Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

17/01/2020 - 11:00

FAKTA: Derfor vil virksomhederne gerne have dine data

Af: /ritzau fokus/

- Virksomhederne bag flere populære apps tjener mange penge på oplysninger om din lokalitet eller intime personlige oplysninger.

- Det kan være, hvis du har hentet en menstruationsapp, der kan gøre dig klogere på din cyklus - eller en dating-app, hvor du deler din lokalitet og dine seksuelle præferencer.

- De oplysninger kan virksomhederne sælge videre til andre parter, som kan bruge dem til at målrette annoncer mod dig.

- Virksomhederne tjener store penge på disse oplysninger, hvorfor mange af disse apps også er gratis at bruge.

Kilde: seniorjurist Anette Høyrup fra Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Malmø, 07/05/2024 - 23:27

Kroatisk krudtugle og danske dansere suser videre i Eurovision

Martin Meissner/Ritzau Scanpix

Danmarks deltager, Saba, skal først i ilden torsdag. Men der var allerede danske strejf i første semifinale.

Uanset hvordan det går Danmarks Eurovision-håb, Saba, i torsdagens semifinale, er der stensikkert et strejf af rød og hvidt i finalen i det internationale melodigrandprix, som løber af stablen i Malmø Arena i den sydsvenske storby lørdag aften.

Cypern åbnede årets første semifinale tirsdag aften med nummeret "Liar", og sangeren Silia Kapsis var flankeret af fire danske dansere.

Luxembourg gjorde comeback i det internationale melodigrandprix efter 31 års fravær. Det lille miniputland måtte vente lidt endnu, inden de kunne komme på scenen. Det var nemlig Tali fra Luxembourg, der lukkede årets første semifinale med nummeret "Fighter". Men det var ventetiden værd, for Luxembourg sikrede sig en finaleplads.

Imellem de to var blandt andet Australien, der havde taget en didgeridoo med, og Irland, som skreg sin sang ud.

37 nationer stiller op i årets Eurovision. Men der er kun plads til 26 lande i finalen. I den første semifinale kæmpede 15 lande om en af de 10 eftertragtede pladser.

Den foreløbige favorit fra Kroatien, Baby Lasagne, strøg videre. Publikum var toptændte og skreg med på det bombastiske nummer med den rimende titel "Rim Tim Tagi Dim".

Aftenens største bifald tilfaldt dog den rutinerede Eurovision-vært Petra Made. Det er tredje gang, at hun er vært ved det internationale melodigrandprix ud af de syv gange, Sverige har vundet hele baduljen.

Publikum råbte flere gange hendes navn så højt, at hun og medværten, den svenske Hollywood-stjerne Malin Åkerman, med store smil måtte holde en kort kunstpause, inden de kunne fortsætte.

- Mamma mia, here we go again, lød det fra Malin Åkerman inspireret af Abba, der i øvrigt vandt Eurovision for præcis 50 år siden med "Waterloo", for lige at markere, at Sverige atter er værter for Eurovision.

Med Loreens sejr sidste år sikrede hun vores naboer hinsidan svenskernes syvende sejr. Dermed tangerer svenskerne Irland som den nation, der har vundet Eurovision flest gange.

Det irske grandprix' grand old man, Johnny Logan, forenede de to tangerende lande, da han gik på scenen inden afgørelsen og sang Loreens Eurovision-hit "Euphoria".

Både Loreen og Johnny Logan har vundet Eurovision to gange hver som sangere. Johnny Logan har også vundet som sangskriver.

Spanien, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Italien er på forhånd givet en finaleplads, da de fem finansierer den største del af Eurovision. Og så indkasserer sidste års vindernation, som denne gang er Sverige, også en plads i finalen.

Finalen bliver uden Aserbajdsjan, Australien, Polen, Island og Moldova, der ikke fik nok stemmer fra seerne, som suverænt bestemmer i semifinalerne.

Danmark har ikke kvalificeret sig til en finaleplads siden 2019. Det skal Saba forsøge at gøre med sangen "Sand" i torsdagens semifinale.

Her stiller Israel også op, og der er varslet demonstrationer. Israels deltagere har vakt vrede på grund af krigen i Gaza. Israel gik til modangreb efter den væbnede palæstinensiske bevægelse Hamas' angreb på Israel i oktober og har fortsat bombardementerne.

Kritikere forstår ikke, hvorfor Israel må deltage, når Rusland og Belarus er ekskluderet. European Broadcasting Union, der arrangerer Eurovision, har udtalt, at grandprixet er en konkurrence mellem public service-udbydere, ikke regeringer.

/ritzau/

Læs Mere >>

Malmø, 07/05/2024 - 23:21

FAKTA: Det første hold Eurovision-finalister er fundet

Jessica Gow/Tt/Ritzau Scanpix

15 lande er skåret ned til 10 i den første semifinale i årets internationale melodigrandprix, Eurovision.

Den foreløbige favorit til at vinde årets internationale melodigrandprix, Baby Lasagna fra Kroatien, har kvalificeret sig til årets finale.

Det er afgjort efter årets første semifinale tirsdag aften i Malmø Arena i Sydsverige.

Danmarks Eurovision-deltager, Saba, skal først i ilden torsdag, når den anden semifinale afvikles.

Disse lande har kvalificeret sig til finalen 11. maj efter den første semifinale, som løb af stablen tirsdag aften i Malmø Arena i den sydsvenske storby:

* Serbien - Teya Dora: "Ramonda".

* Portugal - iolanda: " Grito".

* Slovenien - Raiven: " Veronika".

* Ukraine - Alyona Alyona & Jerry Heil: " Teresa & Maria".

* Litauen - Silvester Belt: " Luktelk".

* Finland - Windows95man: " No Rules!".

* Cypern: Silia Kapsis: "Liar".

* Kroatien - Baby Lasagne: "Rim Tim Tagi Dim".

* Irland - Bambie Thug: " Doomsday Blue".

* Luxembourg - Tali: "Fighter".

De røg ud af semifinalen:

* Australien - Electric Fields: "One Milkali (One Blood)".

* Aserbajdsjan - Fahree feat. Ilkin Dovlatov: "Özünlə Apar".

* Island - Hera Björk: "Scared of Heights".

* Moldova - Natalia Barbu: "In The Middle".

* Polen - Luna: "The Tower".

Kilde: eurovision.tv.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/05/2024 - 10:00

FAKTA: Køb ikke boligen i blinde

* Når du ser på bolig, kan du let forelske dig i en enkelt ejendom og stirre dig blind på den.

* Det er dog typisk en fordel at se mindst to, så du har et sammenligningsgrundlag.

* Det kan være boliger i det samme område eller nogle, der kan noget vidt forskelligt. Det vigtige er, at ved at sammenligne bliver du skarpere på, hvad du sætter mest pris på.

Kilde: bygningskonstruktør og bygningssagkyndig Christina Schjervig, som arbejder som fagekspert i byggeteknik og huseftersyn hos Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 07/05/2024 - 10:00

På boligjagt? Se hvad eksperterne selv holder sig langt væk fra

Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Du skal både kigge godt efter inden for boligens fire vægge og have øjnene med dig udenfor, hvis du vil undvige boligeksperternes aversioner.

Flere reelle værelser. En have med frugttræer. Nemt at komme til en station.

Hvis du drømmer om en ny bolig, har du sikkert en tjekliste med de ting, du håber på at kunne sætte kryds ved.

Men måske burde du også have en med det modsatte - altså de punkter, der skal få dig til at vende om på hælen til fremvisningen. Her får du i hvert fald lidt inspiration, når to boligeksperter afslører, hvad der kunne få dem til at fordufte, før fremvisningen var færdig.

For ejendomsinvestor Morten Bang er det ikke faldefærdige bygninger, men derimod boliger i middel stand, der kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på ham.

- Det er fordi, du ofte betaler for meget for noget, der er i middel stand, i forhold til hvis det enten var i rigtig god stand - enten helt nyt eller gennemgående renoveret - eller på den anden side var i rigtig dårlig stand, forklarer han.

Ser du på en bolig i rigtig dårlig stand, er sælger som regel godt klar over, at der skal være indregnet en økonomisk buffer til at renovere.

Og så kan du jo få det, som du vil, bemærker Morten Bang.

- Det, der tit sker med middel stand, er, at du køber noget og tænker: "Nå, men det er da fint nok det her, det kan jeg sagtens leve med". Men så om to år vil du alligevel gerne have nyt køkken, siger ejendomsinvestoren.

Udfordringen er derfor, at mange alligevel kommer til at bruge penge på at renovere boligen, men de har ikke købt den til en tilsvarende lavere pris, som hvis den havde været i dårlig stand til at begynde med.

For Lars Elbæk, som er ejendomsmægler og medindehaver af Elbæks Liebhavermægler, gælder det om at have øjnene med sig, når man er ude at se på boligen.

Ja, faktisk er det ikke selve boligen, han taler om, men hvordan det står til på hver side af den.

- Jeg vil ikke købe en ejendom, hvor det roder for meget hos naboen. For eksempel hvis der står syv gamle biler i indkørslen. Det kan man jo ikke gøre noget ved, for det er naboens grund, så det er deres tallerken, siger Lars Elbæk.

Det handler for ejendomsmægleren om, at ankomsten til boligen skal være pæn og ordentlig. Og så pointerer han også, at naboerne siger en hel del om det kvarter, man overvejer at flytte ind i.

- Der skal for eksempel ikke være skrald alle mulige steder på matriklen ud over i skraldespanden.

- Det er et helhedsindtryk af nabolaget. Så man kan ikke kigge på ejendommen alene, mener ejendomsmægleren.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek