Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/11/2023 - 08:00

Mortensaften: Syre og fedme gør andestegen sublim

En erfaren slagter og tv-kok deler deres bedste råd, så du kan servere en veltilberedt and til mortensaften den 10. november.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Inden længe er det igen mortensaften, hvor duften af fjerkræ vil sprede sig i mange hjem og få maverne til at knurre.

Hvis du drømmer om at servere en saftig mortensand eller vil øve dig i kunsten, inden anden skal sidde i skabet til julemiddagen, deler en erfaren slagter og en kendt tv-kok deres bedste råd til at komme i mål i hjemmekøkkenet.

Først skal du vælge og købe anden. Og den må gerne have masser af fedt, som smelter under tilberedning og giver kødet god smag.

- Vi har valgt kun at sælge dansk hvid landand, fordi de er ekstra fede og giver det bedste resultat, siger Oliver Kostovski, som ejer og driver Slagteren ved Kultorvet, der er en af Københavns ældste slagterforretninger.

- Man kan heldigvis finde en god and flere steder, men man bør spørge sin lokale slagter, som forventeligt ved lidt mere om ænderne, siger han.

- Min generelle anbefaling er, at man går efter fritgående og gerne økologisk.

Du kan sagtens købe en frossen and, men du skal sørge for at tø den op langsomt i køleskabet i omkring to dage, lyder rådet fra Oliver Kostovski.

Som tommelfingerregel anbefaler han, at du køber en and på mellem 3,5 og 4 kilo til fire personer.

Tv-kok og kogebogsforfatter Claus Holm anbefaler også, at anden skal være opdrættet i Danmark.

- Som kok går jeg efter en fersk dansk landand. De er superfantastiske og svinder meget lidt ind under tilberedning, siger han.

- Men man kan også sagtens få gode resultater med en frossen and.

Han peger på, at anden bare skal have masser af fedt, og brystkødet skal være fyldigt.

Selve kødet skal have en mørk og flot farve.

Start med at fylde anden med æbler og svesker, og gnid den godt ind i salt og peber. Kom anden i ovnen på en rist med brystet opad og placer en bradepande under med vand, løg og laurbærblade, lyder opskriften fra Claus Holm.

- Giv den omkring 130 grader varmluft i et par timer. Derefter kigger jeg på den og skruer op for varmen. Den får omkring en halv time mere på 160 grader.

Undervejs kan du forsigtigt hælde noget af fonden i bradepanden over anden.

Til sidst skruer du helt op til 220 grader i en halv times tid for at gøre anden sprød. Mærk lidt efter på den, at den er mør og godt tilberedt, og lad den hvile.

- Lav en opbagt sovs, hvor du først varmer smør og mel i en gryde. Sigt derefter andefonden fra bradepanden ned i, og smag til med salt og peber, siger han.

Bland gerne lidt citron- og appelsinskal eller ribsgelé i sovsen. De syrlige smage er nemlig gode til at skære igennem andens fedme.

Hvis en hel and bliver for meget, kan du nemt tilberede andelår eller andebryst i en airfryer, fortæller Claus Holm, som er aktuel med en ny kogebog, der har titlen "Airfryer 4Ever", hvor han deler opskrifter til airfryeren.

- Kom spidskål, rødkål og søde kartofler skåret i store både i airfryerens skuffe. Tilføj et par rosenkål, og placer et andelår og et andebryst oven på det hele. Krydr med salt, peber, spidskommen, kanel og kardemomme, siger Claus Holm.

Giv det hele 180 grader i omkring 17 minutter, og skru derefter op til 200 grader i fem minutter.

- Tag brystet ud, og lad det hvile, mens du giver låret syv minutter mere, tilføjer han.

/ritzau fokus/

København, 22/11/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Gordon Kennedy

* Gordon Kennedy blev uddannet skuespiller fra Aarhus teater i 1992.

* Han fik sit folkelige gennembrud med komikerduoen "Timm og Gordon", som han dannede med tv-værten Timm Vladimir.

* Han er erfaren revyskuespiller og stod senest på scenen i Nykøbing Falster Revyen i 2025. 

* I 2007 modtog han prisen Årets Dirch, som også kaldes for Årets Revykunstner.

* Han har blandt andet spillet med i DR-dramaet "Generationer" og filmen "Alle for fire".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/11/2025 - 08:00

Gordon Kennedy skal holde første jul med kæresten

Skuespilleren Gordon Kennedy måtte fælde en tåre, da hans søn sidste år gav ham en helt særlig gave, som de kunne opleve sammen.

Skuespilleren Gordon Kennedy ser i år særligt meget frem til juleaften - og med god grund.

Han skal nemlig fejre hjerternes fest med kæresten Katja, som han mødte på datingappen Tinder.

Der bliver også god tid til at varme op for julestemningen i år.

Fra 21. november indtager Gordon Kennedy nemlig rollen som nåsåeren Benny Jensen fra TV 2's ikoniske "The julekalender", der opsættes som musical i Glassalen i Tivoli.

Her deler Gordon Kennedy nogle af sine tanker om julens traditioner, og hvad der har særlig betydning for ham.

Hvordan skal du holde jul i år?

- Jeg skal holde jul for første gang med min kæreste og hendes familie juleaften. 23. december holder jeg jul med mine børn og mine søskende.

- Mine børn er blevet så store, at de ikke længere bor hjemme, og desuden har de fået kærester, så det med at samle hele familien omkring jul er blevet sværere med årene, når tiderne ændrer sig.

- Jeg tør ikke tænke på, hvor svært det bliver, når der kommer børnebørn til. Men det bliver så skønt. Så det glæder jeg mig til trods logistikken.

Hvad gør I til jul, som overrasker andre?

- Vi gør sådan set ikke noget, der overrasker andre i forhold til julen. Da vi var små, holdt vi to juleaftener, fordi min far var skotte, og min mor var dansker. Så vi holdt dansk jul 24. december og britisk jul 25. december. Det overraskede mine venner.

Hvad er dit bedste juleminde?

- Julen med mine børn, da de var små, er jo altid skønt at tænke på. Der har jeg mange gode minder. Glæden i øjnene og kærligheden i rummet. Man synes jo altid, at det sneede juleaften i gamle dage.

- Men mit bedste minde om julen er, da jeg selv var barn, og vi holdt jul i England hos min fars familie med min kusine og min fætter.

- Man får jo gaver om morgenen den 25. december, så det var svært at falde i søvn om aftenen 24. december efter den danske flæskesteg og and - og gaverne, man fik af sine forældre, fordi der jo kom flere gaver, når vi vågnede med den engelske familie.

- Traditionen i England hos os var, at vi var sammen hele dagen, spiste kager, legede og fik kalkun om aftenen. The never-ending Christmas.

Hvad er din mest mislykkede jul?

- Faktisk var julen sidste år nok den mest mislykkede jul. Det var en masse uheldige omstændigheder, der gjorde det. Min søsters skønne hund kan godt lide at strejfe omkring, og i et ubetænksomt øjeblik, lige inden maden kom på bordet, kom vi til at lade terrassedøren stå åben, så hunden stak af.

- Vi ledte efter den i nærområdet, og min søster fandt den efter lang tids søgen. Den var løbet rigtig langt væk. Da hun kom tilbage med hunden, var vi næsten igennem hovedretten, og der var lidt rester tilbage til hende.

- Stemningen var trykket. Hun var naturligvis rystet over hændelsen, og vi var pinligt berørte over, at vi var begyndt at spise, mens maden var varm. Det tog lidt tid at finde den gode julestemning frem igen den aften. Den er dog god igen!

Hvad er den bedste gave, du har fået?

- Jeg er ikke så god til at få gaver. Men de gaver, som jeg har været mest glad for, er de gaver, som overrasker, og som man mærker, er en gave, der er købt med hjertet, fordi der er tænkt over modtagerens glæde. En ting, man måske har sagt i løbet af året, at man ønsker sig, og som er blevet opsnappet og købt til jul. Det gør mig glad og overrasket.

Hvilken julegave har fået dig til at græde?

- Sidste år gav min søn mig en billet til Ricky Gervais' show. En far og søn-aften. Den fik mig til at fælde en tåre, fordi han aktivt havde valgt at lave noget sammen med mig alene og noget, han vidste, jeg sindssygt gerne ville opleve.

Hvad håber du, der ligger under juletræet i år?

- Jeg håber, der ligger en masse kærlighedsgaver. Gerne små gaver, som giver et smil, varme om hjertet og en følelse af at være set. Jeg aner ikke selv endnu, hvad jeg lægger under træet. Jeg har lige en premiere, der skal overstås.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 21/11/2025 - 08:00

FAKTA: Genbrug og giv nyt liv

* Lav om: Hvis ærmerne er blevet slidte, kan du klippe dem af og strikke nye kanter i ærmegabet - så har du en vest. Du kan også forvandle en sweater til en cardigan.

* Genbrug garnet: Du kan vælge at trevle en sweater op og genbruge garnet i et nyt projekt. Det er en fantastisk måde at spare både ressourcer og penge på. Og har du børnestrik, der er blevet for småt, kan du forlænge ærmer og krop, så trøjen passer en sæson mere.

* Brug resterne: De små nøgler, der ligger og venter på at blive brugt, kan blive til den smukkeste personlige sweater. Strik med striber, felter eller tone-i-tone, og nyd, at intet går til spilde.

Kilde: strikdesigner og indehaver af Strikkeakademiet Pernille Cordes.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 21/11/2025 - 08:00

FAKTA: Sådan vasker du i hånden

* Fyld en balje med lunkent vand (højst 35 grader), og tilsæt lidt uldvaskemiddel.

* Læg strikken i blød i 20-30 minutter. Undgå at vride eller gnide.

* Skyl forsigtigt, og sørg for at vandet har samme temperatur hele vejen igennem, så ulden ikke får et "kuldechok".

* Læg strikken i et håndklæde, og rul den, så vandet presses ud.

* Alternativt kan du lægge den i et vaskenet og køre en kort centrifugering på maks 800 omdrejninger - det fjerner vandet hurtigt og effektivt uden at skade fibrene.

Kilde: strikdesigner og indehaver af Strikkeakademiet Pernille Cordes.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek