02/08/2025 - 08:00
Mistet den grønne gejst? Sæt ind der hvor det batter
Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget. Og hvis du vælger dine grønne indsatser med omhu, kan du faktisk komme langt med lidt.
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
Ind med den grønne spand og ud med det røde kød. Der er mange skridt, vi hver især kan tage i kampen for den grønne omstilling.
Men nogle gange kan det også føles som et uoverstigeligt bjerg. Og hvad batter det egentlig, hvad man som enkeltperson gør?
Det er en følelse og et dilemma, der vækker genkendelse hos seniorkonsulent i den grønne tænketank Concito Charlotte Louise Jensen, som har stor indsigt i samspillet mellem den enkeltes adfærd og den systemiske grønne omstilling.
- Jeg synes ikke, at individet skal se klimakrisen som en opgave, man primært skal eller kan løse selv, for vi har ikke handlerummet til det. Men derfor kan man jo godt tage del i det, siger seniorkonsulent Charlotte Louise Jensen.
Hos Concito siger de, at "hvert ton tæller" - hvert tiltag for at sænke klimaaftrykket spiller ind. Og man skal ifølge Charlotte Louise Jensen altid føle, at man gør noget væsentligt, når man gør en indsats.
Når det er sagt, kan det være svært at finde hoved og hale i, hvor ens indsats batter mest.
- Affaldssortering fylder rigtig meget i vores hverdag og visuelt i byrummet, hvor vi kan se en masse skraldespande med forskellige fraktioner. Og vi taler meget om det. Men i forhold til klima er det måske ikke der, man gør den største forskel, siger hun.
I et større billede kan der dog sagtens være god læring i at få et mere nært forhold til ressourcer og se, hvad der sker med tingene, når vi er færdige med at bruge dem.
Og det er uanset langt bedre at sortere end at kyle alt i restaffald. Men det ville være bedre ikke at lave så meget affald, forklarer Charlotte Louise Jensen.
Ved affaldsproblematikken kan du dog som forbruger godt føle, at du kommer til kort. Produkterne er ofte plastret ind i emballage, og teknikken er måske lavet til at blive forældet.
Vil du sætte ind, hvor det virkelig rykker noget, kan du begynde med tallerkenen.
- Man kan virkelig hente meget ved at spise mere plantebaseret. Det er ret utroligt, hvor meget CO2 man sparer, hvis man skærer oksekød fra.
- Der er endda et stort spring fra røde typer kød ned til kylling og gris. Så selv om man ikke kan gå helt vegetarisk, betyder det meget at skære oksekød fra, fortæller hun.
Den anden ting, Charlotte Louise Jensen vil fremhæve, får dig måske heller ikke til at falde ned af stolen af overraskelse. Men vil du handle, hvor det klimamæssigt virkelig batter, så kan du erstatte flyrejsen med rejse på skinner.
- Det kan have mange positive sideeffekter, hvor man oplever rejsen på vejen, bemærker seniorkonsulenten.
/ritzau fokus/