Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 06/10/2023 - 08:00

Andreas Bo: Nogle gange er det sundt at kigge sig i spejlet

Den Vild med dans-aktuelle komiker og skuespiller Andreas Bo har erfaret, hvordan en udfordring kan ændre hele ens liv.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Den kendte komiker og skuespiller Andreas Bo lever af at stå på en scene.

Han har betrådt alverdens skrå brædder - i film, serier og revyer for at nævne et udpluk af hans farverige repertoire.

Men for første gang har han indfundet sig på et dansegulv. Endda i bedste sendetid i årets udgave af "Vild med dans".

- Jeg tror, det er min ven Rasmus Bjerg, der siger: "Nogle gange skal man simpelthen overraske - også sig selv - og gøre et eller andet, som man egentlig havde tænkt, at man aldrig kommer til". Det blev jo så det her, siger Andreas Bo og fortsætter:

- Nogle gange er det sundt at kigge sig selv i spejlet og sige: "Nu skal du sgu lære noget, som ikke lige er ned ad din normale vej".

Andreas Bo er kendt for at kunne lægge ansigtet i alverdens folder. I "Vild med dans" skal man ikke kun matche sin mimik med dansen. Her skal også hæl og tå og holdning være helt på plads.

Adspurgt, om ikke det er nemmere at sige nej og undgå at ende på glatis ude på dansegulvet, afviser Andreas Bo spørgsmålet.

- De gange, hvor det er mageligt at sige nej, er altid de gange, hvor du bevæger dig i en eller anden retning, hvor der sker noget, siger han og fortsætter:

- Det var fandeme heller ikke rart for mig, da jeg skulle hen at spørge hende, jeg har fået børn med, om hun ville med ud at spise. Men det kom der det ud af, at vi blev gift, og at jeg har fået to dejlige børn, siger Andreas Bo.

Et ordsprog lyder, at der skal to til tango, og det gælder i bogstavelig forstand i "Vild med dans".

Her danner Andreas Bo par med den professionelle danser Camilla Dalsgaard, som han indtil videre har været på gulvet med to gange i en vals og en cha-cha-cha.

- Nogle gange er det dejligt at være med i noget, hvor man er en del af et hold, og hvor man også har en makker, som man skal opnå noget sammen med over et så intenst arbejdsmæssigt forløb, siger han og fortsætter:

- Jeg kører rundt alene i en bil og tager ud og laver underholdning. Det er et langt stykke hen ad vejen et enmandsfirma.

Hver fredag skal Andreas Bo foran dommerpanelet fremvise, hvad han har lært i ugens løb.

Den nerve og intensitet trives den 56-årige komiker med at arbejde under.

Den samme sitren af spænding, som han mærker i "Vild med dans", minder om den, han oplevede, da han medvirkede i sketchshowet "Live fra Bremen".

- Jeg kan sgu meget godt lide, at man arbejder frem mod en udsendelse hver fredag, og så gælder det. Der er ikke noget, vi kan tage om, siger Andreas Bo.

Derfor er han gået all in for at præstere på dansegulvet. Han vil ligne en danser med alt hvad det indebærer af styling og udtryk. Han spiller, at han er en ægte danser, lige så snart The Antonelli Orchestra slår tonerne an.

- Jeg tænker, at det der ene minut og 47 sekunder, sådan en dans varer, er et lille stykke teater, vi laver for de seere, der har lyst til at kigge med. Det er simpelthen nødvendigt for mig. For min motivation, siger han og fortsætter:

- Jeg har svært ved - og så kan du kalde det blufærdighed - at det - i gåseøjne - bare er mig. Det er også den forfængelighed, jeg har, når jeg står foran et publikum i revyer eller andet.

Andreas Bo har opsat tre dogmer, han skal efterleve, inden han træder ind i en manege.

For det første skal han virkelig ville det, han takker ja til.

Så skal han være ædru, som han beskriver det. Det betyder, at han skal være i form til at yde det, der skal til, på scenen.

Det sidste og altafgørende, der skal være opfyldt, er, at han skal være forberedt og ovenpå.

- Jeg fik jo en stressnedsmeltning, da jeg skulle lave mit første onemanshow, fortæller han.

- Jeg sad i Parken. Der er 40.000 sæder - lige så mange, som havde købt billet til mit show - og jeg anede ikke, hvad jeg skulle sige! Jeg var simpelthen rystet. Og så lærte jeg det: Der er tre betingelser. Og så er alt andet lige meget. Om du glemmer noget. Om du bliver hylet ud af den ene eller anden tangent, eller om du improviserer. Det er sådan set det samme her.

"Vild med dans" kan ses på TV 2 og TV 2 Play fredag klokken 20.00.

/ritzau/

København, 26/11/2025 - 17:05

Godsejer mister kongelige ærestitler efter voldsdom

Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix

Hans Henrik Algreen-Ussing har givet afkald på ærestitler. Kongehuset havde frataget dem uanset, lyder det.

Godsejeren Hans Henrik Algreen-Ussing har givet afkald på sine kongelige ærestitler som hofjægermester og kammerherre.

Det skriver kongehusets kommunikationsafdeling til Ekstra Bladet.

Det sker, efter at Algreen-Ussing, der har ejet Tirsbæk Gods i mere end 20 år, i sidste uge blev idømt fire måneders ubetinget fængsel for grov vold og vanvidskørsel.

Straffesagen mod Hans Henrik Algreen-Ussing skyldes en episode, hvor han ville gribe ind over for en 16-årig dreng, der kørte ulovligt på godsejerens private grund.

Den 63-årige begik grov vold og gjorde sig skyldig i vanvidskørsel, slog Vestre Landsret fast onsdag i sidste uge.

Dommen var en skærpelse i forhold til en tidligere afgørelse fra Retten i Kolding.

I april 2024 mente byretten, at tre måneders betinget fængsel var det rigtige resultat.

Det lyder desuden fra kongehuset, at det ville have frataget ham ærestitlerne "under alle omstændigheder".

Kammerherre og hofjægermester er ærestitler, som tildeles af den siddende regent.

Med titlerne følger eksempelvis bestemte uniformer, brocher eller en symbolsk nøgle, som indikerer, at man er bærer af de kongelige titler.

Hofjægermestertitlen tildeles til udvalgte godsejere, mens titlen som kammerherre eller -dame oprindeligt var til en fremtrædende embedsmand med adgang til kongens gemakker - det er dog i nutiden blot en ærestitel.

Hans Henrik Algreen-Ussing er ikke den eneste, der har måtte vinke farvel til sine titler.

Erhvervsmanden Christian Kjær blev i 2019 også strippet for sine titler som hofjægermester og kammerherre samt sin titel som ridder af første grad af Dannebrogsordenen.

Det var den daværende siddende regent, dronning Margrethe, der fratog ham titlerne.

Det skete, kort efter at Kjær blev dømt for at have påkørt en trafikofficial, der holdt vagt ved et lokalt cykelløb i Hørsholm.

Christian Kjær nægtede sig skyldig og hævdede, at det var ham, der var blevet angrebet med en stav.

Lige meget hjalp det. Kongehuset besluttede at fratage ham titlerne, og dermed var han ikke længere selvskreven til dronningens selskaber.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/11/2025 - 16:51

Godsejer mister kongelige ærestitler efter voldsdom

Hans Henrik Algreen-Ussing har givet afkald på ærestitler. Kongehuset havde frataget dem uanset, lyder det.

Godsejeren Hans Henrik Algreen-Ussing har givet afkald på sine kongelige ærestitler som hofjægermester og kammerherre.

Det skriver kongehusets kommunikationsafdeling til Ekstra Bladet.

Det sker, efter at Algreen-Ussing, der har ejet Tirsbæk Gods i mere end 20 år, i sidste uge blev idømt fire måneders ubetinget fængsel for grov vold og vanvidskørsel.

Straffesagen mod Hans Henrik Algreen-Ussing skyldes en episode, hvor han ville gribe ind over for en 16-årig dreng, der kørte ulovligt på godsejerens private grund.

Den 63-årige begik grov vold og gjorde sig skyldig i vanvidskørsel, slog Vestre Landsret fast onsdag i sidste uge.

Dommen var en skærpelse i forhold til en tidligere afgørelse fra Retten i Kolding.

I april 2024 mente byretten, at tre måneders betinget fængsel var det rigtige resultat.

Det lyder desuden fra kongehuset, at det ville have frataget ham ærestitlerne "under alle omstændigheder".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/11/2025 - 08:00

FAKTA: Den nemme gæsteret

Det skal du bruge til en budgetvenlig tomatrisotto (2 personer): 

* 1 dåse hakkede tomater.

* 7 deciliter grøntsagsbouillon.

* 2 løg.

* 2 fed hvidløg.

* Olivenolie.

* 3 deciliter grødris.

* 2 deciliter prosecco eller hvidvin (kan udskiftes med grøntsagsbouillon) .

* 100 gram parmesan.

* Salt og friskkværnet peber.

Sådan gør du: 

* Stavblend hakkede tomater, og vend dem sammen med grøntsagsbouillon. 

* Svits løg og revet hvidløg i olivenolie, tilsæt grødris efter tre minutter. 

* Tilsæt efter yderligere tre minutter prosecco eller hvidvin, og lad risene absorbere al væsken. 

* Tilsæt tomatbouillonen lidt efter lidt og rør, indtil risene er kogt. Det tager mellem 15 og 25 minutter. 

* Vend til sidst revet parmesan i, smag til med salt og peber, og top risottoen med friske cherrytomater skåret i kvarte. 

Kilde: Gadtoft.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/11/2025 - 08:00

Mange dropper at invitere gæster: Mindre pres giver mere nærvær

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Halvdelen af danskerne inviterer kun gæster til spisning omkring hvert halve år. Men det behøver ikke at være dyrt og stressende at fylde hjemmet med mennesker.

Lange indkøbslister og mange timer med oprydning, rengøring og madlavning.

Der kan være længe mellem middagsselskaberne rundt om i de danske hjem.

Næsten hver fjerde dansker inviterer aldrig eller meget sjældent gæster på mad, medmindre det gælder særlige anledninger som jul eller fødselsdag.

Det viser en måling, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken.

44 procent af de adspurgte svarer i undersøgelsen, at de bekymrer sig over klargøring af hjemmet, når de inviterer gæster hjem til spisning.

Tilberedning af mad og udgifter er også på listen over, hvad udsigten til et middagsselskab kan give af panderynker.

Karen-Elisabeth Gadtoft udvikler opskrifter og står blandt andet bag kogebogen "Luksus på budget".

Når hun inviterer gæster til mad, kan det både være til rester med kort varsel eller til kaffebar for alle veninderne, der inviteres flere uger i forvejen.

- Jeg holder lige meget af begge dele. Det generer mig ikke at servere rester eller lave noget mere simpel mad, ud fra hvad vi allerede har i skuffer, skabe og fryseren herhjemme, siger hun.

For Karen-Elisabeth Gadtoft handler det mest af alt om at skabe rum til samvær, og det sætter hun en ære i at gøre i sit eget hjem.

Har du inviteret til middag, så anbefaler metakognitiv psykolog Zinaida Riisfeldt, at du sætter tid af til at planlægge besøget.

- Så skal man spørge sig selv: "Hvad vil gøre det nemt?", siger psykologen.

Hvis du ikke elsker at stå i køkkenet og lave mad, kan du foreslå, at I laver et sammenskudsgilde.

Det kan også være, at du på forhånd sætter et sluttidspunkt for besøget.

- Det handler om at gøre det let og invitere folk inden for nogle rammer, der gør, at man har lyst, siger Zinaida Riisfeldt.

Når Karen-Elisabeth Gadtoft står over for en større middag, bestiller hun næsten altid sine varer over nettet.

- Det er virkelig dejligt ikke at skulle stå for det store arbejde, der kan være ved at tage ud og handle, holde overblikket i et stressende supermarked, pakke alle varerne, fragte dem hjem og op på fjerde sal, hvor vi bor, siger hun.

Kogebogsforfatteren foretrækker at servere mad, der kan laves på forhånd, når hun får gæster til spisning.

- Det kan være en lækker pastasauce, jeg har lavet i forvejen, så alt, jeg skal inden servering, er at koge pasta og vende det sammen.

- Jeg køber eller bager også tit brød, da det er billigt og mætter meget, fortæller Karen-Elisabeth Gadtoft.

For nogle kan det at invitere til et stort middagsselskab sætte gang i stribevis af tanker, fortæller metakognitiv psykolog Zinaida Riisfeldt.

Hvad skal jeg servere? Hvad hvis folk ikke svarer, om de deltager? Kommer gæsterne til at hygge sig?

Overtænkningen kan ifølge Zinaida Riisfeldt blive til en frygt for eksempelvis at tabe ansigt eller en ulyst, hvis man ikke orker besværet.

- Først og fremmest skal man lægge mærke til, at man får de her negative tanker, når man overvejer at invitere folk.

- Og så kan man eksperimentere med at udskyde det at bekymre sig og flytte fokus tilbage på det, man er i gang med, siger hun.

På den måde kan frygten eller ulysten få mindre indflydelse på, om du ender med at sende en invitation afsted.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek