Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/11/2023 - 08:00

Mortensaften: Syre og fedme gør andestegen sublim

En erfaren slagter og tv-kok deler deres bedste råd, så du kan servere en veltilberedt and til mortensaften den 10. november.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Inden længe er det igen mortensaften, hvor duften af fjerkræ vil sprede sig i mange hjem og få maverne til at knurre.

Hvis du drømmer om at servere en saftig mortensand eller vil øve dig i kunsten, inden anden skal sidde i skabet til julemiddagen, deler en erfaren slagter og en kendt tv-kok deres bedste råd til at komme i mål i hjemmekøkkenet.

Først skal du vælge og købe anden. Og den må gerne have masser af fedt, som smelter under tilberedning og giver kødet god smag.

- Vi har valgt kun at sælge dansk hvid landand, fordi de er ekstra fede og giver det bedste resultat, siger Oliver Kostovski, som ejer og driver Slagteren ved Kultorvet, der er en af Københavns ældste slagterforretninger.

- Man kan heldigvis finde en god and flere steder, men man bør spørge sin lokale slagter, som forventeligt ved lidt mere om ænderne, siger han.

- Min generelle anbefaling er, at man går efter fritgående og gerne økologisk.

Du kan sagtens købe en frossen and, men du skal sørge for at tø den op langsomt i køleskabet i omkring to dage, lyder rådet fra Oliver Kostovski.

Som tommelfingerregel anbefaler han, at du køber en and på mellem 3,5 og 4 kilo til fire personer.

Tv-kok og kogebogsforfatter Claus Holm anbefaler også, at anden skal være opdrættet i Danmark.

- Som kok går jeg efter en fersk dansk landand. De er superfantastiske og svinder meget lidt ind under tilberedning, siger han.

- Men man kan også sagtens få gode resultater med en frossen and.

Han peger på, at anden bare skal have masser af fedt, og brystkødet skal være fyldigt.

Selve kødet skal have en mørk og flot farve.

Start med at fylde anden med æbler og svesker, og gnid den godt ind i salt og peber. Kom anden i ovnen på en rist med brystet opad og placer en bradepande under med vand, løg og laurbærblade, lyder opskriften fra Claus Holm.

- Giv den omkring 130 grader varmluft i et par timer. Derefter kigger jeg på den og skruer op for varmen. Den får omkring en halv time mere på 160 grader.

Undervejs kan du forsigtigt hælde noget af fonden i bradepanden over anden.

Til sidst skruer du helt op til 220 grader i en halv times tid for at gøre anden sprød. Mærk lidt efter på den, at den er mør og godt tilberedt, og lad den hvile.

- Lav en opbagt sovs, hvor du først varmer smør og mel i en gryde. Sigt derefter andefonden fra bradepanden ned i, og smag til med salt og peber, siger han.

Bland gerne lidt citron- og appelsinskal eller ribsgelé i sovsen. De syrlige smage er nemlig gode til at skære igennem andens fedme.

Hvis en hel and bliver for meget, kan du nemt tilberede andelår eller andebryst i en airfryer, fortæller Claus Holm, som er aktuel med en ny kogebog, der har titlen "Airfryer 4Ever", hvor han deler opskrifter til airfryeren.

- Kom spidskål, rødkål og søde kartofler skåret i store både i airfryerens skuffe. Tilføj et par rosenkål, og placer et andelår og et andebryst oven på det hele. Krydr med salt, peber, spidskommen, kanel og kardemomme, siger Claus Holm.

Giv det hele 180 grader i omkring 17 minutter, og skru derefter op til 200 grader i fem minutter.

- Tag brystet ud, og lad det hvile, mens du giver låret syv minutter mere, tilføjer han.

/ritzau fokus/

Oslo, 10/09/2024 - 13:36

Norsk politi advarede Mette-Marits søn længe inden anholdelse

Lise Aserud/Ritzau Scanpix

Marius Borg Høiby, der er sigtet for trusler og vold mod sin ekskæreste, blev opsøgt af politiet sidste år.

Norsk politi havde sidste år en "forebyggende samtale" med Marius Borg Høiby, der er kronprinsesse Mette-Marits søn.

Det bekræfter Frode Larsen, der er enhedsleder i Oslo politidistrikt, over for den norske avis Aftenposten.

- Politiet foretager jævnligt forebyggende samtaler med enkeltpersoner, som befinder sig i et kriminelt miljø. Samtalerne er et tidligt forebyggende tiltag, siger Frode Larsen.

Den 27-årige Marius Borg Høiby blev i begyndelsen af august i år anholdt og sigtet for trusler og vold mod sin daværende kæreste.

Politiet i Norge efterforsker yderligere to mulige voldssager mod Marius Borg Høiby. Her er det to andre ekskærester, Nora Haukland og Julianne Snekkestad, der er de forurettede.

Der er endnu ikke rejst sigtelse mod Marius Borg Høiby i de to sager.

Det er uvist, hvad samtalen konkret handlede om, da politiet sidste år opsøgte Marius Borg Høiby. Politiet mødte op på godset Skaugum, hvor Marius Borg Høiby dengang boede.

Samme sted bor kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon.

Frode Larsen fortæller, at samtalen blandt andet blev vurderet nødvendig, "fordi politiet har et udvidet ansvar for kongehusets og kongefamiliens medlemmers sikkerhed".

Der er løbende kommet nye oplysninger frem om Marius Borg Høiby, siden han i begyndelsen af august blev anholdt.

I sidste uge blev det kendt, at kronprinsesse Mette-Marits søn har fået et polititilhold mod en ekskæreste. Der er tilsyneladende tale om den kvinde, der anmeldte Marius Borg Høiby for vold i august.

Selv om den 27-årige nordmand er søn af kronprinsesse Mette-Marit, er han ikke en del af det officielle kongehus i Norge.

Mette-Marit fik ham således, før hun mødte kronprins Haakon og giftede sig ind i den norske kongefamilie.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 10/09/2024 - 12:51

Frontmand forlader dansk rocksucces efter 30 år

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Næste år giver Mew to store koncerter i anledning af bandets perlejubilæum efter tre årtier sammen. Det bliver samtidig forsanger Jonas Bjerres svanesang.

2025 markerer 30-året for dannelsen af det danske rockband Mew.

Det bliver markeret med to koncerter i henholdsvis Royal Arena i København og i Aarhus Congress Center i smilets by næste år.

Det bliver samtidig sidste mulighed for at høre Mew med forsanger Jonas Bjerre.

Han stopper i bandet, når sidste strofe i jubilæumskoncerterne er sunget.

Det oplyser han i en pressemeddelelse fra underholdningsagenturet Live Nation Denmark.

- Jeg er nået til den erkendelse, at det er tid for mig personligt at begive mig ud på en anden rejse og fokusere på andre kreative projekter, uddyber Jonas Bjerre.

Sideløbende med Mew er Jonas Bjerre også en del af supergruppen Apparatjik. Udtrykket "supergruppe" betegner en gruppe, der består af medlemmer fra andre succesfulde bands.

Sådan en er Apparatjik, som ud over Jonas Bjerre udgøres af Guy Berryman fra Coldplay og Magne Furuholmen fra a-ha.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, om Apparatjik omfatter de kreative projekter, som Jonas Bjerre omtaler, at han nu vil fokusere på.

Mew-medstifterne Johan Wohlert og Silas Jørgensen støtter fuldt ud op om Jonas Bjerres beslutning, lyder det i pressemeddelelsen.

Det fremgår ikke, om Jonas Bjerres exit er en endegyldig afsked med Mew, der som bekendt næste år fejrer 30 år sammen.

- Ingen ved deres fulde fem ville have forestillet sig tilbage i 1995, at vi stadig ville være her, da vi startede med at lave larm i Jonas' teenageværelse. Men det gjorde vi! Måske var vi ikke ved vores fulde fem - på en mission. Vi turde drømme og drømme stort - sammen, siger Jonas Bjerre, Johan Wohlert og Silas Jørgensen samstemmigt i pressemeddelelsen.

I 1997 udkom Mews debutplade, "A Triumph for Man".

Mews helt store gennembrud kom i 2000 i forbindelse med udgivelsen af bandets andet album, "Half the World Is Watching Me", der indeholdt hits som "Am I Wry? No", "153" og "Comforting Sounds".

Tre år efter udkom albummet "Frengers", som også er det, bandet kalder sin fanskare. "Frengers" er en sammenskrivning af ordene "friend" og "stranger" - på dansk "ven" og "fremmed".

Mew har især også udmærket sig med sin plade fra 2005, "And the Glass Handed Kites", der rummede sange som "Special" og "The Zookeeper's Boy".

Bandets seneste plade, "Visuals", udkom i 2017.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 10:00

FAKTA: Tip til at plukke havtorn

* Når havtornens bær er modne, splatter de let ud. Derfor foretrækker de fleste at klippe grenen med bærrene af frem for at plukke dem af.

* Klip dog kun den yderste spids af. Både af hensyn til andre og til planten.

* Når du kommer hjem, kan grenen med fordel smides direkte i fryseren. Herefter kan man let nulre de frosne bær af, uden at de smatter sammen.

Kilde: naturvejleder Marie Roland fra Naturstyrelsen Storstrøm.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 10:00

Nordens citron kan bruges til at forny de velkendte retter

Vaclav Salek/Ritzau Scanpix

Er de gamle klassikere fra kogebogen blevet lidt støvede, kan du prøve at på opdatere dem med det lille delikate bær havtorn.

Nordens citron, appelsin eller passionsfrugt.

Kært barn har mange navne, og spørger man kok og medindehaver af virksomheden Sanketure Thomas Askov, så er der ingen over eller ved siden af i de danske landskaber: Havtorn er nummer et.

- Det er helt vildt, at vi herhjemme har sådan et bær, der er så lækkert. Jeg elsker smagen og strukturen, siger han om de orange bær, der undertiden også kaldes sandtorn, klittorn, klittjørn og havtidsel.

Han er så stor fan, at han kan finde på at smide havtorn i det meste.

- Hvis der er nogle lidt oldschool retter, kan man bruge havtorn til at opdatere dem til noget rigtig lækkert, siger Thomas Askov.

For eksempel kan en klassisk rødgrød blive til en gulgrød, og salte citroner kan erstattes med ditto havtorn, foreslår kokken.

En af hans helt simple favoritter er en saft, der består af havtorn, vand, citron og sukker.

- Den kan man nærmest drikke som appelsinjuice, siger han begejstret.

Opskriften er i runde tal et kilo havtorn, en liter vand, to deciliter citronsaft og sukker efter smag.

- Jeg bruger også saften i min lyse, alkoholfri gløgg, fordi den tilføjer en fantastisk note, fortæller Thomas Askov.

Derudover falder valget i køkkenet ofte på havtorn, når kokken skal servere dessert for sine gæster.

Havtorn gør sig nemlig særdeles godt som et syrligt modspark i det søde køkken. Det kan være til en panna cotta eller en hvid chokolademousse, foreslår kokken.

- Er du løbet tør for rosiner, kan du også putte havtorn i dine teboller i stedet, tilføjer han.

Vil du selv ud at plukke de smagfulde bær, skal du bevæge dig i retning af bølgernes brusen, fortæller Marie Roland, som er naturvejleder ved Naturstyrelsen Storstrøm.

- Udbredelsen af havtorn kan nærmest tegne danmarkskortet, for den kan findes langs det meste af kystlinjen. Den vokser på kystskrænter, og der hvor der er noget krat, før man kommer ud på selve stranden.

- Den er særligt glad for blottet mineraljord og kan også findes i gamle grusgrave og baneterræner. Steder, hvor vi mennesker graver lidt op og blotter mineraljorden, forklarer naturvejlederen.

Havtorn tilhører sølvbladsfamilien, og de aflange blade har et sølvskinnende skær på undersiden. Bærrene sidder helt inde langs stammen.

Når Marie Roland støder på buskene, er det dog sjældent, at hun bare spiser de friske bær. De er nemlig meget sure og sammensnerpende i sig selv, fortæller hun.

Derfor gør de sig bedst i en sødet version eller i kombination med andre frugter.

- Smagen er aromatisk og passionsfrugtagtig og er god i kombination med andre sødere sager. Det kan for eksempel være i marmelader, hvor man kan blande den med æble eller pære, siger Marie Roland.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek