Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 31/12/2023 - 09:00

Nye titler og tronarving kørt i stilling: Sådan gik året i kongehuset

Prins Christian fyldte 18 år, og prins Joachims børn fik deres nye titler. Det forgangne år i det danske kongehus har budt på store forandringer.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

2023 har været endnu et begivenhedsrigt år, som dronning Margrethe kan se tilbage på, når hun på årets sidste dag holder sin traditionsrige nytårstale, som bliver den 52. i rækken.

Da hun afholdt den forrige nytårstale, nævnte hun specifikt prins Christian, som en dag bliver kronprins og siden skal være konge.

Den 18. oktober fyldte han 18 år, og myndighedsdagen var en altoverskyggende og vigtig begivenhed i kongehuset det forgangne år, lyder det fra kongehuskender Lars Hovbakke Sørensen.

- Prins Christian kan overtage jobbet som regent, og det er meget, meget afgørende for et kongehus, når en tronarving bliver myndig, siger han.

Prinsens 18-års fødselsdag blev fejret med pomp og pragt med et gallataffel, hvor to jævnaldrende fra hver af landets kommuner og unge fra kulturen og sporten var inviteret.

Dronningen havde en særlig gave til prins Christian, som blev delt med gallagæsterne, nemlig en optræden af bandet Benjamin Hav & Familien.

Efter fejringen blev en guldfarvet glimmerstilet - bevidst viste det sig siden - glemt på Christiansborg Slot, hvor festen fandt sted.

- Er det mon Askepot, der glemte sin sko i aftes, skrev kongehuset i et Instagram-opslag.

Med myndighedsdagen er prins Christian trådt frem i familien.

Måneden efter fødselsdagsfejringen afgav han en såkaldt højtidelig erklæring om at ville overholde Grundloven. Dermed kan den unge prins indsættes som rigsforstander, i tilfælde af at både dronningen og hans far, kronprins Frederik, er forhindret.

Han kan også nyde sin 18-års frihed på de danske veje, da han allerede inden sin fødselsdag erhvervede sig kørekort.

Selv om prins Christian en dag skal være konge af Danmark, har han stadig en rimelig almindelig hverdag. Han går han på Ordrup Gymnasium i Gentofte, og når man fylder 18 år, kan man ansøge om SU. Det har prins Christian ikke gjort, oplyste kongehuset.

Han vil heller ikke få årpenge - apanage - før han fylder 21 år i 2026 - medmindre han inden da er blevet tronfølger, oplyste Statsministeriet.

Kongehuset tilføjede i en pressemeddelelse, at det er prins Christians hovedprioritet det kommende år at færdiggøre gymnasiet. Senere vil man orientere om tronfølgerens videre uddannelsesforløb.

Der skete også forandringer for kronprins Frederiks døtre.

Prinsesse Josephine skiftede til Kildegård Privatskole og går ikke længere i skole samme sted som sin tvillingbror, prins Vincent, der fortsatte på Tranegårdskolen. Prinsesse Josephine sprang også ud som skuespiller i eventyret om Peter Pan i Glassalen i Tivoli i København, hvor hun blev krediteret Josephine Sophia Ivalo.

Tvillingernes storesøster og prins Christians lillesøster, prinsesse Isabella, begyndte på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor både hendes far, kronprinsen Frederik, og hendes onkel, prins Joachim, har fået studenterhuen på fra.

Året begyndte meget anderledes for prins Joachims børn. Her trådte dronningens beslutning om at fratage fire af hendes børnebørn deres respektive prinse- og prinsessetitler i kraft, og de har siden heddet grev Nikolaj, grev Felix, grev Henrik og komtesse Athena.

En beslutning, som dengang vakte opsigt udefra og frustration indefra, men som trods reaktionerne blev fastholdt for at give de fire børnebørn en større frihed til at forme livet - uden begrænsninger fra en formel tilknytning til kongehuset, begrundede dronning Margrethe.

Dronningens ældste barnebarn, grev Nikolaj, har siden fortalt, at han trods chokket har affundet sig med det. Han har fået en Instagram-konto, og han er blevet en del af marketingbureauet Social Works, der arbejder med influenter. Og han har fået frit lejde til at promovere virksomheder og produkter.

På sin stadig relativt nye Instagram-profil har grev Nikolai har blandt andet delt billeder af kæresten siden gymnasietiden på Herlufsholm, Benedikte Thoustrup, og parrets ophold down under.

24-årige grev Nikolai rykkede til Sydney i Australien med kæresten, Benedikte Thoustrup, i forbindelse med sit studie på Copenhagen Business School.

Under sit ophold i Australien kom grev Nikolai også i stald hos landets afdeling af det internationale modelbureau Kult.

- Jeg tror, jeg gerne vil arbejde med mode og fortsætte med at være model så længe som muligt, sagde han til det australske Wish Magazine i november.

Hans lillebror, grev Felix, gjorde sig også overvejelser om fremtiden, hvilket endte med et studievalgskifte til samme linje som grev Nicolai.

For greverne har året været omvæltende og til tider også turbulent. De modtog en undskyldning fra deres mor grevinde Alexandras tidligere kæreste. Det skete, efter grevinden blev gjort bekendt med kendsgerninger, hun tog kraftigt afstand til.

Parret mødte hinanden igennem en fælles ven i 2020, men efter to år var relationen resolut slut.

- Jeg undskylder uforbeholdent til Alexandra, som jeg elsker inderligt og respekterer højt, og til hendes to sønner, som jeg holder ufatteligt meget af, skrev Nicolai Peitersen til Ekstra Bladet henvendt til grevinden og sønnerne.

I sommer fejrede grevinde Alexandra sin 59-års fødselsdag med familie og gode venner.

- Det har været et udfordrende år. Men grevinden har det godt og nyder sit liv, skrev grevindens pressesekretær, Helle von Wildenrath Løvgreen, dengang i en mail til Ritzau.

Mens grev Nikolai rykkede om på den anden side af kloden, forlod grevens far, prins Joachim, sammen med hustruen, prinsesse Marie, og parrets fælles børn, grev Henrik og komtesse Athena, Paris og tog over Atlanten.

Det virker til, at der er skabt mere ro i kongefamilien, lyder vurderingen fra Lars Hovbakke Sørensen. Især efter titeltumulten.

- Alene det, at de har fejret jul sammen stort set alle sammen, er et tegn på en større intern ro, siger han.

- Det går fint hånd i hånd med, at de har de her store, vigtige opgaver, de skal varetage.

Efter tre år som forsvarsattaché på den danske ambassade i Frankrig tiltrådte prins Joachim jobbet som dansk forsvarsindustriattaché i USA med base i Washington.

Her meldte prins Joachim sig også ind de politiske stemmer, da han under en tysk-dansk konference for forsvars- og sikkerhedsindustrien talte om Danmarks oprustning.

- For at sige det helt ærligt: Vi ville ikke ind i oprustningen mellem årene 1990 og 2022. Nu skal vi, sagde prinsen til Weekendavisen og Information.

Selv om prinsefamilien flyttede til USA, købte parret ifølge Se og Hør en villa i Vedbæk og solgte det daværende palæ i Klampenborg.

Inden familien flyttede til USA, fejrede familien grev Henriks konfirmation, som blev afholdt i Den Danske Kirke, Frederikskirken, i Paris.

Den blev uden grevens farmor, dronning Margrethe. Hun var i årets begyndelse en del fraværende, da hun gennemgik en rygoperation. I den forbindelse stoppede hun med at ryge. En vane, den 83-årige regent har haft, siden hun var 17 år.

Selv om hun viste sig ved flere lejligheder inden, var det først i maj, at hun var til stede ved sit første officielle arrangement efter operationen.

I årets løb har hun taget imod officielle besøg fra både det norske og det spanske regentpar og har selv gæstet Sverige.

- Der har været en stor dyrkelse af videreudvikling af kontakterne til udlandet i denne her tid, hvor der er krig i Europa, og som vi ikke har set i så stor grad de tidligere år, lyder vurderingen fra Lars Hovbakke Sørensen.

- Det er ikke tilfældigt. De står sammen på en helt anden måde, end de plejer at gøre.

Det vil forsætte i det nye år, spår Lars Hovbakke Sørensen.

- Vi vil i endnu højere grad formentligt se en dronning, der er engageret i internationale forhold, siger han.

- Og så vil det også være et år, hvor vi vil se kronprinsparret blive kørt endnu mere i stilling til at tage over på et eller tidspunkt. Også med prins Christian i baggrunden som en, der også vil kunne tage over som kronprins og gradvist blive mere og mere forberedt til det, så han er helt klar til den rolle, i det øjeblik det måttet blive aktuelt.

Dronning Margrethe er ifølge en Megafon-måling for TV 2 den bedste repræsentant for kongehuset, mente 38 procent af de adspurgte.

Kronprins Frederik er ifølge de adspurgte den næstbedste repræsentant med 29 procent af stemmerne.

Det er på trods af en nylig sag, hvor et spansk medie offentliggjorde en række billeder af kronprinsen i selskab med den mexicanske kvinde Genoveva Casanova i Madrid, hvilket vakte opmærksomhed.

- Vi udtaler os ikke om rygter og insinuationer, sagde kongehusets kommunikationsafdeling til Se og Hør.

/ritzau/

København, 27/07/2024 - 08:00

Facts om Phillip Faber

* 39-årige Phillip Faber kommer oprindelig fra Næstved.

* Han er uddannet dirigent og komponist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium på Frederiksberg og fra Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

* Som barn var Phillip Faber interesseret i skuespil og medvirkede blandt andet i Folketeaterets opsætning af "Skatteøen" og i "Bølle-Bob".

* Han var i årene 2013 til 2023 chefdirigent for DR Pigekoret.

* I de seneste år har han dirigeret koncerter og produktioner med DR Symfoniorkestret, DR Underholdningsorkestret og DR Koncertkoret.

* I den kommende tid skal han dirigere koncerter med Odense-, Aarhus- og Aalborg Symfoniorkester, og når orkesteret Copenhagen Phil spiller i Tivoli henover sommeren.

* Privat er Phillip Faber gift med operainstruktør Selma Mongelard Faber. Sammen har parret to sønner på seks og et år.

Kilde: phillipfaber.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/07/2024 - 08:00

Phillip Faber: Jeg er et vanedyr

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Phillip Faber er ikke udelukkende glad for at have ferie. Han bryder sig ikke om, når den starter, men heller ikke når ferien slutter.

Mens mange slapper af og nyder sommerferien, trækker komponist og dirigent Phillip Faber i arbejdstøjet - i hvert fald noget af ferien.

Her fortæller den folkekære komponist, hvordan han skal spendere sommeren.

Hvad skal du lave denne sommer?

- Jeg er ikke ubetinget glad for ferie. Det har min kone heldigvis forståelse for. Jeg kan godt lide lidt ferie, men der må ikke være for meget.

- Så jeg skal dirigere en masse koncerter på Plænen i Tivoli med symfoniorkesteret Copenhagen Phil. Og det sjove er, at publikum bestemmer, hvad vi skal spille. Det er ikke set før. Jeg skal også dirigere en masse koncerter med det kor, der hedder Ars Nova.

- Og så skal vi et par uger i sommerhus - hvor der heldigvis er et klaver - og en uge til Grækenland.

Hvad er dit bedste sommerminde?

- Det var, da vi var på ferie i Grækenland. Siden vi var der for to år siden, har min ældste spurgt, hvornår vi skal tilbage. Der var han lige blevet gammel nok til at have med på ferie, og det var bare meget, meget smukt.

- Nu tager vi tyrene ved hornene og tager afsted til det nøjagtigt samme sted. Og det er også det samme sted, vi skal bo. Vi er nemlig vanedyr.

- Ved den strand, hvor vi boede, kom der en ældre mand hver halve time i en lille færgebåd. Ligesom i den græske mytologi, hvor man kunne betale færgemanden penge. Ham her sejlede bare ikke til dødsriget.

- Men han sejlede rundt om pynten. Tøf, tøf, tøf i sådan en lille båd hen til en gammel by. Så hvis man ville have bare lidt turisme og kultur, så kunne man tøffe derind, og ellers kunne man bare være og bade, der hvor vi var.

Har du et værste sommerminde?

- Jeg kan ikke komme i tanke om et.

Hvad er dine must-haves til sommeren?

- Jeg kan godt lide at lave traditionel, dansk mad, og min kone er vokset op med fransk mad, så hun synes, at dansk mad er noget af det mest eksotiske, der findes. Så når vi kommer op i sommerhuset, så laver jeg altid tarteletter.

- Da jeg lavede det sidste gang, erklærede min ældste søn, at tarteletter var rykket op på en andenplads - lige under sushi - og det synes jeg, var meget, meget stort. At det kommer lige under sushi.

- Og så er det også at kunne spille klaver for min egen fornøjelses skyld, og ikke fordi jeg skal arbejde. Det kan jeg også i sommerhuset.

Hvad er det bedste ved sommeren?

- Det er at rykke ud af byen. Det er at komme i sommerhus eller på ferie, hvor børnene kan få lov til at løbe ud. Vi bor i lejlighed, så det kan et eller andet at komme et sted hen, hvor vores ældste søn bare kan løbe ud på græsset.

- Så står jeg i køkkenet og laver mad, og så kommer han ind og spørger, om jeg vil med ud og spille badminton eller et eller andet. Så det bedste er det med at inde- og udelivet smelter sammen.

- Det lyder måske elementært, men der sker et eller andet med vores familieliv, når man kan løbe ind og ud. Ja, der blev jeg så lige 75 år gammel. Det var da dejligt.

Hvad er det værste ved sommeren?

- Det værste er, når ferien begynder, og når ferien slutter. Jeg kan ikke lide at have ferie, men når ferien så slutter, så kan jeg heller ikke lide det.

- Jeg er ligesom et lille barn, der skal have flyverdragt på. Det er ikke et problem at have den på, men det er overgangen, jeg ikke kan lide. Og når man så skal have flyverdragten af igen, så er det også et problem.

- Det er jo i virkeligheden det med at skifte mentalitet, som jeg ikke bryder mig om.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 27/07/2024 - 10:00

FAKTA: Børst algerne af terrassen

* Masser af sol i maj og en stor portion regn i juni og juli har givet algevæksten gode vilkår.

* Algerne etablerer sig gerne på din træterrasse, hvor de bliver glatte at gå på i vådt vejr. Men de kan også gro på murværk og fliser.

* Du kan komme af med algerne ved at slå til, når der har været nogle dage med sol og tørvejr. Når algerne er tørret ud, kan de børstes af med en hård børste.

Kilde: Tine R. Soden, ekspert i huseftersyn, Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 27/07/2024 - 10:00

Tjek huset godt igennem efter regnfuld sommer

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fugt er husets fjende nummer et, og derfor er det en god idé at få undersøgt, om dit hjem har taget skade af sommerens våde vejr.

Som husejer ved du, at fugt skal holdes for døren. Og efter en sommer med masser af regn er det højaktuelt at få tjekket hjemmet fra kælder til kvist for at se, om alt holder tørt.

Sådan lyder rådet fra Tine R. Sode, der er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Det plejer at være i juli, at vi får de helt store skybrud, og i august kan man så passende lave en omfattende undersøgelse af, om ens hus har taget skade af de store vandmasser, siger hun.

Måske har en tagrende været så tung af vand, at en eller flere af samlingerne er gået i stykker, eller måske har et afløbsrør revet sig løs.

- Samtidig er det en god anledning til at få renset tagrender og tagbrønde, hvor der kan samle sig en del slam i bunden, siger Tine R. Sode.

Alle former for udendørs træværk er ligeledes vigtigt at få tjekket. Vær særlig opmærksom på fugtskader i træværket omkring vinduerne.

Sørg også for at holde godt øje med taget, soklen og murværket, der heller ikke har godt af gang på gang at blive gennemvædede af regn.

Når du er færdig udendørs, kan du gå en runde indendørs. Især kælderen skal du være opmærksom på, når det gælder fugt.

- Om sommeren skal man sørge for at lufte ud i kælderen for at undgå, at der dannes sommerkondens. Hos nogle kan det også blive nødvendigt at varme kælderen op, siger Tine R. Sode.

Hun tilføjer, at du også sagtens kan lufte ud, når det regner, da luften udefra altid vil være tørrere end luften indenfor.

Tjek også gerne eventuelle ventilationsriste til krybekælderen, lyder rådet fra Lucas Vindbæk Madsen, som er kvalitetschef og byggesagkyndig hos firmaet Botjek.

- Hold øje med, om ventilationsristene er ordentligt placeret, og at der ikke kommer vand ind til dem, siger han.

Når du har været i kælderen, kan du bevæge dig videre op gennem huset og hele vejen op til loftet, hvor det er vigtigt at kigge efter fugtskjolder.

- Ikke bare nedbør, men også problemer med ventilation kan give fugtproblemer i tagrummet, siger Lucas Vindbæk Madsen.

Lykkes fugten med at trænge ind i dit hus, kan problemet vise sig ved, at tapetet på væggene begynder at bule ud, eller at der vokser mørke skjolder frem bag møbler, der står op ad ydervægge.

Og så er det om at reagere. For fugt er husets fjende nummer et, understreger Lucas Vindbæk Madsen.

- Fugt er et at de største problemer, vi har, når det gælder skader på bygninger. En del bygningsdele holder ikke evigt, og de holder heller ikke tæt evigt, siger han og fortsætter:

- Hvis man får en masse vand ind, opstår der typisk råd i konstruktionen, og der kan komme skimmelproblemer og indeklimaproblemer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek