Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 27/11/2023 - 10:00

Køb den unikke julegave brugt i år: Syv ud af ti vil gerne modtage

Årets store julegaveræs er i gang, og det kan være, at du skal overveje at lægge et par brugte gaver under træet i år.

Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Kunne du finde på at give en brugt julegave? Noget tyder på, at det bliver mere og mere acceptabelt.

I en befolkningsundersøgelse gennemført af DBA svarer knap seks ud af ti, at de godt kan finde på at give en brugt julegave.

Og det lader til, at du kan give en brugt gave med nogenlunde ro i sindet, for 76 procent svarer, at de gerne vil modtage en brugt julegave, mod 58 procent sidste år.

Den positive indstilling over for brugte gaver overrasker ikke Julie Schoen, der er presseansvarlig hos DBA.

- Danskerne er i år mere åbne end nogensinde før, når det kommer til at give og modtage brugte gaver, siger hun og fortsætter:

- De fleste af tallene, vi har, viser, at den økonomisk pressede situation har fået danskerne til at købe og sælge brugt, så det giver også udslag i julegavehandlen.

De mest almindelige bevæggrunde for at købe en brugt julegave er at spare penge og af hensyn til klimaet. Men for hver tredje handler det også om at give en unik gave.

Selv om danskerne virker mere åbne over for både at give og modtage brugte julegaver, er der stadig en vis tilbageholdenhed. Kun én ud af fire svarer, at de kommer til at købe brugt i år.

Hvis du også overvejer at købe brugt, kommer Julie Schoen med eksempler på, hvor du kan starte.

- Nogle produkter kan kun købes brugt, fordi de er udgået. Og hvis julegaven skal være elektronik som en spillekonsol eller smartphone, kan man typisk spare penge ved at købe dem brugt, siger hun.

Anbefalingen fra Julie Schoen er også, at du med fordel kan overveje at købe brugt til mindre børn, som ikke går op i, om det er brugt eller nyt.

En af de store barrierer for at købe en brugt julegave er, at det er svært for modtageren at bytte gaven.

I nogle tilfælde kan du faktisk godt bytte en vare, selv om den er købt brugt. Du bør derfor spørge sælgeren, om det er muligt for modtageren at bytte den brugte gave.

Flere af Blå Kors' genbrugsbutikker tilbyder, at gaven kan byttes.

- Vi håber, at bytteservicen vil bidrage til, at folk også tør købe de lidt dyrere gaver i genbrug, fordi det bagefter er muligt at bytte dem, siger funktions- og områdeleder for Blå Kors' genbrugsbutik i Skive Jakob Abildtrup i en pressemeddelelse.

En af de ekstra fordele ved at købe julegaven i en genbrugsbutik, der bliver drevet af en velgørenhedsorganisation, er, at overskuddet går til at hjælpe udsatte borgere.

I år tilbyder Blå Kors, at alle gaver over 50 kroner kan byttes i organisationens 11 sjællandske butikker og i Skive. Bytteretten gælder dog kun i den enkelte genbrugsbutik, hvor gaven er købt.

/ritzau fokus/

Los Angeles, 15/04/2024 - 05:08

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

Mike Blake/Reuters

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

Prisuddelingen afholdes som to begivenheder, der sker samtidig - den ene i New York City og den anden i Los Angeles.

Det er den første afholdning af Writers Guild Awards, efter at medlemmer af Fagforeningen for Hollywoods manuskriptforfattere (WGA) i foråret sidste år gik i strejke.

Strejken medførte blandt andet, at dette års prisuddeling blev udskudt til april.

På scenen i Los Angeles påtalte skuespillerinden Niecy Nash-Betts, som var aftenens vært, også sidste års strejkeforløb.

- Vi kæmpede for lige løn, lige plads til at udtale os, og for vores ret til at nå med til slutningen af en sæson på ti afsnit, sagde hun ifølge Variety.

I oktober sidste år gav fagforeningens medlemmer grønt lys til en treårig aftale med flere filmselskaber og streamingtjenester.

Aftalen indeholder blandt andet en lønstigning og beskyttelse af manuskripter over for kunstig intelligens i branchen.

Succession har også ved andre prisuddelinger vundet flere titler.

I januar i Los Angeles til Emmy-uddelingen, som hylder de bedste tv-serier, dominerede hitserien, da den blandt andet blev vinderen af den prestigefulde pris for Bedste Drama.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 15/04/2024 - 04:44

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

FAKTA: Skærm dig mod pollen i hverdagen

* Luft ud tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor der er færrest pollen i luften.

* Tør dit tøj indendørs eller i tørretumbleren i stedet for at hænge det udenfor.

* Brug solbriller og eventuelt en kasket for at begrænse mængden af pollen, du får i ansigtet.

* Skyl håret, inden du går i seng om aftenen, så du undgår pollen på hovedpuden.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

Træt af pollen? Det skal du vide om allergivaccination

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Forår betyder pollen i luften, men du skal være ekstraordinært hårdt ramt, før det bliver relevant med en vaccination mod din allergi.

Næsen løber, øjnene svier, og du føler dig sløv og træt. Pollenallergi kan være en ret så irriterende forårsbebuder, men hvornår er det relevant for dig at blive decideret vaccineret mod den?

- Vores råd vil altid være, at du taler med din læge. Det er vigtigt, at der bliver udarbejdet en individuel behandlingsplan, lyder det fra Christine Højer Eriksen, der er sundhedsfaglig koordinator i patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

- Symptomerne skal drøftes, også i forhold til hvordan de begrænser dig og påvirker din livskvalitet. Og ud fra det træffer lægen en beslutning om den rette behandling, uddyber hun.

Hos forsikringsselskabet Gjensidige melder man om et stigende antal sager og henvendelser om tilskud til allergivaccinationer.

Om der er tale om en generel stigning i antallet af allergivaccinationer, har Charlotte Gotthard Mørtz, der er formand for Dansk Selskab for Allergologi og professor ved Hudafdelingen og Allergicentret på Odense Universitetshospital, ikke nogen fornemmelse af.

- Men der er rigtig mange, der lider af allergi. Det er omkring 30 procent af vores population, der har høfeber eller helårsallergi, fortæller hun.

Hun råder dig, der er pollenallergiker, til at afprøve andre løsninger i samarbejde med din egen læge, inden du overvejer vaccination.

- Hvis du har milde og kortvarige symptomer, kommer det ikke på tale med allergivaccination. Men er der tale om moderate eller svære symptomer, hvor du har behov for fast behandling i længere perioder, kan man overveje det, siger Charlotte Gotthard Mørtz.

Hun peger på, at behandlingen af pollenallergi typisk består af en daglig dosis særlig næsespray med steroid og antihistamintabletter.

- Det er vigtigt, at man tager sin næsesteroid fast gennem pollensæsonen. Det virker ikke, hvis du kun tager det en gang imellem, understreger hun.

Oplever du stadig symptomer på trods af næsespray og antihistaminer, må du igen tage fat i din læge. Her vil du, hvis ikke det allerede er sket, blive grundigt undersøgt med blodprøver og priktest for at finde frem til, hvad det helt præcist er for pollen, du reagerer på.

Kommer vaccination herefter på tale, skal du indstille dig på, at processen bliver en lang en af slagsen.

- Behandlingen kræver, at man er vedholdende som patient, fordi den foregår over tre til fem år, hvor du hver sjette uge får en injektion. Man kan også få pillebehandlinger, hvor man skal huske at tage en pille hver dag i tre år, fortæller Charlotte Gotthard Mørtz.

Samtidig skal du gøre dig det klart, at du ikke kan regne med at blive totalt symptomfri, når behandlingen slutter.

- Men de fleste er rigtig glade for behandlingen og får en markant bedre livskvalitet. Desuden kan udvikling af astma forebygges, siger professoren og fortsætter:

- Man må dog ikke tænke, at man aldrig kommer til at mærke noget til sin høfeber igen. Man vil stadig kunne opleve milde symptomer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek