Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/07/2023 - 08:00

Pas på med frikadellerne: Du skal reagere på Fidos overvægt

Hvis din hund får for mange kilo at slæbe rundt på, kan den risikere at få hjertekarsygdomme eller diabetes. Hold igen med godbidderne, råder dyrlæge.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Som hundeejer vil du måske gerne forkæle din firbenede ven med en frikadelle eller et stykke pølse.

Men faktisk kan det være misforstået kærlighed, som kan resultere i, at hunden får for mange kilo på sidebenene.

Sådan lyder det fra Dyrenes Beskyttelse, der har erfaringer med overvægtige hunde.

- Dyrene kan få livsstilssygdomme og dermed også dårligere livskvalitet og dyrevelfærd, siger dyreværnschef Yvonne Johansen.

- Hundens evne til at være aktiv bliver kraftig nedsat, og den får besvær med at gå op ad trapper eller gå en tur. Men det kan også give den varige skader på knogler og led, siger hun.

Overvægten kan også medføre andre problemer som hjertekarsygdomme og diabetes, forklarer Yvonne Johansen.

At anse foder og snacks som et tegn på kærlighed er en af hundeejeres undskyldninger for at ignorere overvægt. Det viser et studie fra University of Liverpool ifølge dyreværnsorganisationen.

Her fremgår det, at hundeejere groft sagt har fire undskyldninger for at se bort fra kæledyrets overvægt.

De tre øvrige er, at hundeejere tror, at deres hund sulter på en normal diæt, at et overdrevet fokus på og negativ omtale af de ekstra kilo er mere problematisk end selve overvægten, og at ejeren ikke kan kontrollere, hvad hunden spiser i løbet af dagen.

Det er også forklaringer, man genkender hos Dyrenes Beskyttelse.

- Når vi vil vise dem vores kærlighed, og de sidder med deres store brune øjne, kan man måske føle sig som en ond og dårlig hundeejer, hvis ikke man giver en lille snack, siger Yvonne Johansen og understreger, at man altså ikke er en dårlig ejer, hvis man alene lader sin hund få dyremad.

Hun opfordrer samtidig til, at du tager et objektivt kig på hunden og vurderer, om den har taget på i vægt.

Du kan gøre det til en vane at måle hunden med et målebånd en gang om ugen eller måneden - for eksempel rundt om maven. Har du svært ved selv at vurdere det, kan du kontakte en dyrlæge.

Også hos Dyreværnets internat i Rødovre ser man overvægtige kæledyr. Mange af dem er almindelige familiehunde, der bliver forkælet lidt for meget.

Det fortæller dyrlæge Josefine Bruhn-Andersen. Derfor råder hun til, at du som hundeejer holder igen med godbidderne, og at de ikke overstiger hundens daglige energibehov.

- Som udgangspunkt skal man kun bruge menneskefoder i ny og næ. De har bedst af at få godbidder, der er lavet til hunde, fastslår hun.

Derudover skal du være opmærksom på, at hunden kommer ud og bevæger sig.

- En lille mops, der bare ligger i sofaen, vil have større tendens til at blive overvægtig end en schæfer, der kommer ud og får brændt nogle kalorier af, siger dyrlægen.

Det er dog forskelligt fra race til race, hvor meget motion en hund kræver, men store racer skal typisk have mere bevægelse, forklarer Josefine Bruhn-Andersen.

Har du svært ved at håndtere det selv, kan du også tage fat i en dyrlæge eller veterinærsygeplejerske, som ofte kan lægge en skræddersyet foderplan.

/ritzau fokus/

København, 28/11/2025 - 09:00

Kaotisk kagekonkurrence på DR får ny vært

Komikeren Lasse Madsen skal flankere bagedystvinderen Liv Martine, når små og store kendisser skal bage i blinde.

DR har skiftet en af ingredienserne ud i den kommende sæson af "Det sorte kageshow".

Komikeren Lasse Madsen bliver ny vært på programmet, hvor deltagerne skal bage i bælgravende mørke, og overtager dermed efter komikerkollegaen Victor Lander.

Han flankerer kagekonkurrencens anden vært, Liv Martine, som vandt fjerde sæson af "Den store bagedyst" i 2015.

Komikeren glæder sig til at kaste sig ud i det, som DR kalder en kaotisk kagekonkurrence.

- Jeg elsker idéen om, at børn og voksne skal klare sig sammen i mørket. Det bliver både sjovt, kaotisk og rørende, og det viser, hvor godt det fungerer, når børn får lov til at tage styringen, siger Lasse Madsen i en pressemeddelelse.

I programmet skal seks kendte makkerpar bage i blinde.

Skuespilleren og Vild med dans-vinderen Jakob Fauerby går i køkkenet med det unge talent Ida Skelbæk-Knudsen, som han har spillet over for i filmatiseringerne af de første bøger om "Børnene fra Sølvgade".

Kost- og træningsformidler Michelle Kristensen teamer op med årets vinder af "Den store juniorbagedyst", Ea Marie Schou Vigild.

Blandt de seks makkerpar finder man blandt andre også Carpark North-frontmanden Lau Højen, der skal bage med sidste års X Factor-finalist Cristian Oprea, som er sprunget ud som skuespiller i DR Ultra-serien "1000 ord for sne".

- "Det sorte kageshow" skal inspirere familier til at opdage, hvor sjovt og givende det er at lave mad sammen, også når det hele går lidt galt, for det er her grinene, læringen og samværet for alvor får plads, siger producent på programmet Camilla Olsen i pressemeddelelsen.

Samme dag som premieren på DR1 og DRTV 20. december udkommer public service-stationen i samarbejde med Center for Undervisningsmidler (CFU) med undervisningsmateriale til mellemtrinet og en inspirationsside til familier.

/ritzau/

Læs Mere >>

Horsens, 28/11/2025 - 08:00

FAKTA: Michael Olesens placeringer i Vild med dans

* 2022: 7.-plads med tv-vært Heidi Frederikke Sigdal.

* 2020: 6.-plads med dansktopsanger Hilda Heick.

* 2019: 5.-plads med skuespiller Neel Rønholt.

* 2018: 4.-plads med musiker Lucy Love.

* 2017: 1.-plads med skuespiller Sofie Lassen-Kahlke.

* 2016: 3.-plads med skuespiller Laura Bach.

* 2015: 7.-plads med rapper Karen Mukupa.

* 2014: 7.-plads med skuespiller Line Kruse.

* 2013: 6.-plads med konditor Mette Blomsterberg.

* 2012: 4.-plads med skuespiller Camilla Bendix.

* 2011: 8.-plads med politiker Pia Allerslev.

* 2010: 6.-plads med musiker Dicte.

* 2009: 4.-plads med taekwondo-kæmper Lisa Lents.

* 2008: 3.-plads med skuespiller og instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis.

* 2007: 7.-plads med skuespiller Anne Louise Hassing.

Kilde: TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

FAKTA: Fjern vand fra dine fødevarer

* Når du bager appelsiner ved lav temperatur i lang tid, fjerner du vandet i dem. Den proces kaldes dehydrering.

* Dehydreret mad har en længere holdbarhed end ferske fødevarer. Når du fjerner vandindholdet, reduceres risikoen for vækst af bakterier og mug, som ellers ville fordærve maden. 

* Det meste frugt og grønt kan dehydreres, og langt de fleste vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer forbliver i maden. 

* Du kan spise dehydreret frugt og grønt som snack eller tilføje dem i for eksempel mysli og bagværk.

* Ud over at dehydrere din mad i ovnen kan du bruge en såkaldt dehydrator, der kan købes i de fleste elektronikbutikker. 

Kilde: madihjemmet.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

Julepynt der dufter af hygge: Lav tørrede appelsiner

Hvert år bliver kassen med støvet julepynt udfordret af nye pyntetendenser. Tørrede appelsinskiver kan bidrage til den helt rette julestemning i dit hjem.

Appelsiner får en sødlig duft, når du bager dem. Og så pynter de på alt fra julebordet til adventskransen.

Det fortæller Diana Noe Klitgaard, der deler kreative tip på blandt andet Instagram under profilnavnet Kramogkrea.

- Når jeg laver dem, så dufter hele huset, og det minder mig om min egen barndom, siger hun.

Ifølge Diana Noe Klitgaard adskiller duften fra de hjemmelavede tørrede frugtskiver sig fra dem, man kan købe.

Og så er de supernemme og ikke mindst billige at lave selv hjemme i køkkenet.

Skær dine vaskede appelsiner ud i skiver på cirka fem millimeter, og placer dem på en bageplade med et stykke bagepapir.

Sæt skiverne i ovnen på 100 grader varmluft, og bag dem i cirka tre timer. Husk at vende dem et par gange undervejs.

Appelsinerne skal tørre helt ud, men de skal ikke tage farve, forklarer Diana Noe Klitgaard.

- Med tiden får de en lidt mørkere farve, så man behøver ikke at bage dem mørke i ovnen, siger hun.

Det er også oplagt at tørre appelsinerne, hvis de er blevet lidt bløde efter at have ligget for længe i frugtskålen.

Det siger Britta Surland, der er uddannet kok og leder af Arlas inspirationskøkken.

- Jeg bruger dem til alt muligt. Jeg synes, det ser rigtig fint ud at sætte et lille stykke gran og en tørret appelsinskive på, når man pakker gaver ind, siger Britta Surland.

Vil du lave en krans af de tørrede appelsiner, kan du med fordel lime skiverne fast på et stykke pap eller bruge ståltråd, som du former til en cirkel.

Hvis du blot limer appelsinskiverne sammen uden noget, de kan hæfte på, skal de have lov til at ligge i en uges tid inden.

- Det er simpelthen, fordi de krymper en lille smule. Og har man limet dem sammen, og de begynder at krympe, så kan limen godt løsne sig, siger Diana Noe Klitgaard.

Kanterne på appelsinerne kan også begynde at folde, efter de er kommet ud af ovnen.

Hvis du gerne vil have, at skiverne er helt flade, kan du lægge en bageplade oven på dem, lige så snart du har taget dem ud af ovnen, hvor de stadig er bløde, forklarer Diana Noe Klitgaard.

Det er ikke kun appelsiner, der kan pynte efter en tur i ovnen.

Grape, lime, citroner og blodappelsin giver et skønt samspil af farver både i dit hjem og i din favoritdrik.

- Hvis nu man synes, at det er dejligt at få en juledrink af en slags, så er de også rigtig flotte dernede, siger Britta Surland.

Bruger du citrusskiverne i en drink, skal de være usprøjtede eller økologiske.

De tørrede frugtskiver kan holde sig helt til næste år i en lufttæt glas- eller plastikbeholder.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek