Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 31/12/2023 - 09:00

Nye titler og tronarving kørt i stilling: Sådan gik året i kongehuset

Prins Christian fyldte 18 år, og prins Joachims børn fik deres nye titler. Det forgangne år i det danske kongehus har budt på store forandringer.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

2023 har været endnu et begivenhedsrigt år, som dronning Margrethe kan se tilbage på, når hun på årets sidste dag holder sin traditionsrige nytårstale, som bliver den 52. i rækken.

Da hun afholdt den forrige nytårstale, nævnte hun specifikt prins Christian, som en dag bliver kronprins og siden skal være konge.

Den 18. oktober fyldte han 18 år, og myndighedsdagen var en altoverskyggende og vigtig begivenhed i kongehuset det forgangne år, lyder det fra kongehuskender Lars Hovbakke Sørensen.

- Prins Christian kan overtage jobbet som regent, og det er meget, meget afgørende for et kongehus, når en tronarving bliver myndig, siger han.

Prinsens 18-års fødselsdag blev fejret med pomp og pragt med et gallataffel, hvor to jævnaldrende fra hver af landets kommuner og unge fra kulturen og sporten var inviteret.

Dronningen havde en særlig gave til prins Christian, som blev delt med gallagæsterne, nemlig en optræden af bandet Benjamin Hav & Familien.

Efter fejringen blev en guldfarvet glimmerstilet - bevidst viste det sig siden - glemt på Christiansborg Slot, hvor festen fandt sted.

- Er det mon Askepot, der glemte sin sko i aftes, skrev kongehuset i et Instagram-opslag.

Med myndighedsdagen er prins Christian trådt frem i familien.

Måneden efter fødselsdagsfejringen afgav han en såkaldt højtidelig erklæring om at ville overholde Grundloven. Dermed kan den unge prins indsættes som rigsforstander, i tilfælde af at både dronningen og hans far, kronprins Frederik, er forhindret.

Han kan også nyde sin 18-års frihed på de danske veje, da han allerede inden sin fødselsdag erhvervede sig kørekort.

Selv om prins Christian en dag skal være konge af Danmark, har han stadig en rimelig almindelig hverdag. Han går han på Ordrup Gymnasium i Gentofte, og når man fylder 18 år, kan man ansøge om SU. Det har prins Christian ikke gjort, oplyste kongehuset.

Han vil heller ikke få årpenge - apanage - før han fylder 21 år i 2026 - medmindre han inden da er blevet tronfølger, oplyste Statsministeriet.

Kongehuset tilføjede i en pressemeddelelse, at det er prins Christians hovedprioritet det kommende år at færdiggøre gymnasiet. Senere vil man orientere om tronfølgerens videre uddannelsesforløb.

Der skete også forandringer for kronprins Frederiks døtre.

Prinsesse Josephine skiftede til Kildegård Privatskole og går ikke længere i skole samme sted som sin tvillingbror, prins Vincent, der fortsatte på Tranegårdskolen. Prinsesse Josephine sprang også ud som skuespiller i eventyret om Peter Pan i Glassalen i Tivoli i København, hvor hun blev krediteret Josephine Sophia Ivalo.

Tvillingernes storesøster og prins Christians lillesøster, prinsesse Isabella, begyndte på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor både hendes far, kronprinsen Frederik, og hendes onkel, prins Joachim, har fået studenterhuen på fra.

Året begyndte meget anderledes for prins Joachims børn. Her trådte dronningens beslutning om at fratage fire af hendes børnebørn deres respektive prinse- og prinsessetitler i kraft, og de har siden heddet grev Nikolaj, grev Felix, grev Henrik og komtesse Athena.

En beslutning, som dengang vakte opsigt udefra og frustration indefra, men som trods reaktionerne blev fastholdt for at give de fire børnebørn en større frihed til at forme livet - uden begrænsninger fra en formel tilknytning til kongehuset, begrundede dronning Margrethe.

Dronningens ældste barnebarn, grev Nikolaj, har siden fortalt, at han trods chokket har affundet sig med det. Han har fået en Instagram-konto, og han er blevet en del af marketingbureauet Social Works, der arbejder med influenter. Og han har fået frit lejde til at promovere virksomheder og produkter.

På sin stadig relativt nye Instagram-profil har grev Nikolai har blandt andet delt billeder af kæresten siden gymnasietiden på Herlufsholm, Benedikte Thoustrup, og parrets ophold down under.

24-årige grev Nikolai rykkede til Sydney i Australien med kæresten, Benedikte Thoustrup, i forbindelse med sit studie på Copenhagen Business School.

Under sit ophold i Australien kom grev Nikolai også i stald hos landets afdeling af det internationale modelbureau Kult.

- Jeg tror, jeg gerne vil arbejde med mode og fortsætte med at være model så længe som muligt, sagde han til det australske Wish Magazine i november.

Hans lillebror, grev Felix, gjorde sig også overvejelser om fremtiden, hvilket endte med et studievalgskifte til samme linje som grev Nicolai.

For greverne har året været omvæltende og til tider også turbulent. De modtog en undskyldning fra deres mor grevinde Alexandras tidligere kæreste. Det skete, efter grevinden blev gjort bekendt med kendsgerninger, hun tog kraftigt afstand til.

Parret mødte hinanden igennem en fælles ven i 2020, men efter to år var relationen resolut slut.

- Jeg undskylder uforbeholdent til Alexandra, som jeg elsker inderligt og respekterer højt, og til hendes to sønner, som jeg holder ufatteligt meget af, skrev Nicolai Peitersen til Ekstra Bladet henvendt til grevinden og sønnerne.

I sommer fejrede grevinde Alexandra sin 59-års fødselsdag med familie og gode venner.

- Det har været et udfordrende år. Men grevinden har det godt og nyder sit liv, skrev grevindens pressesekretær, Helle von Wildenrath Løvgreen, dengang i en mail til Ritzau.

Mens grev Nikolai rykkede om på den anden side af kloden, forlod grevens far, prins Joachim, sammen med hustruen, prinsesse Marie, og parrets fælles børn, grev Henrik og komtesse Athena, Paris og tog over Atlanten.

Det virker til, at der er skabt mere ro i kongefamilien, lyder vurderingen fra Lars Hovbakke Sørensen. Især efter titeltumulten.

- Alene det, at de har fejret jul sammen stort set alle sammen, er et tegn på en større intern ro, siger han.

- Det går fint hånd i hånd med, at de har de her store, vigtige opgaver, de skal varetage.

Efter tre år som forsvarsattaché på den danske ambassade i Frankrig tiltrådte prins Joachim jobbet som dansk forsvarsindustriattaché i USA med base i Washington.

Her meldte prins Joachim sig også ind de politiske stemmer, da han under en tysk-dansk konference for forsvars- og sikkerhedsindustrien talte om Danmarks oprustning.

- For at sige det helt ærligt: Vi ville ikke ind i oprustningen mellem årene 1990 og 2022. Nu skal vi, sagde prinsen til Weekendavisen og Information.

Selv om prinsefamilien flyttede til USA, købte parret ifølge Se og Hør en villa i Vedbæk og solgte det daværende palæ i Klampenborg.

Inden familien flyttede til USA, fejrede familien grev Henriks konfirmation, som blev afholdt i Den Danske Kirke, Frederikskirken, i Paris.

Den blev uden grevens farmor, dronning Margrethe. Hun var i årets begyndelse en del fraværende, da hun gennemgik en rygoperation. I den forbindelse stoppede hun med at ryge. En vane, den 83-årige regent har haft, siden hun var 17 år.

Selv om hun viste sig ved flere lejligheder inden, var det først i maj, at hun var til stede ved sit første officielle arrangement efter operationen.

I årets løb har hun taget imod officielle besøg fra både det norske og det spanske regentpar og har selv gæstet Sverige.

- Der har været en stor dyrkelse af videreudvikling af kontakterne til udlandet i denne her tid, hvor der er krig i Europa, og som vi ikke har set i så stor grad de tidligere år, lyder vurderingen fra Lars Hovbakke Sørensen.

- Det er ikke tilfældigt. De står sammen på en helt anden måde, end de plejer at gøre.

Det vil forsætte i det nye år, spår Lars Hovbakke Sørensen.

- Vi vil i endnu højere grad formentligt se en dronning, der er engageret i internationale forhold, siger han.

- Og så vil det også være et år, hvor vi vil se kronprinsparret blive kørt endnu mere i stilling til at tage over på et eller tidspunkt. Også med prins Christian i baggrunden som en, der også vil kunne tage over som kronprins og gradvist blive mere og mere forberedt til det, så han er helt klar til den rolle, i det øjeblik det måttet blive aktuelt.

Dronning Margrethe er ifølge en Megafon-måling for TV 2 den bedste repræsentant for kongehuset, mente 38 procent af de adspurgte.

Kronprins Frederik er ifølge de adspurgte den næstbedste repræsentant med 29 procent af stemmerne.

Det er på trods af en nylig sag, hvor et spansk medie offentliggjorde en række billeder af kronprinsen i selskab med den mexicanske kvinde Genoveva Casanova i Madrid, hvilket vakte opmærksomhed.

- Vi udtaler os ikke om rygter og insinuationer, sagde kongehusets kommunikationsafdeling til Se og Hør.

/ritzau/

København, 23/04/2024 - 14:44

Kort efter frifindelse er Elvira Pitzner blevet forlovet

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Under anklage om utroskab afviste Elvira Pitzner, at hun dannede par med Mortada Haddad. Nu er de forlovet.

For få måneder siden var tv-personligheden Elvira Pitzner tilbageholdt i Dubai, beskyldt for utroskab af ekskæresten Milad Saadati.

Nu afslører hun i en såkaldt story på Instagram, at hun er blevet forlovet med forretningsmanden Mortada Haddad.

- Har nærmest været for genert til at dele det, men I said yes (jeg sagde ja, red.), skriver hun tirsdag.

Sammen med Mortada Haddad blev Pitzner anholdt og varetægtsfængslet under en rejse til emiratet i november 2023.

Bokseren Milad Saadati påstod, at Pitzner og Mortada Haddad var kærester, og at hun dermed var sin ekskæreste, som hun blev islamisk gift med i 2021, utro.

Utroskab er ulovligt i Dubai og kan straffes med fængsel.

På daværende tidspunkt afviste både Pitzner og Mortada Haddad, at de var kærester.

Det afslørede hun først tidligere i april i en TV 2-dokumentar, hvor Pitzner fortæller om sine oplevelser i Dubai.

Efter knap tre dages varetægtsfængsling blev Pitzner og Mortada Haddad løsladt.

Men de måtte ikke forlade landet, før en domstol havde taget stilling til anklagen.

Retten i Dubai endte med at frikende Elvira Pitzner. Den anerkendte, at Pitzner og Saadati ikke var gift.

15. februar fik Pitzner grønt lys til at forlade Dubai. Dagen efter rejste hun ud af emiratet sammen med Mortada Haddad.

Hele sagen trak adskillige overskrifter i Danmark. Også politisk fik det betydning.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) fortalte i december til Ekstra Bladet, at han havde nævnt sagen om Pitzner for emiraternes justitsminister.

Peter Hummelgaard tilføjede, at han delte nogle oplysninger med sin kollega, "der forhåbentlig kan være med til at gøre, at den lokale anklagemyndighed i Dubai får fremmet sagen".

Under sin tilbageholdelse gav Elvira Pitzner ikke meget lyd fra sig.

Dog skrev hun i midten af januar på Instagram, at hun havde været naiv.

På spørgsmålet om, hvorvidt hun selv er skyld i hele miseren, lyder det:

- Jeg vil sige, at ligegyldigt hvad man havner i sit liv, så har man altid et medansvar, sagde Pitzner til TV 2 i forbindelse med udgivelsen af dokumentaren.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/04/2024 - 14:26

Kort efter frifindelse er Elvira Pitzner blevet forlovet

Under anklage om utroskab afviste Elvira Pitzner, at hun dannede par med Mortada Haddad. Nu er de forlovet.

For få måneder siden var tv-personligheden Elvira Pitzner tilbageholdt i Dubai, beskyldt for utroskab af ekskæresten Milad Saadati.

Nu afslører hun i en såkaldt story på Instagram, at hun er blevet forlovet med forretningsmanden Mortada Haddad.

- Har nærmest været for genert til at dele det, men I said yes (jeg sagde ja, red.), skriver hun tirsdag.

Sammen med Mortada Haddad blev Pitzner anholdt og varetægtsfængslet under en rejse til emiratet i november 2023.

Bokseren Milad Saadati påstod, at Pitzner og Mortada Haddad var kærester, og at hun dermed var sin ekskæreste, som blev hun islamisk gift med i 2021, utro.

Utroskab er ulovligt i Dubai og kan straffes med fængsel.

På daværende tidspunkt afviste både Pitzner og Mortada Haddad, at de var kærester.

Det afslørede hun først tidligere i april i en TV 2-dokumentar, hvor Pitzner fortæller om sine oplevelser i Dubai.

Efter knap tre dages varetægtsfængsling blev Pitzner og Mortada Haddad løsladt.

Men de måtte ikke forlade landet, før en domstol havde taget stilling til anklagen.

Retten i Dubai endte med at frikende Elvira Pitzner. Den anerkendte, at Pitzner og Saadati ikke var gift.

15. februar fik Pitzner grønt lys til at forlade Dubai. Dagen efter rejste hun ud af emiratet sammen med Mortada Haddad.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/04/2024 - 08:00

FAKTA: Undgå forurening når du sanker

* Der er forskel på at sanke i egen have og ude i naturen eller i byen.

* Vær opmærksom på forurening fra biler. En tommelfingerregel er, at hvis du ikke kan høre dine egne tanker for trafikstøj, er det ikke et sted, du skal sanke.

* Hold også øje med, om du sanker et sted, hvor der ofte bliver luftet hunde. I så fald skal du være opmærksom på afføring og tis.

* Som med alt man finder i naturen, skal man huske at skylle ukrudtet grundigt inden brug.

Kilde: Mikkel-Lau Mikkelsen, projektchef fra Vild Mad-appen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 23/04/2024 - 08:00

Brug havens hadede planter i køkkenet

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Der er guld gemt i din have. Skvalderkål, brændenælder og mælkebøtter er blot noget af det ukrudt, du kan bruge i madlavningen, hvis bare du ændrer dit mindset.

Det er ikke kun de smukke forårsblomster, der springer ud i fuldt flor her til foråret. Også havens mere ubudne gæster er begyndt at spire frem.

Men faktisk er ukrudtet mere ven end fjende. Det handler bare om at ændre sit mindset, fortæller projektchef Mikkel-Lau Mikkelsen fra Vild mad-appen.

- Skvalderkål, brændenælder, mælkebøtter, tidsler og løgkarse er bare nogle af de ukrudtsplanter, der er spiselige, og som faktisk er lette at bruge i køkkenet, siger han og fortsætter:

- Man kan hurtigt tænke, at det er en helt ny måde at lave mad på, men det behøver det ikke være.

Den helt almindelige skvalderkål kan bruges i stedet for bredbladet persille, mens brændenælder kan bruges i en varm ret, som var det spinat og mælkebøtteblade i stedet for rucolasalat, fortæller han.

Tager man til Italien og Frankrig, er det ikke unormalt, at mælkebøtter og brændenælder er på menuen.

- Stegte brændenælder er virkelig lækre. Steg dem i olivenolie med noget hvidløg og chili, så har du en gammel italiensk klassiker, siger Mikkel-Lau Mikkelsen, der selv finder inspiration i andre landes madkulturer.

Men det er vigtigt at vide hvilke dele af ukrudtsplanten, der egner sig til madlavning, råder Mikkel-Lau Mikkelsen. For eksempel er det kun brændenældens omtrent seks øverste skud, der smager godt.

Kristine Fenger, der er uddannet filosof med speciale i miljøetik og naturhaver og aktuel med bogen "I gang med spiselige bede", bruger også gerne ukrudt fra haven, når hun skal lave mad.

Her kommer hun med to bud på opskrifter med havens ofte hadede planter:

1. Mælkebøttefrikadeller

Til mælkebøttefrikadeller bruges de gule blomster.

Saml en skål med mælkebøtteblomsterne. Børnene synes ofte, det er en sjov opgave, fortæller Kristine Fenger.

Pluk det gule fra blomsterne.

Tilsæt et halvt fintsnittet eller revet løg, tre æg, to håndfulde havregryn, tre spiseskefulde kikærtemel, salt og løvstikke.

Bland farsen godt, og lad den herefter trække.

Form mælkebøttefrikadellerne, og steg dem på en pande i fedtstof efter eget valg.

- Jeg elsker, at man kan tage en lidt hadet plante og få vendt frustrationen til: "Yes! Nu skal vi endelig lave mælkebøttefrikadeller!". Det er sjovt, når det kan lykkes, siger Kristine Fenger.

2. Urtesalt

Til urtesalt kan man høste de urter, man nu har lyst til at bruge, fortæller Kristine Fenger.

- Vi kan godt lide at bruge brændenælde sammen med løvstikke, men man kan også bruge skovløg, skvalderkål, ramsløg eller hvad man nu har i haven, siger hun.

Saml en stor skål med urter, og blend dem i en foodprocessor, eller hak dem fint.

Bland salt i de hakkede urter. Til en stor skål bruges omkring 1 kilo salt. Men det er vejledende, fortæller Kristine Fenger.

Fordel urtesaltet på en bageplade, og sæt det på bordpladen til tørring.

Afhængigt af hvor fugtigt der er, skal urtesaltet tørre mellem tre dage og en uge. Rør gerne lidt i urterne under tørringstiden.

Urterne kan også tørres i ovnen, men Kristine Fenger foretrækker selv at tørre dem på køkkenbordet.

Når saltet er knastørt, kan det opbevares i et syltetøjsglas.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek