Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/11/2023 - 08:00

Mortensaften: Syre og fedme gør andestegen sublim

En erfaren slagter og tv-kok deler deres bedste råd, så du kan servere en veltilberedt and til mortensaften den 10. november.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Inden længe er det igen mortensaften, hvor duften af fjerkræ vil sprede sig i mange hjem og få maverne til at knurre.

Hvis du drømmer om at servere en saftig mortensand eller vil øve dig i kunsten, inden anden skal sidde i skabet til julemiddagen, deler en erfaren slagter og en kendt tv-kok deres bedste råd til at komme i mål i hjemmekøkkenet.

Først skal du vælge og købe anden. Og den må gerne have masser af fedt, som smelter under tilberedning og giver kødet god smag.

- Vi har valgt kun at sælge dansk hvid landand, fordi de er ekstra fede og giver det bedste resultat, siger Oliver Kostovski, som ejer og driver Slagteren ved Kultorvet, der er en af Københavns ældste slagterforretninger.

- Man kan heldigvis finde en god and flere steder, men man bør spørge sin lokale slagter, som forventeligt ved lidt mere om ænderne, siger han.

- Min generelle anbefaling er, at man går efter fritgående og gerne økologisk.

Du kan sagtens købe en frossen and, men du skal sørge for at tø den op langsomt i køleskabet i omkring to dage, lyder rådet fra Oliver Kostovski.

Som tommelfingerregel anbefaler han, at du køber en and på mellem 3,5 og 4 kilo til fire personer.

Tv-kok og kogebogsforfatter Claus Holm anbefaler også, at anden skal være opdrættet i Danmark.

- Som kok går jeg efter en fersk dansk landand. De er superfantastiske og svinder meget lidt ind under tilberedning, siger han.

- Men man kan også sagtens få gode resultater med en frossen and.

Han peger på, at anden bare skal have masser af fedt, og brystkødet skal være fyldigt.

Selve kødet skal have en mørk og flot farve.

Start med at fylde anden med æbler og svesker, og gnid den godt ind i salt og peber. Kom anden i ovnen på en rist med brystet opad og placer en bradepande under med vand, løg og laurbærblade, lyder opskriften fra Claus Holm.

- Giv den omkring 130 grader varmluft i et par timer. Derefter kigger jeg på den og skruer op for varmen. Den får omkring en halv time mere på 160 grader.

Undervejs kan du forsigtigt hælde noget af fonden i bradepanden over anden.

Til sidst skruer du helt op til 220 grader i en halv times tid for at gøre anden sprød. Mærk lidt efter på den, at den er mør og godt tilberedt, og lad den hvile.

- Lav en opbagt sovs, hvor du først varmer smør og mel i en gryde. Sigt derefter andefonden fra bradepanden ned i, og smag til med salt og peber, siger han.

Bland gerne lidt citron- og appelsinskal eller ribsgelé i sovsen. De syrlige smage er nemlig gode til at skære igennem andens fedme.

Hvis en hel and bliver for meget, kan du nemt tilberede andelår eller andebryst i en airfryer, fortæller Claus Holm, som er aktuel med en ny kogebog, der har titlen "Airfryer 4Ever", hvor han deler opskrifter til airfryeren.

- Kom spidskål, rødkål og søde kartofler skåret i store både i airfryerens skuffe. Tilføj et par rosenkål, og placer et andelår og et andebryst oven på det hele. Krydr med salt, peber, spidskommen, kanel og kardemomme, siger Claus Holm.

Giv det hele 180 grader i omkring 17 minutter, og skru derefter op til 200 grader i fem minutter.

- Tag brystet ud, og lad det hvile, mens du giver låret syv minutter mere, tilføjer han.

/ritzau fokus/

København, 03/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Facts om Maria Fantino

* Maria Fantinos borgerlige navn er Maria Emilie Prehn Hansen.

* Blev i 2015 optaget på DR's Talenthold, som er public service-stationens to år lange udviklingsforløb, der udvikler nye talenter inden for værtskab og programidéer.

* Stoppede i sommer på "Curlingklubben" efter fem år bag mikrofonen med makkeren Christian Bonde.

* I dag laver de en podcast, som fortsætter i samme spor, på Bauer Media.

Kilder: Alt for damerne, Bauer Media.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/12/2023 - 08:00

X Factors nye vært: Jeg har et sundt bagland

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Det er meget spændende - og skræmmende - at skulle være vært på "X Factor", lyder det fra Maria Fantino. Men der var ingen betænkeligheder, kun begejstring.

Siden hun var lille, har Maria Fantino set "X Factor" og selv drømt om at stå på scenen og præsentere de håbefulde deltagere og lede dem og seerne godt igennem showet, også når dommerne toppedes.

Så det kriblede i den daværende DR-radioprofil, da værtsjobbet blev ledigt, efter at Sofie Linde stoppede.

- Det har været en fuldstændig selvfølge fra næsten alle - venner, kæreste og familie, selv cheferne på DR - at jeg selvfølgelig bare skal det: "Det er jo det helt rigtige. Det job hænger heller ikke på træerne. Der er jo kun én, der kan få det ad gangen", genfortæller Maria Fantino.

- Jeg kunne også mærke det - allerede da de ringede og spurgte, om jeg ville til casting - at jeg bare skulle det, siger hun.

Selv om 17. sæson af "X Factor", som bliver Maria Fantinos værtsdebut på programmet, først får premiere 1. januar, er den 28-årige vært allerede i fuld sving med sit nye job.

Auditionrunderne og udskillelsesforløbet forud for liveshowene er for længst filmet.

Men det er først nu, at resultatet rammer skærmen - endda i bedste sendetid.

- Nu har jeg på en eller anden måde været i det offentlige søgelys, siden jeg var 22. Så jeg har også moduleret mig efter, hvordan sådan noget her er og øvet mig på, hvad man skal lytte til, og hvad man skal skære fra, siger Maria Fantino og fortsætter:

- Jeg ved ikke, præcis hvordan det potentielt kommer til at udspille sig. Men jeg ved, at uanset hvad andre kommer til at mene om mit hår, mine tænder eller min neglelak, så har jeg et rigtigt sundt og godt bagland:

- Min kæreste er ingeniør. Mine venner har kendt mig siden folkeskolen og gymnasiet. Og jeg har nogle gode, søde, fornuftige forældre, som er fuldstændigt afskåret fra den her medieverden, siger hun.

Mens Maria Fantino er et nyere ansigt på skærmen, er hendes stemme yderst velkendt i æteren.

Hun blev udklækket fra DR's eget to år lange udviklingsforløb Talentholdet i 2017. Hvert år søger DR fire personer, som de ser potentiale i kan blive fremtidens værter, tilrettelæggere, konceptudviklere eller noget helt fjerde, og Maria Fantino blev en af de udvalgte i 2015.

Kort efter hun havde gennemført Talentholdet, fik hun sit store gennembrud i det prisvindende P3-program "Curlingklubben" med makkeren Christian Bonde, som hun også siden har lavet underholdnings-tv med.

Et program, som fortsatte helt frem til i sommer, da det blev annonceret, at Maria Fantino stoppede efter otte år på DR til fordel for "X Factor".

- Det har selvfølgelig været nervepirrende at skulle sige sit job op og springe ud i noget helt nyt. Jeg har været virkelig, virkelig glad for DR. Og da jeg sagde farvel til dem, kunne jeg mærke: "Gud, hvor er jeg heldig, at jeg blev trist over at skulle sige farvel til jer", fortæller Maria Fantino.

- På den måde var det ikke en nem beslutning. Men jeg har bare kunnet mærke hele vejen igennem, at der ikke har været et gram tvivl - og jeg er ellers ret god til at tvivle på ting.

Undervejs har Maria Fantino talt meget med den afgående vært, Sofie Linde, som har stået i spidsen for "X Factor" otte sæsoner i streg.

- Der var ikke nogen, der var Sofie Linde for hende, da hun startede med at lave "X Factor". Så hun vil godt være den person, hun ikke selv havde, men helt klart havde brug for. Og det er jeg virkelig, virkelig taknemmelig for, understreger Maria Fantino.

Hun har kendt Sofie Linde og Sofie Lindes mand, tv-vært Joakim Ingversen, helt tilbage fra sine egne spæde år på DR.

Maria Fantino var som et del af talentforløbet i praktik på Sofie Lindes selvbetitlede "Sofie Linde show" på DR Ultra, som Joakim Ingversen også har været vært på.

- Jeg er stadig nogle gange chokeret over, hvor søde og flinke de er over for mig, udbryder Maria Fantino.

- De har virkelig hjulpet mig med alt - som lønforhandlinger. Jeg har haft Sofie i røret mange gange med alt fra store til små ting, siger Maria Fantino.

- Dengang jeg fik at vide, at jeg skulle lave "Curlingklubben", var de nogle af de første, jeg ringede til for at sige det. De har på en eller anden måde været de der stolte forældre ude på DR, der virkelig bare har heppet på mig.

Den 17. sæson af "X Factor" får premiere på TV 2 og TV 2 Play i januar 2024.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/12/2023 - 08:00

FAKTA: Hold varmen i sommerhuset

* Stil radiatorernes termostater ens, og hold alle døre åbne indendørs.

* Træk gardinerne for om aftenen og natten for at minimere varmetabet ved vinduerne, og træk dem fra om dagen for at få lys og varme ind.

* Hold øje med dit varmeforbrug, når du er i sommerhuset. En uventet stigning kan skyldes problemer med dit varmeanlæg.

Kilde: Tekniq Arbejdsgiverne.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/12/2023 - 08:00

Jul i sommerhuset? Sådan undgår du skader

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Vær forsigtig, når du åbner sommerhuset for at fejre juledagene. Frost og fugt kan nemlig skabe udfordringer, lyder det fra eksperter.

Jul i sommerhuset emmer af hygge, men den gode stemning fordufter hurtigt, hvis et vandrør sprænger, eller der sker andre skader.

Du skal især være opmærksom, hvis sommerhuset har været lukket ned i efterårsmånederne.

Det fortæller Henrik Bisp, der er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Hvis det har været frostvejr, kan vandrørene fryse til, og hvis der er frosset vand i rørene, kan de sprænge, siger han.

Derfor er det vigtigt ikke at tænde vandet for fuldt drøn lige med det samme:

- Ved at lade en lille smule vand løbe gennem rørene tør de langsomt op, fortæller Henrik Bisp.

Noget andet du skal være opmærksom på ved ankomst, er, hvordan der lugter i sommerhuset. Sådan lyder rådet fra Birger Tannebæk Christiansen, der er teknisk konsulent i arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne.

- Er luften dårlig, skal man undersøge, om det kan være skimmel, og om det kan skyldes manglende ventilation. Lugten af sommerhus er ikke nødvendigvis en positiv lugt, siger han.

Sørg i det hele taget for at lufte jævnligt ud under opholdet, og overvej, om der skal gøres nogle tiltag, som kan hjælpe med at holde luften frisk, når sommerhuset ikke er i brug.

- Det kan være ved at placere spalteventiler i vinduerne eller riste, eller at man har en emhætte, som kan indstilles til at gå i gang en gang imellem. Men det er selvfølgelig ikke energibesparende, siger Birger Tannebæk Christiansen.

Når juleferien slutter, skal hele sommerhuset gennemgås igen, påpeger Henrik Bisp.

- Man skal selvfølgelig lukke sommerhuset ordentligt ned igen, så det kan klare en eventuel frostsæson efter jul, siger han.

Her er det igen allervigtigst, at du har fokus på at undgå vandskader. Luk derfor for hovedhanen i målerbrønden. Dernæst tømmer du rørene ved at åbne for alle vandhanerne og trække ud i toilettet.

- Overvej at pille termostatbatterierne i badeværelset af. Der står nemlig altid en lille smule vand i dem, lyder det fra Birger Tannebæk Christiansen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv