Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/11/2023 - 08:00

Mortensaften: Syre og fedme gør andestegen sublim

En erfaren slagter og tv-kok deler deres bedste råd, så du kan servere en veltilberedt and til mortensaften den 10. november.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Inden længe er det igen mortensaften, hvor duften af fjerkræ vil sprede sig i mange hjem og få maverne til at knurre.

Hvis du drømmer om at servere en saftig mortensand eller vil øve dig i kunsten, inden anden skal sidde i skabet til julemiddagen, deler en erfaren slagter og en kendt tv-kok deres bedste råd til at komme i mål i hjemmekøkkenet.

Først skal du vælge og købe anden. Og den må gerne have masser af fedt, som smelter under tilberedning og giver kødet god smag.

- Vi har valgt kun at sælge dansk hvid landand, fordi de er ekstra fede og giver det bedste resultat, siger Oliver Kostovski, som ejer og driver Slagteren ved Kultorvet, der er en af Københavns ældste slagterforretninger.

- Man kan heldigvis finde en god and flere steder, men man bør spørge sin lokale slagter, som forventeligt ved lidt mere om ænderne, siger han.

- Min generelle anbefaling er, at man går efter fritgående og gerne økologisk.

Du kan sagtens købe en frossen and, men du skal sørge for at tø den op langsomt i køleskabet i omkring to dage, lyder rådet fra Oliver Kostovski.

Som tommelfingerregel anbefaler han, at du køber en and på mellem 3,5 og 4 kilo til fire personer.

Tv-kok og kogebogsforfatter Claus Holm anbefaler også, at anden skal være opdrættet i Danmark.

- Som kok går jeg efter en fersk dansk landand. De er superfantastiske og svinder meget lidt ind under tilberedning, siger han.

- Men man kan også sagtens få gode resultater med en frossen and.

Han peger på, at anden bare skal have masser af fedt, og brystkødet skal være fyldigt.

Selve kødet skal have en mørk og flot farve.

Start med at fylde anden med æbler og svesker, og gnid den godt ind i salt og peber. Kom anden i ovnen på en rist med brystet opad og placer en bradepande under med vand, løg og laurbærblade, lyder opskriften fra Claus Holm.

- Giv den omkring 130 grader varmluft i et par timer. Derefter kigger jeg på den og skruer op for varmen. Den får omkring en halv time mere på 160 grader.

Undervejs kan du forsigtigt hælde noget af fonden i bradepanden over anden.

Til sidst skruer du helt op til 220 grader i en halv times tid for at gøre anden sprød. Mærk lidt efter på den, at den er mør og godt tilberedt, og lad den hvile.

- Lav en opbagt sovs, hvor du først varmer smør og mel i en gryde. Sigt derefter andefonden fra bradepanden ned i, og smag til med salt og peber, siger han.

Bland gerne lidt citron- og appelsinskal eller ribsgelé i sovsen. De syrlige smage er nemlig gode til at skære igennem andens fedme.

Hvis en hel and bliver for meget, kan du nemt tilberede andelår eller andebryst i en airfryer, fortæller Claus Holm, som er aktuel med en ny kogebog, der har titlen "Airfryer 4Ever", hvor han deler opskrifter til airfryeren.

- Kom spidskål, rødkål og søde kartofler skåret i store både i airfryerens skuffe. Tilføj et par rosenkål, og placer et andelår og et andebryst oven på det hele. Krydr med salt, peber, spidskommen, kanel og kardemomme, siger Claus Holm.

Giv det hele 180 grader i omkring 17 minutter, og skru derefter op til 200 grader i fem minutter.

- Tag brystet ud, og lad det hvile, mens du giver låret syv minutter mere, tilføjer han.

/ritzau fokus/

København, 20/12/2025 - 13:15

Grev Nikolai har landet job som konsulent i Dansk Industri

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Fra årsskiftet skal grev Nikolai arbejde med kommercielle opgaver som konsulent i Dansk Industri Ejendom.

Grev Nikolai har landet et job uden for de kongelige rammer som konsulent hos brancheorganisationen Dansk Industri (DI).

Det oplyser DI til Billed-Bladet.

Efter nytår tiltræder den 26-årige greve som konsulent i DI Ejendom, hvor han skal arbejde med kommercielle og datadrevne opgaver.

Sidste sommer fik han sin kandidatgrad i Economics and Business Administration - Sales Management fra Copenhagen Business School (CBS).

Under uddannelsen på CBS læste grev Nikolai et semester i Australien, hvor han var indskrevet på University of Technology Sydney som en del af hans uddannelse på CBS.

Netop hans uddannelsesmæssige baggrund er en af de ting, DI Ejendom har lagt vægt på i ansættelsen, lyder det fra Helle Juhler-Verdoner, der er branchechef for DI Ejendom.

- Nikolai har en kommerciel baggrund via sin CBS-uddannelse og erfaring fra job i ejendomsbranchen, som passer til DI Ejendom, og vi glæder os som altid til at tage imod og arbejde sammen med en ny kollega, siger hun til Billed-Bladet.

Hvor erfaringen fra ejendomsbranchen kommer fra, er ikke uddybet.

Men greven, der er barnebarn af dronning Margrethe, nevø til kong Frederik og søn af prins Joachim, fik i maj et job i den australske storby Sydney.

Et job, der ikke blev nærmere beskrevet, andet end at det var relevant i forhold til hans uddannelse. Det oplyste hans agentur, Social Works, dengang over for Billed-Bladet.

Grev Nikolai har siden 2023 væren en del af influencerholdet hos marketingbureauet Social Works.

Grev Nikolai fik frit lejde til at promovere virksomheder og produkter, efter at han og hans tre søskende, grev Felix, grev Henrik og komtesse Athena, fik frataget deres titler som henholdsvis prinser og prinsesse af deres farmor, dronning Margrethe, for at tilpasse kongehuset, som det lød.

Ifølge begrundelsen skal de fire børnebørn i langt højere grad kunne forme deres egen tilværelse uden at være begrænset af de hensyn og forpligtelser, et formelt tilhørsforhold til kongehuset som institution indebærer.

Grev Nikolai begyndte at tage sine første skridt mod sin egen formbare fremtid i 2018, da han overraskede på catwalken for det britiske brand Burberry.

Han har også haft job for eksklusive mærker som Dior og Cartier. Og så har han været på forsiden af både den skandinaviske og den ukrainske udgave af modemagasinet Vogue.

Selv om grev Nikolai ikke længere er prins til Danmark, indgår han stadig i arvefølgen og er således den sjette i rækken.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/12/2025 - 13:04

Grev Nikolai har landet job som konsulent i Dansk Industri

Fra årsskiftet skal grev Nikolai arbejde med kommercielle opgaver som konsulent i Dansk Industri Ejendom.

Grev Nikolai har landet et job uden for de kongelige rammer som konsulent hos brancheorganisationen Dansk Industri (DI).

Det oplyser DI til Billed-Bladet.

Efter nytår tiltræder den 26-årige greve som konsulent i DI Ejendom, hvor han skal arbejde med kommercielle og datadrevne opgaver.

Sidste sommer fik han sin kandidatgrad i Economics and Business Administration - Sales Management fra Copenhagen Business School (CBS).

Under uddannelsen på CBS læste grev Nikolai et semester i Australien, hvor han var indskrevet på University of Technology Sydney som en del af hans uddannelse på CBS.

Netop hans uddannelsesmæssige baggrund er en af de ting, DI Ejendom har lagt vægt på i ansættelsen, lyder det fra Helle Juhler-Verdoner, der er branchechef for DI Ejendom.

- Nikolai har en kommerciel baggrund via sin CBS-uddannelse og erfaring fra job i ejendomsbranchen, som passer til DI Ejendom, og vi glæder os som altid til at tage imod og arbejde sammen med en ny kollega, siger hun til Billed-Bladet.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 19/12/2025 - 11:01

FAKTA: Alternativer til nytårsbordet

* Mens blæksprutten stortrives i det danske farvande, ser det mindre positivt ud for torsken.

* Sidste år opfordrede Verdensnaturfonden (WWF) til, at danskerne sprang nytårstorsken over. WWF anbefalede at gå efter østers, muslinger og blæksprutte som alternativer.

* Torskebestanden i Østersøen er så kritisk, at det er forbudt for lystfiskere at fiske efter den klassiske nytårsfisk her, mens erhvervsfiskeriet i flere år har været begrænset til bifangst.

* EU-landene har indgået en ny aftale, der i 2026 reducerer kvoten for fiskeri af torsk i Nordsøen med 44 procent.

Kilder: WWF og Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 19/12/2025 - 08:00

FAKTA: Ulykker ved nytåret 2024-2025

* I nytårsdøgnene 31. december 2024 og 1. januar 2025 kom 209 personer i hele landet i akut behandling for skader forårsaget af fyrværkeri. Af dem var 42 alvorligt tilskadekomne, og én person mistede livet.

* Lovligt fyrværkeri stod for knap 90 procent af skaderne. 59 personer blev skadet af batterier, 47 af raketter og 30 af bomberør, mens 13 personer kom til skade ved brug af ulovligt fyrværkeri som kanonslag, strygere og luftbomber. Resten er blandt andet heksehyl, romerlys og indendørs fyrværkeri.

* Tre ud af ti af de tilskadekomne havde sikkerhedsbriller på.

Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen ved OUH Odense Universitetshospital, 2025.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek