Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/07/2023 - 08:00

Pas på med frikadellerne: Du skal reagere på Fidos overvægt

Hvis din hund får for mange kilo at slæbe rundt på, kan den risikere at få hjertekarsygdomme eller diabetes. Hold igen med godbidderne, råder dyrlæge.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Som hundeejer vil du måske gerne forkæle din firbenede ven med en frikadelle eller et stykke pølse.

Men faktisk kan det være misforstået kærlighed, som kan resultere i, at hunden får for mange kilo på sidebenene.

Sådan lyder det fra Dyrenes Beskyttelse, der har erfaringer med overvægtige hunde.

- Dyrene kan få livsstilssygdomme og dermed også dårligere livskvalitet og dyrevelfærd, siger dyreværnschef Yvonne Johansen.

- Hundens evne til at være aktiv bliver kraftig nedsat, og den får besvær med at gå op ad trapper eller gå en tur. Men det kan også give den varige skader på knogler og led, siger hun.

Overvægten kan også medføre andre problemer som hjertekarsygdomme og diabetes, forklarer Yvonne Johansen.

At anse foder og snacks som et tegn på kærlighed er en af hundeejeres undskyldninger for at ignorere overvægt. Det viser et studie fra University of Liverpool ifølge dyreværnsorganisationen.

Her fremgår det, at hundeejere groft sagt har fire undskyldninger for at se bort fra kæledyrets overvægt.

De tre øvrige er, at hundeejere tror, at deres hund sulter på en normal diæt, at et overdrevet fokus på og negativ omtale af de ekstra kilo er mere problematisk end selve overvægten, og at ejeren ikke kan kontrollere, hvad hunden spiser i løbet af dagen.

Det er også forklaringer, man genkender hos Dyrenes Beskyttelse.

- Når vi vil vise dem vores kærlighed, og de sidder med deres store brune øjne, kan man måske føle sig som en ond og dårlig hundeejer, hvis ikke man giver en lille snack, siger Yvonne Johansen og understreger, at man altså ikke er en dårlig ejer, hvis man alene lader sin hund få dyremad.

Hun opfordrer samtidig til, at du tager et objektivt kig på hunden og vurderer, om den har taget på i vægt.

Du kan gøre det til en vane at måle hunden med et målebånd en gang om ugen eller måneden - for eksempel rundt om maven. Har du svært ved selv at vurdere det, kan du kontakte en dyrlæge.

Også hos Dyreværnets internat i Rødovre ser man overvægtige kæledyr. Mange af dem er almindelige familiehunde, der bliver forkælet lidt for meget.

Det fortæller dyrlæge Josefine Bruhn-Andersen. Derfor råder hun til, at du som hundeejer holder igen med godbidderne, og at de ikke overstiger hundens daglige energibehov.

- Som udgangspunkt skal man kun bruge menneskefoder i ny og næ. De har bedst af at få godbidder, der er lavet til hunde, fastslår hun.

Derudover skal du være opmærksom på, at hunden kommer ud og bevæger sig.

- En lille mops, der bare ligger i sofaen, vil have større tendens til at blive overvægtig end en schæfer, der kommer ud og får brændt nogle kalorier af, siger dyrlægen.

Det er dog forskelligt fra race til race, hvor meget motion en hund kræver, men store racer skal typisk have mere bevægelse, forklarer Josefine Bruhn-Andersen.

Har du svært ved at håndtere det selv, kan du også tage fat i en dyrlæge eller veterinærsygeplejerske, som ofte kan lægge en skræddersyet foderplan.

/ritzau fokus/

Albertslund, 01/10/2023 - 08:00

Sofie Gråbøls mange meritter

* Sofie Gråbøl er autodidakt skuepsiller.

* Hun havde sin første filmrolle i 1986 i "Oviri" over for Hollywood-legenderne Donald Sutherland og Max von Sydow og udmærkede sig senere samme år i filmatiseringen af Tove Ditlevsens "Barndommens gade".

* Sofie Gråbøl har modtaget tre Bodil-statuetter, der uddeles af de Danske Filmkritikere: Bedste Kvindelige Birolle for førnævnte "Oviri" i 1987, Bedste Kvindelige Hovedrolle for "Sort høst" i 1994 og senest i år for Bedste Kvindelige Hovedrolle for sin præstation i "Rose".

* Hun har fået syv Robert-priser. Blandt for Årets Kvindelige Birolle i 2000 for "Den eneste ene" og i kategorien Årets Kvinde Hovedrolle I En Tv-serie for "Forbrydelsen" i 2013.

* Også internationalt har Sofie Gråbøl udmærket sig med roller i blandt andet "Fortitude" og "The Undoing".

/ritzau/

Læs Mere >>

Albertslund, 01/10/2023 - 08:00

Huset-aktuelle Sofie Gråbøl blev blæst bagover

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Størstedelen af ansigterne på skærmen i DR-dramaet "Huset" er helt nye talenter, og det imponerede den erfarne skuespiller Sofie Gråbøl.

Som skuespiller får Sofie Gråbøl muligheden for at få et enestående indblik steder, som de færreste ellers får.

Som en del af forberedelsen til DR-dramaet "Huset" har Sofie Gråbøl været på workshop hos Kriminalforsorgen.

- Man har en eller anden idé om, at man godt ved, hvad der foregår i de her rimelig lukkede dele af systemet. Men det havde jeg ikke. Jeg tror, at jeg har baseret min opfattelse på nogle tv-serier og på en eller anden fornemmelse. Så for mig har det været virkelig interessant at sætte sig ind i denne her forholdsvis lukkede verden, siger Sofie Gråbøl.

- Vi berører jo nogle af de allermest grundlæggende dele af vores samfund - justitssystemet, som et fængsel er manifestationen af.

I "Huset" får fængslet, serien udspiller sig i, tre måneder til at få bugt med den dårlige omtale foranlediget af hierarkiet og handlen med stoffer, der dominerer blandt fangerne.

I front for fortællingen er fire fængselsbetjente, som ud over Sofie Gråbøl spilles af David Dencik, Charlotte Fich og Youssef Wayne Hvidtfeldt. Derudover er erfarne stjerner som Laura Christensen og Bjarne Henriksen også på rollelisten.

Og så udgjorde den i dag nedlagte Vridsløselille Fængsel i Albertslund, hvor størstedelen af optagelserne har fundet sted, en væsentlig faktor, fortæller Sofie Gråbøl.

- Bygningen har været en meget kraftig medspiller, synes jeg. Det parret med, at vi har sindssygt mange skuespillere med - nogle har spillet før, nogle har aldrig spillet før - har blæst mig bagover, siger den prisvindende skuespiller.

Størstedelen af ansigterne på skærmen er helt nye talenter, og det imponerede den rutinerede seriestjerne.

- De har været så sindssygt engagerede, modige, dygtige og har bragt en autenticitet med sig, siger Sofie Gråbøl.

- En del af dem kender også den verden fra deres eget liv. De har på en eller anden måde gjort, at alle os almindelige skuespillere, eller hvad man skal sige, virkelig har skullet stå på tæer, samtidig med at vi har fået sindssygt meget forærende.

Næste afsnit af "Huset" kan ses på DRTV fra fredag morgen og sendes på DR1 søndag klokken 20.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

FAKTA: Så langt bør du sidde fra dit tv

* 40 tommer tv: 2,4 meter (mindst 1,8 meter).

* 42 tommer tv: 2,5 meter (mindst 1,9 meter).

* 44 tommer tv: 2,6 meter (mindst 2,0 meter).

* 46 tommer tv: 2,7 meter (mindst 2,1 meter).

* 48 tommer tv: 2,8 meter (mindst 2,2 meter).

* 50 tommer tv: 2,9 meter (mindst 2,3 meter).

* 55 tommer tv: 3,2 meter (mindst 2,5 meter).

* 60 tommer tv: 3,4 meter (mindst 2,6 meter).

* 65 tommer tv: 3,6 meter (mindst 2,7 meter).

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

Hæng dit tv op rigtigt: Optimal højde for den bedste tv-oplevelse

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Hænger du dit tv op for højt på væggen? Det er der mange, som gør, lyder det fra filmoperatør.

Når der er blevet købt nyt tv, går diskussionen ofte på, hvor i rummet den smarteste placering af flimmerkassen er.

Men egentlig burde vi tale noget mere om, hvor højt oppe på væggen, vi hænger fjernsynet.

For det gør mange danskere nemlig forkert, lyder det fra Michael Berg, der er filmoperatør, biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures.

- Mange sætter fladskærme op midt på væggen i hjemmet. Men det gør, at du ender med at kigge op for at se tv'et, siger han.

- I virkeligheden skal tv'et langt længere ned mod gulvet.

Ifølge filmoperatøren skal tv'et hænges op i sådan en højde, at du får tv'ets midte lige ud for dine øjne, når du sidder ned i sofaen.

På den måde sikrer du dig, at I hverken skal kigge op eller ned for at følge med.

- Den grundlæggende regel er, at tv'et skal placeres fra gulvet og så en tredjedel op på væggen. Placerer du den i midten vil det være alt for højt oppe, siger Michael Berg.

Det er selvfølgelig også en smagssag, hvor du ønsker at hænge dit tv, men dine præferencer er sandsynligvis påvirket af, hvor i verden du kommer fra. Sådan lyder det fra Rasmus Larsen, der er direktør for teknologimediet flatpanels.dk.

- Amerikanerne hænger gerne deres skærme højt, men det er ofte et praktisk hensyn i forhold til placeringsmuligheder eksempelvis over pejsen, fortæller Rasmus Larsen.

- De undersøgelser, som jeg er bekendt med, viser, at det ikke er sundt for nakken at kigge opad, idet det belaster nakkemusklerne og kan give nakkesmerter og hovedpine.

Herhjemme har vi for vane at gøre tingene en smule anderledes, lyder det. Her hænger vi typisk tv'et lidt lavere.

- I Europa har vi en anden tilgang, der er mere på linje med, hvordan vi også arbejder foran vores PC-skærme, siger han.

Lig med Michael Berg anbefaler Rasmus Larsen derfor, at du placerer dit tv ud fra dit synsfelt.

- Mit råd er, at når man sidder i sin sofa eller sine lænestole i stuen, så skal skærmens midterfelt være nogenlunde lige ud for synsfeltet eller en tak under, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv