Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 18/05/2023 - 08:00

Linda P: Vi har grint og grædt lidt

Linda P er blevet headhuntet til holdet, som skal genrejse Tivolirevyen. Et ikonisk show, som Ove Sprogøe og Dirch Passer har medvirket i.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Dengang Linda P bare var lille Linda Petersen fra Hvidovre, satte hun ofte lystspil og revyer i VHS-maskinen, når hun havde fri fra skole.

Hun forsvandt ind i universet og kunne alle sketchene og sangene ordret.

Nu står hun selv på den scene, hun altid har været bjergtaget af. Linda P debuterer nemlig i Tivolirevyen. Og det er ikke uden ærefrygt, at hun betræder samme scene og samme revy som legendariske revystjerner som Ove Sprogøe, Poul Reichhardt, Helle Virkner, Ulf Pilgaard og Dirch Passer.

- Jeg er så forfængelig med at gøre det godt og ordentligt. Det er jo en helt anden genre end standup, lyder det fra Linda P.

- Det er en stil, som skal overholdes, når det er revy, og den er jeg helt vild med - selv om vi også ser ind i noget fornyelse. Der kommer en ny farve på.

Tivolirevyen spillede sin første forestilling tilbage i 1945.

Undervejs har Tivolirevyen skiftet navn og koncept flere gange. Men det er 24 år siden, at Tivolirevyen som selve Tivolirevyen sidst spillede i forlystelseshaven i hjertet af København.

Det er revyveteranen Lisbet Dahl, der sammen med kapelmester James Price står bag genrejsningen af ikoniske revy, og hun har headhuntet Linda P til opgaven.

- Jeg har sagt til Lisbet, at hvis først jeg siger ja, så er jeg fanget i revy resten af mit liv. Og ganske rigtigt, jeg elsker det, jubler Linda P.

- Jeg er stor beundrer af Lisbet. Hun er jo meget kontant, og jeg kan godt lide den der strikse måde at arbejde på.

Lisbet Dahl instruerer også Tivolirevyen og fungerer dermed som spillende chef.

Når Linda P laver comedy, er hun sin egen chef. Men i Tivolirevyen dirigerer Lisbet Dahl ensemblet.

- I dagligdagen er det superfedt at være sin egen chef. Jeg er økonomisk uafhængig til at bestemme over min egen tid og så videre. Men her er det super dejligt, at det eneste, jeg skal, er det, jeg stadigvæk brænder for: at tage en klovnenæse på og stå og danse, siger Linda P.

- Det er helt vidunderligt, at det er en anden, der styrer stafetten og sørger for sammenhæng, instruktioner, fakturer og pis og lort. Jeg skal bare lege. Selv om jeg har lavet det her i 20 år, kilder det stadig i maven, når jeg finder på en idé. For tænk, hvis folk også synes, det er sjovt.

Linda P er især kendt for sine onemanshows, herunder "Rommen er en tøjte", som hun blev belønnet med prisen som Årets Komiker til Zulu Comedy Galla i 2009.

Revyen står i bemandingsmæssig modsætning til onemanshows. Her går Linda P nemlig på scenen med fem andre, Andreas Bo, Nicolai Jørgensen, Carsten Svendsen og fornævnte James Price og Lisbet Dahl.

- Det er bare et fedt hold, og det er dejligt, at der er nogle, der bliver sure, hvis jeg ikke kommer, siger Linda P og uddyber:

- Nu kommer jeg aldrig for sent. Men det er mere det der med at have kolleger. Det har jeg ikke haft, siden jeg var bygningsmaler. Det er privilegeret.

Fra at have siddet omkring et bord på et hotel er holdet klar til at gå på gulv, som det hedder i den verden.

- Vi har gennemgået tekster og grint - og grædt lidt. Det har været helt fantastisk, og jeg kunne heller ikke selv lade være lige at skrive lidt, fortæller Linda P.

- Jeg synes, det er skideskægt. Men jeg er en stor pige, så de skrotter det bare, hvis de synes, det er noget lort.

Gulvet, som lægger skrå brædder til genrejsningen af Tivolirevyen, ligger i Glassalen midt i den ikoniske forlystelsespark.

Det gør det eventyrligt at tage på arbejde.

- Tivoli er jo mit yndlingssted i hele København. Jeg er herinde to-tre gange om ugen i forvejen, fortæller Linda P. begejstret.

- Jeg og min datter elsker det bare. Om det er regn eller solskin, så er det bare så hyggeligt, jubler den kendte komiker og viser en video af datteren, der danser til et gospelkor, der optrådte på Plænen i Tivoli en søndag i foråret.

Nu får den prisvindende satirestjerne tilmed penge for at være i Tivoli. Den 1. juni får Tivolirevyen premiere og spiller sommeren ud.

Nu skal den kendte komiker spenderer en stor del af sommeren i Glassalen i Tivoli.

Sommerjobbet passer perfekt med, at Linda P spiller om aftenen, hvor lille Nanna alligevel skal sove.

- Jeg skal ikke sige det her til andre end min datter: Medmindre jeg er sammen med hende, så vil jeg jo allerhelst bare arbejde. Jeg kan virkelig godt lide arbejde. Jeg elsker det, siger Linda P.

- Så længe jeg er 100 procent fokuseret og planlægger, så kan jeg være 100 procent til stede som mor og 100 procent til stede med arbejde.

/ritzau/

København, 19/04/2024 - 14:14

Taylor Swift tager styringen over eget narrativ i nyt album

Robyn Beck/Ritzau Scanpix

Med nyt album skaber Taylor Swift så jordnære følelser, at man kan spejle sig selv i lyrikken, mener anmelder.

Popstjernen Taylor Swifts nye album "The Tortured Poets Department", som er udkommet fredag, er overordnet set "virkelig skarpt".

Sådan lyder det fra kulturmediet Soundvenues anmelder Kjartan Stolberg.

- Det bliver på ingen måde skjult, at hun er en stor stjerne. Hun er bare dygtig til at få lytteren med på en stor stjernes liv, siger anmelderen til Ritzau.

Popikonet skaber således ifølge Kjartan Stolberg så jordnære og relaterbare følelser, at lytteren kan spejle sig selv i lyrikken og Swifts oplevelser.

- Og pludselig bliver man draget med på eventyret til kæmpestore scener rundt omkring.

Med sit nye album, der ligesom tidligere albums gemmer på sange om forliste forhold, formår Taylor Swift at tage styringen over sin egen narrativ, lyder det.

Det gælder blandt andet forholdet til den kontroversielle musiker Matthew Healy, som Swift efter alt at dømme dannede par med sidste år.

Ifølge Kjartan Stolberg har mange Taylor Swift-fans - såkaldte swifties - taget afstand til forholdet.

- Taylor Swift har aldrig rigtig kommenteret på det (forholdet, red.). Og under nogle bestemte briller bekræftede hun aldrig, at forholdet fandt sted, og at det bare var noget, pressen opfandt.

- Men jeg synes, det virker rimelig tydeligt, at de rent faktisk dannede par, og at lyrikken i det her album i høj grad reflekterer over det, siger Kjartan Stolberg.

Taylor Swift går ikke tilbage i tiden og graver gamle minder frem. I stedet lever albummet i nutiden. Og så er især lyden rigtig spændende, mener anmelderen.

- Det er knap så eksplosivt som tidligere i karrieren. Det er måske en lyd, som taler meget mere til, hvordan popmusik er i dag.

Kjartan Stolberg hæfter sig ved første sang i det nye album, hvor den amerikanske verdensstjerne Post Malone gæsteoptræder.

- Så tænker man, om der går hiphop i den, men Post Malone ender med at give diskrete vokaler, som ikke distraherer det store fra det alternative popunivers, som Taylor Swift skaber, lyder det.

Magtfuld er ikke bare noget, som Taylor Swift måske bare føler sig som.

Popstjernen er således på en femteplads på mediet Forbes' liste over verdens mest magtfulde kvinder. Sidst år blev hun desuden kåret som årets person af Time Magazine.

Hendes indvirkning er så stor, at Taylor Swift er blevet spået til at kunne få afgørende indflydelse på det kommende præsidentvalg i USA.

Men ifølge Kjartan Stolberg rummer albummet ikke politiske motiver. Om end det måske fremtræder "meget diskret".

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 19/04/2024 - 12:56

Kong Harald vender tilbage efter operation og sygdom

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Ifølge dronning Sonja går det kong Harald "meget, meget bedre" efter sygdomsforløb.

Norges kong Harald vender mandag tilbage til pligterne efter sit sygdomsforløb.

Det fremgår af det norske kongehus' hjemmeside fredag.

Kongen blev syg under en ferie i Malaysia i slutningen af februar.

Han blev kort efter bragt hjem til Norge med et ambulancefly og har i Norge fået indopereret en pacemaker, som skal stabilisere hans hjerterytme.

Tirsdag sagde hans hustru, dronning Sonja, til NRK, at det går kongen "meget, meget bedre".

På hjemmesiden står der nu, at kongen skal modtage forsvarschefen i audiens mandag.

Torsdag sidste uge oplyste kongehuset, at kongen var blevet udskrevet fra Rigshospitalet i Oslo.

Kong Harald er 87 år og har de seneste år flere gange været ramt af sygdom, som har krævet hospitalsbehandling.

Den 6. marts udsendte kongen og dronning Sonja en pressemeddelelse, hvor de takkede den norske befolkning for opmærksomheden i forbindelse med kongens sygdom.

- Vi føler et stort behov for at takke for al omsorg, hjælp og støtte, i forbindelse med at kongen blev syg på vores ferie i Malaysia.

- Vi har mærket varmen strømme fra det norske folk i denne tid. Det store engagement har rørt og styrket os. Tusind tak til alle for den omsorg, som I har vist os i familien, lød det fra kongeparret.

Kong Harald har siddet på tronen siden 1991. Han og dronning Sonja har to børn, kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise.

Under kongens sygemelding har kronprins Haakon overtaget hans opgaver.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 19/04/2024 - 10:00

FAKTA: Antal sommerhuse stiger lidt år for år

* 2024: 223.118 sommerhuse.

* 2023: 222.066 sommerhuse.

* 2020: 221.024 sommerhuse.

Kilde: Danmarks Statistiks opgørelse over boligbestanden herunder antallet af sommerhuse uden CPR-tilmelding.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 19/04/2024 - 10:00

Sommerdrømme-dommer: Sådan får du mere plads i sommerhuset

Hans Ravn/TV2/Ritzau Scanpix

Hvis sommerhuset føles klemt eller dårligt udnyttet, får du her dommer i TV2-programmet "Sommerdrømme" Patrick Bentsens bedste råd til at optimere pladsen.

Sommerhuset skal ofte rumme et skiftende hold af gæster - fra familien til vennegruppen. Og derfor kan det ellers hyggelige sommerhus måske komme til at føles en smule klemt, når det fyldes op med gode mennesker.

Men du kan godt optimere pladsen i sommerhuset - uden at skulle have den store pengepung op til tilbygning.

Det fortæller Patrick Bentsen, som er tømrermester og dommer på TV2-programmet "Sommerdrømme", hvor en række hold dyster i at sætte et sommerhus i stand - og potentielt vinde det.

Her får du hans råd til, hvor du skal sætte ind.

1) Optimer rumfordelingen.

Et godt sted at starte er at se på rumfordelingen. For med lidt snilde kan du måske udnytte kvadratmeterne bedre, der hvor I faktisk helst vil opholde jer.

- Jeg oplever, at folk gerne vil have store opholdsrum i sommerhuset, hvor familien eller vennerne kan samles og spille eller få nogle drinks, siger Patrick Bentsen.

- Så gå efter at lave små værelser, hvor der lige er plads til et lille skab og en seng, og få renoveret opholdsrummene store, siger han.

Hvis man ikke er bange for at smøge ærmerne op og kan lave lidt selv, så er det ifølge tømrermesteren ikke uoverskueligt at lægge en væg ned og sætte nogle nye op. Det kan være lette gipsvægge, eller i ældre sommerhuse kan det være trævægge med træbeklædning.

- I de mindre sommerhuse er der som regel ikke noget, der er bærende inde midt i, så der vil man sagtens kunne lægge en væg ned, siger han.

Husk dog, at når væggen er væk, venter der lidt arbejde med at reparere loft og gulv, der hvor den stod før.

2) Udnyt uderummene.

Føler du dig begrænset af husets fire vægge, råder Patrick Bentsen til også at tage et kig udenfor.

- Det er jo ikke alle, der bare lige bygger til - eller lægger en væg ned. Det kan jo være en bekostelig affære. Men hvis man har et godt uderum, kan man vinde en del kvadratmeter, siger han.

Tømrermesteren råder til at prøve at skabe nogle rum i haven, som indbyder til at opholde sig og nyde sommerhuslivet:

- Det kan være en stor terrasse, og nogle steder du kan ligge og dase i skyggen. Man kan måske lave en lille overdækning eller en pergola, hvor man kan sidde ude.

Hvis man ikke er helt stærk på håndværk og finish, er uderummet ifølge tømrermesteren et godt sted at forsøge sig alligevel - her må udtrykket nemlig godt være lidt mere groft.

3) Tænk i højden.

Hvis sommerhuset føles lidt klemt eller lille, kan man se på, om man kan hæve loftet en smule, så rummene føles større, lyder rådet fra Patrick Bentsen.

Drømmer du om at åbne helt op, skal du dog nok have fat i en fagperson for at vurdere det.

- I sådan nogle små huse består tagkonstruktionen ofte af nogle ret små spær, og hvis man skal have loft til kip, skal man måske se på tagkonstruktionen for at se, om der kan være plads til isolering, i stedet for at det bare ligger oven på loftet, forklarer tømrermesteren.

Mangler du plads til opbevaring eller sovepladser, kan højden også være din ven. Det kan eksempelvis være ved at bygge en hems eller købe en køjeseng til et lille værelse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek