Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/07/2023 - 08:00

Roland Møller: Jeg har fået det bedste ud af min fortid

- Jeg har fået det bedste ud af min fortid, og lige nu er jeg et sted, hvor jeg også har indre ro, lyder det fra den fynske filmstjerne Roland Møller.

Vianney Le Caer/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Egentlig er de fleste af os skuespillere. Vi ved det bare ikke. Men vi er én person, når vi er i banken, en anden, når vi er sammen med vores venner, og helt tredje udgave af os selv, når vi bliver interviewet.

Engang pissede det Roland Møller af, når han bustede bluffet. Men det har han ikke behov for mere.

- Jeg tror, det er, fordi jeg har fundet mig en måde at udtrykke mig på. Det tror jeg, vi alle sammen har brug for, funderer han.

- Om man danser, maler, synger, spiller, skriver, eller hvad man har lyst til, er sådan set lige meget. Bare man har en måde at udtrykke sig på og fordybe sig i.

Roland Møller har fundet sit afløb i filmens verden.

Efter at have arbejdet en hel del i udlandet - blandt andet på BBC-dramaet "The North Water" og senest i spionserien "Citadel" på Amazon Prime Video - er han i den biografaktuelle thriller "Englemageren" tilbage på dansk film for første gang i tre år.

- Jeg synes, at den bedste tid, man har, er, når man glemmer tid og sted. Paradoksalt nok, konstaterer Roland Møller.

I mellemtiden er han også fyldt 50 år.

- Der sker et eller andet magisk, når der kommer et femtal på. Og det bliver kun bedre, skulle jeg hilse at sige, helt sikkert, lyder det fra Roland Møller.

- Altså, det knirker lidt i ryggen og knæene om morgenen. Men alting har en pris. Det er universets lov, at man skal lide, før der kommer noget godt. Men mentalt har jeg aldrig haft det bedre. Jeg har fået alle brikker til at falde på plads. Og de omveje, jeg har taget i mit liv, synes jeg selv, jeg har fået noget konstruktivt ud af.

Det er gået stærkt, siden den autodidakte skuespiller ved et tilfælde endte i branchen.

Roland Møller har afsonet en række domme - herunder for hash, vold og fangeflugter. Da han sad i Horsens Statsfængsel, sendte han nogle tekster til rapperen Jokeren for at få hans dom. Der var potentiale, og Roland Møller kom med på tracket "Generation W" fra Den Gale Poses plade "Definitionen på en stodder".

Ad den vej mødte han de anerkendte danske instruktører Tobias Lindholm og Michael Noer, som ville have hans blik på fængselsdramaet "R", som de skrev på, for at sikre autenticiteten.

Roland Møller endte med at få en rolle i filmen, og præstationen var fængslende og fastslog hans rene, rå talent. Få år efter fik han karrierens første Bodil for "Nordvest", og allerede to år efter modtog han endnu en statuette for hovedrollen i efterkrigsfilmen "Under sandet".

Ved siden af statuetterne står en ganske særlig pris, LøkkeFondens pris.

LøkkeFonden, som er skabt af Moderaternes politiske leder, Lars Løkke Rasmussen, arbejder for at styrke læring, trivsel og fællesskaber blandt udfordrede drenge.

Roland Møller har stået i spidsen for mentorordninger til unge rødder, som står på den kant, han selv har trådt over, og delt ud af sine erfaringer og fortalt, hvordan han er kommet tilbage igen.

- Jeg har fået det bedste ud af min fortid, og lige nu er jeg et sted, hvor jeg også har indre ro, siger Roland Møller.

- Det har også noget at gøre med, at økonomien er kommet på plads - jeg kan godt tillade mig at sige nej til ting, fortæller han.

Det betyder ikke, at han danderer den.

- Jeg har et slags momentum lige nu. Det har jeg haft siden "Under sandet", konstaterer Roland Møller og siger så:

- Alle ved, at et momentum stopper. Så jeg føler ikke rigtigt, at jeg har tid til at sætte mig ned og nyde en ferie, hvis jeg skal være helt ærlig. Jeg skal smede, mens jernet er varmt.

Roland Møller holder heller ikke weekend - det kører han ikke med, som han siger.

Faktisk er det ikke altid, han lige fluks med det samme kan svare på, hvilken dag det i grunden er på ugen.

Han fortæller, at han står ved en skillevej. Men hurtigt retter han sig selv og kalder det i stedet en "udvidelse af sin gesjæft".

Roland Møller er gået i gang med at skrive sine egne manuskripter, og ambitioner er store.

- Jeg er ordblind, så jeg sidder og hakker. Jeg siger nogle gange, at jeg hakker runer. Der er røde streger overalt, når jeg er færdig. Men ikke desto mindre har jeg fået lavet et pitch på en serie, en international ting, og så har jeg også lavet et pitch på et dansk socialdrama. Ting, jeg har gået med i hovedet i en ti år, fortæller Roland Møller.

- Jeg har stort set fået en finansiering på plads. Nu mangler jeg bare at overtale de rigtige mennesker til at være med. Jeg kunne godt tænke mig at instruere også. Nu skal jeg lige vise, at jeg kan skrive først, lyder det fra ham.

"Englemageren" kan ses i biografer landet over.


Fakta: Roland Møllers momentum

* Han er født og opvokset i Odense, og det fynske ophav fornægter sig ikke i dialekten.

* Den autodidakte skuespiller er blevet belønnet to Bodil-statutter. Den første fik han i 2014 for sin birolle i "Nordvest". Den anden modtog han i 2016 for hovedrollen i efterkrigsfilmen "Under sandet".

* Han er et varmt navn i Hollywood og har spillet over for verdensstjerner som Charlize Theron, Dwayne "The Rock" Johnson og Colin Farrell.

Kilder: IMDB, DFI, Ritzau.

/ritzau/

Paris, 02/10/2023 - 03:00

Gérard Depardieu afviser anklager om voldtægt

Anne-Christine Poujoulat/Ritzau Scanpix

Den franske skuespiller udtaler sig i et åbent brev, for første gang siden anklagerne blev fremsat i april.

Den franske skuespiller Gérard Depardieu afviser de anklager om voldtægt og seksuelt overgreb, der blev fremsat mod ham tidligere i år.

Det skriver han i et åbent brev, der er blevet bragt af Le Figaro, en af Frankrigs største aviser.

- Jeg har aldrig nogensinde misbrugt en kvinde, lyder det.

Det var i april, at det undersøgende medie Mediapart kunne fortælle, at over et dusin kvinder anklagede ham for enten overgreb eller voldtægt.

Visse af hændelserne skulle angiveligt have fundet sted tilbage i starten af nullerne.

- Jeg har kun mit ord til at forsvare mig selv over for mediernes domstol og den lynchning, jeg er blevet udsat for, skriver Depardieu.

En formel efterforskning af skuespilleren blev indledt i 2020, efter at en skuespillerinde anklagede ham for at have voldtaget hende ad to omgange i 2018.

Hun hævdede, at det skete i hans lejlighed. På tidspunktet var hun 22 år.

Flere af hændelserne skulle ifølge avisen The Guardian i øvrigt være sket under optagelserne på tv-serier og film som Netflix' "Marseille", "Dumas" og "Big House".

Da anklagerne først blev rejst, afviste Depardieu dem gennem sit advokatfirma Cabinet Temime, der beskrev dem som subjektive og baseret på morale skøn.

Depardieu er en af Frankrigs mest kendte skuespillere - men også en af de mest kontroversielle.

Han har blandt andet erklæret sin loyalitet til Rusland trods invasionen af Ukraine.

Desuden blev han i 2011 anklaget for at have tisset i kabinen på et fly, før det lettede.

74-årige Depardieu har blandt andet spillet med i film som "Jean de Florette" og "Cyrano de Bergerac".

For den sidste blev han nomineret til en Oscar i kategorien Bedste Mandlige Hovedrolle i 1991.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 23:15

Lukas Graham hædret for radiorekord: Det er fuldstændig vanvittigt

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Lukas Graham er den mest afspillede danske artist på radiokanalen Nova, som fejrede 15-års fødselsdag ved et gallashow i Operaen i København søndag aften.

Har du tunet ind på radiokanalen Nova, har du formentlig hørt Lukas Graham brage ud gennem æteren.

Det verdenskendte band, der har Lukas Forchhammer i front, er nemlig den mest afspillede danske artist på Nova.

Det oplyser Bauer Media i en pressemeddelelse.

Rekorden er blevet fejret under Novas 15-års fødselsdagsfest, som blev afholdt ved et gallashow i Operaen i København søndag aften.

- Det er fuldstændig vanvittigt det her, jubler Lukas Graham i pressemeddelelsen.

- At være den mest afspillede danske artist på Nova nogensinde er sådan lidt svært at forstå. Det betyder rigtig meget for mig og holdet, at Nova og ikke mindst Novas lyttere har lyst til at høre til de historier, jeg fortæller. Det er en kæmpe stor anerkendelse og er ærlig talt enormt overvældende, tilføjer Lukas Forchhammer.

Lukas Graham var også på scenen til fødselsdagsfesten og var på plakaten sammen med Christopher, Drew Sycamore, Medina, Mads Langer og Saint Clara.

- Novas 15-års fødselsdagsgalla blev en pragtfuld aften, hvor vi i selskab med vores fantastiske lyttere fejrede både fortiden, nutiden og fremtiden for dansk radio og musik, siger Bauer Medias COO, Tobias Nielsen, i pressemeddelelsen, og fortsætter:

- At kunne præsentere nogle af de største artister i et fantastisk lineup og samtidig hædre en artist som Lukas Graham, der har haft så stor indflydelse på vores playlister, var prikken over i'et på en allerede uforglemmelig aften, lyder det.

Lukas Graham udgav sit selvbetitlede debutalbum i 2012. Siden har bandet rejst verden rundt med sange som "Drunk in the Morning", "Ordinary Things" og "7 Years".

Bandet har vundet et hav af priser og har været nomineret til tre statuetter ved Grammy-showet i 2016 - en af verdens mest prestigefyldte musikpriser.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

FAKTA: Så langt bør du sidde fra dit tv

* 40 tommer tv: 2,4 meter (mindst 1,8 meter).

* 42 tommer tv: 2,5 meter (mindst 1,9 meter).

* 44 tommer tv: 2,6 meter (mindst 2,0 meter).

* 46 tommer tv: 2,7 meter (mindst 2,1 meter).

* 48 tommer tv: 2,8 meter (mindst 2,2 meter).

* 50 tommer tv: 2,9 meter (mindst 2,3 meter).

* 55 tommer tv: 3,2 meter (mindst 2,5 meter).

* 60 tommer tv: 3,4 meter (mindst 2,6 meter).

* 65 tommer tv: 3,6 meter (mindst 2,7 meter).

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

Hæng dit tv op rigtigt: Optimal højde for den bedste tv-oplevelse

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Hænger du dit tv op for højt på væggen? Det er der mange, som gør, lyder det fra filmoperatør.

Når der er blevet købt nyt tv, går diskussionen ofte på, hvor i rummet den smarteste placering af flimmerkassen er.

Men egentlig burde vi tale noget mere om, hvor højt oppe på væggen, vi hænger fjernsynet.

For det gør mange danskere nemlig forkert, lyder det fra Michael Berg, der er filmoperatør, biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures.

- Mange sætter fladskærme op midt på væggen i hjemmet. Men det gør, at du ender med at kigge op for at se tv'et, siger han.

- I virkeligheden skal tv'et langt længere ned mod gulvet.

Ifølge filmoperatøren skal tv'et hænges op i sådan en højde, at du får tv'ets midte lige ud for dine øjne, når du sidder ned i sofaen.

På den måde sikrer du dig, at I hverken skal kigge op eller ned for at følge med.

- Den grundlæggende regel er, at tv'et skal placeres fra gulvet og så en tredjedel op på væggen. Placerer du den i midten vil det være alt for højt oppe, siger Michael Berg.

Det er selvfølgelig også en smagssag, hvor du ønsker at hænge dit tv, men dine præferencer er sandsynligvis påvirket af, hvor i verden du kommer fra. Sådan lyder det fra Rasmus Larsen, der er direktør for teknologimediet flatpanels.dk.

- Amerikanerne hænger gerne deres skærme højt, men det er ofte et praktisk hensyn i forhold til placeringsmuligheder eksempelvis over pejsen, fortæller Rasmus Larsen.

- De undersøgelser, som jeg er bekendt med, viser, at det ikke er sundt for nakken at kigge opad, idet det belaster nakkemusklerne og kan give nakkesmerter og hovedpine.

Herhjemme har vi for vane at gøre tingene en smule anderledes, lyder det. Her hænger vi typisk tv'et lidt lavere.

- I Europa har vi en anden tilgang, der er mere på linje med, hvordan vi også arbejder foran vores PC-skærme, siger han.

Lig med Michael Berg anbefaler Rasmus Larsen derfor, at du placerer dit tv ud fra dit synsfelt.

- Mit råd er, at når man sidder i sin sofa eller sine lænestole i stuen, så skal skærmens midterfelt være nogenlunde lige ud for synsfeltet eller en tak under, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv