Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/10/2023 - 08:00

DR-stjerne: Jeg er tiltrukket af at være risikovillig

Morten Hee Andersen nyder de simple ting. Men som skuespiller - på serier som DR-dramaet "Carmen Curlers" - trives han bedst, når der er noget på spil.

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Den amerikanske drøm lever på højt hår og ditto cigarføring i anden sæson af "Carmen Curlers", der tager sit afsæt, da USA udviser interesse for at købe produktet, der kan bobbe lokkerne op.

DR-dramaet er frit inspireret af virkelighedens iværksætter Arne Bybjerg, som i sin tid udviklede den elektriske papillot. I serien skildres han under navnet Axel Byvang i skikkelse af Morten Hee Andersen.

- Jeg bliver tit spurgt, om jeg vil arbejde i udlandet, og det er klart, at jeg gerne vil prøve det. Det vil jeg rigtigt gerne, lyder det fra Morten Hee Andersen.

- At lave kunst og være skuespiller er mulighedernes land, synes jeg. Men jeg tager det meget stille og roligt, for lige nu oplever jeg, at jeg får lov at rive i nogle rigtigt fede projekter herhjemme, siger den 32-årige skuespiller.

- Jeg har svært ved at tro på at lave en helt fast karriereplan. Så det er noget med at surfe på bølgerne, når de kommer. Hvis de kommer.

Morten Hee Andersen rider på en nu, og især de seneste to år har været intense, fortæller han.

Sideløbende med "Carmen Curlers" kan Morten Hee Andersen også ses på biograflærredet i to storfilm - over for Mads Mikkelsen i Danmarks Oscar-indstillede håb, "Bastarden", og i det historiske drama "Når befrielsen kommer" med Pilou Asbæk.

Og så står skuespilleren for tiden aften efter aften på scenen i Det Kongelige Teater i titelrollen som forføreren Don Juan.

Om han kan følge med, er et godt spørgsmål, funderer han.

- Jeg nyder simple ting, svarer han så.

- Jeg nyder at have det dejligt med mine venner og med min kæreste. Drikke nogle øl i en park eller se en god film i biografen.

- Jeg går ikke rundt og tænker over min position. Men jeg kan mærke, at jeg er stolt af det arbejde, vi har lavet på "Carmen Curlers". Det giver på en eller anden måde en ro, hvis det giver mening.

DR fandt historien så spændende, at man bestilte tre sæsoner af serien, allerede inden første sæson fik premiere i 2022.

Morten Hee Andersen medgiver, at der er et vist pres for at fylde curlerne ud.

- Det er også på en eller anden måde det, der giver dig benzin som skuespiller. Tror jeg. Det er i hvert fald også det, jeg hører fra folk, der har mere erfaring end mig, siger Morten Hee Andersen og fortsætter:

- Der er jo også noget i det der med, at det kan gå galt. Hvad det så end betyder. Men jeg er markant mere tiltrukket af at være risikovillig, siger han.

Morten Hee Andersen blev uddannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i København i 2016.

Det udsprang af en inkarneret interesse for film, og for selv at kunne blive en del af den verden begyndte han at spille teater.

- Jeg tror, at jeg har en ting til fælles med Axel Byvang, som er, at han på en måde ikke har haft det, han lavede, inde på livet fra barnsben, siger Morten Hee Andersen.

- Jeg føler, at jeg skulle løbe ret stærkt for at få lov til at blive en del af den her verden. På nogle måder føler jeg stadig, at jeg skal løbe stærkt. Hele tiden.

Løberiet udmøntede sig hurtigt, da Morten Hee Andersen allerede som skuespilstuderende blev opdaget og fik rollen som forpint præstesøn i søndagsdramaet "Herrens veje" over for Lars Mikkelsen og Ann Eleonora Jørgensen.

To år efter vendte Morten Hee Andersen tilbage i en stor rolle på public service-stationen, da han spillede psykopaten Mike, der terroriserede et lokalsamfund i "Fred til lands". Det indbragte skuespilleren en Robert.

Nu gælder det "Carmen Curlers". Anden sæson ovenikøbet.

- Jeg har jo arbejdet på DR før. Men det er første gang, at jeg står helt i front på den måde. Der følger selvfølgelig et ansvar med, som er spændende, og som helt klart er en opgave, jeg føler, jeg er vokset med i løbet af de to sæsoner her, lyder det fra Morten Hee Andersen.

- På teaterskolen fik jeg hele tiden at vide - eller også opfattede jeg mig selv sådan - at jeg var en, der skulle lave teksttunge ting på scenen. Så det kom lidt som en overraskelse ind fra højre, da der åbnede sig en dør ind til tv- og filmverdenen. Men så blev jeg mindet om den barneglæde, jeg havde til det.

Næste afsnit af "Carmen Curlers" kan ses på DR1 søndag klokken 21.00 og allerede fra fredag morgen på DRTV.

/ritzau/

København, 02/12/2025 - 08:23

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Han medvirker i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth. Han ender i et trekantsdrama med modedesigneren Helga Gregorius og hendes mand.

/ritzau/

Læs Mere >>

Teheran, 01/12/2025 - 19:35

Iransk guldpalmevinder er idømt et års fængsel

Miguel Medina/Ritzau Scanpix

Den iranske instruktør Jafar Panahi har før været fængslet i sit hjemland. Denne gang lyder dommen på et år.

Iran har idømt den guldpalmevindende filminstruktør Jafar Panahi et års fængsel samt et indrejseforbud for "propagandaaktiviteter" mod landet.

Det fortæller Panahis advokat Mostafa Nili til nyhedsbureauet AFP.

Rejseforbuddet gælder i to år, fortæller advokaten og tilføjer, at de vil anke dommen.

Han er blevet dømt in absentia, hvilket betyder, at Panahi ikke var til stede under domshandlingen.

Instruktøren er en af Irans mest internationalt anerkendte filmskabere.

Tidligere på året vandt filmen "It Was Just an Accident", som er instrueret af Jafar Panahi, Guldpalmen ved filmfestivalen i Cannes.

Filmen er inspireret af historier, som den 65-årige instruktør har hørt fra medfanger under sine tidligere fængselsophold i Iran.

Panahi har flere gange været fængslet i sit hjemland, ligesom han har været underlagt indrejseforbud.

Advokaten Mostafa Nili siger til AFP, at anklagerne mod Jafar Panahi drejer sig om involvering i "propagandaaktiviteter" mod staten Iran, men han uddyber ikke yderligere.

- Hr. Panahi befinder sig uden for Iran lige nu, tilføjer advokaten.

Den iranske instruktør har vundet en række priser på europæiske filmfestivaler. Blandt andet vandt hans debutfilm "The White Balloon" i 1995 i Cannes en pris for bedste debutfilm.

I 2010 blev Panahi forbudt at lave film i Iran, ligesom han heller ikke måtte forlade landet, fordi han havde støttet masseprotester mod regeringen et år tidligere og lavet en række film, der kritiserede det moderne Irans tilstand.

Gennem årene er det alligevel lykkedes at få vist Panahis film uden for Iran.

Den britiske avis The Guardian har blandt andet beskrevet, hvordan en af Jafar Panahis tidligere film "This Is Not a Film" blev smuglet ud af Iran til Cannes gemt på et USB-stik, som var skjult i en kage.

Ifølge mediet Deadline forsøgte politiet i Iran også at få adgang til alle optagelserne fra den seneste film, "It Was Just an Accident".

Filmen er blevet indsendt som Frankrigs bidrag til næste års Oscars.

Iranske filmskabere, fremtrædende mediefigurer og berømtheder overvåges nøje i Iran, og deres arbejde gennemgås for indhold, der anses for at være kritisk over for den islamiske republik, skriver AFP.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek