Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 19/03/2025 - 08:00

Anders Matthesen: Jeg har altid frygtet at ende som et ringvrag

I filmen "Under stjernerne på himlen" skal Anders Matthesen lave et alvorligt portræt af Tommy Seebach, som er en karakter, han på mange måder kan relatere til.

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Bertram Svarre Carlson, Ritzau Fokus

Da Tommy Seebach for allersidste gang deltog i det danske melodigrandprix i 1993, var det med sangen "Under stjernerne på himlen", som det danske popikon med de store krøller vandt sin elskede konkurrence med for tredje gang i historien.

Samme år brød en 18-årig Anders Matthesen igennem i DM i standup, hvor han med en andenplads meldte sig ind i en verden, som han snart skulle erobre.

Mens Tommy Seebach dengang var på bagsiden af sine største øjeblikke, havde Anders Matthesen ganske kort til toppen og er siden stort set lykkedes med alt, han har rørt ved.

Nu - 32 år senere - skal Anders Matthesen portrættere netop Tommy Seebachs svanesang i "Under stjernerne på himlen".

- Nu havde Tommy jo virkelig kniven for struben. Det har jeg jo aldrig rigtig haft, men jeg har da haft masser af kriser i mit arbejde om, hvor længe jeg skal blive ved med det her. Hvor jeg er blevet usikker på mig selv, fortæller Anders Matthesen.

- Jeg har jo også set nogle barndomsidoler, hvor de måske er blevet ved for længe. Så har man været til et show, hvor man har tænkt: "Hold kæft, mand, så træk dig dog!", og der vil man jo nødigt ende. Jeg har altid haft en skræk for at ende som et ringvrag, siger Anders Matthesen og understreger, at han ikke mener, at Tommy Seebach blev det.

Anden, som er komikerens kunstnernavn, kom ind i danskernes bevidsthed via "Børneradio" på DR's P3. Her udviklede ugentlige satireindslag sig til den humoristiske cd "Hva' snakker du om? - Den ka' byttes Vol. 1".

Cd'en solgte titusindvis af eksemplarer og vandt Årets Entertainment Udgivelse ved Danish Music Awards 2001.

På trods af en karriere, hvor han har udforsket underholdning i øst og vest, er Anders Matthesen flere gange vendt tilbage til det helt grundlæggende med en mand og en mikrofon. Senest var i 2022 og 2023, hvor han var på turné med onemanshowet "Jokes - fra en hvid, straight mand".

- Jeg har altid tænkt på, hvor længe det, man laver, bliver ved med at være godt, og om der er nogle, der ville være så søde at sige til, hvis man begynder at ryge ud på et skråplan, siger Anders Matthesen og fortsætter:

- Man kan jo ikke forblive på toppen altid, og det har jeg i hvert fald sluttet temmelig meget fred med. Så hvis bægeret løber tør, så er det bare sådan, men man kan jo godt være lidt nervøs for, om man kan se det, når det sker, eller om man bare bliver ved for længe.

Anders Matthesens gennembrud var som komiker, men han er siden blevet meget mere end bare det.

I 2003 skabte han julekalenderen "Jul på Vesterbro" og året efter animationsfilmen "Terkel i knibe".

I filmen "Sorte kugler" fik han sin instruktørdebut, mens han også besad hovedrollen.

Som forfatter står han bag bogserien "Ternet ninja", der har affødt to animationsfilm, som er blandt de mest sete danske film nogensinde.

Det er blevet til robertpriser med "Terkel i knibe", "Sorte kugler", "Ternet ninja" og "Ternet ninja 2". Og for sidstnævnte blev han den første nogensinde til at vinde bodilstatuetten for Bedste Mandlige Hovedrolle på baggrund af en stemmepræstation.

Senest har man kunnet se Anders Matthesen i det romantiske komediedrama "Toscana" og forinden i Afdeling Q-thrilleren "Marco effekten".

Han har udgivet to rapalbummer, "Soevnloes" i 2006 og "Villa Peakstate" i 2010. Som noget af det eneste i Anders Matthesens karriere blev disse musikalske bidrag sablet ned af anmelderne.

- Jeg synes, det er spændende at være i så mange forskellige kreative felter som overhovedet muligt. Og der har det dramatiske helt klart også pirret mig, men fordi jeg er blevet komiker, kan det måske spærre lidt for, at man kan blive set i en alvorlig rolle, siger Anders Matthesen og fortsætter:

- Jeg har været ret grundig med at fravælge de roller, der måske kunne være med til at fastholde mig i den sjove afdeling, fordi de tilbud har der været mange af, siger han.

Når Anders Matthesen går ind i rollen som Tommy Seebach, er det med ramme alvor. Derfor håber og tror han på, at folk kan abstrahere fra hans image som komiker, når de ser ham i "Under stjernerne på himlen".

Selv om det er en udfordring, han er bevidst om, frygter han ikke, at han bliver en moderne version af Dirch Passer, som blev misforstået og mødt af latter i den tragiske forestilling "Mus og mænd".

Dirch Passer er ellers en anden historisk person, som Anders Matthesen har stiftet bekendtskab med gennem sit arbejde, da han i 2011 selv spillede den folkekære komiker på Nørrebro Teater i København.

- Jeg har jo aldrig været ligesom Dirch Passer, hvor hvis man kiggede på ham, så grinte man nærmest bare, fordi han var så animeret. Min force er jo ikke, at jeg ser supersjov ud, forklarer Anders Matthesen.

- Jeg er jo ikke på den måde blevet komiker, fordi jeg er sådan en fjollerøv, der godt kan lide, at det skal være sjovt hele tiden, siger han.

Eksempelvis droppede holdet bag filmen falske tænder og direkte imitation i "Under stjernerne på himlen", da det ikke skulle tilnærme sig en parodi af Tommy Seebach.

- Vi tænkte, at det nok er federe, hvis det bliver mig, der giver et portræt af figuren. Så prøver vi at hjælpe folk med at forstå, at det er mig, som er Tommy, og hvis de ikke kan se det, har vi noget sminke og sådan. Men det skal også være et skuespilarbejde, siger Anders Matthesen.

Tommy Seebach gik bort i 2003 som 53-årig. Hans tidlige død tilskrives alkoholmisbrug. Han var på vej på arbejde på Bakken, da han faldt om med et hjertestop. Han var ædru i sin sidste stund.

Han efterlod sig børnene Nicolai, Marie og Rasmus Seebach. Sidstnævnte har selv fået en musikkarriere ud over det sædvanlige og er en af de bedst sælgende danske musikere nogensinde.

Rasmus Seebach bliver selv portrætteret i filmen, og Anders Matthesen har i forberedelsen sat sig ned med den i dag 44-årige søn for at få et bedre indblik i Tommy Seebach som person.

- Her tillod jeg mig bare at spørge om alt, bare så jeg selv kunne blive klogere. Og det var helt lavpraktiske ting: Om han drak kaffe eller te, om han spiste slik, eller om han kunne blive sur, fortæller Anders Matthesen.

- Én ting er at kigge på en person i et interview eller en video, men når nogle fortæller, hvad de synes om det, der skete, eller hvad der fik dem til at grine, kan det hjælpe til, at man rigtigt forstår ham, siger Anders Matthesen.

Ud over at han både skal ligne og opføre sig som Tommy Seebach, har Anders Matthesen i filmen til opgave selv at synge de ikoniske sange.

- Jeg synes selv, at det er lidt fesent, når jeg ser en film, hvor det pludselig er den oprindelige kunstners stemme, der overtager. Det synes jeg altid, er lidt underligt, fortæller Anders Matthesen, som har brugt tid med en sangcoach for at lyde som Tommy Seebach.

- Det bliver jo ikke én til én. Man kan jo godt høre, at det er mig, men vi har prøvet at komme så tæt på, som min stemme tillader, fortæller han.

Anders Matthesen kan ses i hovedrollen som Tommy Seebach i filmen "Under stjernerne på himlen", der har premiere 20. marts.

/ritzau/

København, 02/07/2025 - 08:00

Annette Heick: Efter ti år er vi endelig igennem det værste

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

De sidste mange år har været hårde for Annette Heick og manden Jesper Vollmer. Nu er de på den anden side og klar til at overveje, hvad fremtiden skal bringe.

Det var en januardag på stranden i Thailand i 2015, da kokken Jesper Vollmer frygtede, at hans liv var slut.

Han sprang ind i en bølge, som han havde gjort så mange gange før, men i stedet for at komme ud på den anden side blev han kastet ned i sandbunden, og han hørte en knasende lyd.

Det var hans nakke, der var brækket, og havde det ikke været for en australsk akutlæge, der selv var på ferie i det asiatiske ferieparadis, så havde hans liv i dag set helt anderledes ud.

Ulykken skete i 2015, og det har været ti hårde år for ham og entertaineren Annette Heick, der har været gift i snart 25 år.

Men nu er de endelig kommet ud på den anden side, siger Annette Heick.

- Vi er landet på benene, og vi er kommet igennem Jespers værste sygdomsperiode. I januar sagde jeg til ham, at jeg først der følte, at vi var kommet igennem, siger hun.

Med den milepæl er det blevet tid for parret til at tale om, hvad de næste skridt i livet skal være.

- Vi er sådan nogle, der laver tre- og femårsplaner, og de sidste både tre og fem år har aftalen været, at vi i 2026 skal kigge hinanden i øjnene og finde ud af, hvad vi godt kunne tænke os. Hvor skal vi hen, og hvor har vi det godt, siger Annette Heick og tilføjer:

- Det hænger selvfølgelig også rigtig meget sammen med Jespers handicap, og hvor meget han kan overkomme.

Efter ulykken i Thailand har Jesper Vollmer haft mindre førlighed i sin højre hånd, og han halter også på sit højre ben.

Men det stopper ham ikke fra at drive det online madfællesskab Klub Vollmer, som han ejer sammen med sin hustru.

Og hvis Annette Heick skal være helt ærlig, så vil hun gerne overlade virksomheden helt og aldeles til tv-kokken.

- Der har været nogle år, hvor det ikke har været sindssygt nemt for ham, men nu er vi på vej, og han er flyveklar, siger hun nu.

Annette Heick har nemlig også selv mange jern i ilden i sin karriere som både sanger, vært, skuespiller og dramatiker.

Til september genopføres hendes forestilling, "Pennevenner", i Glassalen i Tivoli, og ifølge entertaineren har hun teaterkontrakter langt ind i 2027.

Netop nu er hun aktuel som vært på den fjerde udgave af arrangementet "Syng med i Tivoli", hvor man 3. juli kan opleve Jørgen Klubien og Maria Bramsen på Plænen.

Og fordi Annette Heick har så mange ting i kalenderen, mens Jesper Vollmer også er i gang med at nytænke Klub Vollmer, så giver den nye femårsplan anledning til at overveje, hvor fremtiden skal udspille sig.

I maj satte parret deres sommerhus på Bornholm til salg for 12,5 millioner kroner.

- Vi har holdt sommerferie på Bornholm siden 2004, og efter 20 år synes jeg, at det er okay, at man vil noget andet. Til næste år skal jeg også noget andet, som gør, at vi ikke kan være der. Det kan jeg ikke løfte sløret for endnu.

- Jeg må også erkende, at børnene bliver større - lige pludselig vil ham på 21 nok gerne flytte hjemmefra, og de bliver mere og mere selvstændige. Jeg tror simpelthen ikke længere, at det giver mening for os at have et sommerhus, siger Annette Heick, der sammen med Jesper Vollmer har sønnerne Eliot på 21 og Storm på 16, og indskyder så:

- Det kan være, at jeg kommer om et år og siger, at jeg har fortrudt, men så tror jeg i hvert fald ikke, at det skal være på Bornholm.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York City, 02/07/2025 - 04:32

Jury i Diddy-sag er enige om fire ud af fem anklagepunkter

Jane Rosenberg/Reuters

Rapper Sean "Diddy" Combs er tiltalt for blandt andet menneskehandel med henblik på prostitution.

Juryen i sagen mod rapperen Sean "Diddy" Combs er nået frem til en afgørelse i fire ud af fem anklagepunkter, men mangler fortsat at nå til enighed om det sidste punkt, der drejer sig om at bidrage til organiseret kriminalitet.

Det sagde den amerikanske distriktsdommer Arun Subramanian i retten tirsdag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Dermed har juryen endnu ikke kunnet nå frem til en afgørelse i sagen, og drøftelserne fortsætter onsdag.

Ifølge anklageskriftet har Combs i en lang årrække misbrugt, truet og tvunget kvinder og andre omkring sig til at opfylde sine seksuelle lyster, beskytte sit omdømme og skjule sin adfærd.

Ifølge myndighederne tvang Sean Combs blandt andet kvinder til at have sex med mandlige sexarbejdere, mens de blev filmet.

Det skal være sket til fester, der er blevet omtalt som "freak offs".

Juryen, der består af 12 personer, er mere præcist nået til enighed vedrørende fire anklagepunkter om menneskehandel med henblik på prostitution og afpresning.

Det sidste punkt, som juryen altså ikke er blevet enige om, handler om organiseret kriminalitet. Anklagemyndigheden mener, at Combs' ansatte faciliterede hans misbrug ved at booke hotelværelser til "freak offs" og skaffe ulovlige stoffer til festerne.

55-årige Combs har nægtet sig skyldig i alle fem anklagepunkter. Hvis han dømmes for anklagepunktet om menneskehandel og afpresning, risikerer den tidligere milliardær livsvarigt fængsel.

To af Combs' tidligere kærester - heriblandt sangeren Casandra "Cassie" Ventura - har vidnet i sagen og fortalt, at han har udsat dem for både fysisk og seksuel vold.

Combs' forsvarere erkender, at rapperen til tider har været voldelig i sine parforhold, men at den seksuelle aktivitet, som anklagemyndigheden har beskrevet, var frivillig.

Foruden straffesagen er der også flere civile søgsmål mod rapperen fra kvinder og mænd, der anklager ham for overgreb.

Combs har grundlagt pladeselskabet Bad Boy Records og betragtes som en af de mest succesfulde rappere i musikhistorien.

/ritzau/Reuters

Læs Mere >>

, 02/07/2025 - 08:00

FAKTA: Træn fødderne

* Du kan ikke træne udtalte knyster væk. Men det kan generelt være en god idé at træne fødderne, ligesom man træner resten af kroppen, for at holde dem sunde og raske.

* Lav kortfodsøvelser, hvor du for eksempel samler ting op fra gulvet med fødderne. Gå på hæle og på tæer.

* Gør det eksempelvis til en vane at stå på tæer, mens du børster tænder.

* Prøv også at sprede tæerne.

Kilde: fodkirurg ved Aalborg Universitetshospital Mette Sørensen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/07/2025 - 08:00

Overvej nøje om knysten skal opereres væk

Elisabeth Rahe/Ritzau Scanpix

Op mod en tredjedel af den voksne befolkning har knyster. Det er dog langtfra alle, der vil blive rådet til en operation.

Omkring en fjerdedel af den voksne befolknings fodtøj gemmer på en eller flere knyster. Oftest ved storetåens grundled.

For nogle kan en knyst være generende hver eneste dag, andre glemmer, at den overhovedet er der. Fælles for dem er dog, at knysten ikke forsvinder af sig selv og ikke kan trænes væk. Overvejer du, om operation kunne være noget for dig, er der en række faktorer, du bør have med i ligningen.

Det fortæller Jens Kurt Johansen, som er overlæge på Ortopædkirurgisk Afdeling ved Amager og Hvidovre Hospital.

- Man skal gøre fordele og ulemper op ved operation. Hvad er funktionstabet, hvad er generne, hvad er smerterne, hvor meget fylder det i dagligdagen, og hvad kan man forvente af en operation, nævner overlægen som eksempler på det, de tager stilling til.

Før man tyer til operation, er anbefalingen at forsøge sig med ikke-operative tiltag. Kan man mindske generne uden operation, er det klart at foretrække.

- Det kan være bredere sko, knystbeskytter eller smertestillende medicin. Det kan også være, man kan ændre sit aktivitetsniveau, så man for eksempel går 10 kilometer om dagen i stedet for 15, siger Jens Kurt Johansen.

Ved alle operationer er der en risiko.

Og ved operation for knyst kan der ifølge fodkirurg ved Aalborg Universitetshospital Mette Sørensen efterfølgende opstå smerter, føleforstyrrelser, følelsesløshed eller mindre bevægelsesfrihed - om ikke andet så i en periode.

- Det drejer sig om at finde ud af, hvad der er rigtigt for lige præcis den patient. Som hovedregel skal det ved operation være en knyst, som giver anledning til så store gener, at man er villig til at acceptere, at der kan være nogle andre gener bagefter, forklarer hun.

- Kirurgi er det, man vælger, når der ikke er andet, der virker. Ingen er lovet, at man kommer igennem uden problemer. Her deler man knoglen og forskyder den, og der er risiko for, at den ikke vokser sammen. Ofte holder vi den med en skrue, som kan komme til at genere.

Ud over risikoen for komplikationer er en operation for knyst heller ikke en garanti for, at problemerne forsvinder for altid, forklarer overlæge Jens Kurt Johansen.

- Cirka 85 procent opnår et godt resultat og vil sige, at de ville gøre det igen.

- De sidste 15 procent kan principielt deles op i en gruppe, hvor forventningerne var for høje, og en anden gruppe, der oplever genkomst af skævhed, genkomst af knyst, smerter med mere, siger han.

Derfor handler en stor del af forarbejdet om at forventningsafstemme med patienten, så man kan tage stilling på et oplyst grundlag og undgå at blive skuffet over resultatet.

I mange tilfælde vil operation slet ikke komme på tale. For knyster er i sig selv ikke problematiske.

- Man må gerne have en stor knyst uden at skulle opereres, siger overlæge Jens Kurt Johansen.

- Så det vigtigste budskab er, at en knyst, der ikke generer, den skal bare have lov at være i fred. Hvis ikke det driller på nogen måde, så er det principielt et kosmetisk problem, og det skal man ikke opereres for.

Selv om knysten ikke i sig selv giver smerter, kan det dog på sigt give problemer, hvis den er meget stor. Det kan blive svært at få fodtøj på, man kan få sår ved knysten, tæerne kan komme til at ligge oven på hinanden, eller der kan være belastning på foden, så det giver smerter andre steder.

Derfor er det altid en konkret vurdering, om operation vil være den bedste løsning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek