København, 20/08/2023 - 08:00
Slider mobilen på parforholdet? Det kan I gøre
Nogle gange kan du måske finde på at hive mobilen frem - også når du er sammen med din partner - men det kan være skadeligt for jeres forhold.
Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus
Når du slænger dig i sofaen efter en lang dag, har Facebook og Instagram måske nemmere ved at vinde din opmærksom end din partner.
Men den vane skal både du og din udkårne passe på med. For når I negligerer hinanden til fordel for mobiltelefonen, kan det ende med at ødelægge forholdet.
Det forklarer Mattias Stølen Due, der er psykolog og direktør for Center for Familieudvikling.
- Vi ved fra forskning, at noget af det mest afgørende for parforholdet er følelsesmæssig intimitet. Og det understøttes af, at vi er opmærksomme på hinanden, har tid med hinanden, at vi spørger ind og har øjenkontakt.
- Meget af det udfordres af mobiltelefoner. Og dermed forstyrrer vi den opmærksomhed og adgang, vi ellers måtte have til hinanden, siger Mattias Stølen Due, der også er forfatter til bogen "Pas på parforholdet".
Fænomenet har navnet "phubbing", som er en sammentrækning af ordene "phone" og "snubbing" (ignorere, red.). Begrebet henviser til, at man midt i et samvær med andre pludselig retter opmærksomheden mod mobiltelefonen og dermed - måske ubevidst - ignorerer den anden, forklarer Mattias Stølen Due.
Oplever I, at det slider på parforholdet, bør I sætte ord på det, når det sker.
- Det skal ikke ses som en kritik, og man skal ikke sige: "Hvor er du bare irriterende", men ”Hey, nu gør du det, vi har aftalt, er en skidt idé", siger han.
I kan også indføre tydelige spilleregler, så I har noget at forholde jer til. Det kan være, at I aftaler, at I vil forsøge aldrig at "phubbe" hinanden.
Og vil I gerne bruge tid på mobilen, kan I i stedet gøre det, når der ikke er andre til stede.
- Man kan sammenligne det med passiv rygning. Også der bør man gå ud og ryge for sig selv i stedet for at udsætte andre for passiv rygning inden for, siger han.
Lise Kramer Schmidt, der er par-, familie- og psykoterapeut og medlem af Dansk Psykoterapeutforening, genkender "phubbing" i sit arbejde.
Hun fortæller, at det ofte starter et andet sted end i forholdet, når par henvender sig.
- Jeg møder det typisk, når forældre fortæller, at telefonerne er et problem hos deres børn. Men det viser sig ofte, at problemet i højere grad er hos forældrene, siger hun.
Og når vi ikke kan løsrive os fra skærmen, bliver der længere mellem øjenkontakten, og det kan få konsekvenser for nærheden i forholdet, lyder det fra Lise Kramer Schmidt.
- Ofte tages telefonen også med i seng om aftenen og bliver det sidste og det første, man kigger på. Par giver udtryk for, at følelsen af at blive valgt fra og nedprioriteret af sin partner til fordel for skærmen føles som afvisning og ligegyldighed.
Har I brug for at sætte en alarm, kan I for eksempel anskaffe jer et traditionelt vækkeur og lade telefonerne blive uden for soveværelset.
- Hvis vi lader os stimulere af en skærm, lader vi os ikke stimulere af vores partner, og det får betydning for vores lyst til hinanden, siger hun.
Hun opfordrer til, at man som par tager aktivt stilling til, hvornår telefonen må være fremme.
- Nogle sætter tid på, så de beslutter at der ikke er telefonadgang i et bestemt tidsrum, siger Lise Kramer Schmidt.
Endelig anbefaler hun, at I luger ud i telefonens apps, så der er færre ting at blive fristet af.
/ritzau fokus/