Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/09/2024 - 16:22

Peter Aalbæk igen ramt af kræft

Peter Aalbæk fortæller i et stort interview med Weekendavisen, at kræften er vendt tilbage. Over for Ekko siger producenten, at han er ramt af flere former.

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Peter Aalbæk blev for nogle år siden opereret for nyrekræft og erklæret kræftfri.

Det er han ikke længere, fortæller den 68-årige producent og filmskaber i et stort interview med Weekendavisen.

- Sådan er det jo. Jeg har drukket som et hul i jorden i ret mange år, jeg var skidefuld i det meste af 00'erne, jeg har levet ... hårdt. Jeg har skiftet kurs på den front. Men jeg kan jo ikke ændre ved det, der allerede er sket. Kroppen husker, siger han til avisen.

Over for Ekko tilføjer Peter Aalbæk, at han også er ramt af tidlige stadier af tarmkræft og hudkræft.

- Men det er ikke værre end, at det kan holdes væk, hvis jeg ellers får passet mine tjeks. Det er ikke noget, som holder mig søvnløs, siger han til filmmagasinet.

I Weekendavisen siger Peter Aalbæk dog, at han er "skidebange for at dø", og at han har samtaler med en præst.

Peter Aalbæk solgte sidste år sin sidste ejerandel af Zentropa og forlod dermed ejerkredsen i det produktionsselskab, han i sin tid var med til at stifte sammen med instruktør Lars von Trier.

Peter Aalbæk har ikke forladt Zentropa. Men han bedyrede i begyndelsen af 2023, at han ville indstille karrieren, når han havde fået filmatiseret Katrine Engbergs krimier, som han har købt rettighederne til.

Et projekt, som stadig er i gang, men endnu ikke er udmundet i noget konkret.

Derudover er han i gang med at bygge en selvforsynende landsby, Bjergbyen, ved Herfølge i Østsjælland. Et projekt, som hans hustru, Lise Palm, er hjernen i, fortæller Peter Aalbæk videre til Weekendavisen.

Og så er han ved at plante en masse forskellige træer på Lyø i det Sydfynske Øhav, hvor han har købt et stykke land.

- Jeg lider jo af en særlig kombination af mindreværd og storhedsvanvid, og den slags skal man ikke undervurdere som drivkraft. Man kan få en del fra hånden. Tre livsværker er det endt med, at jeg altså skal få på benene: Zentropa, Bjergbyen og skoven på Lyø, siger han til Weekendavisen og fortsætter:

- Jeg er med på, at jeg muligvis ikke får det sidste at se, og jeg er taknemmelig for, at det første lever videre i bedste velgående uden mig. Men Bjergbyen vil jeg kraftedeme være i live til at se.

/ritzau/

Los Angeles, 16/09/2024 - 06:45

The Bear og Baby Reindeer hyldes ved Emmy-uddeling

Mark Von Holden/Ritzau Scanpix

Til nattens Emmy-uddeling var det for første gang en ikke-engelsksproget serie, der vandt for Bedste Drama.

Netflix' britiske megahit "Baby Reindeer" har vundet fire priser ved Emmy-uddelingen, der fandt sted natten til mandag dansk tid i Los Angeles.

Det skriver BBC.

Den populære serie vandt blandt andet kategorierne Bedste Mandlige Hovedrolle, Bedste Manuskript og Bedste Serie.

De tre priser tog skuespiller og komiker Richard Gadd imod.

Han er skaber af serien, ligesom han spiller hovedrollen Donny.

Dramaserien er baseret på Gadds eget liv. Hovedpersonen bliver stalket af en kvinde ved navn Martha Scott, efter at han serverer hende en gratis kop te på den pub, hvor han arbejder.

- Jeg havde aldrig troet, jeg ville få styr på mit liv. Jeg havde aldrig troet, jeg ville være i stand til at komme mig over det, der skete for mig, og komme på benene igen, sagde han på scenen.

Også skuespillerinde Jessica Gunning - der spiller Martha Scott - modtog en pris for sin præstation i form af Bedste Kvindelige Birolle.

- Jeg har det helt ærligt som om, at jeg hvert øjeblik kan vågne, og så var alt det her bare en drøm, lød det fra hende.

Også den amerikanske hitserie "The Bear" blev belønnet med flere priser.

"The Bear" blev således oplæst som vinder i kategorierne Bedste Mandlige Hovedrolle, Bedste Instruktør og Bedste Kvindelige Birolle inden for komedieserier.

Serien handler om en kok, der forsøger at vende skuden for familiens sandwichbar i Chicago.

Til uddelingen blev der også skrevet Emmy-historie, da den japanske "Shōgun" vandt den prestigefyldte pris for Bedste Drama.

Det er ifølge The Guardian første gang, at en ikke-engelsksproget kandidat vinder prisen. "Shōgun" vandt i alt fire af nattens kategorier.

En af nattens andre vindere var tv-serien "Hacks", der på overraskende vis slog konkurrenterne i kategorien Bedste Komedieserie - den vandt dermed blandt andet over "The Bear", der også var nomineret til den berømte pris.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 16/09/2024 - 05:57

The Bear og Baby Reindeer hyldes ved Emmy-uddeling

De populære serier "The Bear" og "Baby Reindeer" var blandt nattens Emmy-vindere ved uddelingen i Los Angeles.

Netflix' britiske megahit "Baby Reindeer" har vundet fire priser ved Emmy-uddelingen, der fandt sted natten til mandag dansk tid i Los Angeles.

Det skriver BBC.

Den populære serie vandt blandt andet kategorierne "Bedste Mandlige Hovedrolle", "Bedste Manuskript" og "Bedste Serie".

De tre priser tog skuespiller og komiker Richard Gadd imod.

Han er skaber af serien, ligesom han spiller hovedrollen "Donny".

Dramaserien er baseret på Gadds eget liv. Hovedpersonen bliver stalket af en kvinde ved navn Martha Scott, efter at han serverer hende en gratis kop te på den pub, hvor han arbejder.

- Jeg havde aldrig troet, jeg ville få styr på mit liv. Jeg havde aldrig troet, jeg ville være i stand til at komme mig over det, der skete for mig, og komme på benene igen, sagde han på scenen.

Også skuespillerinde Jessica Gunning - der spiller Martha Scott - modtog en pris for sin præstation i form af "Bedste Kvindelige Birolle".

- Jeg har det helt ærligt som om, at jeg hvert øjeblik kan vågne, og så var alt det her bare en drøm, lød det fra hende.

Også den amerikanske hitserie "The Bear" blev belønnet med flere priser.

"The Bear" blev således oplæst som vinder i kategorierne "Bedste Mandlige Hovedrolle", "Bedste Instruktør" og "Bedste Kvindelige Birolle" inden for komedieserier.

Serien handler om en kok, der forsøger at vende skuden for familiens sandwichbar i Chicago

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/09/2024 - 07:00

Hvad er efterklangstid?

* Efterklangstid er den tid - målt i sekundet - det tager for lydniveauet at falde til 60 decibel, når en lydkilde er stoppet. Altså eksempelvis tiden, det tager, fra et klap, til lyden dør ud.

* Efterklangstiden i en privat bolig vil typisk ligge omkring 0,4 til 0,5 sekunder, da lyden absorberes af møbler. I en kirke vil efterklangstiden ligge på mellem 10 og 12 sekunder, da der er sparsom møblering, og lyden reflekteres på de glatte vægge.

* Den optimale efterklangstid afhænger af, hvor stort rummet er, og hvad rummet bruges til.

* Generelt er dybe toner længere tid om at dø ud end lyse toner.

Kilde: øvelsesvejledningen "Efterklangstid" fra Aarhus Universitet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/09/2024 - 07:00

Din indretning kan forværre høreproblemer

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Er du flyttet eller har lavet om derhjemme, kan du opleve, at din hørelse også føles anderledes.

Er du flyttet for nylig, eller har du givet stuen en ordentlig omrokering, så har du nok bemærket, at lydene pludselig har forandret sig. Måske er det blevet lettere at høre hinanden. Måske runger det pludselig på en lidt ubehagelig måde.

Din indretning har nemlig stor betydning for akustikken. Og det er særligt vigtigt for dig, der i større eller mindre grad har et høretab.

- Hvis man har høreudfordringer, bruger man typisk i forvejen meget energi på at afkode en lyttesituation, fortæller Anne Mette Paarup Kristensen, som er hørekonsulent hos Høreforeningen.

- Akustikken har virkelig stor betydning for taleforståelsen. Dårlig akustik eller meget baggrundsstøj kan betyde, at hjernen kommer på overarbejde. Og det kan resultere i lyttetræthed, forklarer hun.

Det vil være særligt markant, hvis du eksempelvis flytter ind i nybyggeri med åbne rum, højt til loftet og store, bare flader. Her kan lyden nemlig lettere blive kastet rundt i rummet.

Generelt bør man undgå at have to hårde, bare vægge lige over for hinanden, lyder rådet fra Anne Mette Paarup Kristensen.

- Hårde overflader over for hinanden er uhensigtsmæssigt, fordi de kan spille lyden frem og tilbage, siger hun.

Opfattelsen af akustikken i et rum hænger sammen med efterklangstiden. Det vil sige den tid, det tager, før en lyd i rummet dør ud. Forskellige materialer reflekterer lyd forskelligt.

Har du prøvet at gå rundt i en helt tom bolig lige før indflytning eller ved udflytning, så kender du den lange efterklangstid. Hvis du klapper, kan du høre, hvordan lyden bliver hængende i luften, som Anne Mette Paarup Kristensen forklarer det.

- Man tænker ofte, at det hjælper, når bare man får sine møbler ind. Men hvis det er et rum med mange bare flader, vil der stadig være udfordringer.

- Fladens hårdhed bestemmer evnen til at kaste lyden tilbage. Bløde flader vil i stedet absorbere lyden, siger hun.

Oplever man problemer med akustikken, og er man måske også udfordret på hørelsen, er det derfor en god idé at arbejde målrettet på at nedsætte efterklangstiden. Det gør man særligt ved at indarbejde blødere materialer i boligen, fordi de er med til at opsuge lyden.

- Det kan være gulvtæpper, akustikpaneler, akustikbilleder og akustikplader i loftet. Det hjælper også med polstrede møbler og gardiner. Og det er særligt godt at gå efter naturlige materialer.

Det kan også være en fordel at have fokus på kilder til baggrundsstøj og at få dem afskærmet eller lyddæmpet. Det gælder for eksempel vibrationen fra opvaskemaskinen eller at støjindkapsle varmepumpen, siger Anne Mette Paarup Kristensen.

- Mange dagligdagsstøjkilder vil den normalthørende kunne ignorere, hvorimod det er helt anderledes for personen med høretabet, da et høreapparat forstærker disse lyde, så de altid tydeligt kan høres, forklarer Anne Mette Paarup Kristensen.

En generende baggrundsstøj kan også stamme fra et helt andet rum. Her råder Anne Mette Paarup til at spore lyden tilbage til kilden og få den bremset der.

Hun tilføjer, at det nogle gange kan være en fordel at få fagfolk til at hjælpe med rumakustik og efterklangstid.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek