Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/10/2023 - 08:00

DR-stjerne: Jeg er tiltrukket af at være risikovillig

Morten Hee Andersen nyder de simple ting. Men som skuespiller - på serier som DR-dramaet "Carmen Curlers" - trives han bedst, når der er noget på spil.

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Den amerikanske drøm lever på højt hår og ditto cigarføring i anden sæson af "Carmen Curlers", der tager sit afsæt, da USA udviser interesse for at købe produktet, der kan bobbe lokkerne op.

DR-dramaet er frit inspireret af virkelighedens iværksætter Arne Bybjerg, som i sin tid udviklede den elektriske papillot. I serien skildres han under navnet Axel Byvang i skikkelse af Morten Hee Andersen.

- Jeg bliver tit spurgt, om jeg vil arbejde i udlandet, og det er klart, at jeg gerne vil prøve det. Det vil jeg rigtigt gerne, lyder det fra Morten Hee Andersen.

- At lave kunst og være skuespiller er mulighedernes land, synes jeg. Men jeg tager det meget stille og roligt, for lige nu oplever jeg, at jeg får lov at rive i nogle rigtigt fede projekter herhjemme, siger den 32-årige skuespiller.

- Jeg har svært ved at tro på at lave en helt fast karriereplan. Så det er noget med at surfe på bølgerne, når de kommer. Hvis de kommer.

Morten Hee Andersen rider på en nu, og især de seneste to år har været intense, fortæller han.

Sideløbende med "Carmen Curlers" kan Morten Hee Andersen også ses på biograflærredet i to storfilm - over for Mads Mikkelsen i Danmarks Oscar-indstillede håb, "Bastarden", og i det historiske drama "Når befrielsen kommer" med Pilou Asbæk.

Og så står skuespilleren for tiden aften efter aften på scenen i Det Kongelige Teater i titelrollen som forføreren Don Juan.

Om han kan følge med, er et godt spørgsmål, funderer han.

- Jeg nyder simple ting, svarer han så.

- Jeg nyder at have det dejligt med mine venner og med min kæreste. Drikke nogle øl i en park eller se en god film i biografen.

- Jeg går ikke rundt og tænker over min position. Men jeg kan mærke, at jeg er stolt af det arbejde, vi har lavet på "Carmen Curlers". Det giver på en eller anden måde en ro, hvis det giver mening.

DR fandt historien så spændende, at man bestilte tre sæsoner af serien, allerede inden første sæson fik premiere i 2022.

Morten Hee Andersen medgiver, at der er et vist pres for at fylde curlerne ud.

- Det er også på en eller anden måde det, der giver dig benzin som skuespiller. Tror jeg. Det er i hvert fald også det, jeg hører fra folk, der har mere erfaring end mig, siger Morten Hee Andersen og fortsætter:

- Der er jo også noget i det der med, at det kan gå galt. Hvad det så end betyder. Men jeg er markant mere tiltrukket af at være risikovillig, siger han.

Morten Hee Andersen blev uddannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i København i 2016.

Det udsprang af en inkarneret interesse for film, og for selv at kunne blive en del af den verden begyndte han at spille teater.

- Jeg tror, at jeg har en ting til fælles med Axel Byvang, som er, at han på en måde ikke har haft det, han lavede, inde på livet fra barnsben, siger Morten Hee Andersen.

- Jeg føler, at jeg skulle løbe ret stærkt for at få lov til at blive en del af den her verden. På nogle måder føler jeg stadig, at jeg skal løbe stærkt. Hele tiden.

Løberiet udmøntede sig hurtigt, da Morten Hee Andersen allerede som skuespilstuderende blev opdaget og fik rollen som forpint præstesøn i søndagsdramaet "Herrens veje" over for Lars Mikkelsen og Ann Eleonora Jørgensen.

To år efter vendte Morten Hee Andersen tilbage i en stor rolle på public service-stationen, da han spillede psykopaten Mike, der terroriserede et lokalsamfund i "Fred til lands". Det indbragte skuespilleren en Robert.

Nu gælder det "Carmen Curlers". Anden sæson ovenikøbet.

- Jeg har jo arbejdet på DR før. Men det er første gang, at jeg står helt i front på den måde. Der følger selvfølgelig et ansvar med, som er spændende, og som helt klart er en opgave, jeg føler, jeg er vokset med i løbet af de to sæsoner her, lyder det fra Morten Hee Andersen.

- På teaterskolen fik jeg hele tiden at vide - eller også opfattede jeg mig selv sådan - at jeg var en, der skulle lave teksttunge ting på scenen. Så det kom lidt som en overraskelse ind fra højre, da der åbnede sig en dør ind til tv- og filmverdenen. Men så blev jeg mindet om den barneglæde, jeg havde til det.

Næste afsnit af "Carmen Curlers" kan ses på DR1 søndag klokken 21.00 og allerede fra fredag morgen på DRTV.

/ritzau/

København, 05/12/2025 - 11:22

Bremen Teater øger indtjening med mange gæster på natklub

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Bremen Teater har øget sin indtjening til tre millioner kroner ved at skrue op for antallet af arrangementer.

Bremen Teater har afholdt flere arrangementer i den seneste sæson, og det har fået indtjeningen til at stige.

I regnskabsåret 2024/2025 tjente teateret lige knap tre millioner kroner, hvilket er en stigning på næsten 66 procent sammenlignet med året før.

Det viser Bremen Teaters regnskab, som er blevet offentliggjort fredag.

Ledelsen skriver i regnskabet, at den anser årets resultat som "yderst tilfredsstillende".

- Resultatet afspejler et meget højt aktivitetsniveau for såvel shows i salen samt gæsteantal i natklubben, lyder det videre.

I sæsonen 2024/2025 er der blevet afholdt 327 arrangementer i salen på Bremen Teater og 82 natklubaftener på teaterets natklub, Natbar.

Hertil kommer ifølge regnskabet omkring 30 arrangementer på caféen Kolme, som også drives af Bremen Teater.

Samlet set har Bremen Teater afholdt omkring 440 arrangementer i sæsonen, lyder det.

Sæsonen før blev der samlet afholdt 337 arrangementer.

Bremen Teater danner ramme om alt fra comedy, koncerter og teaterforestillinger til foredrag og debatarrangementer. Teateret huser også af og til konferencer og møder.

Bremen Teater har adresse på Vesterbro i København.

Salen på Bremen Teater har plads til 644 personer og har tidligere været en biograf.

Natklubben Natbar holder åbent hver fredag og lørdag i teaterets foyer.

Bremen Teater er ejet af blandt andre sanger og sangskriver Niels Hausgaard, komiker Frank Hvam og musiker Simon Kvamm.

Ejerkredsen står også bag det københavnske spillested Hotel Cecil.

Regnskabet for Hotel Cecil er også blevet offentliggjort fredag. Her er underskud blevet vendt til et overskud på cirka 300.000 kroner i regnskabsåret 2024/2025.

I regnskabet lyder det, at der er blevet skruet markant op for antallet af koncerter, mens antallet af klubaftener er faldet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2025 - 11:15

Jødisk museum får penge til at styrke unges viden og bekæmpe antisemitisme

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Dansk Jødisk Museum modtager millionbeløb som led i tværministeriel handlingsplan mod antisemitisme.

Dansk Jødisk Museum har modtaget 5,4 millioner kroner til fem nye projekter, der skal styrke oplysning om jødisk liv og historie i Danmark.

Det oplyser museet i en pressemeddelelse.

Det sker som led i en tværministeriel handlingsplan mod antisemitisme.

- Viden og oplysning er et afgørende værn mod fordomme og antisemitisme. Det er virkeligt glædeligt, at vi nu for alvor kan omsætte igangsatte initiativer til blivende ressourcer, siger Janus Møller Jensen, direktør for Dansk Jødisk Museum, i pressemeddelelsen.

Midlerne er en del af regeringens samlede indsats mod antisemitisme fra 2022. Siden har museet fået støtte til flere projekter på området.

2. december i år præsenterede regeringen en ny handlingsplan med 17 initiativer, der skal bekæmpe antisemitisme.

Den nye handlingsplan omfatter blandt andet initiativer målrettet børn og unge.

Museets projekter skal afvikles i årene 2026 til 2028 og omfatter blandt andet videreudvikling af eksisterende undervisningstilbud til folkeskoler og gymnasier.

Tre af projekterne er museets egne. Her formidler museet om blandt andet jødiske begravelsespladser.

I et af de nye projekter vil Dansk Jødisk Museum i de kommende år samarbejde med Koldkrigsmuseet Langelandsfortet om de polske flygtninge, som kom til Danmark i 1970'erne.

Der vil også blive indledt et samarbejde med Museum Nordsjælland om en ny særudstilling med navnet "Oktober 1943", hvor publikum vil få fortalt historier gennem lys, lyd og lugte.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek