Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/02/2025 - 07:43

Ny motorvej føres vest om Viborg for fem milliarder kroner

Håbet er, at en ny motorvej på 43,6 kilometer på sigt bliver forbundet med den sydlige del af Jylland.

Johnny Pedersen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Den nye del af den midtjyske motorvej skal føres vest om Viborg, har forligskredsen bag projektet besluttet.

Der er afsat 5,1 milliarder kroner til vejprojektet, som ender med 43,6 kilometer motorvej, der etableres mellem Klode Mølle og Løvel.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Transportministeriet.

Borgmester Ulrik Wilbek (V) siger til Viborg Stifts Folkeblad, at motorvejen vil få stor betydning, særligt for egnens virksomheder.

- Motorvejen vil både kunne tiltrække nye virksomheder og fastholde de eksisterende. Og så giver det et bedre flow i trafikken, når man skal køre ad Vejlevej de første 30 kilometer, siger Ulrik Wilbek, som ikke genopstiller ved valget til november.

Det var ventet, da det alternative østlige forløb kostede en milliard kroner mere. Med den vestlige løsning er der færre borgere, der skal eksproprieres, og det har færre konsekvenser for naturen.

Desuden ligger den vestlige føring tæt ved erhvervsområder, hvilket betyder, at tunge køretøjer ikke skal gennem byen, som det ville være tilfældet med den østlige føring.

Borgmesteren er ikke overrasket heller.

- Der er store udfordringer ved den østlige linjeføring - både økonomisk og landskabsmæssigt. Men om valget faldt på den ene eller den anden linjeføring har været lidt hip som hap for mig. Bare der kommer en motorvej, siger Ulrik Wilbek til folkebladet.

Anlæggelsen er en del af Infrastrukturplan 2035.

Det langsigtede håb på egnen er, at motorvejen på sigt bliver forbundet med den kommende motorvej mellem Billund og Give.

Viborg Kommune har således vedtaget at kæmpe for en hærvejsmotorvej fra Hobro i nord til Haderslev i syd.

/ritzau/

København, 22/02/2025 - 08:00

FAKTA: Bjarne Henriksens blå bog

* 66-årige Bjarne Henriksen blev uddannet skuespiller på Statens Teaterskole i København i 1990.

* Det var i DR's dramaserie "Edderkoppen" fra 2000, at Bjarne Henriksen for alvor brød igennem.

* Han har derudover medvirket i tv-serier som "Forbrydelsen", "Borgen", Hotellet" og "Badehotellet" og i film som "Jagten" og "Festen".

* Han modtog en Robert for sin præstation i DR-dramaet "Ulven kommer".

Kilder: Ritzau, DR og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/02/2025 - 08:00

Bjarne Henriksen: Jeg kan være pisseirriterende

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Som skuespiller har Bjarne Henriksen vist et hav af roller frem. I de senere år har han medvirket i flere realityprogrammer, hvor han kan være helt sig selv.

Ved siden af sin Robert-pris kan Bjarne Henriksen stille sin statuette vundet ved Reality Awards.

- Før var jeg A-skuespiller. Nu kører jeg lidt til højre, så nu er jeg R-skuespiller - R for reality, konstaterer han.

- Det er åbenbart den vej, det hele kører nu, siger Bjarne Henriksen og klukker.

Den 66-årige skuespiller kan netop nu ses i sjette sæson af Warner Bros. Discovery Danmark-programmet "Jaget vildt", hvor kendte makkerpar skal forsøge at skjule sig for erfarne efterforskere fra virkelighedens verden. Blandt andre får Bjarne Henriksen hjælp af sin ekskone i programmet.

Det er anden gang, at Bjarne Henriksen medvirker i et realityformat. Første gang var i "Forræder" på TV 2. Her deles deltagerne op i loyale og forrædere. Men også de udpegede forrædere foregiver at være loyale.

Mens de rigtige loyale skal forsøge at finde ud af, hvem forræderne er iblandt dem, prøver forræderne at spille de ægte loyale ud mod hinanden.

Det optog langt de fleste af de medvirkende. Men Bjarne Henriksen hidsede sig ikke rigtigt op over det.

Når han ikke blundede i lænestolen, brummede han bag brillerne og bladrede videre i sin bog, når de andre deltagere ville diskutere teorier og taktik med ham.

Men undervejs kom den knap 40 år yngre influencer Melissa Bentsen alligevel ind på livet af den ellers så demonstrative enspænder, og de udgør nu et makkerpar i "Jaget vildt".

- Ligesom med "Forræder" tænkte jeg: "Nå ja, lad mig da bare prøve det og se. Det kan jo ikke skade" ... Og så lå optagelserne også i oktober eller november, og så tænkte jeg: "Nå ja, hvad fanden altså. Hvad skal jeg ellers lave? Det kunne være meget sjovt", lyder det fra ham.

Bjarne Henriksen blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 1990 og kan i år markere sit 35-års jubilæum.

Han fik sit store gennembrud i DR-dramaet "Edderkoppen". Siden har han udmærket sig i serier som "Forbrydelsen", "Badehotellet", "Huset" og DR-dramaet "Ulven kommer", som indbragte ham Robert-prisen i 2020.

Mens nogle af Bjarne Henriksens kolleger siger kategorisk nej til at deltage i underholdnings-tv som netop "Forræder" og "Jaget vildt" for ikke at lade sådanne programmer sidde i seernes bevidsthed, næste gang de er på biograflærredet, har Bjarne Henriksen fået en anden indstilling til den anke.

- Jamen, det er også lidt kedeligt altid at skulle være sådan lidt mystisk. Den mystiske, der trækker sig tilbage og så laver skuespil. Jeg synes faktisk, det var spændende at gå ind og sige: "Nå men, nu er jeg mig selv", og det har været skægt at vise, hvem jeg i virkeligheden er, siger han og tilføjer:

- Nu er jeg over 60 - jeg er lige fyldt 66 år - jeg behøver da ikke at spekulere mere over, om den karriere dér går den eller den vej, siger han og nikker i hver sin retning.

- Det er jeg da ligeglad med, lyder det fra ham.

- Der var faktisk nogle, som troede, jeg spillede en rolle i "Forræder" - jeg prøvede sådan set bare at være mig selv, som jeg er - pisseirriterende, frygtelig og en anelse doven, siger han og smiler skælmsk.

I "Forræder" gjorde Bjarne Henriksen sig bemærket med sine kommentarer: Han kaldte skuespiller Pernille Højmark for fru Pjaskenskjold efter Anne Marie Helgers kendte karakter, han kaldte youtube-tvillingerne Emil og Mikkel Trier for den bundrådne familie, og så erklærede han, at hyggen er den værste dræber herhjemme.

En kommentar, der gav ham prisen for Årets Bedste Bemærkning til Reality Awards 2025.

En pris, som han selv var på scenen for at modtage til showet, der blev afholdt 18. januar - samme dag, som han fyldte 66 år.

Men trods statuetten - en grim ting af plexiglas, konstaterer Bjarne Henriksen - er den prisvindende skuespiller ikke færdig med film, og i årets løb kan han ses i flere serier og dramadokumentarer, afslører han.

Mere reality afviser han heller ikke.

Så der er plads til både flere Robert-priser og Reality Awards-statuetter i fremtiden.

- Jeg tænker faktisk på at købe mig en lille gård og være med i "Landmand søger kærlighed", for jeg har hørt, at der kommer en bus fuld af kvinder, som man bare kan vælge imellem. Det er sgu da skidesmart, mand! ... Men jeg er nok bare for doven til at købe en gård ...

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/02/2025 - 10:00

FAKTA: Sådan renses tagrenden

Tagrenden skal renses efter behov, da det kan variere fra hus til hus.
Måden, man gør det på, er:

* Tag et par havehandsker på.

* Saml alle blade og fyrrenåle op fra tagrenden.

* Til dette formål kan købes en tagrendeskovl, eller man kan vælge en billigere metode, hvor man skærer et skråt snit igennem en 1 1/2 liters sodavandsflaske i modsatte ende af skruelåget og bruger den som skovl.

* Herefter fejes med en lille håndkost.

* Når tagrenden er rengjort, spules den med vand.

* Til sidst kan man tjekke, om vandet har det rigtige fald mod nedløbet.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 22/02/2025 - 10:00

Vinteren er ovre: Vær opmærksom på fugt- og vandskader

Bent K Rasmussen/Ritzau Scanpix

Selv om vi har haft en mild vinter, så er det især vigtigt at tjekke huset i marts for frostskader, lyder rådet fra ekspert.

En grundig omgang forårsrengøring af huset gør underværker - også udendørs.

Det indebærer blandt andet tagrender, nedløbsrør, soklerne og nedløbsbrønden, fortæller Tine R. Sode, fagekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- I marts måned slipper frosten sit tag i vejret og i huset. Så kan man begynde at se, om frosten har lavet nogle skader, siger hun.

Ifølge Tine R. Sode er en af de typiske skader, at vand eller fugt er kommet ind i huset.

- Nu sner det ikke så meget mere i Danmark, men man kan have fået tøsne ind på loftet, så man skal tjekke, om der ser ud til at være kommet vand eller fugt ind. Det er en rigtig god idé, fortæller hun.

En anbefaling, Tine R. Sode altid giver, er at tjekke husets sokkel efter vinteren.

- Se, om der er skader på soklen. Er der revner i den, så få dem udbedret. Hvis der er revner, kan der trænge vand ind bag ved, som får svært ved at trænge ud igen, og så bliver soklen opfugtet. Det er især, hvis man har kælder, at det er vigtigt at tjekke, om soklen er hel og tæt, siger hun.

Samtidig er det vigtigt at gennemse tagrender og nedløbsrør for utætheder.

- Det har været frostvejr, så der kan have ligget is, som har gjort, at plastik- og metaltagrender er knækket, for når vand fryser, udvider det sig og presser på tagrenderne, fortæller Tine R. Sode.

Hvis et nedløbsrør er beskadiget, kan det være, at vandet ikke når hen til nedløbsbrønden, hvilket kan skabe fugtskader.

- Hvis nedløbsrøret er gået i stykker, bliver muren inde bag ved - om det er facaden, om det er murværk eller træværk - fugtig, og det kan give fugtskader i løbet af meget kort tid. Det kan være fugtskader i facaden, hvis det er pudsen, kan den falde af. Hvis det omhandler mursten, kan fugerne revne. Der kan også komme skader som skimmelsvamp på indersiden af væggen, siger hun.

For Kim Andersen, der er produktionschef hos virksomheden Dansk Tagbearbejdning A/S, fylder tagrender og nedløbsrør også meget.

Specielt i disse år, hvor der kommer mere nedbør end tidligere, er det vigtigt, at ens tagrender kan klare det vand, der kommer.

- Hvis man ikke får renset tagrenderne og får ordnet sit nedløb, sådan at vandet kan rende, så ryger det over og ned ad muren. Jeg har set murværk, hvor murstenene skaller af, fordi de hele tiden er fugtige, fortæller han.

Huset skal passes og plejes for at holde det i stand, fortæller Kim Andersen.

- Man skal sørge for at holde sit hus i orden. Det skal være sundt og rask. Se, at få tingene fikset, inden der går for lang tid. Det er mit råd, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek