Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/12/2022 - 08:00

Esben Dalgaard fik rådden fisk i julegave

Hjemme hos Esben Dalgaard har familien en helårsnisse. Stod det til skuespilleren, var det nemlig jul hele året.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Kunne julen vare lige til påske - og endda længere end det - satte Esben Dalgaard gerne tiden i stå.

Faktisk får et stykke julepynt lov til at blive hængende hele året hjemme hos ham, hans to døtre og hustruen Charlotte.

Der er ingen tvivl om, at den 46-årige skuespiller elsker december, så at han medvirker i hele to julekalendere i år, "Julehjertets hemmelighed" på DR1 og "Tinka og sjælens spejl" på TV 2, har været nogle formidable dage på jobbet.

Mens han med sine medvirken i årets julekalendere skaber minder hos andre, ser han her tilbage på sine egne:

Hvornår er det rigtig jul for dig?

- Så snart jeg får manuskriptet til en ny julekalender, starter julen, siger Esben Dalgaard og griner.

- Vi smører altid huset ind i julepynt i december. Men vi har også en helårsnisse, der får lov til at blive. Det er en lille hilsen til, at det gerne måtte være jul hele året.

Har du et særligt bedste juleminde?

- Julekalenderen "Jul i Gammelby" er supereventyrlig for mig. Man har menneskeuniverset på den ene side, og lige bagved er nisserne. Det er også det, jeg synes, er så fascinerende ved "Tinka" - og ved Narnia-bøgerne, siger Esben Dalgaard og uddyber:

- Det er også en måde at anskue tilværelsen på: at der ligger et eventyr bag hver eneste dør, som vi ikke har åbnet endnu.

Har du en jul, der er mislykket?

- Jeg blev engang skilt. Der kom en jul, som var mørk og ensom. Til min families store fortrydelse valgte jeg at holde den alene, sikkert for - går jeg ud fra - at mærke ordentligt efter, dykke ned i den smerte, som der var, og for at finde ud af, hvem jeg var. Det var en trist jul, fortæller Esben Dalgaard.

Alligevel fortryder han ikke valget om at tilbringe juleaften alene det år.

- Jeg er jo et helt andet sted nu, og jeg tror, jeg fik noget positivt ud af at sidde og søge i mig selv. Men det er ikke noget, jeg ønsker mig igen. Jeg synes, at julen er et holdepunkt for fællesskab. Det er der, man sidder sammen hjemme i sofaen helt tæt og ser de her julekalendere.

- Vi sidder og klippe-klistrer, alle de timer vi har mulighed for det. Det er den fællesskabsfølelse, som julen er for mig. Den vil jeg aller-allerhelst have.

Har du en særlig rolle derhjemme i julen?

- Jeg er gatekeeperen på, at der ikke er noget julepynt, der bliver smidt ud. Det vil sige, at der heller ikke er nogle skamklip, der ikke kommer op. Der kommer ikke sollys ind gennem vinduerne i december. Vi er klistret ind i dårligt og grimt pynt.

- Ungerne elsker det. Charlotte elsker det mindre. Men der vinder vi, siger Esben Dalgaard med et smil.

Gør I noget, der overrasker andre?

- Når folk kommer ind i vores hjem, bliver de overrasket over, at der er så meget pynt, og at det er så grimt. Mange kan godt lide symmetri, skønhed og æstetik. Også på juletræet. Vores æstetik og skønhed er, at det er så grimt som overhovedet muligt.

- Man har altid diskussionen mellem kvalitet og kvantitet. Her er kvantitet absolut i fokus.

Har du nogensinde grædt over en gave?

- Min ven Daniel gav mig engang en gave. Jeg måtte ikke åbne æsken, før jeg havde sat en køkkenkniv igennem den. Det var en mental udfordring og grænseoverskridende, for jeg vidste ikke, hvad der var derinde. Om der var noget levende.

- Men jeg gjorde som instruktionen og stak kniven igennem. Og så var det en gammel fisk! Der løb noget ulækkert ud over det hele, og det lugtede og ødelagde hele julen, fordi det stank så frygteligt. Det var forfærdeligt. Han er stadigvæk min gode ven på trods.

Hvad er den bedste gave, du har fået?

- Børnene, det er jo klassisk. En hel konkret udpakket bedste gave kan jeg ikke lige komme på. Jeg kan faktisk bedre lide at give gaver end at få, hvis jeg skal være ærlig. Så jeg har mere lyst til at sige noget overordnet med, at den bedste gave er julefreden: når vi mærker, der er en kærlig stemning, og at vi har en stor rummelighed over for hinanden.

- Den indfinder sig oftest, når folk har fået det, de gerne vil have at spise, og man sidder der og åbner gaver, og folk er glade og rolige. Så er der en tryg ramme om familien. Lige pludselig bliver det hele verden i det øjeblik. Det synes jeg, er den bedste gave.

Hvad ønsker du dig i år?

- Jeg bliver i samme filosofiske hjørne: Jeg ønsker mig, at vi overvejer, at vi kun har en planet, og at det skulle stå øverst på dagsordenen, at vi passer ordentligt på den, siger Esben Dalgaard og uddyber:

- Hvis planeten ikke er der, kan det sådan set være ligegyldigt, om sygeplejerskerne, lægerne eller andre får mere i løn, for så har vi jo ikke noget sted at være. Det ønske håber jeg, kan ligge under grantræet hos rigtigt mange.

/ritzau/

København, 23/03/2023 - 14:46

Wafande bliver snart far igen

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Der er en kærlighedsoverraskelse på vej. Musikeren Wafande og kæresten, Ana Maxime, venter deres andet fælles barn, som slutter sig til den voksende børneflok.

Sangeren Wafande, der er kendt for hittet "Gi' mig et smil", har ekstra meget at smile af selv.

Han skal nemlig være far for tredje gang.

Hans kæreste, Ana Maxime, venter parrets andet fælles barn.

Det annoncerer de begge på deres respektive Instagram-profiler, hvor de har delt et skanningsbillede og et foto af babybulen.

- Drømme bliver til virkelighed, skriver Wafande i et hashtag oversat fra engelsk.

- Ups, vi gjorde det igen. Vi laver ikke fejltagelser, men lykkelige små ulykker, skriver Ana Maxime på engelsk under hashtags som "mirakel", "kærlighed" og "men klart den sidste".

For ti måneder siden fik Wafande og Ana Maxime datteren Chloe, som snart bliver storesøster.

Under graviditeten med Chloe gik Wafande og Ana Maxime kortvarigt fra hinanden, men fandt sammen igen.

De havde været venner i mange år, da venskabet i 2021 udviklede sig til kærlighed og siden datteren Chloe året efter og nu den lille ny, der er på vej.

Begge har børn fra tidligere. Wafande er far til femårige Melodie, som han har fra forholdet med danseren Nafi Lisa Gravesen, mens at Ana Maxime er mor til tre.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/03/2023 - 14:00

Sofie Lindes X Factor-epoke lakker mod enden

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Sofie Linde er den længst siddende vært på X Factor-tronen. Men vender programmet tilbage næste år, skal TV 2 på jagt efter en afløser til den populære profil.

Årets "X Factor" lakker mod enden, og det gør Sofie Lindes værtstjans også.

Den 33-årige tv-vært har oplyst, at hun stopper på programmet efter otte år og ditto antal sæsoner, når årets vinder er fundet den 31. marts i Arena Randers.

- Om end det ikke har været nogen let beslutning, så føles den rigtig - og en smule spændende - nede i maven, skrev Sofie Linde i et opslag på Instagram

Om "X Factor" vender tilbage med en 17. sæson i 2024, vil TV 2 endnu ikke ud med.

Men gør programmet det, skal kanalen på jagt efter en ny vært, der kan holde styr på alt fra strømsvigt til deltagere, der går i sort på scenen.

Hos DR - dengang statsradiofonien sendte "X Factor" - har man været ude i den disciplin.

Da Danmarks Radio i sin tid købte konceptet, var det Lise Rønne, som bød seerne velkommen til premiereprogrammet, som strøg over skærmen i 2008.

Lise Rønne fortsatte som vært året efter. Men da hun i 2010 var på barsel, var Signe Muusmann hyret ind som vikar og styrede seere, dommere og deltagere gennem tredje sæson.

Det er i øvrigt den eneste sæson, hvor Thomas Blachmann ikke har været dommer.

Lise Rønne vendte tilbage i 2011 og igen i sæsonen året efter.

Da hun stoppede helt som vært, overtog satirikeren Signe Molde tjansen en enkelt sæson.

Hun blev afløst af arkitekten Eva Harlou, der debuterede som vært i syvende sæson, som strøg over skærmen i 2014, og fortsatte året efter.

Og så kom Sofie Linde på banen. Hun debuterede som vært i 2016, da niende sæson blev sendt. De efterfølgende to sæsoner årene efter styrede hun også.

I 11. sæson trådte hendes mand, tv-værten Joakim Ingversen, til og vikarierede i et par liveshows, da Sofie Linde lige havde født parrets første barn, Trine.

Efter 11 sæsoner droppede DR "X Factor", og TV 2 købte konceptet og tog Sofie Linde med.

Den 12. sæson af "X Factor" i 2019 var den første, som blev sendt på TV 2. Kanalen genoptog succesen året efter.

I 2021 sparkede Sofie Linde sæsonen i gang, og endnu en barselsvikar stod klar i kulissen, da den populære tv-værts termin med datteren Søs faldt sammen liveshowene.

Melvin Kakooza skulle have budt seere, dommere og deltagere velkommen til "X Factors" liveshows i 2021. Men kort inden showstart fandt lægerne en godartet tumor i hans hjerne.

Derfor måtte TV 2 straks finde en barsels- og sygevikar for henholdsvis Sofie Linde og Melvin Kakooza. Og ind trådte Lise Rønne, som kendte konceptet og havde erfaringen og rutinen.

Sæsonen efter, den 15. i 2022, vendte Sofie Linde tilbage. Men efter den 16. sæson, som slutter næste fredag, skal TV 2 på jagt efter en afløser.

Over for Ekstra Bladet har TV 2's underholdningsredaktør, Dorte Borregaard, udtrykt forståelse for, at Sofie Linde vil videre i sit arbejdsliv og sendte hende i den forbindelse en tak.

- Sofie har været og er stadig en fuldkommen fantastisk vært på "X Factor" med sin rummelige, sjove, nysgerrige og ligefremme facon, sagde underholdningsredaktøren til avisen.

- Vi glæder os nu over, at vi har en sidste omgang liveshows med Sofie ved roret. Dem vil vi nyde. Og når tiden kommer, sender vi hende videre med klapsalver og alle de bedste ønsker fra X Factor-holdet.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 23/03/2023 - 10:00

FAKTA: Hjælp dig selv med fremtidens fester

* Hvis du ved, at du kommer til at arrangere en konfirmation igen, kan du lave en scrapbog.

* I den samler du alt fra din planlægningsproces. Det vil sige tidsplan, budget, gæsteliste, invitation, menu, navne på leverandører og så videre.

* Næste gang du skal holde konfirmation, kan du tage scrapbogen frem og bruge den som guide og inspiration. 

Kilde: fest- og eventplanlægger Pia Bagge Bramsnæs.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 23/03/2023 - 10:00

Her er tjeklisten til konfirmationsfesten

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

En professionel festplanlægger lister op, hvad du skal have styr på, når du arrangerer en non- eller konfirmation.

Jo mere du har planlagt på forhånd, jo bedre forløber konfirmationsfesten.

Det mener Pia Bagge Bramsnæs, der er fest- og eventplanlægger og indehaver af tjenesten arrangementguiden.dk.

Her kommer hendes tjekliste med de vigtigste punkter, som du skal krydse af, når dit barn træder ind i de voksnes rækker.

1) Budget og tidsplan.

Læg et budget, og lav en tidsplan. Her er det vigtigt, at du inddrager konfirmanden eller nonfirmanden.

- Det er deres fest, så prøv at spørge ind til, hvad der er vigtigt for det unge menneske, siger Pia Bagge Bramsnæs.

Hvis der er tale om en traditionel konfirmation, skal I først og fremmest have helt styr på datoen.

- Få den gerne bekræftet skriftligt af kirken. Datoen plejer at være på plads mellem halvandet til et år før, siger Pia Bagge Bramsnæs.

Når du har dagen på plads, kan du invitere de gæster, som du allerede nu ved, skal med.

- Folk har så travlt i dag, så det er godt hurtigst muligt at få dine gæster til at skrive datoen ind i kalenderen, så du er sikker på, at de kan komme.

2) Sted og mad.

Du kan heller ikke være for tidligt ude, når det gælder om at gå på udkig efter en festlokation.

- De gode steder er booket flere år frem. Så når du har datoen, er det bare om at tage en beslutning: Holder vi det hjemme, eller skal vi finde et sted?, lyder det fra Pia Bagge Bramsnæs.

Næste skridt er maden. Igen skal du hurtigt beslutte, om du selv laver den, eller om du hyrer andre til at stå for det - for eksempel catering.

- Her er det vigtigt at tage højde for, om der er nogen blandt gæsterne, der har allergener eller er vegetarer eller veganere, siger Pia Bagge Bramsnæs.

Med hensyn til drikkevarer skal du også huske at skaffe alkoholfrie alternativer til dem, der ikke drikker øl og vin.

3) Tøj, gaver og taler.

Tal med konfirmanden eller nonfirmanden, om hvad for noget tøj den unge hovedperson ønsker at have på.

- Så kan I begynde i god til at kigge efter det, vedkommende gerne vil have, siger Pia Bagge Bramsnæs.

Sørg også for at få en ønskeseddel på plads, så den kan sendes ud sammen med invitationerne.

- Min anbefaling er klart, at man har en gavekoordinator, som gæsterne kan kontakte, og som sørger for, at der kun bliver købt én af hver ting.

Fest- og eventplanlæggeren opfordrer dig også til at finde en toastmaster blandt gæsterne.

Sæt dig gerne sammen med vedkommende i god tid inden dagen, og gennemgå en liste over, hvilke gæster der højst sandsynligt vil rejse sig og holde tale eller komme med en sang.

- Giv gerne nogle stikord om hver person, så toastmasteren ved, hvilken relation talerne har til barnet. Der er ikke noget værre end at være toastmaster og ikke ane noget om den person, man præsenterer.

4) Husk minderne.

- En ting, som man måske ikke tænker over, når man planlægger festen, er, hvordan den skal mindes, siger Pia Bagge Bramsnæs.

Ud over billeder foreslår hun at lægge en gæstebog frem, som gæsterne kan skrive hilsner og gode råd i.

Få eventuelt en gæst eller to til at optage taler og sange på video, eller spørg dem, der holder tale, om du må få deres talepapir efterfølgende.

- Det er rart for konfirmanden at kunne kigge tilbage om nogle år og læse, hvad der blev sagt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv