte afbud kort inden brylluppet grundet hjerteproblemer.

Forinden var han kommet i vælten for at medvirke i en række opstillede paparazzifotos og for at være åbenmundet. I stedet blev det prinsens far, kong Charles, der dengang var prins, som fulgte Meghan op ad kirkegulvet.

Det er ifølge BBC uklart, om hertuginden har genoptaget et godt forhold til sin far efter brylluppet.

Thomas Markle menes ikke at have mødt parrets børn, prins Archie og prinsesse Lilibet, skriver mediet.

Han var desuden kritisk over for Meghan og Harrys beslutning om at trække sig som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus.

- Jeg tror, at de begge lige nu er ved at blive til fortabte sjæle, har det tidligere lydt i et interview ifølge BBC.

Det var tilbage i 2020, at parret oplyste, at de trak sig som fremtrædende medlemmer af kongehuset for at finansiere deres eget liv - væk fra det britiske kongehus som institution og væk fra den britiske tabloidpresse.

Efterfølgende har hertuginden lanceret livsstilsbrandet As Ever og kan ses i Netflix-serien "With Love, Meghan", hvor hun deler tips om madlavning, havearbejde, kreativt håndværk, blomsterbinding og værtskab.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek