Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/10/2023 - 08:00

DR-stjerne: Jeg er tiltrukket af at være risikovillig

Morten Hee Andersen nyder de simple ting. Men som skuespiller - på serier som DR-dramaet "Carmen Curlers" - trives han bedst, når der er noget på spil.

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Den amerikanske drøm lever på højt hår og ditto cigarføring i anden sæson af "Carmen Curlers", der tager sit afsæt, da USA udviser interesse for at købe produktet, der kan bobbe lokkerne op.

DR-dramaet er frit inspireret af virkelighedens iværksætter Arne Bybjerg, som i sin tid udviklede den elektriske papillot. I serien skildres han under navnet Axel Byvang i skikkelse af Morten Hee Andersen.

- Jeg bliver tit spurgt, om jeg vil arbejde i udlandet, og det er klart, at jeg gerne vil prøve det. Det vil jeg rigtigt gerne, lyder det fra Morten Hee Andersen.

- At lave kunst og være skuespiller er mulighedernes land, synes jeg. Men jeg tager det meget stille og roligt, for lige nu oplever jeg, at jeg får lov at rive i nogle rigtigt fede projekter herhjemme, siger den 32-årige skuespiller.

- Jeg har svært ved at tro på at lave en helt fast karriereplan. Så det er noget med at surfe på bølgerne, når de kommer. Hvis de kommer.

Morten Hee Andersen rider på en nu, og især de seneste to år har været intense, fortæller han.

Sideløbende med "Carmen Curlers" kan Morten Hee Andersen også ses på biograflærredet i to storfilm - over for Mads Mikkelsen i Danmarks Oscar-indstillede håb, "Bastarden", og i det historiske drama "Når befrielsen kommer" med Pilou Asbæk.

Og så står skuespilleren for tiden aften efter aften på scenen i Det Kongelige Teater i titelrollen som forføreren Don Juan.

Om han kan følge med, er et godt spørgsmål, funderer han.

- Jeg nyder simple ting, svarer han så.

- Jeg nyder at have det dejligt med mine venner og med min kæreste. Drikke nogle øl i en park eller se en god film i biografen.

- Jeg går ikke rundt og tænker over min position. Men jeg kan mærke, at jeg er stolt af det arbejde, vi har lavet på "Carmen Curlers". Det giver på en eller anden måde en ro, hvis det giver mening.

DR fandt historien så spændende, at man bestilte tre sæsoner af serien, allerede inden første sæson fik premiere i 2022.

Morten Hee Andersen medgiver, at der er et vist pres for at fylde curlerne ud.

- Det er også på en eller anden måde det, der giver dig benzin som skuespiller. Tror jeg. Det er i hvert fald også det, jeg hører fra folk, der har mere erfaring end mig, siger Morten Hee Andersen og fortsætter:

- Der er jo også noget i det der med, at det kan gå galt. Hvad det så end betyder. Men jeg er markant mere tiltrukket af at være risikovillig, siger han.

Morten Hee Andersen blev uddannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i København i 2016.

Det udsprang af en inkarneret interesse for film, og for selv at kunne blive en del af den verden begyndte han at spille teater.

- Jeg tror, at jeg har en ting til fælles med Axel Byvang, som er, at han på en måde ikke har haft det, han lavede, inde på livet fra barnsben, siger Morten Hee Andersen.

- Jeg føler, at jeg skulle løbe ret stærkt for at få lov til at blive en del af den her verden. På nogle måder føler jeg stadig, at jeg skal løbe stærkt. Hele tiden.

Løberiet udmøntede sig hurtigt, da Morten Hee Andersen allerede som skuespilstuderende blev opdaget og fik rollen som forpint præstesøn i søndagsdramaet "Herrens veje" over for Lars Mikkelsen og Ann Eleonora Jørgensen.

To år efter vendte Morten Hee Andersen tilbage i en stor rolle på public service-stationen, da han spillede psykopaten Mike, der terroriserede et lokalsamfund i "Fred til lands". Det indbragte skuespilleren en Robert.

Nu gælder det "Carmen Curlers". Anden sæson ovenikøbet.

- Jeg har jo arbejdet på DR før. Men det er første gang, at jeg står helt i front på den måde. Der følger selvfølgelig et ansvar med, som er spændende, og som helt klart er en opgave, jeg føler, jeg er vokset med i løbet af de to sæsoner her, lyder det fra Morten Hee Andersen.

- På teaterskolen fik jeg hele tiden at vide - eller også opfattede jeg mig selv sådan - at jeg var en, der skulle lave teksttunge ting på scenen. Så det kom lidt som en overraskelse ind fra højre, da der åbnede sig en dør ind til tv- og filmverdenen. Men så blev jeg mindet om den barneglæde, jeg havde til det.

Næste afsnit af "Carmen Curlers" kan ses på DR1 søndag klokken 21.00 og allerede fra fredag morgen på DRTV.

/ritzau/

København, 07/12/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Jesper Groth

* Jesper Groth blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 2015.

* Ud over sit virke som skuespiller udgør Jesper Groth sammen med Laurits Emanuel musikduoen Fyr og flamme. Sammen vandt de det danske melodigrandprix i 2021.

* Han har spillet med i tv-serier som "Sygeplejerskolen", "Parterapi" og "Klaphat" samt i film som "Retfærdighedens ryttere" og "Hvor kragerne vender". 

Kilder: DR, IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/12/2025 - 08:00

Valdes jul-stjerne gemte som barn kærestebrev til TV 2-program

Jesper Groth, der spiller Rulle i "Valdes jul - vintermiraklet", var som barn så sikker på en tv-karriere, at han forberedte sig til "Den store klassefest".

At føle sig fremmed og udenfor kan udfordre selv det største julehjerte.

Det kender Jesper Groths karakter i TV 2's julekalender, "Valdes jul - vintermiraklet", trolden Rulle, alt til.

Den gufsultne trold gemmer sig i menneskenes verden ved juletid, så han kan nyde godt af julegodterne. Men samtidig ved han godt, at hans rigtige hjem er ude i den magiske skov.

Selv kan den 36-årige skuespiller, der ud over "Valdes jul - vintermiraklet" også har spillet med i tv-serier som "Sygeplejeskolen" og "Parterapi", også genkende følelsen af at føle sig uden for fællesskabet.

- Det har aldrig generet mig så meget, fordi det bare altid har været sådan, fortæller han.

Selv om hans interesser som barn og ung lå langt fra vennernes, har det stadig været muligt at danne tætte bånd.

- Det har lykkedes mig at have venner, selv om de alle sammen gik til fodbold eller tog nogle mere almindelige uddannelser. Jeg har holdt fast i min egen indre ting - hvad jeg følte, jeg skulle, fortæller han.

Ud over sine roller på tv har Jesper Groth også medvirket i en række film, såsom "Hvor kragerne vender", "De frivillige" og "Retfærdighedens ryttere".

Allerede som barn havde Jesper Groth et klart billede af, hvor fremtiden ville bære ham hen.

- Det var lidt underligt at være en landmandssøn, der er vokset op på en ø, og så alligevel allerede som otteårig vide, at det, man skal lave, på en eller anden måde ender i fjernsynet, fortæller Jesper Groth, der kommer fra Ærø.

Det selvsikre barn viste sig at få ret. Og det er ikke kun som skuespiller, at julekalenderstjernen har været i fjernsynet.

Ud over sit virke som skuespiller udgør Jesper Groth sammen med Laurits Emanuel musikduoen Fyr og flamme. Sammen vandt de det danske melodigrandprix i 2021 og kunne dermed indløse billet til det internationale melodigrandprix, Eurovision.

Allerede som barn var han så sikker på sin fremtidige tv-karriere, at han så småt begyndte at lave forarbejdet til et kendt tv-portrætprogram på TV 2.

- Jeg gemte et kærestebrev fra tredje klasse, hvis jeg nu engang som voksen skulle være med i "Den store klassefest", så skulle brevet jo op på den store skærm.

Det var blandt andet skuespillerens forkærlighed for at underholde, der fastholdt ham på karrieresporet.

- Når folk ler, så står tiden stille. Det er den stærkeste vitaminpille for mig.

Julekalenderen kan ses på TV 2 hver aften, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 06/12/2025 - 10:00

FAKTA: Her er forbrugerøkonomens billige julekurv

* Kirsebærsovs: 16 kroner.

* Grødris, 450 gram: 10 kroner.

* Sødmælk, 1 liter: 12 kroner.

* Piskefløde, 0,5 liter: 18 kroner.

* Mandler, 200 gram: 21 kroner.

* Vaniljestænger, 2 styk: 15 kroner.

* Stødt kanel, 70 gram: 12 kroner.

* Mandelgave: marcipansnitter, 115 gram: 20 kroner.

* Rødkål, cirka 2 kilogram: 18 kroner.

* Citroner, 2 styk: 9 kroner.

* Æbler, 2 styk: 9 kroner.

* Stenfri svesker: 35 kroner.

* Kartofler, 2 kilogram: 16 kroner.

* Kogte kartofler på glas til brune kartofler: 8 kroner.

* And fra frost, 2,8 kilogram: 99 kroner.

* Ribbenssteg, 1,2 kilogram: 84 kroner.

* Ribsgelé: 10 kroner.

* Smør: 14 kroner.

* Sukker, 1 kilogram: 10 kroner.

* Ren rå marcipan, 375 gram: 87 kroner.

* Blød nougat, 150 gram: 30 kroner.

* Pebernødder, 400 gram: 12 kroner.

* Appelsiner, 2 kilogram: 14 kroner.

* Asti spumante, 1 flaske: 93 kroner.

* Rødvin, 2 flasker Rioja: 120 kroner.

* Læskedrik med hyldeblomstsmag: 16 kroner.

* Dansk vand Apollinaris: 5 kroner.

* Portvin, 1 flaske: 55 kroner.

* I alt: 868 kroner.

Kilde: Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom hos Sydbank.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 06/12/2025 - 10:00

Udnyt sæsontilbud og borddækningen til at spare på julemiddagen

Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix

Øjne på stilke efter de bedste tilbud kombineret med et snedigt valg af tallerkener kan slanke dine udgifter til mad og drikke juleaften.

Prisskiltene på supermarkedshylderne og i kølediskene stikker af for tiden.

Men lige når det gælder den klassiske menu til juleaften, ligger den samlede udgift faktisk en smule lavere end for et par år siden.

Ifølge en frisk beregning, som Sydbanks forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen står bag, er det muligt at købe alt ind til en julemiddag til seks-otte personer for 868 kroner.

Det er et fald sammenlignet med i 2023, hvor prisen lå på 940 kroner. Tallene skal ses i lyset af, at inflationen var højere for to år siden, end den er nu.

Ann Lehmann Erichsen lavede ikke julekurve-regnestykket sidste år, og det er derfor ikke muligt at sammenligne med et beløb fra 2024.

- Jeg spærrede øjnene op, da jeg så, hvad julekurven koster i år, siger Ann Lehmann Erichsen, der havde forventet, at de høje fødevarepriser ville have slået mere igennem.

Det er muligt at ramme forbrugerøkonomens regnestykke, hvis du går på tilbudsjagt.

- Udbuddet af discountvarer er ikke blevet mindre de senere år, og det såkaldte sæsonmønster gør samtidig, at supermarkederne for eksempel sælger smør og fløde billigere, end de plejer, fortæller Ann Lehmann Erichsen.

Sæsonmønstret er et udbredt fænomen, fortæller hun, der handler om, at butikkerne konkurrerer med hinanden om at lokke kunder til med gode tilbud på alt fra frosne ænder til kirsebærsauce.

- Hvis man er fuldstændig kold, kan man vælge at vente til sidste øjeblik og købe ind 23. december om eftermiddagen. Her vil også nogle af de dyrere varer i køledisken typisk være sat ned i pris, fordi butikkerne ikke vil brænde inde med dem, siger hun.

Der kan også være penge at spare ved at planlægge dine indkøb, så du løbende køber ind i december, når du får øje på gode tilbud. Sådan lyder rådet fra Lotte Juul, der er diætist hos Hjerteforeningen.

- Planlæg også, hvordan du kan bruge ingredienserne over flere dage, siger hun og uddyber:

- Når du alligevel køber kartofler til juleaften, kan du tænke ind, at resterne fra de kartofler skal bruges til en kartoffelsalat dagen efter, siger hun og peger på, at du på den måde skærer ned på antallet af indkøbsture i julen, og at du sikrer, at resterne fra julebordet ikke går til spilde.

En anden måde at slanke madbudgettet uden at gå på kompromis med mætheden hos dine gæster kan være ved at føje ekstra grønt til bordet.

Lotte Juul foreslår salater med grønkål, rødkål eller spidskål kombineret med appelsiner og granatæbler.

- Du kan få et rødkålshoved og et net appelsiner ganske billigt. På den måde kan du fortynde udgifterne ved at købe knap så store mængder kød, og så ser salaterne også bare smukke ud på bordet, siger hun.

Hendes sidste tip går på at eksperimentere lidt med at nudge dine gæster en smule for både at holde madindtaget og madspildet nede juleaften.

- Dæk bordet med mindre tallerkener end de helt store spisetallerkener. Find mormor eller farmors gamle stel frem fra skabet. Vi har det nemlig med helt ubevidst altid at fylde tallerkenen, uanset hvilken størrelse den har, siger Lotte Juul.

Det samme gælder for glas og for de fade og skåle, du serverer maden i. Et stort fad med en stor ske i indbyder til, at du læsser mere op på tallerkenen end en lille skål med en lille ske.

- På den måde kan du bestemme en smule over, hvad du gerne vil have, at der bliver taget meget af, og hvad du ønsker, at der bliver taget mindre af.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek