Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 06/10/2023 - 08:00

Andreas Bo: Nogle gange er det sundt at kigge sig i spejlet

Den Vild med dans-aktuelle komiker og skuespiller Andreas Bo har erfaret, hvordan en udfordring kan ændre hele ens liv.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Den kendte komiker og skuespiller Andreas Bo lever af at stå på en scene.

Han har betrådt alverdens skrå brædder - i film, serier og revyer for at nævne et udpluk af hans farverige repertoire.

Men for første gang har han indfundet sig på et dansegulv. Endda i bedste sendetid i årets udgave af "Vild med dans".

- Jeg tror, det er min ven Rasmus Bjerg, der siger: "Nogle gange skal man simpelthen overraske - også sig selv - og gøre et eller andet, som man egentlig havde tænkt, at man aldrig kommer til". Det blev jo så det her, siger Andreas Bo og fortsætter:

- Nogle gange er det sundt at kigge sig selv i spejlet og sige: "Nu skal du sgu lære noget, som ikke lige er ned ad din normale vej".

Andreas Bo er kendt for at kunne lægge ansigtet i alverdens folder. I "Vild med dans" skal man ikke kun matche sin mimik med dansen. Her skal også hæl og tå og holdning være helt på plads.

Adspurgt, om ikke det er nemmere at sige nej og undgå at ende på glatis ude på dansegulvet, afviser Andreas Bo spørgsmålet.

- De gange, hvor det er mageligt at sige nej, er altid de gange, hvor du bevæger dig i en eller anden retning, hvor der sker noget, siger han og fortsætter:

- Det var fandeme heller ikke rart for mig, da jeg skulle hen at spørge hende, jeg har fået børn med, om hun ville med ud at spise. Men det kom der det ud af, at vi blev gift, og at jeg har fået to dejlige børn, siger Andreas Bo.

Et ordsprog lyder, at der skal to til tango, og det gælder i bogstavelig forstand i "Vild med dans".

Her danner Andreas Bo par med den professionelle danser Camilla Dalsgaard, som han indtil videre har været på gulvet med to gange i en vals og en cha-cha-cha.

- Nogle gange er det dejligt at være med i noget, hvor man er en del af et hold, og hvor man også har en makker, som man skal opnå noget sammen med over et så intenst arbejdsmæssigt forløb, siger han og fortsætter:

- Jeg kører rundt alene i en bil og tager ud og laver underholdning. Det er et langt stykke hen ad vejen et enmandsfirma.

Hver fredag skal Andreas Bo foran dommerpanelet fremvise, hvad han har lært i ugens løb.

Den nerve og intensitet trives den 56-årige komiker med at arbejde under.

Den samme sitren af spænding, som han mærker i "Vild med dans", minder om den, han oplevede, da han medvirkede i sketchshowet "Live fra Bremen".

- Jeg kan sgu meget godt lide, at man arbejder frem mod en udsendelse hver fredag, og så gælder det. Der er ikke noget, vi kan tage om, siger Andreas Bo.

Derfor er han gået all in for at præstere på dansegulvet. Han vil ligne en danser med alt hvad det indebærer af styling og udtryk. Han spiller, at han er en ægte danser, lige så snart The Antonelli Orchestra slår tonerne an.

- Jeg tænker, at det der ene minut og 47 sekunder, sådan en dans varer, er et lille stykke teater, vi laver for de seere, der har lyst til at kigge med. Det er simpelthen nødvendigt for mig. For min motivation, siger han og fortsætter:

- Jeg har svært ved - og så kan du kalde det blufærdighed - at det - i gåseøjne - bare er mig. Det er også den forfængelighed, jeg har, når jeg står foran et publikum i revyer eller andet.

Andreas Bo har opsat tre dogmer, han skal efterleve, inden han træder ind i en manege.

For det første skal han virkelig ville det, han takker ja til.

Så skal han være ædru, som han beskriver det. Det betyder, at han skal være i form til at yde det, der skal til, på scenen.

Det sidste og altafgørende, der skal være opfyldt, er, at han skal være forberedt og ovenpå.

- Jeg fik jo en stressnedsmeltning, da jeg skulle lave mit første onemanshow, fortæller han.

- Jeg sad i Parken. Der er 40.000 sæder - lige så mange, som havde købt billet til mit show - og jeg anede ikke, hvad jeg skulle sige! Jeg var simpelthen rystet. Og så lærte jeg det: Der er tre betingelser. Og så er alt andet lige meget. Om du glemmer noget. Om du bliver hylet ud af den ene eller anden tangent, eller om du improviserer. Det er sådan set det samme her.

"Vild med dans" kan ses på TV 2 og TV 2 Play fredag klokken 20.00.

/ritzau/

London, 30/11/2023 - 14:22

Frontfigur i The Pogues Shane MacGowan er død som 65-årig

Leon Neal/Ritzau Scanpix

Shane MacGowan stod bag julehittet "Fairytale of New York". Han havde længe kæmpet med dårligt helbred.

Den irsk-engelske musiker Shane MacGowan fra bandet The Pogues er død.

Det oplyser hans hustru, Victoria Mary Clarke, på Instagram.

- Jeg kan ikke beskrive, hvor velsignet jeg føler mig over at have mødt ham og elsket ham og at have været så uendeligt og betingelsesløst elsket af ham.

- Fest videre i haven helt våd af regn, som du elskede så højt, skriver hun henvendt til den nu afdøde MacGowan.

Shane MacGowan havde i lang tid lidt under et dårligt helbred.

I december 2022 blev han indlagt med hjernebetændelse, skriver det britiske medie The Guardian. Det betød, at han tilbragte adskillige måneder af 2023 på intensivafdeling.

Han har ifølge BBC også siddet i kørestol siden 2015, hvor han kom til skade i et fald.

Ifølge The Guardian begyndte han at drikke alkohol allerede som barn, da hans familie gav ham Guinness-øl for at hjælpe ham med at falde i søvn.

Han har lidt under konsekvenserne af både stof- og alkoholmisbrug, men sagde selv i 1990:

- Selvmisbrug, eller hvad man nu kalder det, er også enormt kreativt.

The Pogues stod bag julehittet "Fairytale of New York", som mange formentlig vil kende fra radioen i december.

Bandet fusionerede punk og irsk folkemusik. Gruppen blev dannet i begyndelsen af 1980'erne, indtil de gik fra hinanden i 2014.

Ifølge BBC har The Pogues været beskrevet som en gruppe professionelle musikere under ledelse af en værre rodebutik. Med rodebutik blev der henvist til den karismatiske MacGowan, der ifølge BBC blev udråbt som en af bedste sangskrivere i sin tid.

MacGowan blev født i Kent i England af irske forældre, men boede de første seks år af sit liv i Irland.

Han satte livet igennem musik til de følelser, der knyttede sig til at være irer i eksil, selv om han dog senere flyttede tilbage til Irland, beskriver BBC.

I 2018, hvor MacGowan fyldte 60 år, blev han hyldet med en gallakoncert i den irske hovedstad, Dublin. Her deltog musikere som Nick Cave og Bobby Gillespie.

MacGowan fik ved denne lejlighed også overrakt en pris af den irske præsident, Michael D. Higgins.

2018 var også året, hvor MacGowan blev gift med Victoria Mary Clarke efter 11 års forlovelse. Det skete ved en ceremoni på rådhuset i København.

Med til brylluppet var blandt andre stjerneskuespilleren Johnny Depp.

/ritzau/

Læs Mere >>

Berlin, 30/11/2023 - 13:50

Bastarden begejstrer og gafler europæiske Oscars

Ander Gillenea/Ritzau Scanpix

Mads Mikkelsen-filmen "Bastarden" er allerede sikret to European Film Awards. Ud over "Bastarden" er der to andre rød-hvide håb til den europæiske Oscar.

Det historiske drama "Bastarden", der har Mads Mikkelsen i hovedrollen, er Danmarks bud på en Oscar-kandidat.

Nu har filmen fået flere statuetter ved den europæiske pendant, European Film Awards, som uddeles af European Film Academy.

Fotograf Rasmus Videbæk modtager prisen European Cinematography, mens Kicki Ilander modtager prisen European Costume Design for sit arbejde med filmens kostumer.

Begge priser er en del af prisuddelingens Excellence Awards, der annonceres før showet, men overrækkes ved den officielle prisuddeling 9. december i Berlin.

Her er Mads Mikkelsen nomineret i kategorien Bedste Skuespiller for sin præstation i "Bastarden".

I filmen spiller den danske superstjerne den fattige soldat Ludvig Kahlen, som ønsker at følge kongens kald om at opdyrke jorden. Men godsejeren Frederik de Schinkel, skildret af Simon Bennebjerg, mener, at han ejer heden, og det fører til kamp.

Mads Mikkelsen har allerede vundet en pris ved European Film Awards. Det skete i 2020 for Thomas Vinterbergs - siden Oscar-belønnede - "Druk".

Mads Mikkels har været nomineret ved European Film Awards tre gange før for henholdsvis "Jagten" i 2012, "Flammen & Citronen" i 2008 og Susanne Bier-dramaet "Efter brylluppet" i 2006.

Ud over "Bastarden" er der to andre rød-hvide håb i Lea Globs kunstnerportræt "Apolonia, Apolonia", som er nomineret i kategorien Bedste Europæiske Dokumentar, samt til Malene Chois anmelderroste drama med Bodil Jørgensen og Bjarne Henriksen, "Stille liv", i kategorien Bedste Europæiske Debutfilm.

Om "Bastarden" også løber med en Oscar-nominering offentliggøres først i slutningen af januar.

Men inden jul offentliggør Oscar-akademiet sin såkaldte shortlist - det vil sige, at feltet af potentielle Oscar-kandidater snævres yderligere ind forud for de endelige nomineringer til Oscar-uddelingen 10. marts.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/11/2023 - 08:00

FAKTA: Danskere elsker stearinlys

* 39 procent af danskerne tænder dagligt eller næsten dagligt stearinlys i deres bolig i vinterhalvåret.

* Især kvinder tænder ofte stearinlys. Flest mænd tænder aldrig levende lys.

* Især folk i alderen over 55 år tænder dagligt levende lys. De tænder til gengæld færre lys ad gangen end de unge.

* Fyrfadslys er de mest populære lys blandt danskerne.

Kilde: undersøgelsen "Danskere undervurderer sundhedsfaren ved stearinlys" fra 2014 foretaget af YouGov for Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/11/2023 - 08:00

Levende lys forurener: Sådan mindsker du de skadelige partikler

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Stearinlys spreder ikke kun hygge, men også sundhedsskadelige partikler. Derfor bør du begrænse, hvor mange du tænder i decembermørket, råder forsker.

Levende lys og julen hænger uløseligt sammen. Men de små hyggespredende flammer har en sodende samvittighed.

- De udsender små partikler og en luftvejsirriterende gasart, der hedder kvælstofdioxid. Der er ret høje niveauer af begge dele, når man har flere stearinlys tændt på samme tid, siger Steffen Loft, der er professor ved Afdeling for Miljø og Sundhed på Københavns Universitet, hvor han forsker i luftforurening.

Netop stearinlys er en væsentlig kilde til den indendørs luftforurening i vintermånederne, understreger han:

- Uden at det er videnskabeligt beskrevet endnu, så er det velkendt, at folk med astma ikke tåler mange stearinlys.

Opfordringen fra ham lyder derfor, at du skruer ned for antallet af de små blafrende flammer i december.

- Jeg vil ikke sige, at man ikke skal have stearinlys på juletræet, eller at man skal droppe kalenderlyset, men begræns brugen af lysene, og luft godt ud i hjemmet, lyder det fra Steffen Loft.

Det er især mennesker, der lider af en lungesygdom, som kan blive påvirket af forureningen fra de brændende væger. Det fortæller Ann Leistiko, der er direktør for Lungeforeningen.

- Vi hører eksempler på folk, der er lungesyge, som må gå tidligt hjem fra selskaber, fordi de har problemer med at trække vejret på grund af for mange stearinlys, siger hun.

Lider du selv af en lungesygdom eller får besøg af nogle, der gør, kan du overveje at udskifte stearinlysene med elektriske led-lys. Kan du ikke undvære den ægte vare, har Ann Leistiko følgende råd:

- Undgå at stille lysene i træk. For når et stearinlys blafrer, soder det mere og udsender flere partikler. Du kan også klippe vægen ned. Jo højere vægen stikker op fra selve lyset, jo mere soder det.

Og ligesom Steffen Loft understreger Ann Leistiko, at udluftning er alfa og omega.

- Sørg for at lufte ud i minimum fem minutter, når lysene er blevet slukket, siger hun.

Det samme gælder, hvis du tænder op i brændeovnen eller kokkerer julemaden på et gaskomfur.

- Vi har international videnskab, der siger, at gaskomfur giver en overrisiko i forhold til at udvikle astma, fortæller Steffen Loft og fortsætter:

- Med brændeovne og pejse tyder befolkningsundersøgelser på, at dem, der bor i området med mange brændeovne, har en større risiko for at udvikle astma.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv