Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 19/03/2025 - 08:00

Anders Matthesen: Jeg har altid frygtet at ende som et ringvrag

I filmen "Under stjernerne på himlen" skal Anders Matthesen lave et alvorligt portræt af Tommy Seebach, som er en karakter, han på mange måder kan relatere til.

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Bertram Svarre Carlson, Ritzau Fokus

Da Tommy Seebach for allersidste gang deltog i det danske melodigrandprix i 1993, var det med sangen "Under stjernerne på himlen", som det danske popikon med de store krøller vandt sin elskede konkurrence med for tredje gang i historien.

Samme år brød en 18-årig Anders Matthesen igennem i DM i standup, hvor han med en andenplads meldte sig ind i en verden, som han snart skulle erobre.

Mens Tommy Seebach dengang var på bagsiden af sine største øjeblikke, havde Anders Matthesen ganske kort til toppen og er siden stort set lykkedes med alt, han har rørt ved.

Nu - 32 år senere - skal Anders Matthesen portrættere netop Tommy Seebachs svanesang i "Under stjernerne på himlen".

- Nu havde Tommy jo virkelig kniven for struben. Det har jeg jo aldrig rigtig haft, men jeg har da haft masser af kriser i mit arbejde om, hvor længe jeg skal blive ved med det her. Hvor jeg er blevet usikker på mig selv, fortæller Anders Matthesen.

- Jeg har jo også set nogle barndomsidoler, hvor de måske er blevet ved for længe. Så har man været til et show, hvor man har tænkt: "Hold kæft, mand, så træk dig dog!", og der vil man jo nødigt ende. Jeg har altid haft en skræk for at ende som et ringvrag, siger Anders Matthesen og understreger, at han ikke mener, at Tommy Seebach blev det.

Anden, som er komikerens kunstnernavn, kom ind i danskernes bevidsthed via "Børneradio" på DR's P3. Her udviklede ugentlige satireindslag sig til den humoristiske cd "Hva' snakker du om? - Den ka' byttes Vol. 1".

Cd'en solgte titusindvis af eksemplarer og vandt Årets Entertainment Udgivelse ved Danish Music Awards 2001.

På trods af en karriere, hvor han har udforsket underholdning i øst og vest, er Anders Matthesen flere gange vendt tilbage til det helt grundlæggende med en mand og en mikrofon. Senest var i 2022 og 2023, hvor han var på turné med onemanshowet "Jokes - fra en hvid, straight mand".

- Jeg har altid tænkt på, hvor længe det, man laver, bliver ved med at være godt, og om der er nogle, der ville være så søde at sige til, hvis man begynder at ryge ud på et skråplan, siger Anders Matthesen og fortsætter:

- Man kan jo ikke forblive på toppen altid, og det har jeg i hvert fald sluttet temmelig meget fred med. Så hvis bægeret løber tør, så er det bare sådan, men man kan jo godt være lidt nervøs for, om man kan se det, når det sker, eller om man bare bliver ved for længe.

Anders Matthesens gennembrud var som komiker, men han er siden blevet meget mere end bare det.

I 2003 skabte han julekalenderen "Jul på Vesterbro" og året efter animationsfilmen "Terkel i knibe".

I filmen "Sorte kugler" fik han sin instruktørdebut, mens han også besad hovedrollen.

Som forfatter står han bag bogserien "Ternet ninja", der har affødt to animationsfilm, som er blandt de mest sete danske film nogensinde.

Det er blevet til robertpriser med "Terkel i knibe", "Sorte kugler", "Ternet ninja" og "Ternet ninja 2". Og for sidstnævnte blev han den første nogensinde til at vinde bodilstatuetten for Bedste Mandlige Hovedrolle på baggrund af en stemmepræstation.

Senest har man kunnet se Anders Matthesen i det romantiske komediedrama "Toscana" og forinden i Afdeling Q-thrilleren "Marco effekten".

Han har udgivet to rapalbummer, "Soevnloes" i 2006 og "Villa Peakstate" i 2010. Som noget af det eneste i Anders Matthesens karriere blev disse musikalske bidrag sablet ned af anmelderne.

- Jeg synes, det er spændende at være i så mange forskellige kreative felter som overhovedet muligt. Og der har det dramatiske helt klart også pirret mig, men fordi jeg er blevet komiker, kan det måske spærre lidt for, at man kan blive set i en alvorlig rolle, siger Anders Matthesen og fortsætter:

- Jeg har været ret grundig med at fravælge de roller, der måske kunne være med til at fastholde mig i den sjove afdeling, fordi de tilbud har der været mange af, siger han.

Når Anders Matthesen går ind i rollen som Tommy Seebach, er det med ramme alvor. Derfor håber og tror han på, at folk kan abstrahere fra hans image som komiker, når de ser ham i "Under stjernerne på himlen".

Selv om det er en udfordring, han er bevidst om, frygter han ikke, at han bliver en moderne version af Dirch Passer, som blev misforstået og mødt af latter i den tragiske forestilling "Mus og mænd".

Dirch Passer er ellers en anden historisk person, som Anders Matthesen har stiftet bekendtskab med gennem sit arbejde, da han i 2011 selv spillede den folkekære komiker på Nørrebro Teater i København.

- Jeg har jo aldrig været ligesom Dirch Passer, hvor hvis man kiggede på ham, så grinte man nærmest bare, fordi han var så animeret. Min force er jo ikke, at jeg ser supersjov ud, forklarer Anders Matthesen.

- Jeg er jo ikke på den måde blevet komiker, fordi jeg er sådan en fjollerøv, der godt kan lide, at det skal være sjovt hele tiden, siger han.

Eksempelvis droppede holdet bag filmen falske tænder og direkte imitation i "Under stjernerne på himlen", da det ikke skulle tilnærme sig en parodi af Tommy Seebach.

- Vi tænkte, at det nok er federe, hvis det bliver mig, der giver et portræt af figuren. Så prøver vi at hjælpe folk med at forstå, at det er mig, som er Tommy, og hvis de ikke kan se det, har vi noget sminke og sådan. Men det skal også være et skuespilarbejde, siger Anders Matthesen.

Tommy Seebach gik bort i 2003 som 53-årig. Hans tidlige død tilskrives alkoholmisbrug. Han var på vej på arbejde på Bakken, da han faldt om med et hjertestop. Han var ædru i sin sidste stund.

Han efterlod sig børnene Nicolai, Marie og Rasmus Seebach. Sidstnævnte har selv fået en musikkarriere ud over det sædvanlige og er en af de bedst sælgende danske musikere nogensinde.

Rasmus Seebach bliver selv portrætteret i filmen, og Anders Matthesen har i forberedelsen sat sig ned med den i dag 44-årige søn for at få et bedre indblik i Tommy Seebach som person.

- Her tillod jeg mig bare at spørge om alt, bare så jeg selv kunne blive klogere. Og det var helt lavpraktiske ting: Om han drak kaffe eller te, om han spiste slik, eller om han kunne blive sur, fortæller Anders Matthesen.

- Én ting er at kigge på en person i et interview eller en video, men når nogle fortæller, hvad de synes om det, der skete, eller hvad der fik dem til at grine, kan det hjælpe til, at man rigtigt forstår ham, siger Anders Matthesen.

Ud over at han både skal ligne og opføre sig som Tommy Seebach, har Anders Matthesen i filmen til opgave selv at synge de ikoniske sange.

- Jeg synes selv, at det er lidt fesent, når jeg ser en film, hvor det pludselig er den oprindelige kunstners stemme, der overtager. Det synes jeg altid, er lidt underligt, fortæller Anders Matthesen, som har brugt tid med en sangcoach for at lyde som Tommy Seebach.

- Det bliver jo ikke én til én. Man kan jo godt høre, at det er mig, men vi har prøvet at komme så tæt på, som min stemme tillader, fortæller han.

Anders Matthesen kan ses i hovedrollen som Tommy Seebach i filmen "Under stjernerne på himlen", der har premiere 20. marts.

/ritzau/

København, 03/04/2025 - 10:25

Ny sæson af Korpset bliver uden Thomas Rathsack

To tidligere frømænd og to tidligere jægersoldater pisker 14 almindelige danskere igennem et benhårdt program inspireret af deres egne optagelsesprøver.

En bedemand, en støttepædagog og en socialrådgiver skal igennem en lille snas af nogle af de adskillige strabadser, som frømænd og jægersoldater har gennemgået for at blive en del af elitestyrkerne.

"Korpset" på TV 2 vender tilbage med sin ottende sæson, som denne gang dog er uden chefinstruktøren Thomas Rathsack.

- Det er en fælles beslutning, da praktikken desværre ikke kunne gå op i år, oplyser TV 2 i en mail til Ritzau og tilføjer:

- Vi er glade for de sæsoner, hvor Thomas har været en del af programmet, og han er altid velkommen tilbage.

Instruktørerne i denne sæson er de tidligere jægersoldater Rune Krogh Danielsen og Erik B. Jørgensen, som har været med i samtlige sæsoner med undtagelse af henholdsvis den tredje og femte, samt af tidligere frømand Rune Viborg, der har været med siden sæson seks.

Instruktørerne fuldendes af debutanten Bastian Riis Mortensen, som ligeledes har fortid i Frømandskorpset.

Forløbet i "Korpset" udspiller sig over otte dage, og udfordringerne er tilrettelagt af instruktørerne, som har taget afsæt i deres egne oplevelser og erfaringer.

I ottende sæson vil de 14 såkaldte aspiranter, som udover den førnævnte bedemand, støttepædagog og socialrådgiver også tæller en tømrer, en sygeplejerske og en arkitektstuderende, blive udfordret på helt nye måder, afslører TV 2.

De skal blandt andet redde et gidsel ud af et brændende skib, få strips på hænder og fødder på bunden af fire meter vand, få testet deres basale instinkter, når de pludselig befinder sig i en simuleret krigszone med tilskadekomne civile, dykke under plexiglas, udholde fysiske og psykiske pinsler under tilfangetagelse, lyder det.

Ottende sæson af "Korpset" får premiere på TV 2 Play og TV 2 Echo 21. april.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/04/2025 - 08:15

Gordon Kennedy rystede da chokerende familiehemmelighed kom frem

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Da den danske skuespiller Gordon Kennedy som 30-årig fandt ud af, at han ikke havde den samme far som sin bror, mærkede han fysisk chokket.

Da Gordon Kennedy var 30 år gammel, fandt han ud af, at der var noget, hans familie aldrig havde fortalt ham.

Den danske skuespiller medvirker i DR-dramaserien "Generationer". En fortælling om familiehemmeligheder, der kommer op til overfladen efter at være holdt skjult i årtier. Og fra sit eget liv kender han til følelsen af, at en fortielse efter mange år pludselig ser dagens lys.

Midt i sit voksne liv fik han at vide, at han ikke havde den samme far som sin bror.

- Jeg rystede, da jeg fik det at vide. Hele mit familiemønster blev jo bare trukket væk under mig, fortæller Gordon Kennedy nu.

Det viste sig, at hans storebrors biologiske far var en portugisisk mand, som de stadigvæk ikke har kendskab til den dag i dag.

Gordon Kennedys biologiske far besluttede sig for at adoptere storebroren, inden han blev født.

De er derfor praktisk talt vokset op med den samme far.

For Gordon Kennedy var informationen derfor også hurtigt uden den store betydning for deres indbyrdes forhold, men chokket satte sig alligevel i ham.

- Jeg var irriteret over, at man skulle holde noget så ligegyldigt hemmeligt, siger han og fortsætter:

- Det ændrede jo ikke en skid. Men jeg kan huske, at i den første uge reagerede min krop mere, end mit sind gjorde. Jeg rystede og syntes, at det var mærkeligt, at man ikke fortæller det.

Gordon Kennedys bror havde vidst det, siden han selv var 18 år gammel. Det var på den måde en hemmelighed i deres søskendeflok gennem 15 år.

- Det var jo en forløsning for ham endelig at få fortalt mig og min søster, at det var sådan, det hang sammen, fortæller Gordon Kennedy.

Broren prøver faktisk nu at opsøge sin biologiske far. De har navnet på ham, men det er et almindeligt navn i Portugal, hvor de formoder, at han befinder sig.

- Det var sådan en flirt, min mor havde, da hun var i Lissabon. Så det sker jo, siger Gordon Kennedy.

Manden har derfor heller ikke spillet nogen rolle i deres liv.

Den i dag 57-årige skuespiller og komiker har selv sit britiske navn fra sin skotske far. Selv om han blev født i Skotland, har han boet hele sit liv i Danmark.

Han er kendt for at være den ene halvdel af komedieduoen Timm og Gordon med Timm Vladimir. De var særligt populære i 1990'erne, hvor de blandt andet lavede tv-programmet "Transit" og filmen "Stjerner uden hjerner".

"Generationer" får premiere fredag 11. april på DRTV og søndag 13. april på DR1.

Læs Mere >>

, 03/04/2025 - 08:00

FAKTA: Det viser analysen fra Dansk Arbejdsgiverforening

* De ansatte, der oplever et godt samarbejde på arbejdet, havde i 2023 7,8 sygefraværsdage i gennemsnit. For dem, der ikke har et godt samarbejde, var antallet 10 sygefraværsdage.

* 28 procent af ansatte uden gode relationer på arbejdet føler sig ofte eller hele tiden stressede. Det gælder kun for 14 procent af dem, der har et godt samarbejde.

Kilde: Analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening baseret på data fra en spørgeskemaundersøgelse som en del af den Nationale Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere. Der er 19.282 personer, som har besvaret spørgsmålene.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 03/04/2025 - 08:00

Gode kolleger har betydning for din sundhed: Det kan du selv gøre

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Dine relationer på arbejdet kan spille en rolle for din sundhed. Du kan selv forsøge at bidrage til et bedre arbejdsmiljø, men det kan ikke stå alene.

Når du har et godt forhold til dine kolleger, bliver arbejdsdagen ikke bare nemmere.

Gode relationer på arbejdet gavner også din sundhed, viser en ny analyse fra interesseorganisationen Dansk Arbejdsgiverforening.

Medarbejdere, der har et godt samarbejde med deres kolleger, har i gennemsnit to færre sygedage om året end dem, der ikke har.

Og 28 procent af ansatte uden gode relationer føler sig ofte eller hele tiden stressede. Til sammenligning gælder det for 14 procent af dem, der oplever et godt samarbejde, viser analysen.

Ifølge lektor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet Ligaya Dalgaard er det velkendt, at gode relationer på arbejdspladsen er beskyttende for trivsel og stress.

- Omvendt kan konflikter, manglende social støtte og uklare roller udgøre risikofaktorer i forhold til stress og sygefravær, siger hun.

Også Janne Skakon, der er organisationspsykolog og ph.d. ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet, kan genkende fordelene ved godt kollegaskab.

- Vi ved, at gode kolleger kan bidrage til at sænke stress og sygefravær. Det kaldes også for beskyttende og forebyggende faktorer, siger hun og uddyber:

- Men gode kolleger kan ikke stå alene, da blandt andet den enkeltes situation og øvrige organisatoriske forhold også har betydning.

Både Ligaya Dalgaard og Janne Skakon vurderer, at man som medarbejder selv kan gøre en indsats for at bidrage til en positiv kollegial kultur.

Men et sundt arbejdsmiljø kræver en fælles indsats, understreger Janne Skakon:

- Når vi taler om trivsel og arbejdsmiljø, kan iglo-modellen bruges til at analysere og foreslå indsatser.

Iglo står for individ, gruppe, ledelse og organisation.

- De repræsenterer fire niveauer, som påvirker hinanden, og man kan ofte gøre en indsats på alle niveauer, siger hun.

- På individ- og gruppeniveau kan man som kollega prøve at være tilgængelig, eksempelvis hvis kolleger har brug for at sparre.

Man skal også selv turde række ud til sine kolleger, hvis man har brug for hjælp.

Den enkelte medarbejder kan desuden med fordel reflektere over sin egen rolle på arbejdspladsen, og hvordan man selv kan bidrage til, at der er gode relationer.

- Har man det svært på arbejdet, kan man overveje at tale med en tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller sin leder, siger Ligaya Dalgaard og fortsætter:

- Hvis det heller ikke hjælper, og problemerne har stået på i længere tid, skal man måske overveje, om man er det rigtige sted.

Man kan også huske at gøre mere lavpraktiske ting som at huske at sige godmorgen, fortæller Janne Skakon.

- Det signalerer, at man ser og værdsætter hinanden. Der er også noget overskud i det, siger hun.

- Ligesom i andre relationer er en god kollega ærlig og handler med de bedste intentioner. Det gør også, at tilliden til hinanden bliver større, og at man kan forvente både med- og modspil.

Og ifølge Ligaya Dalgaard kan gode relationer gøre en forskel, fordi kolleger så typisk holder øje med og støtter hinanden:

- Det kan dreje sig om både følelsesmæssig støtte og en hjælpende hånd med arbejdsopgaver.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek