Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 19/03/2025 - 08:00

Anders Matthesen: Jeg har altid frygtet at ende som et ringvrag

I filmen "Under stjernerne på himlen" skal Anders Matthesen lave et alvorligt portræt af Tommy Seebach, som er en karakter, han på mange måder kan relatere til.

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Bertram Svarre Carlson, Ritzau Fokus

Da Tommy Seebach for allersidste gang deltog i det danske melodigrandprix i 1993, var det med sangen "Under stjernerne på himlen", som det danske popikon med de store krøller vandt sin elskede konkurrence med for tredje gang i historien.

Samme år brød en 18-årig Anders Matthesen igennem i DM i standup, hvor han med en andenplads meldte sig ind i en verden, som han snart skulle erobre.

Mens Tommy Seebach dengang var på bagsiden af sine største øjeblikke, havde Anders Matthesen ganske kort til toppen og er siden stort set lykkedes med alt, han har rørt ved.

Nu - 32 år senere - skal Anders Matthesen portrættere netop Tommy Seebachs svanesang i "Under stjernerne på himlen".

- Nu havde Tommy jo virkelig kniven for struben. Det har jeg jo aldrig rigtig haft, men jeg har da haft masser af kriser i mit arbejde om, hvor længe jeg skal blive ved med det her. Hvor jeg er blevet usikker på mig selv, fortæller Anders Matthesen.

- Jeg har jo også set nogle barndomsidoler, hvor de måske er blevet ved for længe. Så har man været til et show, hvor man har tænkt: "Hold kæft, mand, så træk dig dog!", og der vil man jo nødigt ende. Jeg har altid haft en skræk for at ende som et ringvrag, siger Anders Matthesen og understreger, at han ikke mener, at Tommy Seebach blev det.

Anden, som er komikerens kunstnernavn, kom ind i danskernes bevidsthed via "Børneradio" på DR's P3. Her udviklede ugentlige satireindslag sig til den humoristiske cd "Hva' snakker du om? - Den ka' byttes Vol. 1".

Cd'en solgte titusindvis af eksemplarer og vandt Årets Entertainment Udgivelse ved Danish Music Awards 2001.

På trods af en karriere, hvor han har udforsket underholdning i øst og vest, er Anders Matthesen flere gange vendt tilbage til det helt grundlæggende med en mand og en mikrofon. Senest var i 2022 og 2023, hvor han var på turné med onemanshowet "Jokes - fra en hvid, straight mand".

- Jeg har altid tænkt på, hvor længe det, man laver, bliver ved med at være godt, og om der er nogle, der ville være så søde at sige til, hvis man begynder at ryge ud på et skråplan, siger Anders Matthesen og fortsætter:

- Man kan jo ikke forblive på toppen altid, og det har jeg i hvert fald sluttet temmelig meget fred med. Så hvis bægeret løber tør, så er det bare sådan, men man kan jo godt være lidt nervøs for, om man kan se det, når det sker, eller om man bare bliver ved for længe.

Anders Matthesens gennembrud var som komiker, men han er siden blevet meget mere end bare det.

I 2003 skabte han julekalenderen "Jul på Vesterbro" og året efter animationsfilmen "Terkel i knibe".

I filmen "Sorte kugler" fik han sin instruktørdebut, mens han også besad hovedrollen.

Som forfatter står han bag bogserien "Ternet ninja", der har affødt to animationsfilm, som er blandt de mest sete danske film nogensinde.

Det er blevet til robertpriser med "Terkel i knibe", "Sorte kugler", "Ternet ninja" og "Ternet ninja 2". Og for sidstnævnte blev han den første nogensinde til at vinde bodilstatuetten for Bedste Mandlige Hovedrolle på baggrund af en stemmepræstation.

Senest har man kunnet se Anders Matthesen i det romantiske komediedrama "Toscana" og forinden i Afdeling Q-thrilleren "Marco effekten".

Han har udgivet to rapalbummer, "Soevnloes" i 2006 og "Villa Peakstate" i 2010. Som noget af det eneste i Anders Matthesens karriere blev disse musikalske bidrag sablet ned af anmelderne.

- Jeg synes, det er spændende at være i så mange forskellige kreative felter som overhovedet muligt. Og der har det dramatiske helt klart også pirret mig, men fordi jeg er blevet komiker, kan det måske spærre lidt for, at man kan blive set i en alvorlig rolle, siger Anders Matthesen og fortsætter:

- Jeg har været ret grundig med at fravælge de roller, der måske kunne være med til at fastholde mig i den sjove afdeling, fordi de tilbud har der været mange af, siger han.

Når Anders Matthesen går ind i rollen som Tommy Seebach, er det med ramme alvor. Derfor håber og tror han på, at folk kan abstrahere fra hans image som komiker, når de ser ham i "Under stjernerne på himlen".

Selv om det er en udfordring, han er bevidst om, frygter han ikke, at han bliver en moderne version af Dirch Passer, som blev misforstået og mødt af latter i den tragiske forestilling "Mus og mænd".

Dirch Passer er ellers en anden historisk person, som Anders Matthesen har stiftet bekendtskab med gennem sit arbejde, da han i 2011 selv spillede den folkekære komiker på Nørrebro Teater i København.

- Jeg har jo aldrig været ligesom Dirch Passer, hvor hvis man kiggede på ham, så grinte man nærmest bare, fordi han var så animeret. Min force er jo ikke, at jeg ser supersjov ud, forklarer Anders Matthesen.

- Jeg er jo ikke på den måde blevet komiker, fordi jeg er sådan en fjollerøv, der godt kan lide, at det skal være sjovt hele tiden, siger han.

Eksempelvis droppede holdet bag filmen falske tænder og direkte imitation i "Under stjernerne på himlen", da det ikke skulle tilnærme sig en parodi af Tommy Seebach.

- Vi tænkte, at det nok er federe, hvis det bliver mig, der giver et portræt af figuren. Så prøver vi at hjælpe folk med at forstå, at det er mig, som er Tommy, og hvis de ikke kan se det, har vi noget sminke og sådan. Men det skal også være et skuespilarbejde, siger Anders Matthesen.

Tommy Seebach gik bort i 2003 som 53-årig. Hans tidlige død tilskrives alkoholmisbrug. Han var på vej på arbejde på Bakken, da han faldt om med et hjertestop. Han var ædru i sin sidste stund.

Han efterlod sig børnene Nicolai, Marie og Rasmus Seebach. Sidstnævnte har selv fået en musikkarriere ud over det sædvanlige og er en af de bedst sælgende danske musikere nogensinde.

Rasmus Seebach bliver selv portrætteret i filmen, og Anders Matthesen har i forberedelsen sat sig ned med den i dag 44-årige søn for at få et bedre indblik i Tommy Seebach som person.

- Her tillod jeg mig bare at spørge om alt, bare så jeg selv kunne blive klogere. Og det var helt lavpraktiske ting: Om han drak kaffe eller te, om han spiste slik, eller om han kunne blive sur, fortæller Anders Matthesen.

- Én ting er at kigge på en person i et interview eller en video, men når nogle fortæller, hvad de synes om det, der skete, eller hvad der fik dem til at grine, kan det hjælpe til, at man rigtigt forstår ham, siger Anders Matthesen.

Ud over at han både skal ligne og opføre sig som Tommy Seebach, har Anders Matthesen i filmen til opgave selv at synge de ikoniske sange.

- Jeg synes selv, at det er lidt fesent, når jeg ser en film, hvor det pludselig er den oprindelige kunstners stemme, der overtager. Det synes jeg altid, er lidt underligt, fortæller Anders Matthesen, som har brugt tid med en sangcoach for at lyde som Tommy Seebach.

- Det bliver jo ikke én til én. Man kan jo godt høre, at det er mig, men vi har prøvet at komme så tæt på, som min stemme tillader, fortæller han.

Anders Matthesen kan ses i hovedrollen som Tommy Seebach i filmen "Under stjernerne på himlen", der har premiere 20. marts.

/ritzau/

København, 24/04/2025 - 08:16

Kong Frederik åbner Danmarksdagen på verdensudstilling

Franck Robichon/Ritzau Scanpix

Kongen bruger sin anden dag i Japan på verdensudstillingen, hvor flere danske ministre er med.

Kong Frederik var torsdag med til den officielle åbning af Danmarksdagen på verdensudstillingen Expo 2025 i Osaka under sit tiltrædelsesbesøg i Japan. Her holdt han åbningstalen.

Kongen fik også en guidet tur rundt i den nordiske pavillon på verdensudstillingen. Her kan man få et indblik i nordiske værdier og løsninger inden for eksempelvis grøn omstilling, innovation og bæredygtighed.

Den første verdensudstilling blev holdt i London i 1851. Siden da er udstillingen rejst fra land til land og blev senest afholdt i Dubai i 2021.

Hver Expo dedikeres til et aktuelt tema, med det formål at finde løsninger på udfordringer som verden står overfor. Expo-udstillingerne varer i flere måneder og tiltrækker millioner af besøgende fra hele verden.

Den danske konge er i Japan til og med fredag.

Onsdag var han i Japans hovedstad, Tokyo, og deltog i en række besøg med fokus på bæredygtig fødevareproduktion, gastronomi, grøn energi og life science.

Han fik blandt andet mulighed for at sætte tænderne i traditionel japansk mad på en ramen-restaurant i storbyen, der bruger dansk svinekød i tilberedningen.

Kong Frederik er under tiltrædelsesbesøget i spidsen for et officielt erhvervsfremstød, der skal fremme dansk økonomisk diplomati og støtte erhvervslivet inden for flere sektorer.

Han er ledsaget af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V), og erhvervsminister Morten Bødskov (S), der alle deltager i forskellige aktiviteter.

På sin sidste dag i Japan skal kong Frederik fredag deltage i en mindehøjtidelighed i Hiroshima for ofrene for atombomberne, som blev kastet over Japan for 80 år siden. Han skal også besøge et museum, der dokumenterer konsekvenserne af atombomberne.

Kong Frederik slutter turen af med en privat middag med Japans kejser, Naruhito. Det er ikke første gang, at Kong Frederik er i Japan eller mødes med den japanske kejserfamilie.

I 1998 besøgte han kejser Naruhito, der på daværende tidspunkt var kronprins, ligesom kong Frederik selv var det.

Kong Frederiks første officielle udlandsbesøg som kronprins i 1987 var ligeledes til Japan.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/04/2025 - 08:00

Benjamin Hav og Uro skal optræde til Grøn

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Med de to nye navne er seks ud af otte artister offentliggjort til årets Grøn-turné.

To nye navne er føjet til plakaten for Grøn 2025.

For anden gang skal Benjamin Hav & Familien optræde på Grøn, mens sangeren Uro får sin debut.

Det skriver Muskelsvindfonden og Tuborg, der står bag Grøn, i en pressemeddelelse.

Med de to nye navne er programmet næsten fuldendt, og seks ud af otte kunstnere er offentliggjort.

Ud over Benjamin Hav & Familien og Uro skal Medina, Gilli, Pil og Kalaset også optræde til årets Grøn-turné.

Benjamin Hav debuterede som soloartist i starten af 2020 med to album på blot to uger.

I efteråret 2021 stod han for første gang på scenen med hans syv personers liveband, der går under navnet Familien. De står bag sange som "Første Dag" og "Du ligner din mor".

I 2023 spillede Benjamin Hav & Familien også på Grøn.

- Det at spille på Grøn betyder alt for mig, faktisk. Publikum er kæmpe optur, de frivillige er kæmpe optur, de andre bands er kæmpe optur, siger Benjamin Hav.

Bag kunstnernavnet Uro står Jeppe Kronback. Han udgav sin første single "Slåbrok" i 2020, og har siden udgivet sange som "Føles godt" og "Godthåbsvej".

I 2024 havde han flere udsolgte koncerter, og samme år debuterede han på Roskilde Festival. I år får han debut på Grøn.

- At være med på Grøn er noget helt særligt for mig. Det handler ikke kun om musikken, men om at kunne gøre en forskel. At støtte Muskelsvindfonden og være en del af noget, der virkelig betyder noget, siger Uro.

Selv om der fortsat mangler at blive afsløret to artister til årets turné, så er billetterne udsolgt til seks ud af otte koncertdage.

De otte koncertdage strækker sig over en periode fra 17. til 27. juli og foregår i Tårnby, Kolding, Aarhus, Odense, Næstved, Aalborg, Esbjerg og Valby.

I Aalborg og Esbjerg er der stadig ledige billetter.

Grøn er gennem mere end fire årtier arrangeret af Tuborg og Muskelsvindfonden.

Overskuddet fra koncerterne går til Muskelsvindfondens arbejde for et bedre liv med muskelsvind og til forskning i sygdommen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 24/04/2025 - 08:00

FAKTA: Forsinkelser på populære sommerdestinationer

* Nedenstående afgange er de mest søgte sommerdestinationer på momondos hjemmeside. Tallet angiver, hvor mange procent af afgangene, der er forsinket. En flyvning tæller som forsinket, når afgangen sker 30 minutter eller mere for sent.

* Palma de Mallorca, Spanien: 45 procent.

* Nice Côte d'Azur Lufthavn, Frankrig: 46 procent. 

* Málaga-Costa del Sol Lufthavn, Spanien: 39 procent. 

* Athens International Lufthavn, Grækenland: 46 procent. 

* Humberto Delgado Lufthavn, Lissabon: 45 procent.

* Leonardo da Vinci-Fiumicino Lufthavn, Italien: 57 procent.

* Charles de Gaulle Lufthavn, Frankrig: 44 procent.

* Gatwick Lufthavn, Storbritannien: 57 procent. 

* John F. Kennedy International Lufthavn, USA: 45 procent.

* Istanbul Lufthavn, Tyrkiet: 35 procent.

Kilde: momondo, som har analyseret data fra de 25 mest søgte destinationer i perioden 1. januar til 10. februar 2025 med rejseperiode fra 1. juni til 1. oktober 2025. Flyforsinkelser er baseret på data fra Aviation Edge. En flyvning regnes som forsinket, hvis afgangen er udskudt med 30 minutter eller mere.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 24/04/2025 - 08:00

FAKTA: Forsinkelser i danske lufthavne

* Tallene viser den gennemsnitlige forsinkelse i minutter, og hvor stor en andel af afgangene der er forsinkede i procent.

* Billund Lufthavn: 22 minutter og 23 procent af afgangene.

* Københavns Lufthavn: 22 minutter og 21 procent.

* Aalborg Lufthavn: 13 minutter og 10 procent.

* Aarhus Lufthavn: 10 minutter og 7 procent.

Kilde: momondo.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek