Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 28/03/2024 - 08:00

Disse forårsblomster er giftige for din hund

Hold ekstra øje med Molly eller Charlie under forårssolen, så gåturen i naturen ikke ender med et besøg hos dyrlægen.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Erantis og vintergækker pibler frem i haven og langs stierne i skoven. Men de fine forårsbebudere kan gøre livet surt for familiens firbenede ven.

- Generelt er alle løgplanter mere eller mindre giftige for hunden på forskellige måder, fortæller Hanne Friis, der er chefdyrlæge hos AniCura Danmark, som driver en række dyreklinikker og -hospitaler rundt om i landet.

Ud over erantis og vintergækker tæller de giftige løgplanter tulipaner, påskeliljer, liljekonvaller og almindelige liljer. Ofte går det galt, når hunden får fat i planternes løg og enten spiser dem hele eller gnaver i dem.

- Typisk vil symptomerne starte med maveproblemer som diarré og opkast, og så kan der være savlen og utilpashed. I specifikke tilfælde kan der opstå nyresvigt og ændret hjerterytme, fortæller Hanne Friis.

Viser disse faresignaler sig hos dit kæledyr, råder hun dig til at kontakte din dyrlæge.

- Fortæl dyrlægen om symptomerne og gerne, hvad det er for nogle planter, hunden har spist og i hvilken mængde. Begynder hunden at sitre og virke påvirket, er det bare afsted til dyrlægen med det samme.

Hanne Friis understreger, at langt de fleste hunde kommer sig uden problemer.

Men det er alligevel vigtigt at tage det alvorligt, hvis hunden har spist noget fra blomsterbedet, da for eksempel liljer i værste fald kan forårsage nyresvigt, som hunden kan dø af. Og liljekonvaller indeholder et stof, som påvirker hjertet og kan være dødeligt i ret små mængder.

Derfor er det en god idé at holde ekstra øje med hunden i haven og på gåturen. Især hvis den har en tendens til at ville spise alt, den kommer i nærheden af.

- Lad heller ikke blomsterløg stå på en bænk udenfor eller indenfor, hvor hunden kan nå dem, siger Hanne Friis.

En anden god forebyggelsesstrategi er træning. Lotte Evers, der er hundeekspert og marketingchef hos Agria Dyreforsikring, foreslår, at du laver den såkaldte bytteleg med hunden. Legen kan nemlig vise sig nyttig, hvis hunden pludselig står med et blomsterløg i munden.

- Her bytter du det, den har taget, med noget, der er endnu mere lækkert, altså en godbid, fortæller Lotte Evers og fortsætter:

- Hvis du tvinger noget fra hunden, altså åbner dens mund og tager det ud, så vil hunden ret hurtigt lære at sluge det, den har i munden, lige så snart du nærmer dig. Så det er meget bedre at skabe en sund relation med hunden, hvor den lærer at bytte med dig.

Ud over blomsterløg opfordrer Lotte Evers dig som hundeejer til at være særligt opmærksom på gødning.

- Her i foråret ser vi altid en stigning i henvendelser om hunde, der har spist gødning i pilleform, og det er supergiftigt for dem, siger hun.

Lotte Evers anbefaler derfor, at du anvender flydende gødning, som blandes op med vand og siver ned i jorden, og som derfor ikke er til at spise for hunden.

/ritzau fokus/

København, 26/05/2024 - 09:21

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Her er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste, hvor det er muligt at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

Fejringen søndag ser lidt anderledes ud, end den tidligere har gjort for kong Frederik. Det er nemlig hans første fødselsdag som regent, siden han overtog rollen efter dronning Margrete i januar.

Fødselsdagen markeres klokken 12 på Amalienborg, hvor kong Frederik og kongefamilien vil vise sig på balkonen på Frederik VIII's Palæ.

Traditionen med at vinke fra balkonen er en, som han fører videre fra sin mor, dronning Margrete.

På Amalienborg Slotsplads kan de fremmødte fejre kongen med fællessang, når Den Kongelige Livgarden spiller "I dag er det kongens fødselsdag".

Den Kongelige Livgarde vil, som traditionen byder på regentens fødselsdag, have røde gallauniformer på, som bruges ved særlige lejligheder.

På vejen gennem byen spiller Livgarden en række af de kongelige marcher.

Koncerten sluttes af med "Kronprins Frederiks Honnørmarch", da der endnu ikke er lavet en ny march i anledningen af hans nye titel som konge.

Resten af dagen fejres under private former, oplyser kongehuset.

Kong Frederik tog mandag hul på fejringen af sin fødselsdag med det årlige motionsløb Royal Run.

Løbet havde sin debut i 2018, i forbindelse med at kongen fyldte 50 år.

Det er blevet afholdt hvert år siden debuten med undtagelse af 2020, som blev aflyst på grund af coronapandemien.

I 2018 var der 70.938 tilmeldte, og i år blev rekorden sat med mere end 95.000 tilmeldte.

Kongen deltog selv i tre af løbene i tre forskellige værtsbyer på dagen.

Ligesom fødselsdagen er kong Frederiks første som regent, var deltagelsen i motionsløbet det samme. Her føltes det dog ikke så anderledes for kongen som de tidligere år.

- Det er ligesom at løbe som kronprins. Jeg har fået et nyt karosseri, men motoren er den samme, lød det med et glimt i øjet fra kongen, da han kom i mål på sin sidste rute.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 08:59

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Det er kongens første fødselsdag, efter at han blev udnævnt som regent den 14. januar.

På kongehusets hjemmeside er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste. Her er det muligt for alle at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

FAKTA: Hvad er bladlus?

* Bladlus er insekter, som typisk er en-tre centimeter lange. De suger saften fra planter. De kan overføre forskellige virussygdomme mellem planterne og via deres afføring give svampevækst til planterne.

* Lusene føder i et stort antal. En enkelt hun kan føde 40-100 unger i løbet af sin livstid på op til tre uger. Derfor dannes der hurtigt store kolonier på planterne.

* Der findes flere arter af bladlus, som kan angribe planter. Typisk er det nogle få arter, som dominerer. Agurkbladlus, ferskenbladlus, stribet kartoffelbladlus og kartoffelbladlus. Alt efter arten kan bladlus være lige fra gullige til grønlige, brune og sorte.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

Bladlusene kommer: Sådan forsvarer du planterne mod dem

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Juni måned byder på en hovedpine for haveejerne. Bladlusene gør nemlig deres indtog, men du skal ikke gå i panik, lyder det fra ekspert.

På denne tid af året stifter mange bekendtskab med bladlus, som sætter sig i store kolonier på havens planter.

Nogle haveejere går i panik, men det er der slet ingen grund til, lyder det fra Louise Møller, der er faglig redaktør hos Haveselskabet.

- Det kan se voldsomt ud, når alle bladlusene sidder i toppen af planten. Men slå koldt vand i blodet, og spul dem med vand, fortæller hun.

- Så mister de deres evne til at formere sig så hurtigt, da mange af dem vil falde til jorden og have svært ved at finde tilbage igen.

Ifølge Louise Møller vil bladlusene kunne være et problem for haveejere det meste af juni måned.

Her har bladlusenes naturlige fjender som mariehøns og guldøjelarver nemlig ikke formeret sig tilstrækkeligt til at kunne holde bestanden nede. Det har de først sidst på måneden.

Derfor anbefaler hun, at du selv bekæmper planteplagen indtil da.

- Spul med vand hver dag i tre til fire dage. Så får du taget mange af dem. Og dem, der er tilbage, skal naturen nok selv sørge for at bekæmpe, siger hun.

Bladlusene dræber ikke de planter, som de sætter sig på, men det kan stadig være hårdt for planten, lyder det fra Hans Christian Kristensen, der er gartner hos Lundhede Planteskole i Herning.

- Bladlus suger plantesaft fra planterne. Hver gang lusene suger, laver de et lille hul i bladet eller stænglen, som får skud og blade til at krølle sammen som en reaktion på at ville hele. Saften, som suges ud, skulle jo have været brugt af planten på at vokse videre. Alt dette sætter planten meget tilbage, siger han og tilføjer:

- Samtidig er lusenes afføring meget sukkerholdig. Den bliver udskilt på bladene. Den sukkerholdige afføring giver grobund for svampesygdomme, som trives i dette miljø. Så set fra plantens synspunkt, så er bladlus ikke et sjovt skadedyr.

Ifølge Hans Christian Kristensen kan der komme lus i de fleste planter, alt efter hvordan planten har det, hvordan miljøet og vejret er, og hvordan man holder haven.

- Holder man planterne i den bedste kondition med vand og lidt gødning, så er det ikke et problem at have lidt bladlus, men det kan gå meget hurtigt med, at de formerer sig, hvis vejret er lunt, og der ikke er naturlige rovdyr til stede, siger han.

- Lus i roser er meget normalt, og det er tit der, at de fleste haveejere har problemer. Vi ser flere lus i ligusterhække, efterhånden som vi får en varmere og varmere sommer. Lus i bøg er også meget normalt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek