Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/11/2023 - 08:00

Mortensaften: Syre og fedme gør andestegen sublim

En erfaren slagter og tv-kok deler deres bedste råd, så du kan servere en veltilberedt and til mortensaften den 10. november.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Inden længe er det igen mortensaften, hvor duften af fjerkræ vil sprede sig i mange hjem og få maverne til at knurre.

Hvis du drømmer om at servere en saftig mortensand eller vil øve dig i kunsten, inden anden skal sidde i skabet til julemiddagen, deler en erfaren slagter og en kendt tv-kok deres bedste råd til at komme i mål i hjemmekøkkenet.

Først skal du vælge og købe anden. Og den må gerne have masser af fedt, som smelter under tilberedning og giver kødet god smag.

- Vi har valgt kun at sælge dansk hvid landand, fordi de er ekstra fede og giver det bedste resultat, siger Oliver Kostovski, som ejer og driver Slagteren ved Kultorvet, der er en af Københavns ældste slagterforretninger.

- Man kan heldigvis finde en god and flere steder, men man bør spørge sin lokale slagter, som forventeligt ved lidt mere om ænderne, siger han.

- Min generelle anbefaling er, at man går efter fritgående og gerne økologisk.

Du kan sagtens købe en frossen and, men du skal sørge for at tø den op langsomt i køleskabet i omkring to dage, lyder rådet fra Oliver Kostovski.

Som tommelfingerregel anbefaler han, at du køber en and på mellem 3,5 og 4 kilo til fire personer.

Tv-kok og kogebogsforfatter Claus Holm anbefaler også, at anden skal være opdrættet i Danmark.

- Som kok går jeg efter en fersk dansk landand. De er superfantastiske og svinder meget lidt ind under tilberedning, siger han.

- Men man kan også sagtens få gode resultater med en frossen and.

Han peger på, at anden bare skal have masser af fedt, og brystkødet skal være fyldigt.

Selve kødet skal have en mørk og flot farve.

Start med at fylde anden med æbler og svesker, og gnid den godt ind i salt og peber. Kom anden i ovnen på en rist med brystet opad og placer en bradepande under med vand, løg og laurbærblade, lyder opskriften fra Claus Holm.

- Giv den omkring 130 grader varmluft i et par timer. Derefter kigger jeg på den og skruer op for varmen. Den får omkring en halv time mere på 160 grader.

Undervejs kan du forsigtigt hælde noget af fonden i bradepanden over anden.

Til sidst skruer du helt op til 220 grader i en halv times tid for at gøre anden sprød. Mærk lidt efter på den, at den er mør og godt tilberedt, og lad den hvile.

- Lav en opbagt sovs, hvor du først varmer smør og mel i en gryde. Sigt derefter andefonden fra bradepanden ned i, og smag til med salt og peber, siger han.

Bland gerne lidt citron- og appelsinskal eller ribsgelé i sovsen. De syrlige smage er nemlig gode til at skære igennem andens fedme.

Hvis en hel and bliver for meget, kan du nemt tilberede andelår eller andebryst i en airfryer, fortæller Claus Holm, som er aktuel med en ny kogebog, der har titlen "Airfryer 4Ever", hvor han deler opskrifter til airfryeren.

- Kom spidskål, rødkål og søde kartofler skåret i store både i airfryerens skuffe. Tilføj et par rosenkål, og placer et andelår og et andebryst oven på det hele. Krydr med salt, peber, spidskommen, kanel og kardemomme, siger Claus Holm.

Giv det hele 180 grader i omkring 17 minutter, og skru derefter op til 200 grader i fem minutter.

- Tag brystet ud, og lad det hvile, mens du giver låret syv minutter mere, tilføjer han.

/ritzau fokus/

København, 20/12/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Fra Sandholmlejren til skuespiller

* Afshin Firouzi kom til verden i Iran 22. september 1980 - samme dag blev landet invaderet af Irak.

* Krig tvang familien Firouzi på flugt. En flugt, som endte i Danmark.

* Efter familien fik asyl, slog de sig ned i Brøndby Strand.

* Han har medvirket i filmene "Underverden", "Hacker", "Krudttønden" og i Afdeling Q-filmen "Den grænseløse".

* På tv har han blandt andet haft roller i serier som "Dag & nat", "Legenden" og "Graverne".

* Udover sit arbejde som skuespiller arbejder han også som socialarbejder på et opholdssted for unge.

Kilde: IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/12/2025 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg har taget julen til mig sent i livet

Afshin Firouzi, der er aktuel i "Valdes jul - vintermiraklet", spreder som socialarbejder juleglæde hos udsatte unge ved siden af sit job som skuespiller.

Juletræer, klejner og risalamande var engang noget, der ikke betød det store for Afshin Firouzi.

Men med årene er julen begyndt at fylde mere og mere for skuespilleren, der er aktuel i dette års TV 2-julekalender, "Valdes jul - vintermiraklet".

- Jeg har taget julen til mig sent i livet, men jeg nyder det virkelig nu, fortæller den 45-årige skuespiller, der blandt andet er kendt fra film som "Underverden" og Afdeling Q-filmen "Den grænseløse".

At blive en del af et julekalender-univers er lidt af en drøm, der er gået i opfyldelse for Afshin Firouzi.

- Jeg har aldrig gjort det før og har altid haft lyst til det, fortæller skuespilleren.

Som femårig måtte Afshin Firouzi sammen med sin familie flygte fra det krigshærgede Iran. Sammen ankom de til Danmark og blev indlogeret i Sandholmlejren.

Her mødte han for første gang julemanden, der besøgte børnene i asylcentret, og det var der, han smagte pebernødder for første gang, hvilket bestemt ikke blev hans sidste gang.

Det var også i Sandholmlejren, at Afshin Firouzis skuespildrømme blev skabt.

Her flygtede han ind i fjernsynets univers, hvor han kunne være lige det, han ønskede sig.

Mange år senere prikkede en ven julekalenderstjernen på skulderen og opfordrede ham til at blive skuespiller, hvilket startede skuespillerens kamp for at arbejde sig ind i branchen.

Han var 36 år, da han begyndte at realisere den drøm, han fik som femårig i Sandholmlejren, efter at han i mange år havde arbejdet på et opholdssted, men også været forbi restaurationsbranchen, musikken og en smule bag kameraet på en række produktioner.

Han begyndte at få flere og flere småroller, som især de seneste fem år er blevet større og større.

Alene i år har han kunnet ses i sin første hovedrolle på film, "Hele vejen", og Netflix-succesen "Legenden".

Selv om han har fået opfyldt den drøm, han fik som femårig, er han stadig tilknyttet socialarbejder på et opholdssted for unge.

Hvert år ved juletid oplever han, at de unge på opholdsstedet kan have brug for lidt ekstra julehygge, som han med glæde står for.

- Når jeg kommer ind på min arbejdsplads og ser nogen, der ikke er tætte med deres forældre, eller som ikke er sammen med sine nærmeste juleaften, så kan jeg sidde sammen med dem og se julekalender og bage småkager og klejner.

- Det er noget, jeg har lyst til at gøre, men det er også et standpunkt, jeg har taget - det er blevet en del af mig. Jeg tog også en beslutning om, at jeg gerne vil give igen - alt det, jeg kan, fortæller han.

Afshin Firouzi spiller i "Valdes jul - vintermiraklet" en såkaldt ulveskifter, der er halvt menneske og halv ulv, som lever i den magiske skov, julekalenderen udspiller sig i. Det afsløres i afsnit 15, at han har forvist sin egen datter fra skovens ulveflok.

Selv har Afshin Firouzi en lille dreng på to et halvt, og erfaringerne fra faderskabet har styrket skuespillet.

- Kærligheden og savnet, man kan have til sit barn, kan jeg godt sætte mig ind i, fortæller han.

- Jeg kan mærke det, hvis jeg ikke har set mit barn i en dag, mens min karakter jo ikke har set sin datter i lang tid. Det savn, man oplever som forælder, kan sagtens overføres til det, man laver.

"Valdes jul - vintermiraklet" kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 19/12/2025 - 11:01

FAKTA: Alternativer til nytårsbordet

* Mens blæksprutten stortrives i det danske farvande, ser det mindre positivt ud for torsken.

* Sidste år opfordrede Verdensnaturfonden (WWF) til, at danskerne sprang nytårstorsken over. WWF anbefalede at gå efter østers, muslinger og blæksprutte som alternativer.

* Torskebestanden i Østersøen er så kritisk, at det er forbudt for lystfiskere at fiske efter den klassiske nytårsfisk her, mens erhvervsfiskeriet i flere år har været begrænset til bifangst.

* EU-landene har indgået en ny aftale, der i 2026 reducerer kvoten for fiskeri af torsk i Nordsøen med 44 procent.

Kilder: WWF og Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 19/12/2025 - 08:00

FAKTA: Ulykker ved nytåret 2024-2025

* I nytårsdøgnene 31. december 2024 og 1. januar 2025 kom 209 personer i hele landet i akut behandling for skader forårsaget af fyrværkeri. Af dem var 42 alvorligt tilskadekomne, og én person mistede livet.

* Lovligt fyrværkeri stod for knap 90 procent af skaderne. 59 personer blev skadet af batterier, 47 af raketter og 30 af bomberør, mens 13 personer kom til skade ved brug af ulovligt fyrværkeri som kanonslag, strygere og luftbomber. Resten er blandt andet heksehyl, romerlys og indendørs fyrværkeri.

* Tre ud af ti af de tilskadekomne havde sikkerhedsbriller på.

Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen ved OUH Odense Universitetshospital, 2025.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek