Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 31/12/2023 - 09:00

Nye titler og tronarving kørt i stilling: Sådan gik året i kongehuset

Prins Christian fyldte 18 år, og prins Joachims børn fik deres nye titler. Det forgangne år i det danske kongehus har budt på store forandringer.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

2023 har været endnu et begivenhedsrigt år, som dronning Margrethe kan se tilbage på, når hun på årets sidste dag holder sin traditionsrige nytårstale, som bliver den 52. i rækken.

Da hun afholdt den forrige nytårstale, nævnte hun specifikt prins Christian, som en dag bliver kronprins og siden skal være konge.

Den 18. oktober fyldte han 18 år, og myndighedsdagen var en altoverskyggende og vigtig begivenhed i kongehuset det forgangne år, lyder det fra kongehuskender Lars Hovbakke Sørensen.

- Prins Christian kan overtage jobbet som regent, og det er meget, meget afgørende for et kongehus, når en tronarving bliver myndig, siger han.

Prinsens 18-års fødselsdag blev fejret med pomp og pragt med et gallataffel, hvor to jævnaldrende fra hver af landets kommuner og unge fra kulturen og sporten var inviteret.

Dronningen havde en særlig gave til prins Christian, som blev delt med gallagæsterne, nemlig en optræden af bandet Benjamin Hav & Familien.

Efter fejringen blev en guldfarvet glimmerstilet - bevidst viste det sig siden - glemt på Christiansborg Slot, hvor festen fandt sted.

- Er det mon Askepot, der glemte sin sko i aftes, skrev kongehuset i et Instagram-opslag.

Med myndighedsdagen er prins Christian trådt frem i familien.

Måneden efter fødselsdagsfejringen afgav han en såkaldt højtidelig erklæring om at ville overholde Grundloven. Dermed kan den unge prins indsættes som rigsforstander, i tilfælde af at både dronningen og hans far, kronprins Frederik, er forhindret.

Han kan også nyde sin 18-års frihed på de danske veje, da han allerede inden sin fødselsdag erhvervede sig kørekort.

Selv om prins Christian en dag skal være konge af Danmark, har han stadig en rimelig almindelig hverdag. Han går han på Ordrup Gymnasium i Gentofte, og når man fylder 18 år, kan man ansøge om SU. Det har prins Christian ikke gjort, oplyste kongehuset.

Han vil heller ikke få årpenge - apanage - før han fylder 21 år i 2026 - medmindre han inden da er blevet tronfølger, oplyste Statsministeriet.

Kongehuset tilføjede i en pressemeddelelse, at det er prins Christians hovedprioritet det kommende år at færdiggøre gymnasiet. Senere vil man orientere om tronfølgerens videre uddannelsesforløb.

Der skete også forandringer for kronprins Frederiks døtre.

Prinsesse Josephine skiftede til Kildegård Privatskole og går ikke længere i skole samme sted som sin tvillingbror, prins Vincent, der fortsatte på Tranegårdskolen. Prinsesse Josephine sprang også ud som skuespiller i eventyret om Peter Pan i Glassalen i Tivoli i København, hvor hun blev krediteret Josephine Sophia Ivalo.

Tvillingernes storesøster og prins Christians lillesøster, prinsesse Isabella, begyndte på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor både hendes far, kronprinsen Frederik, og hendes onkel, prins Joachim, har fået studenterhuen på fra.

Året begyndte meget anderledes for prins Joachims børn. Her trådte dronningens beslutning om at fratage fire af hendes børnebørn deres respektive prinse- og prinsessetitler i kraft, og de har siden heddet grev Nikolaj, grev Felix, grev Henrik og komtesse Athena.

En beslutning, som dengang vakte opsigt udefra og frustration indefra, men som trods reaktionerne blev fastholdt for at give de fire børnebørn en større frihed til at forme livet - uden begrænsninger fra en formel tilknytning til kongehuset, begrundede dronning Margrethe.

Dronningens ældste barnebarn, grev Nikolaj, har siden fortalt, at han trods chokket har affundet sig med det. Han har fået en Instagram-konto, og han er blevet en del af marketingbureauet Social Works, der arbejder med influenter. Og han har fået frit lejde til at promovere virksomheder og produkter.

På sin stadig relativt nye Instagram-profil har grev Nikolai har blandt andet delt billeder af kæresten siden gymnasietiden på Herlufsholm, Benedikte Thoustrup, og parrets ophold down under.

24-årige grev Nikolai rykkede til Sydney i Australien med kæresten, Benedikte Thoustrup, i forbindelse med sit studie på Copenhagen Business School.

Under sit ophold i Australien kom grev Nikolai også i stald hos landets afdeling af det internationale modelbureau Kult.

- Jeg tror, jeg gerne vil arbejde med mode og fortsætte med at være model så længe som muligt, sagde han til det australske Wish Magazine i november.

Hans lillebror, grev Felix, gjorde sig også overvejelser om fremtiden, hvilket endte med et studievalgskifte til samme linje som grev Nicolai.

For greverne har året været omvæltende og til tider også turbulent. De modtog en undskyldning fra deres mor grevinde Alexandras tidligere kæreste. Det skete, efter grevinden blev gjort bekendt med kendsgerninger, hun tog kraftigt afstand til.

Parret mødte hinanden igennem en fælles ven i 2020, men efter to år var relationen resolut slut.

- Jeg undskylder uforbeholdent til Alexandra, som jeg elsker inderligt og respekterer højt, og til hendes to sønner, som jeg holder ufatteligt meget af, skrev Nicolai Peitersen til Ekstra Bladet henvendt til grevinden og sønnerne.

I sommer fejrede grevinde Alexandra sin 59-års fødselsdag med familie og gode venner.

- Det har været et udfordrende år. Men grevinden har det godt og nyder sit liv, skrev grevindens pressesekretær, Helle von Wildenrath Løvgreen, dengang i en mail til Ritzau.

Mens grev Nikolai rykkede om på den anden side af kloden, forlod grevens far, prins Joachim, sammen med hustruen, prinsesse Marie, og parrets fælles børn, grev Henrik og komtesse Athena, Paris og tog over Atlanten.

Det virker til, at der er skabt mere ro i kongefamilien, lyder vurderingen fra Lars Hovbakke Sørensen. Især efter titeltumulten.

- Alene det, at de har fejret jul sammen stort set alle sammen, er et tegn på en større intern ro, siger han.

- Det går fint hånd i hånd med, at de har de her store, vigtige opgaver, de skal varetage.

Efter tre år som forsvarsattaché på den danske ambassade i Frankrig tiltrådte prins Joachim jobbet som dansk forsvarsindustriattaché i USA med base i Washington.

Her meldte prins Joachim sig også ind de politiske stemmer, da han under en tysk-dansk konference for forsvars- og sikkerhedsindustrien talte om Danmarks oprustning.

- For at sige det helt ærligt: Vi ville ikke ind i oprustningen mellem årene 1990 og 2022. Nu skal vi, sagde prinsen til Weekendavisen og Information.

Selv om prinsefamilien flyttede til USA, købte parret ifølge Se og Hør en villa i Vedbæk og solgte det daværende palæ i Klampenborg.

Inden familien flyttede til USA, fejrede familien grev Henriks konfirmation, som blev afholdt i Den Danske Kirke, Frederikskirken, i Paris.

Den blev uden grevens farmor, dronning Margrethe. Hun var i årets begyndelse en del fraværende, da hun gennemgik en rygoperation. I den forbindelse stoppede hun med at ryge. En vane, den 83-årige regent har haft, siden hun var 17 år.

Selv om hun viste sig ved flere lejligheder inden, var det først i maj, at hun var til stede ved sit første officielle arrangement efter operationen.

I årets løb har hun taget imod officielle besøg fra både det norske og det spanske regentpar og har selv gæstet Sverige.

- Der har været en stor dyrkelse af videreudvikling af kontakterne til udlandet i denne her tid, hvor der er krig i Europa, og som vi ikke har set i så stor grad de tidligere år, lyder vurderingen fra Lars Hovbakke Sørensen.

- Det er ikke tilfældigt. De står sammen på en helt anden måde, end de plejer at gøre.

Det vil forsætte i det nye år, spår Lars Hovbakke Sørensen.

- Vi vil i endnu højere grad formentligt se en dronning, der er engageret i internationale forhold, siger han.

- Og så vil det også være et år, hvor vi vil se kronprinsparret blive kørt endnu mere i stilling til at tage over på et eller tidspunkt. Også med prins Christian i baggrunden som en, der også vil kunne tage over som kronprins og gradvist blive mere og mere forberedt til det, så han er helt klar til den rolle, i det øjeblik det måttet blive aktuelt.

Dronning Margrethe er ifølge en Megafon-måling for TV 2 den bedste repræsentant for kongehuset, mente 38 procent af de adspurgte.

Kronprins Frederik er ifølge de adspurgte den næstbedste repræsentant med 29 procent af stemmerne.

Det er på trods af en nylig sag, hvor et spansk medie offentliggjorde en række billeder af kronprinsen i selskab med den mexicanske kvinde Genoveva Casanova i Madrid, hvilket vakte opmærksomhed.

- Vi udtaler os ikke om rygter og insinuationer, sagde kongehusets kommunikationsafdeling til Se og Hør.

/ritzau/

New York, 10/09/2024 - 06:51

93-årig skuespiller bag Darth Vaders stemme er død

Reuters/Reuters

Manden, der lagde stemme til skurken Darth Vader, er mandag død i en alder af 93 år, oplyser en repræsentant.

James Earl Jones, manden bag skurken Darth Vader fra "Stjernekrigen" i 1977 og den engelske stemme til Mufasa i "Løvernes Konge" fra 1994, er mandag død i en alder af 93 år.

Det oplyser en repræsentant for skuespilleren til det amerikanske underholdningsmedie Variety.

Dødsårsagen er ikke umiddelbart oplyst.

Ifølge Variety sov han stille ind i sit hjem i den amerikanske delstat New York.

James Earl Jones er afroamerikaner og blev født i 1931 i sydstaten Mississippi under segregationen, som var en slags institutionaliseret racisme, der gav delstaten lov til at behandle sorte amerikanere anderledes end hvide.

Som femårig flyttede han ud på sine bedsteforældres gård i Michigan, men flytningen var en voldsom omvæltning for den lille dreng, og han begyndte derfor at stamme.

Længe var stammeriet så omfattende, at Jones besluttede sig for slet ikke at sige noget.

- Jeg var en stammer. Jeg kunne ikke snakke, så mine første skoleår var også mine første år som stum - og de stumme år fortsatte lige indtil high school, skrev James Earl Jones i sin biografi fra 1993.

Og med munden lukket skulle det da også tage otte år, før hans engelsklærer opdagede Jones' talent for at skrive digte.

Hver eneste dag opmuntrede læreren Jones til at recitere digte. Og stille og roligt kom selvtilliden og lysten til at snakke tilbage for den unge afroamerikaner.

Han fik sin Broadway-debut i 1957 og spillede med i en lang række Shakespeare-stykker.

I 1969 vandt han en Tony Award, den fornemmeste teaterpris, for sin rolle som bokseren Jack Johnson i stykket "Det store hvide håb".

Et stykke, som i 1970 blev filmatiseret - også med Jones i hovedrollen. Her blev han som den kun anden afroamerikanske skuespiller i historien nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle.

James Earl Jones blev for alvor verdenskendt, da han blev manden bag den mørke, dystre Darth Vader-stemme, der er superskurken i filmen "Stjernekrigen" og dens efterfølgere.

Men hans karakteristiske dybe stemme er også blevet brugt i en lang række andre film, blandt andet i Disneys "Løvernes Konge", hvor han lagde stemme til Mufasa.

Stjernen har høste mange priser blandt andet tre Emmy Awards, en Golden Globe Award og to Tony Awards.

James Earl Jones blev gift med skuespillerinden og sangerinden Julienne Marie i 1968. De blev skilt i 1972. I 1982 blev han gift med Cecilia Hart, som han fik sønnen Flynn med.

Cecilia Hart døde af kræft i 2016.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 10/09/2024 - 06:50

Amerikansk rockduo lægger sag an efter Trumps brug af musik

Robyn Beck/Ritzau Scanpix

The White Stripes er stærkt utilfreds med, at Trump har brugt hittet "Seven Nation Army" i en kampagnevideo.

Den amerikanske rockduo The White Stripes har mandag lagt sag an mod Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Rockduoen hævder, at ekspræsidenten og hans kampagnehold har brugt deres hit "Seven Nation Army" i en video på sociale medier uden tilladelse.

I sagsanlægget fremgår det desuden, at bandets medlemmer, Jack White og Meg White, "er stærkt imod Trumps politik og handlinger, da han var præsident, og de handlinger, han har lagt op til i en eventuel anden præsidentperiode".

Trumps kampagnehold er ikke umiddelbart vendt tilbage på en forespørgsel fra AP om en kommentar til sagsanlægget.

Det er langtfra første gang, at Trumps lejr er kommet med på kant med sangere og bands efter brug af deres sange.

Senest var den amerikanske rockgruppe Foo Fighters utilfreds med, at gruppens hit "My Hero" blev spillet under et af Trumps vælgermøder i august.

Samme måned sagde holdet bag den canadiske sangerinde Céline Dion, at Trumps brug af hendes sang "My Heart Will Go On" var "uautoriseret", og at hun ikke støttede "denne eller lignende brug".

Derudover har den canadiske sanger Neil Young, Steven Tyler fra det amerikanske rockband Aerosmith og den engelske sangerinde Adele alle kritiseret Trump for også at spille deres musik til vælgermøder.

Bandet Rolling Stones har tidligere truet med at lægge sag an, hvis Trumps kampagne fortsatte med at bruge bandets hitsang "You Can't Always Get What You Want".

Både Republikanernes Donald Trump og Demokraternes Kamala Harris har i øjeblikket travlt med vælgermøder forud for det amerikanske præsidentvalg 5. november.

Natten til onsdag dansk tid møder Harris og Trump for første gang hinanden i en tv-debat. Det sker på tv-kanalen ABC.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 08:00

FAKTA: Du kan fortryde en tillægsforsikring

* Du har 14 dages fortrydelsesret, hvis du har købt en tillægsforsikring. Er det tilfældet, kan det derfor være godt givet ud at kigge på, om den er nødvendig.

* Når en forhandler vil sælge dig en tillægsforsikring, har du ret til at få en række oplysninger udleveret på skrift. Det gælder blandt andet vejledning om forsikringens dækning og løbetid samt oplysning om, hvordan og hvor du klager.

* Har forsikringsselskabet ikke givet dig den erstatning, du mener at have krav på, kan du klage. Her skal du først sende en skriftlig klage til forsikringsselskabet, som du har tillægsforsikringen hos. Husk at gemme dokumentation for din klage.

* Er I fortsat uenige, kan du klage til Ankenævnet for Forsikring. 

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 08:00

Tjek om du er overforsikret og spar penge

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Det kan være spildte penge, hvis du ikke er vågen, når du bliver tilbudt at købe forsikring. Vær opmærksom, når du køber ny elektronik, anbefaler ekspert.

Du har endelig fundet frem til den perfekte efterårsrejse, og midt i bestillingen, bliver du spurgt, om du ikke også vil tilkøbe en rejseforsikring.

Du har ikke det fulde overblik over dine forsikringer, så du trykker ja tak.

Problemet er bare, at du i forvejen er dækket via din indboforsikring og dermed kommer til at betale for noget, du ikke behøver.

Generelt kan du risikere at blive overforsikret, hvis ikke du er opmærksom, forklarer specialkonsulent i finansielt forbrug Louise Skjødsholm fra Rådtilpenge.dk under Finanstilsynet.

- For eksempel kan en ødelagt mobiltelefon kun blive erstattet én gang. Så har man både en elektronikdækning gennem sin indboforsikring og en tillægsforsikring, vil en af dem være ligegyldige, siger hun.

Og netop elektronik er et af de typiske steder, hvor du bør være vaks, siger seniorjurist Jakob Steenstrup fra Forbrugerrådet Tænk.

- Det er meget almindeligt, at man bliver tilbudt tillægsforsikringer i detailhandlen, når man for eksempel køber en smartphone eller et tv, siger Jakob Steenstrup og fortsætter:

- Men man skal få tjekket, om man i forvejen har en generel elektronikdækning som tillæg til sin indboforsikring, siger han.

Det samme gælder, når du bestiller en rejse og bliver tilbudt at tilkøbe en forsikring.

- Måske har man allerede en årsrejseforsikring som tillæg til sin indboforsikring. Man kan også være dækket via sit Mastercard eller husstanden, siger han.

Derudover råder specialkonsulent Louise Skjødsholm til, at du generelt sætter dig ind i, om dækningsgraden og selvrisikoen i den enkelte forsikring passer til dine nuværende behov.

- Man må prøve at sjusse sig lidt frem og helt lavpraktisk skrive ned, hvad man har af værdier. Er man fint dækket ind, eller har man en alt for høj eller lav dækning?, siger hun.

Samtidig understreger Louise Skjødsholm, at du godt kan få udbetalt penge fra to eller flere forsikringer, hvis de giver en sum penge, i tilfælde af at du kommer ud for noget bestemt.

Det kan for eksempel være, hvis du brækker benet og skal finde ulykkesforsikringerne frem.

Til gengæld betaler du for flere forsikringer, og det kan ende med at blive en for dyr forretning i sidste ende.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek