København, 26/04/2025 - 12:55
Dansk direktør ser mulig gevinst midt i amerikansk kaos
Dansk Erhverv og IDA opfordrer til, at Danmark skal tiltrække forskere i USA på usikker grund.
Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Dansk Erhverv og Ingeniørforeningen IDA mener, at Danmark skal udnytte de "kaotiske tilstande på de amerikanske universiteter" og tiltrække amerikanske forskere til Danmark.
Sådan lyder det i et fælles opråb fra de to organisationer.
Ifølge administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen, kan det blive en kæmpe gevinst for Danmark.
- Lige nu er der et enestående vindue for at tiltrække de dygtigste forskere i verden, siger Mikkelsen.
Brian Mikkelsen er for nylig hjemvendt fra USA, hvor han talte med en række politiske repræsentanter i Washington D.C.
Han fortæller, at " der er mange amerikanske forskere, som føler sig truet på deres forskningsfrihed".
Han henviser til, at det kunne være en gevinst at tiltrække forskere fra eliteuniversiteter som Harvard, Stanford og MIT.
- Hvis vi kan få lokket dem til Danmark, så skaber vi mere innovation i Danmark, og vi gør Danmark rigere og får flere muligheder for at skabe nye virksomheder i Danmark.
- Så det er win, win, win for alle. For forskerne og for Danmark, siger Mikkelsen.
Helt konkret er målet at tiltrække op mod 200 forskningstalenter fra USA over de næste tre år inden for it, teknologi, naturvidenskab og sundhed.
IDA's formand, Laura Klitgaard, mener også, at Danmark skylder de amerikanske forskere at fortælle dem, at der er alternativer til det forskningsmiljø, de befinder sig i lige nu.
- Man har haft gode samarbejder med amerikanske forskere fra dansk side og delt meget af sin forskning. Det har man gjort ud fra den idé, at man hjælper hinanden og har de samme værdier om forskningsfrihed og akademisk frihed, siger Klitgaard.
Og det kan man stadig for uden for USA, siger hun. Hun peger også på, at det danske forskningsmiljø er attraktivt, fordi det understøtter et godt familieliv ved siden af jobbet.
USA's præsident, Donald Trump, har tidligere i april indefrosset over 14 milliarder kroner fra Harvard University.
Tirsdag offentliggjorde over 100 ledere af universiteter og andre institutioner i USA et åbent brev. Her siger de fra over for den politik, som USA's regering fører mod institutioner for højere uddannelser.
/ritzau/