Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/07/2023 - 08:00

Roland Møller: Jeg har fået det bedste ud af min fortid

- Jeg har fået det bedste ud af min fortid, og lige nu er jeg et sted, hvor jeg også har indre ro, lyder det fra den fynske filmstjerne Roland Møller.

Vianney Le Caer/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Egentlig er de fleste af os skuespillere. Vi ved det bare ikke. Men vi er én person, når vi er i banken, en anden, når vi er sammen med vores venner, og helt tredje udgave af os selv, når vi bliver interviewet.

Engang pissede det Roland Møller af, når han bustede bluffet. Men det har han ikke behov for mere.

- Jeg tror, det er, fordi jeg har fundet mig en måde at udtrykke mig på. Det tror jeg, vi alle sammen har brug for, funderer han.

- Om man danser, maler, synger, spiller, skriver, eller hvad man har lyst til, er sådan set lige meget. Bare man har en måde at udtrykke sig på og fordybe sig i.

Roland Møller har fundet sit afløb i filmens verden.

Efter at have arbejdet en hel del i udlandet - blandt andet på BBC-dramaet "The North Water" og senest i spionserien "Citadel" på Amazon Prime Video - er han i den biografaktuelle thriller "Englemageren" tilbage på dansk film for første gang i tre år.

- Jeg synes, at den bedste tid, man har, er, når man glemmer tid og sted. Paradoksalt nok, konstaterer Roland Møller.

I mellemtiden er han også fyldt 50 år.

- Der sker et eller andet magisk, når der kommer et femtal på. Og det bliver kun bedre, skulle jeg hilse at sige, helt sikkert, lyder det fra Roland Møller.

- Altså, det knirker lidt i ryggen og knæene om morgenen. Men alting har en pris. Det er universets lov, at man skal lide, før der kommer noget godt. Men mentalt har jeg aldrig haft det bedre. Jeg har fået alle brikker til at falde på plads. Og de omveje, jeg har taget i mit liv, synes jeg selv, jeg har fået noget konstruktivt ud af.

Det er gået stærkt, siden den autodidakte skuespiller ved et tilfælde endte i branchen.

Roland Møller har afsonet en række domme - herunder for hash, vold og fangeflugter. Da han sad i Horsens Statsfængsel, sendte han nogle tekster til rapperen Jokeren for at få hans dom. Der var potentiale, og Roland Møller kom med på tracket "Generation W" fra Den Gale Poses plade "Definitionen på en stodder".

Ad den vej mødte han de anerkendte danske instruktører Tobias Lindholm og Michael Noer, som ville have hans blik på fængselsdramaet "R", som de skrev på, for at sikre autenticiteten.

Roland Møller endte med at få en rolle i filmen, og præstationen var fængslende og fastslog hans rene, rå talent. Få år efter fik han karrierens første Bodil for "Nordvest", og allerede to år efter modtog han endnu en statuette for hovedrollen i efterkrigsfilmen "Under sandet".

Ved siden af statuetterne står en ganske særlig pris, LøkkeFondens pris.

LøkkeFonden, som er skabt af Moderaternes politiske leder, Lars Løkke Rasmussen, arbejder for at styrke læring, trivsel og fællesskaber blandt udfordrede drenge.

Roland Møller har stået i spidsen for mentorordninger til unge rødder, som står på den kant, han selv har trådt over, og delt ud af sine erfaringer og fortalt, hvordan han er kommet tilbage igen.

- Jeg har fået det bedste ud af min fortid, og lige nu er jeg et sted, hvor jeg også har indre ro, siger Roland Møller.

- Det har også noget at gøre med, at økonomien er kommet på plads - jeg kan godt tillade mig at sige nej til ting, fortæller han.

Det betyder ikke, at han danderer den.

- Jeg har et slags momentum lige nu. Det har jeg haft siden "Under sandet", konstaterer Roland Møller og siger så:

- Alle ved, at et momentum stopper. Så jeg føler ikke rigtigt, at jeg har tid til at sætte mig ned og nyde en ferie, hvis jeg skal være helt ærlig. Jeg skal smede, mens jernet er varmt.

Roland Møller holder heller ikke weekend - det kører han ikke med, som han siger.

Faktisk er det ikke altid, han lige fluks med det samme kan svare på, hvilken dag det i grunden er på ugen.

Han fortæller, at han står ved en skillevej. Men hurtigt retter han sig selv og kalder det i stedet en "udvidelse af sin gesjæft".

Roland Møller er gået i gang med at skrive sine egne manuskripter, og ambitioner er store.

- Jeg er ordblind, så jeg sidder og hakker. Jeg siger nogle gange, at jeg hakker runer. Der er røde streger overalt, når jeg er færdig. Men ikke desto mindre har jeg fået lavet et pitch på en serie, en international ting, og så har jeg også lavet et pitch på et dansk socialdrama. Ting, jeg har gået med i hovedet i en ti år, fortæller Roland Møller.

- Jeg har stort set fået en finansiering på plads. Nu mangler jeg bare at overtale de rigtige mennesker til at være med. Jeg kunne godt tænke mig at instruere også. Nu skal jeg lige vise, at jeg kan skrive først, lyder det fra ham.

"Englemageren" kan ses i biografer landet over.


Fakta: Roland Møllers momentum

* Han er født og opvokset i Odense, og det fynske ophav fornægter sig ikke i dialekten.

* Den autodidakte skuespiller er blevet belønnet to Bodil-statutter. Den første fik han i 2014 for sin birolle i "Nordvest". Den anden modtog han i 2016 for hovedrollen i efterkrigsfilmen "Under sandet".

* Han er et varmt navn i Hollywood og har spillet over for verdensstjerner som Charlize Theron, Dwayne "The Rock" Johnson og Colin Farrell.

Kilder: IMDB, DFI, Ritzau.

/ritzau/

København, 02/12/2025 - 10:06

Forræder-stjerne skal være far

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Tidligere på året friede dj'en Emil Lange til sin kæreste, Celine Emilie Friis. Nu skal parret være forældre.

Dj'en og musikeren Emil Lange skal snart til at gøre ekstra plads ved morgenbordet.

Han og kæresten, Celine Emilie Friis, venter deres første barn.

Det afslører Celine Emilie Friis i et videoopslag på Instagram, hvor hun også viser sin voksende babybule frem.

- Vores lille lange familie får et nyt medlem i april, skriver Celine Emilie Friis i opslaget, efterfulgt af en lyserød hjerteemoji.

Det har i sandhed været et år i kærlighedens tegn for 34-årige Emil Lange, som har det borgerlige navn Emil Morild Skou.

Tidligere på året gik han på knæ og friede til kæresten og fik et rungende ja.

Selv om det kommende bryllup ikke har en fastlagt dato endnu, har ophavsmanden til festhits som "Skiferie" og "Fuck dig" en klar vision for, hvordan det kommer til at forløbe.

- Jeg vil have, at folk skal være i shorts og vest til mit bryllup! Så det bliver næste år eller næste år igen, sagde Emil Lange til Se og Hør tilbage i maj.

Tv-seere har også kunnet opleve Emil Lange i TV 2-succesen "Forræder", hvor han i tredje sæson nåede hele vejen til finalen.

Celine Emilie Friis er professionel danser og er i øjeblikket aktuel i forestillingen "West Side Story" på det Kongelige Teater.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/12/2025 - 08:56

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Her medvirker han i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

- Samtidig gjorde filmens høje kvalitet og det visuelt stærke, moderne udtryk et stort indtryk på mig.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth.

En dag træder modedesigneren Helga Gregorius (Thea Sofie Loch Næss) ind på hans klinik, og det vender op og ned på hans liv.

Pludselig befinder lægen sig midt i et trekantsdrama med Gregorius og hendes mand (Christian Fandango).

Det er svenske Erik Leijonborg, der er instruktør på filmen. Han kalder den sit "drømmeprojekt".

- Filmatiseringen af Doktor Glas er en fortælling, som virkelig indfanger, hvad det vil sige at være menneske i dag, siger han i meddelelsen.

- En film om overflade og succes, men også om sprækkerne nedenunder. Det er en psykologisk thriller, men forankret i et realistisk, nutidigt og råt drama.

Det er ikke første gang, at 26-årige grev Nikolai, som prins Joachim har fået med grevinde Alexandra, står foran et kamera.

Som model har den tidligere prins gjort sig bemærket med flere prestigefyldte job hos modehuse i Paris og London.

I 2018 var han blandt andet på catwalken for det franske modehus Dior og det britiske mærke Burberry.

Derudover har han været på forsiden af modemagasiner i Storbritannien, Ukraine og Holland, har DR tidligere beskrevet.

Derudover har grev Nikolai afsluttet sin uddannelse inden for erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School (CBS). Det gjorde han sidste år.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek