Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

05/05/2023 - 08:00

Håndter kontorets røvhul uden selv at blive et

Røvhuller kan ikke udryddes, men du kan godt lære at tackle dem, siger underviser i konflikthåndtering.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Ingen kan få stemningen til at stinke som et vaskeægte røvhul.

Men med den rette træning kan du undgå, at det påvirker dig.

Det mener Birger Norup. Gennem 20 år har han undervist i konflikthåndtering i virksomheder, og nu holder han blandt andet kurser hos efteruddannelsesinstituttet Montus Business Academy om at tackle besværlige mennesker på arbejdspladsen.

Her tager han især udgangspunkt i den amerikanske professor Robert I. Suttons bestsellere "The Asshole Survival Guide" og "The No Asshole Rule".

- Det er vigtigt at huske på, at vi alle kan være røvhuller fra tid til anden, siger Birger Norup.

- Men enkelte er certificerede røvhuller. Forskellen er, at de har gjort røvhulsadfærden til en metode, hvorpå de behandler andre mennesker.

Det kan være ved at intimidere eller nedgøre deres ansatte eller kolleger.

Som regel er opførslen rettet mod personer, der har mindre magt eller på anden måde befinder sig i en underordnet position.

Oplever du den form for opførsel, bør du lynhurtigt gøre en chef opmærksom på det.

- Jo tidligere det bliver taget op, jo lettere bliver det at gøre noget ved problemet, siger Birger Norup.

Er der ingen hjælp at hente, kan du forsøge at træne dig selv i at håndtere røvhullet. En øvelse går på, at du "går i neutral".

- Det betyder, at personen ikke kan påvirke dig, fordi du bliver i dig selv i stedet for at gå med på den andens energi og eskalere konflikten.

Ifølge Birger Norup kan du træne neutraliteten ved dagligt at træne din indre balance. Sid stille i cirka 8-10 minutter. Fokuser på din vejrtrækning, og træk vejret lidt dybere end normalt.

Forestil dig, at du trækker vejret igennem hjertet. Vælg en af disse tre følelser at fokusere på: omsorg, taknemmelighed eller kærlighed.

- Forskning viser, at de tre følelser er mest effektive, når det gælder om at få dit nervesystem i balance, fortæller Birger Norup.

- Dit nervesystem vil huske denne tilstand bedre og bedre, jo mere du træner det.

Næste gang, du står i en situation, hvor du bliver provokeret, kan du slå den tilstand til inde i dig selv og forblive neutral.

- Vi kan ikke udrydde røvhuller, men får de ikke gehør, finder de andre græsgange.

En anden strategi kan være at lave en liste over sætninger, du kan sige til røvhullet, når han eller hun siger noget uhensigtsmæssigt til dig.

Du kan for eksempel gøre brug af en lidt usædvanlig metode, hvor du opfinder et fjollet ordsprog, som ikke passer ind i sammenhængen.

Det kan være noget i stil med: "Nu skal du jo ikke skyde bjørnen, fordi jeg bor i et glashus".

- Det vil gøre vedkommende så forvirret, at personen højst sandsynligt forlader situationen. Men det kræver noget ekstra overskud af dig.

Er du i overskud og i god balance, kan du også forsøge at fortælle personen direkte, at vedkommende opfører sig dårligt.

Birger Norup har mødt ledere, der har lagt deres stil om, efter at de har fået direkte besked.

- Man kan ikke ændre noget, man ikke er bevidst om. Det er for eksempel ikke sikkert, du selv kan høre, at du altid har et surt tonefald.

Uanset hvilken tilgang du prøver af, er det afgørende, at du ikke går med på røvhullets opførsel, understreger Birger Norup.

For så risikerer du at blive ligesom ham eller hende.

- Ligesom glæde smitter, skal du være klar over, at det modsatte også smitter. Der findes en røvhulssmitteeffekt, siger han.

/ritzau fokus/

Paris, 02/10/2023 - 03:00

Gérard Depardieu afviser anklager om voldtægt

Anne-Christine Poujoulat/Ritzau Scanpix

Den franske skuespiller udtaler sig i et åbent brev, for første gang siden anklagerne blev fremsat i april.

Den franske skuespiller Gérard Depardieu afviser de anklager om voldtægt og seksuelt overgreb, der blev fremsat mod ham tidligere i år.

Det skriver han i et åbent brev, der er blevet bragt af Le Figaro, en af Frankrigs største aviser.

- Jeg har aldrig nogensinde misbrugt en kvinde, lyder det.

Det var i april, at det undersøgende medie Mediapart kunne fortælle, at over et dusin kvinder anklagede ham for enten overgreb eller voldtægt.

Visse af hændelserne skulle angiveligt have fundet sted tilbage i starten af nullerne.

- Jeg har kun mit ord til at forsvare mig selv over for mediernes domstol og den lynchning, jeg er blevet udsat for, skriver Depardieu.

En formel efterforskning af skuespilleren blev indledt i 2020, efter at en skuespillerinde anklagede ham for at have voldtaget hende ad to omgange i 2018.

Hun hævdede, at det skete i hans lejlighed. På tidspunktet var hun 22 år.

Flere af hændelserne skulle ifølge avisen The Guardian i øvrigt være sket under optagelserne på tv-serier og film som Netflix' "Marseille", "Dumas" og "Big House".

Da anklagerne først blev rejst, afviste Depardieu dem gennem sit advokatfirma Cabinet Temime, der beskrev dem som subjektive og baseret på morale skøn.

Depardieu er en af Frankrigs mest kendte skuespillere - men også en af de mest kontroversielle.

Han har blandt andet erklæret sin loyalitet til Rusland trods invasionen af Ukraine.

Desuden blev han i 2011 anklaget for at have tisset i kabinen på et fly, før det lettede.

74-årige Depardieu har blandt andet spillet med i film som "Jean de Florette" og "Cyrano de Bergerac".

For den sidste blev han nomineret til en Oscar i kategorien Bedste Mandlige Hovedrolle i 1991.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 23:15

Lukas Graham hædret for radiorekord: Det er fuldstændig vanvittigt

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Lukas Graham er den mest afspillede danske artist på radiokanalen Nova, som fejrede 15-års fødselsdag ved et gallashow i Operaen i København søndag aften.

Har du tunet ind på radiokanalen Nova, har du formentlig hørt Lukas Graham brage ud gennem æteren.

Det verdenskendte band, der har Lukas Forchhammer i front, er nemlig den mest afspillede danske artist på Nova.

Det oplyser Bauer Media i en pressemeddelelse.

Rekorden er blevet fejret under Novas 15-års fødselsdagsfest, som blev afholdt ved et gallashow i Operaen i København søndag aften.

- Det er fuldstændig vanvittigt det her, jubler Lukas Graham i pressemeddelelsen.

- At være den mest afspillede danske artist på Nova nogensinde er sådan lidt svært at forstå. Det betyder rigtig meget for mig og holdet, at Nova og ikke mindst Novas lyttere har lyst til at høre til de historier, jeg fortæller. Det er en kæmpe stor anerkendelse og er ærlig talt enormt overvældende, tilføjer Lukas Forchhammer.

Lukas Graham var også på scenen til fødselsdagsfesten og var på plakaten sammen med Christopher, Drew Sycamore, Medina, Mads Langer og Saint Clara.

- Novas 15-års fødselsdagsgalla blev en pragtfuld aften, hvor vi i selskab med vores fantastiske lyttere fejrede både fortiden, nutiden og fremtiden for dansk radio og musik, siger Bauer Medias COO, Tobias Nielsen, i pressemeddelelsen, og fortsætter:

- At kunne præsentere nogle af de største artister i et fantastisk lineup og samtidig hædre en artist som Lukas Graham, der har haft så stor indflydelse på vores playlister, var prikken over i'et på en allerede uforglemmelig aften, lyder det.

Lukas Graham udgav sit selvbetitlede debutalbum i 2012. Siden har bandet rejst verden rundt med sange som "Drunk in the Morning", "Ordinary Things" og "7 Years".

Bandet har vundet et hav af priser og har været nomineret til tre statuetter ved Grammy-showet i 2016 - en af verdens mest prestigefyldte musikpriser.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

FAKTA: Så langt bør du sidde fra dit tv

* 40 tommer tv: 2,4 meter (mindst 1,8 meter).

* 42 tommer tv: 2,5 meter (mindst 1,9 meter).

* 44 tommer tv: 2,6 meter (mindst 2,0 meter).

* 46 tommer tv: 2,7 meter (mindst 2,1 meter).

* 48 tommer tv: 2,8 meter (mindst 2,2 meter).

* 50 tommer tv: 2,9 meter (mindst 2,3 meter).

* 55 tommer tv: 3,2 meter (mindst 2,5 meter).

* 60 tommer tv: 3,4 meter (mindst 2,6 meter).

* 65 tommer tv: 3,6 meter (mindst 2,7 meter).

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

Hæng dit tv op rigtigt: Optimal højde for den bedste tv-oplevelse

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Hænger du dit tv op for højt på væggen? Det er der mange, som gør, lyder det fra filmoperatør.

Når der er blevet købt nyt tv, går diskussionen ofte på, hvor i rummet den smarteste placering af flimmerkassen er.

Men egentlig burde vi tale noget mere om, hvor højt oppe på væggen, vi hænger fjernsynet.

For det gør mange danskere nemlig forkert, lyder det fra Michael Berg, der er filmoperatør, biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures.

- Mange sætter fladskærme op midt på væggen i hjemmet. Men det gør, at du ender med at kigge op for at se tv'et, siger han.

- I virkeligheden skal tv'et langt længere ned mod gulvet.

Ifølge filmoperatøren skal tv'et hænges op i sådan en højde, at du får tv'ets midte lige ud for dine øjne, når du sidder ned i sofaen.

På den måde sikrer du dig, at I hverken skal kigge op eller ned for at følge med.

- Den grundlæggende regel er, at tv'et skal placeres fra gulvet og så en tredjedel op på væggen. Placerer du den i midten vil det være alt for højt oppe, siger Michael Berg.

Det er selvfølgelig også en smagssag, hvor du ønsker at hænge dit tv, men dine præferencer er sandsynligvis påvirket af, hvor i verden du kommer fra. Sådan lyder det fra Rasmus Larsen, der er direktør for teknologimediet flatpanels.dk.

- Amerikanerne hænger gerne deres skærme højt, men det er ofte et praktisk hensyn i forhold til placeringsmuligheder eksempelvis over pejsen, fortæller Rasmus Larsen.

- De undersøgelser, som jeg er bekendt med, viser, at det ikke er sundt for nakken at kigge opad, idet det belaster nakkemusklerne og kan give nakkesmerter og hovedpine.

Herhjemme har vi for vane at gøre tingene en smule anderledes, lyder det. Her hænger vi typisk tv'et lidt lavere.

- I Europa har vi en anden tilgang, der er mere på linje med, hvordan vi også arbejder foran vores PC-skærme, siger han.

Lig med Michael Berg anbefaler Rasmus Larsen derfor, at du placerer dit tv ud fra dit synsfelt.

- Mit råd er, at når man sidder i sin sofa eller sine lænestole i stuen, så skal skærmens midterfelt være nogenlunde lige ud for synsfeltet eller en tak under, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv