Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/10/2023 - 08:00

DR-stjerne: Jeg er tiltrukket af at være risikovillig

Morten Hee Andersen nyder de simple ting. Men som skuespiller - på serier som DR-dramaet "Carmen Curlers" - trives han bedst, når der er noget på spil.

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Den amerikanske drøm lever på højt hår og ditto cigarføring i anden sæson af "Carmen Curlers", der tager sit afsæt, da USA udviser interesse for at købe produktet, der kan bobbe lokkerne op.

DR-dramaet er frit inspireret af virkelighedens iværksætter Arne Bybjerg, som i sin tid udviklede den elektriske papillot. I serien skildres han under navnet Axel Byvang i skikkelse af Morten Hee Andersen.

- Jeg bliver tit spurgt, om jeg vil arbejde i udlandet, og det er klart, at jeg gerne vil prøve det. Det vil jeg rigtigt gerne, lyder det fra Morten Hee Andersen.

- At lave kunst og være skuespiller er mulighedernes land, synes jeg. Men jeg tager det meget stille og roligt, for lige nu oplever jeg, at jeg får lov at rive i nogle rigtigt fede projekter herhjemme, siger den 32-årige skuespiller.

- Jeg har svært ved at tro på at lave en helt fast karriereplan. Så det er noget med at surfe på bølgerne, når de kommer. Hvis de kommer.

Morten Hee Andersen rider på en nu, og især de seneste to år har været intense, fortæller han.

Sideløbende med "Carmen Curlers" kan Morten Hee Andersen også ses på biograflærredet i to storfilm - over for Mads Mikkelsen i Danmarks Oscar-indstillede håb, "Bastarden", og i det historiske drama "Når befrielsen kommer" med Pilou Asbæk.

Og så står skuespilleren for tiden aften efter aften på scenen i Det Kongelige Teater i titelrollen som forføreren Don Juan.

Om han kan følge med, er et godt spørgsmål, funderer han.

- Jeg nyder simple ting, svarer han så.

- Jeg nyder at have det dejligt med mine venner og med min kæreste. Drikke nogle øl i en park eller se en god film i biografen.

- Jeg går ikke rundt og tænker over min position. Men jeg kan mærke, at jeg er stolt af det arbejde, vi har lavet på "Carmen Curlers". Det giver på en eller anden måde en ro, hvis det giver mening.

DR fandt historien så spændende, at man bestilte tre sæsoner af serien, allerede inden første sæson fik premiere i 2022.

Morten Hee Andersen medgiver, at der er et vist pres for at fylde curlerne ud.

- Det er også på en eller anden måde det, der giver dig benzin som skuespiller. Tror jeg. Det er i hvert fald også det, jeg hører fra folk, der har mere erfaring end mig, siger Morten Hee Andersen og fortsætter:

- Der er jo også noget i det der med, at det kan gå galt. Hvad det så end betyder. Men jeg er markant mere tiltrukket af at være risikovillig, siger han.

Morten Hee Andersen blev uddannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i København i 2016.

Det udsprang af en inkarneret interesse for film, og for selv at kunne blive en del af den verden begyndte han at spille teater.

- Jeg tror, at jeg har en ting til fælles med Axel Byvang, som er, at han på en måde ikke har haft det, han lavede, inde på livet fra barnsben, siger Morten Hee Andersen.

- Jeg føler, at jeg skulle løbe ret stærkt for at få lov til at blive en del af den her verden. På nogle måder føler jeg stadig, at jeg skal løbe stærkt. Hele tiden.

Løberiet udmøntede sig hurtigt, da Morten Hee Andersen allerede som skuespilstuderende blev opdaget og fik rollen som forpint præstesøn i søndagsdramaet "Herrens veje" over for Lars Mikkelsen og Ann Eleonora Jørgensen.

To år efter vendte Morten Hee Andersen tilbage i en stor rolle på public service-stationen, da han spillede psykopaten Mike, der terroriserede et lokalsamfund i "Fred til lands". Det indbragte skuespilleren en Robert.

Nu gælder det "Carmen Curlers". Anden sæson ovenikøbet.

- Jeg har jo arbejdet på DR før. Men det er første gang, at jeg står helt i front på den måde. Der følger selvfølgelig et ansvar med, som er spændende, og som helt klart er en opgave, jeg føler, jeg er vokset med i løbet af de to sæsoner her, lyder det fra Morten Hee Andersen.

- På teaterskolen fik jeg hele tiden at vide - eller også opfattede jeg mig selv sådan - at jeg var en, der skulle lave teksttunge ting på scenen. Så det kom lidt som en overraskelse ind fra højre, da der åbnede sig en dør ind til tv- og filmverdenen. Men så blev jeg mindet om den barneglæde, jeg havde til det.

Næste afsnit af "Carmen Curlers" kan ses på DR1 søndag klokken 21.00 og allerede fra fredag morgen på DRTV.

/ritzau/

London, 30/11/2023 - 14:22

Frontfigur i The Pogues Shane MacGowan er død som 65-årig

Leon Neal/Ritzau Scanpix

Shane MacGowan stod bag julehittet "Fairytale of New York". Han havde længe kæmpet med dårligt helbred.

Den irsk-engelske musiker Shane MacGowan fra bandet The Pogues er død.

Det oplyser hans hustru, Victoria Mary Clarke, på Instagram.

- Jeg kan ikke beskrive, hvor velsignet jeg føler mig over at have mødt ham og elsket ham og at have været så uendeligt og betingelsesløst elsket af ham.

- Fest videre i haven helt våd af regn, som du elskede så højt, skriver hun henvendt til den nu afdøde MacGowan.

Shane MacGowan havde i lang tid lidt under et dårligt helbred.

I december 2022 blev han indlagt med hjernebetændelse, skriver det britiske medie The Guardian. Det betød, at han tilbragte adskillige måneder af 2023 på intensivafdeling.

Han har ifølge BBC også siddet i kørestol siden 2015, hvor han kom til skade i et fald.

Ifølge The Guardian begyndte han at drikke alkohol allerede som barn, da hans familie gav ham Guinness-øl for at hjælpe ham med at falde i søvn.

Han har lidt under konsekvenserne af både stof- og alkoholmisbrug, men sagde selv i 1990:

- Selvmisbrug, eller hvad man nu kalder det, er også enormt kreativt.

The Pogues stod bag julehittet "Fairytale of New York", som mange formentlig vil kende fra radioen i december.

Bandet fusionerede punk og irsk folkemusik. Gruppen blev dannet i begyndelsen af 1980'erne, indtil de gik fra hinanden i 2014.

Ifølge BBC har The Pogues været beskrevet som en gruppe professionelle musikere under ledelse af en værre rodebutik. Med rodebutik blev der henvist til den karismatiske MacGowan, der ifølge BBC blev udråbt som en af bedste sangskrivere i sin tid.

MacGowan blev født i Kent i England af irske forældre, men boede de første seks år af sit liv i Irland.

Han satte livet igennem musik til de følelser, der knyttede sig til at være irer i eksil, selv om han dog senere flyttede tilbage til Irland, beskriver BBC.

I 2018, hvor MacGowan fyldte 60 år, blev han hyldet med en gallakoncert i den irske hovedstad, Dublin. Her deltog musikere som Nick Cave og Bobby Gillespie.

MacGowan fik ved denne lejlighed også overrakt en pris af den irske præsident, Michael D. Higgins.

2018 var også året, hvor MacGowan blev gift med Victoria Mary Clarke efter 11 års forlovelse. Det skete ved en ceremoni på rådhuset i København.

Med til brylluppet var blandt andre stjerneskuespilleren Johnny Depp.

/ritzau/

Læs Mere >>

Berlin, 30/11/2023 - 13:50

Bastarden begejstrer og gafler europæiske Oscars

Ander Gillenea/Ritzau Scanpix

Mads Mikkelsen-filmen "Bastarden" er allerede sikret to European Film Awards. Ud over "Bastarden" er der to andre rød-hvide håb til den europæiske Oscar.

Det historiske drama "Bastarden", der har Mads Mikkelsen i hovedrollen, er Danmarks bud på en Oscar-kandidat.

Nu har filmen fået flere statuetter ved den europæiske pendant, European Film Awards, som uddeles af European Film Academy.

Fotograf Rasmus Videbæk modtager prisen European Cinematography, mens Kicki Ilander modtager prisen European Costume Design for sit arbejde med filmens kostumer.

Begge priser er en del af prisuddelingens Excellence Awards, der annonceres før showet, men overrækkes ved den officielle prisuddeling 9. december i Berlin.

Her er Mads Mikkelsen nomineret i kategorien Bedste Skuespiller for sin præstation i "Bastarden".

I filmen spiller den danske superstjerne den fattige soldat Ludvig Kahlen, som ønsker at følge kongens kald om at opdyrke jorden. Men godsejeren Frederik de Schinkel, skildret af Simon Bennebjerg, mener, at han ejer heden, og det fører til kamp.

Mads Mikkelsen har allerede vundet en pris ved European Film Awards. Det skete i 2020 for Thomas Vinterbergs - siden Oscar-belønnede - "Druk".

Mads Mikkels har været nomineret ved European Film Awards tre gange før for henholdsvis "Jagten" i 2012, "Flammen & Citronen" i 2008 og Susanne Bier-dramaet "Efter brylluppet" i 2006.

Ud over "Bastarden" er der to andre rød-hvide håb i Lea Globs kunstnerportræt "Apolonia, Apolonia", som er nomineret i kategorien Bedste Europæiske Dokumentar, samt til Malene Chois anmelderroste drama med Bodil Jørgensen og Bjarne Henriksen, "Stille liv", i kategorien Bedste Europæiske Debutfilm.

Om "Bastarden" også løber med en Oscar-nominering offentliggøres først i slutningen af januar.

Men inden jul offentliggør Oscar-akademiet sin såkaldte shortlist - det vil sige, at feltet af potentielle Oscar-kandidater snævres yderligere ind forud for de endelige nomineringer til Oscar-uddelingen 10. marts.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/11/2023 - 08:00

FAKTA: Danskere elsker stearinlys

* 39 procent af danskerne tænder dagligt eller næsten dagligt stearinlys i deres bolig i vinterhalvåret.

* Især kvinder tænder ofte stearinlys. Flest mænd tænder aldrig levende lys.

* Især folk i alderen over 55 år tænder dagligt levende lys. De tænder til gengæld færre lys ad gangen end de unge.

* Fyrfadslys er de mest populære lys blandt danskerne.

Kilde: undersøgelsen "Danskere undervurderer sundhedsfaren ved stearinlys" fra 2014 foretaget af YouGov for Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/11/2023 - 08:00

Levende lys forurener: Sådan mindsker du de skadelige partikler

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Stearinlys spreder ikke kun hygge, men også sundhedsskadelige partikler. Derfor bør du begrænse, hvor mange du tænder i decembermørket, råder forsker.

Levende lys og julen hænger uløseligt sammen. Men de små hyggespredende flammer har en sodende samvittighed.

- De udsender små partikler og en luftvejsirriterende gasart, der hedder kvælstofdioxid. Der er ret høje niveauer af begge dele, når man har flere stearinlys tændt på samme tid, siger Steffen Loft, der er professor ved Afdeling for Miljø og Sundhed på Københavns Universitet, hvor han forsker i luftforurening.

Netop stearinlys er en væsentlig kilde til den indendørs luftforurening i vintermånederne, understreger han:

- Uden at det er videnskabeligt beskrevet endnu, så er det velkendt, at folk med astma ikke tåler mange stearinlys.

Opfordringen fra ham lyder derfor, at du skruer ned for antallet af de små blafrende flammer i december.

- Jeg vil ikke sige, at man ikke skal have stearinlys på juletræet, eller at man skal droppe kalenderlyset, men begræns brugen af lysene, og luft godt ud i hjemmet, lyder det fra Steffen Loft.

Det er især mennesker, der lider af en lungesygdom, som kan blive påvirket af forureningen fra de brændende væger. Det fortæller Ann Leistiko, der er direktør for Lungeforeningen.

- Vi hører eksempler på folk, der er lungesyge, som må gå tidligt hjem fra selskaber, fordi de har problemer med at trække vejret på grund af for mange stearinlys, siger hun.

Lider du selv af en lungesygdom eller får besøg af nogle, der gør, kan du overveje at udskifte stearinlysene med elektriske led-lys. Kan du ikke undvære den ægte vare, har Ann Leistiko følgende råd:

- Undgå at stille lysene i træk. For når et stearinlys blafrer, soder det mere og udsender flere partikler. Du kan også klippe vægen ned. Jo højere vægen stikker op fra selve lyset, jo mere soder det.

Og ligesom Steffen Loft understreger Ann Leistiko, at udluftning er alfa og omega.

- Sørg for at lufte ud i minimum fem minutter, når lysene er blevet slukket, siger hun.

Det samme gælder, hvis du tænder op i brændeovnen eller kokkerer julemaden på et gaskomfur.

- Vi har international videnskab, der siger, at gaskomfur giver en overrisiko i forhold til at udvikle astma, fortæller Steffen Loft og fortsætter:

- Med brændeovne og pejse tyder befolkningsundersøgelser på, at dem, der bor i området med mange brændeovne, har en større risiko for at udvikle astma.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv