Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/10/2023 - 10:00

Gør overgangsalderen til dit glow up

Nedtællingen til den sidste menstruation kan være ganske givende, siger læge og psykoterapeut.

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Hedeture, humørsvingninger og nedsat sexlyst. Overgangsalderen forbindes med en hvirvelstrøm af ubehag.

Men den ofte tabuiserede livsfase er bedre end sit rygte. Det fastslår Lotte Hvas, der er speciallæge, forsker og forfatter til "Bogen om overgangsalderen".

- Jeg har tordnet løs i 25 år over, at der er to sider af overgangsalderen. Det er synd, hvis de positive bliver forbigået, siger hun.

Mens det for nogle kan opleves som en dyb sorg at miste menstruationen, er det for andre en stor lettelse ikke længere at skulle have en tampon med i tasken eller huske at tage p-pillen.

- De kvinder, der har været meget generet af PMS, oplever også ofte, at det holder op. Så i stedet for at få humørsvingninger under overgangsalderen, slipper de for dem, siger Lotte Hvas.

Samme tendens tegner sig, når det gælder seksualiteten, fortæller hun. Hvor nogle kvinder oplever, at lysten til sex falder, oplever andre, at den stiger.

- Nogle beskriver, at de får et friere og bedre sexliv med deres partner.

Psykisk kan der også være gevinster at hente, når din krop begynder sin rejse gennem den omvendte pubertet. Fysiske symptomer som søvnløshed og hedeture gør dig sårbar og får dig måske til at stoppe op og tænke over din tilværelse, og hvad du egentlig vil med den.

- Det kan blive en mulighed for at foretage et sporskifte, tænke nyt og spørge sig selv: "Hvad er det, jeg vil med det her liv?". Det kan være et wake up-call, siger Lotte Hvas.

I stedet for at betragte overgangsalderen som en fase, der bare skal overstås, opfordrer hun dig til at dykke ned i den og udforske, hvad den sætter i gang hos dig.

Samme råd lyder fra Pia Torp, der er psykoterapeut med speciale i emotionsfokuseret parterapi.

- Det handler om at være i det i accept. Vi har en tendens til at ville kurere alt, men her skal vi prøve at være i en accept af, at lige nu er det sådan her, det er, siger hun og fortsætter:

- Når du er dér i livet, går der ofte en masse eksistentielle tanker i gang om, hvem jeg er nu, og hvem er jeg, når jeg kommer ud på den anden side. For mange af mine klienter er det nogle rigtig dejlige og dybe processer.

Øv dig derfor i at yde kærlig omsorg over for dig selv. Husk også, at bare fordi overgangsalderen kan føles intens, så er dine følelser helt valide, siger Pia Torp.

Hun fortæller, at hun har siddet med par, hvor kvinden vil skilles, og hvor manden så har sagt: "Det er bare, fordi du er i overgangsalderen".

- Det er nedgørende at sige sådan. Man er ikke en teenager, der er under ombygning, lyder det fra Pia Torp.

Jo mere du tør stole på din egne fornemmelser og følelser, jo bedre, mener Lotte Hvas.

- Det gælder om at tage sig selv og sin krop alvorligt og ikke se kroppen som sin fjende. Vi hører tit formuleringen, at "nu rammer overgangsalderen", som om der kommer en alien forbi og smider et eller andet efter os. Men overgangsalderen er en naturlig del af at være kvinde, siger hun.

/ritzau fokus/

USA, 17/06/2024 - 14:39

Gordon Ramsay i alvorlig ulykke: Heldig at være i live

Chris Pizzello/Ritzau Scanpix

En forslået Gordon Ramsay står frem efter en alvorlig cykelulykke med budskabet om at bruge cykelhjelm. Ifølge den kendte tv-kok reddede den hans liv.

Det var ved at ende fatalt galt for den verdensberømte tv-kok Gordon Ramsay, der er kommet alvorligt til skade efter en ulykke på cykel i den amerikanske delstat Connecticut.

Derfor står han frem i et opslag delt på Instagram med en livsafgørende opfordring.

- Jeg er taknemmelig for alle læger, sygeplejersker og personale på Lawerence + Memorial Hospital i New London, der passede på mig og undersøgte mig. Men mest taknemmelig er jeg for min hjelm, der reddede mit liv, skriver han blandt andet på det sociale medie.

- Jeg har det o.k. og brækkede ikke nogen knogler eller fik nogen større kvæstelser, men jeg er lidt forslået og ligner en lilla kartoffel.

I en video trækker Gordon Ramsay sin hvide kokkejakke op, og med meget rystende hånd fremviser han et enormt blålilla, nærmest sort, mærke.

Han har derudover tilføjet billeder af sit iturevne cykeltøj og smadrede hjelm.

- Jeg er ligeglad med, hvor kort turen er. Jeg er ligeglad med det faktum, at hjelmene koster penge, men de er nødvendige. Selv på børns korte cykelture er de nødt til at bruge hjelm, siger den 57-årige britiske kendiskok, der privat er gift og far til seks børn.

- Jeg er heldig at være her. Jeg har ondt. Det har været en brutal uge. Men jeg er sådan set ved at komme igennem det. Men jeg kan ikke understrege vigtigheden af at bruge hjelm.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er der cirka halvt så mange hovedskader blandt alvorligt tilskadekomne cyklister, der bruger hjelm, end blandt dem, der ikke bruger hjelm.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/06/2024 - 11:23

Dronning Margrethes nørklerier: Man får ryddet op i hovedet

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dronning Margrethe blev med egne ord "hooked", da hun så sin mor, dronning Ingrid, brodere. Det fortæller den tidligere monark i et interview med Hendes Verden.

Akvarelmaling, illustrationer, decoupager og kostumer.

Dronning Margrethe elsker at nørkle, og i et stort interview med Hendes Verden deler hun nu sin begejstring for at brodere.

For den disciplin kommer der langt mere end broderier ud af, fortæller hun.

- Ja, man får ryddet op i hovedet sommetider – det er vist en udmærket ting, siger den abdicerede dronning til magasinet.

Som ung kunne dronning Margrethe faktisk ikke fordrage at sy - hun ligefrem hadede det, som Hendes Verden beskriver det.

Men da hun så sin mor, dronning Ingrid, brodere sammen med nogle af sine veninder, blev dronning Margrethe fortryllet af farverne og fik selv lyst til at nørkle med nål og tråd.

- Bum, sagde det, og så var jeg hooked, husker dronning Margrethe det.

Det er 64 år siden, og siden er det blevet til et væld af broderier. Senest til fire puder, som hun netop har færdiggjort, afslører dronningen over for Hendes Verden.

- Når man er glad for det, man sidder og laver, ja, så kan man jo ikke lade være at vise det frem, siger hun til magasinet.

Dronning Margrethe er kendt for kunst og kreativitet.

Senest har dronning Margrethe blandt andet designet Pantomimeteaterets nye fortæppe i Tivoli i København. Og så kan hendes kostumer og scenografi til en balletforestilling baseret på H.C. Andersens eventyr om "Klods-Hans" ses selvsamme sted fra 22. juni.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 17/06/2024 - 13:00

FAKTA: Følg Danmarks EM-kampe

* Danmark har indtil videre spillet en kamp i gruppespillet ved årets EM-slutrunde i Tyskland. Modstanderen var Slovenien, og kampen endte 1-1.

* Torsdag 20. juni møder Danmark England. Kampen fløjtes i gang klokken 18 og vises på TV 2.

* Tirsdag 25. juni møder Danmark Serbien. Kampen begynder kl. 21 og vises på DR.

Kilde: dbu.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 17/06/2024 - 13:00

Sådan vasker du fodboldtrøjen korrekt

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Undgå dumme fodfejl, når du vasker din elskede landsholdstrøje, og hold den frisk og pletfri gennem hele EM-slutrunden.

EM-feberen ruller gennem sommerlandet, og det betyder, at de rød-hvide fodboldtrøjer hives frem fra skabet og over hovedet på store såvel som små.

Midt i fodboldfeberen er det næsten uundgåeligt, at der havner pletter fra solcreme, øl eller is på de elskede trøjer. Men du begår nemt et ærgerligt selvmål, hvis du griber ud efter pletfjerningsmidlet på hylden i forsøget på at vaske snavset af.

Det siger Jeanette Lynge Nielsen, der deler rengøringstip på Instagram og hjemmesiden husmortip.dk.

- Det er dumt at bruge, fordi det ødelægger fibrene i stoffet, og det gør tit, at trykkene på trøjerne bliver opløst, fortæller hun.

Fodboldtrøjer er lavet af polyester, nylon eller lycra, og de materialer tåler ikke pletfjerner, vaskemiddel med optisk hvidt eller blegemiddel. Skyllemiddel går heller ikke.

- Fibrene i stoffet går ud af facon, og der kan komme pletter, der ikke kan vaskes af, lyder det fra Jeanette Lynge Nielsen.

Hun råder dig til at vaske fodboldtrøjen på maksimum 40 grader, men helst ikke mere end 30 grader. En for høj temperatur kan påvirke trøjens pasform og gøre, at farverne pludselig smitter af – også selv om trøjen har været vasket før.

- Kom ikke polyesterbluser i tørretumbleren. De kan faktisk komme til at lugte surt af det. Hæng dem ud i det gode danske vejr, tilføjer Jeanette Lynge Nielsen.

Her kommer hendes bedste fif til at få bugt med klassiske fodboldfan-pletter.

1) Øl og solcreme.

For begge dele virker det bedst at lægge blusen i blød med lidt opvaskemiddel natten over.

2) Stadionpølse med det hele.

Fedtet fra pølsen og remouladen behandles med lidt opvaskemiddel. Kom det på pletterne, og gnid meget forsigtigt, til det skummer op.

Kom herefter blusen i en plasticpose natten over, og vask som normalt dagen efter.

3) Sved.

Læg blusen i blød i lunkent vand med lidt vaskemiddel - gerne et sportsvaskemiddel, som indeholder bakterien probiotika.

- Det levende probiotika æder den føde, som de dårlige bakterier lever af, og så dør de. Det virker meget længe efter vask, så man ikke behøver bekymre sig, om blusen bliver klar til næste kamp, fortæller Jeanette Lynge Nielsen.

Skulle du komme ud for et uheld og få blod på fodboldtrøjen, kan det også fikses.

Skyl blot trøjen i koldt vand. Husk at skylle den med vrangsiden udad. Er der tale om indtørret blod, så læg trøjen i blød i koldt vand natten over.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek