29/09/2024 - 10:00
Slå dig løs i den store plantemåned
I oktober kan du med fordel give dig i kast med diverse barrodsplanter. Dertil er der tilstrækkeligt med varme og fugt til at sætte hvidløg i køkkenhaven.
Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus
Selv om dagene er blevet kortere og koldere, er der fortsat rig mulighed for at plante i haven.
For haveekspert Berit Rørbøl fra Videnscentret Bolius er oktober faktisk den måned, hvor plantesæsonen for alvor begynder.
- Jorden har en naturlig fugt, og vi får mere nedbør. Der er ikke lige så mange solskinstimer, så der er ikke risiko for, at jorden tørrer ud på samme som i foråret og sommeren.
- Derudover har jorden stadig lidt varme, så planterne kan nå at sætte sig ordentligt, inden de vokser, siger hun.
Ifølge haveeksperten er det oplagt at plante barrodsplanter, der - som navnet antyder - købes med bare rødder.
Det kan være en bøgehæk, liguster eller forskellige træer.
For at rødderne ikke tørrer ud, er det vigtigt, at du beskytter planterne, indtil de kommer i jorden. Så var de i en pose, da du købte dem, skal de blive ved med at være det frem til plantningen.
Når planterne er sat i jorden, skal du give dem en god gennemvanding. Herefter plejer de at kunne klare sig vinteren over, siger Berit Rørbøl.
Til foråret, hvor der er større risiko for udtørring, skal du gennemvande dem en gang om ugen.
Er du indehaver af en køkkenhave, kan du i oktober også nå at så grøntsager som radiser og spinat. Derudover er det et godt tidspunkt at sætte hvidløg. Det fortælle gartner i Haveselskabet Anja Kelvin.
- Der er varmt nok til, at hvidløgene kan nå at sætte et kraftigt rodnet. Og der er tilstrækkeligt med fugt i jorden til, at de bliver holdt spændstige og kan lave rødder og gøre klar til at sætte spirer op, siger hun og fortsætter:
- Det samme er tilfældet, hvis man gerne vil have nogle flere forårsløg, tulipaner, krokus og skilla.
For at holde katte og fugle fra at grave i jorden kan du dække den med et net eller en fiberdug, råder Anja Kelvin.
Oktober kan også være måneden, hvor du slår græsplænen for sidste gang i år. Har du en græsslåmaskine med opsamler, anbefaler gartneren, at du gemmer græsafklippet. Det samme gælder, hvis du samler nedfaldsblade sammen.
- Så får man en god kompostbunke, man kan bruge i haven næste år, siger Anja Kelvin.
For at gøre opbevaringen så enkel som mulig anbefaler hun, at du opbevarer græsafklippet og bladene i en kompostbeholder.
Endelig er efterårsmåneden også et godt tidspunkt at beskære hindbærbuskene, fortæller Berit Rørbøl.
- Buskene vil typisk have givet de sidste bær, og derfor er der ikke mere at komme efter, siger haveeksperten.
Inden du giver dig i kast med havesaksen, skal du skelne mellem, om du har sommer- eller efterårshindbær. De skal nemlig beskæres på to forskellige måder, understreger Berit Rørbøl.
Ved sommerhindbær skal alle stængler, der har givet frugt, klippes af. Resten skal gerne give bær næste år, og derfor skal du lade dem stå.
Til gengæld skal du ved efterårshindbærrene klippe samtlige stængler ned, da busken vil give nye skud og sætte næste års bær.
/ritzau fokus/