Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 27/08/2023 - 08:00

Kopernikus: Vi går nogle gange og hyler med hinanden

- Jeg bliver nærmest daglig konfronteret med ting, hvor jeg tror ét, men hvor det viser sig at være noget andet, lyder det fra skuespiller Nicolaj Kopernikus.

Free

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

- Måske du kunne finde et andet sted at stå?! Du skræmmer jo børnene!

En far forsøger at få sit lille barn med ind i supermarkedet. Men hun står som en flitsbue, skræmt af en forhutlet mand, der snøvler og svajer, ved en bænk nær indgangspartiet.

- Du står her jo fandeme hver eneste dag! ... Har du selv børn?, fnyser familiefaren og konstaterer så:

- Nej, det har du ikke. For hvis du havde børn, ville du kunne forstå.

Det har Morten faktisk. Men datteren Viola og hendes mor nægter at se ham efter hans deroute, og han dulmer nu savnet i Gammel Dansk.

Det er startskuddet i Nicolaj Kopernikus' nye kortfilm, "From Above", som er udtaget til Odense International Film Festival (OFF).

- Jeg er fascineret af, hvordan nogle lander der, hvor de lander. Uden for samfundet på en eller anden måde, siger Nicolaj Kopernikus.

- Der ligger som regel et kæmpestort isbjerg neden under af fortællinger.

Nicolaj Kopernikus har selv skrevet, instrueret og spiller en af hovedrollerne i "From Above", som han er gået ind i med hud og hår i ordets bogstavelige forstand.

I filmen kronrager Morten sine tjavsede totter af, og det er Nicolaj Kopernikus selv, der lægger lokker til.

- Jeg havde et meget klart billede af, hvordan det skulle laves. Det var supernervepirrende, for vi har jo ikke mulighed for at lave det om. Så det var faktisk utroligt meget nemmere, at det var mig, der gjorde det. Og så er det også de færreste skuespillere, jeg kan få til at klippe alt håret af, lyder det fra Nicolaj Kopernikus.

- Fordelen ved, at jeg selv har skrevet, instrueret og spillet det, er også, at jeg er den eneste, man kan bebrejde.

På rollelisten ses foruden Nicolaj Kopernikus blandt andre Emilie Kroyer Koppel, Lene Maria Christensen og Anders Heinrichsen.

Også vejrværten Sara-Maria Franch-Mærkedahl, som Nicolaj Kopernikus danner par med privat, medvirker i filmen. Hun spiller en udgave af sig selv som netop vejrvært og leverer en vejrudsigt, som forløser en af filmens afgørende sekvenser.

- Det har bare været skønt. Vi deler jo hinandens oplevelser i det daglige, som alle mulige andre gør, arbejdsmæssigt og interesserer os for hinandens liv.

- Men ret skal være ret, hun er med i filmen i form af et indslag, og som tv-vært er hun jo som en fisk i vandet. Så der har ikke været nogen som helst former for problemstillinger ved det, siger Nicolaj Kopernikus.

At nå dertil, hvor filmen er færdigklippet og klar til publikum, har varet flere år.

Som skuespiller bliver man trænet i at iagttage for at kunne gestalte karakterer troværdigt og dimensioneret. Og det blev begyndelsen på idéen til "From Above".

Nicolaj Kopernikus passerede en mand, der var hjemløs, i sit eget nærområde. Han stod samme sted. År efter år.

- Jeg syntes, det var så trist at forestille sig, hvordan vedkommende var endt der. Der er måske ikke så langt ned, hvis man befinder sig i en ond spiral. Det kræver vel i virkeligheden, at man mister noget kærlighed, og at man mister nogle penge, sit job eller sin bolig, siger Nicolaj Kopernikus.

- Jeg tænkte, at der lå sådan en historie til grund.

Oversat fra engelsk betyder "From Above" på dansk "Ovenfra".

"From Above" er en fortælling om en kunstner og familiefars kollaps og kampen for at række ud til sine relationer.

- Jeg tror, at der er en risiko for, at vi rammer supermeget forbi hinanden, når vi ikke ser det fra oven, om man så må sige, eller i et større perspektiv, siger Nicolaj Kopernikus.

- Jeg bliver nærmest daglig konfronteret med ting, hvor jeg tror ét, men det viser sig at være noget andet. Det kan være ting, som man per refleks har holdninger til. Jeg tror, at vi nogle gange går rundt og hyler med hinanden, siger Nicolaj Kopernikus.

Næste år er det 30 år siden, at Nicolaj Kopernikus blev uddannet skuespiller fra Odense Teater.

Igennem karrieren foran kameraet har den 56-årige skuespiller udmærket sig i Klassefesten-trilogien, DR-thrillerserien "Forbrydelsen" og dramafilmen "Bænken", som i 2001 indbragte ham en bodilstatuette for Bedste Mandlige Birolle.

Efter mere end 25 år i branchen debuterede Nicolaj Kopernikus i 2021 som instruktør, da han stod både bag og foran kameraet på kortfilmen "Stenofonen".

Det var en så fascinerende proces, at han siden kastede sig over "From Above", som nu er udtaget til OFF, der løber af stablen fra 28. august til 3. september.

Nicolaj Kopernikus' debutfilm, "Stenofonen", var i konkurrence på OFF i 2021 og blev shortlistet til Oscar-uddelingen. Men den kom ikke med i de endelige nomineringer til den nyudklækkede instruktørs store ærgrelse - indtil han kunne komme videre ved at se det ovenfra.

- Bagefter var der nogle, der sagde til mig: "Det er vigtigt, at du kommer op på hesten igen og finder en anden historie", og det var egentlig det, der satte mig i gang.

- Nu er det så begyndelsen på et forhåbentlig langt liv, "From Above" får.

Fakta: Om Nicolaj Kopernikus

* Nicolaj Kopernikus blev født Christiansen til efternavn i Glostrup i 1967.

* Nicolaj Kopernikus har tre børn fra et tidligere ægteskab. To af børnene, Louis Næss-Schmidt og Mollie Næss-Schmidt, er gået i hans fodspor.

* Ved siden af skuespillet har Nicolaj Kopernikus opfundet et redskab, som kan skrabe snask op fra køkkenvasken.

/ritzau/

Paris, 02/10/2023 - 03:00

Gérard Depardieu afviser anklager om voldtægt

Anne-Christine Poujoulat/Ritzau Scanpix

Den franske skuespiller udtaler sig i et åbent brev, for første gang siden anklagerne blev fremsat i april.

Den franske skuespiller Gérard Depardieu afviser de anklager om voldtægt og seksuelt overgreb, der blev fremsat mod ham tidligere i år.

Det skriver han i et åbent brev, der er blevet bragt af Le Figaro, en af Frankrigs største aviser.

- Jeg har aldrig nogensinde misbrugt en kvinde, lyder det.

Det var i april, at det undersøgende medie Mediapart kunne fortælle, at over et dusin kvinder anklagede ham for enten overgreb eller voldtægt.

Visse af hændelserne skulle angiveligt have fundet sted tilbage i starten af nullerne.

- Jeg har kun mit ord til at forsvare mig selv over for mediernes domstol og den lynchning, jeg er blevet udsat for, skriver Depardieu.

En formel efterforskning af skuespilleren blev indledt i 2020, efter at en skuespillerinde anklagede ham for at have voldtaget hende ad to omgange i 2018.

Hun hævdede, at det skete i hans lejlighed. På tidspunktet var hun 22 år.

Flere af hændelserne skulle ifølge avisen The Guardian i øvrigt være sket under optagelserne på tv-serier og film som Netflix' "Marseille", "Dumas" og "Big House".

Da anklagerne først blev rejst, afviste Depardieu dem gennem sit advokatfirma Cabinet Temime, der beskrev dem som subjektive og baseret på morale skøn.

Depardieu er en af Frankrigs mest kendte skuespillere - men også en af de mest kontroversielle.

Han har blandt andet erklæret sin loyalitet til Rusland trods invasionen af Ukraine.

Desuden blev han i 2011 anklaget for at have tisset i kabinen på et fly, før det lettede.

74-årige Depardieu har blandt andet spillet med i film som "Jean de Florette" og "Cyrano de Bergerac".

For den sidste blev han nomineret til en Oscar i kategorien Bedste Mandlige Hovedrolle i 1991.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 23:15

Lukas Graham hædret for radiorekord: Det er fuldstændig vanvittigt

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Lukas Graham er den mest afspillede danske artist på radiokanalen Nova, som fejrede 15-års fødselsdag ved et gallashow i Operaen i København søndag aften.

Har du tunet ind på radiokanalen Nova, har du formentlig hørt Lukas Graham brage ud gennem æteren.

Det verdenskendte band, der har Lukas Forchhammer i front, er nemlig den mest afspillede danske artist på Nova.

Det oplyser Bauer Media i en pressemeddelelse.

Rekorden er blevet fejret under Novas 15-års fødselsdagsfest, som blev afholdt ved et gallashow i Operaen i København søndag aften.

- Det er fuldstændig vanvittigt det her, jubler Lukas Graham i pressemeddelelsen.

- At være den mest afspillede danske artist på Nova nogensinde er sådan lidt svært at forstå. Det betyder rigtig meget for mig og holdet, at Nova og ikke mindst Novas lyttere har lyst til at høre til de historier, jeg fortæller. Det er en kæmpe stor anerkendelse og er ærlig talt enormt overvældende, tilføjer Lukas Forchhammer.

Lukas Graham var også på scenen til fødselsdagsfesten og var på plakaten sammen med Christopher, Drew Sycamore, Medina, Mads Langer og Saint Clara.

- Novas 15-års fødselsdagsgalla blev en pragtfuld aften, hvor vi i selskab med vores fantastiske lyttere fejrede både fortiden, nutiden og fremtiden for dansk radio og musik, siger Bauer Medias COO, Tobias Nielsen, i pressemeddelelsen, og fortsætter:

- At kunne præsentere nogle af de største artister i et fantastisk lineup og samtidig hædre en artist som Lukas Graham, der har haft så stor indflydelse på vores playlister, var prikken over i'et på en allerede uforglemmelig aften, lyder det.

Lukas Graham udgav sit selvbetitlede debutalbum i 2012. Siden har bandet rejst verden rundt med sange som "Drunk in the Morning", "Ordinary Things" og "7 Years".

Bandet har vundet et hav af priser og har været nomineret til tre statuetter ved Grammy-showet i 2016 - en af verdens mest prestigefyldte musikpriser.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

FAKTA: Så langt bør du sidde fra dit tv

* 40 tommer tv: 2,4 meter (mindst 1,8 meter).

* 42 tommer tv: 2,5 meter (mindst 1,9 meter).

* 44 tommer tv: 2,6 meter (mindst 2,0 meter).

* 46 tommer tv: 2,7 meter (mindst 2,1 meter).

* 48 tommer tv: 2,8 meter (mindst 2,2 meter).

* 50 tommer tv: 2,9 meter (mindst 2,3 meter).

* 55 tommer tv: 3,2 meter (mindst 2,5 meter).

* 60 tommer tv: 3,4 meter (mindst 2,6 meter).

* 65 tommer tv: 3,6 meter (mindst 2,7 meter).

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

Hæng dit tv op rigtigt: Optimal højde for den bedste tv-oplevelse

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Hænger du dit tv op for højt på væggen? Det er der mange, som gør, lyder det fra filmoperatør.

Når der er blevet købt nyt tv, går diskussionen ofte på, hvor i rummet den smarteste placering af flimmerkassen er.

Men egentlig burde vi tale noget mere om, hvor højt oppe på væggen, vi hænger fjernsynet.

For det gør mange danskere nemlig forkert, lyder det fra Michael Berg, der er filmoperatør, biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures.

- Mange sætter fladskærme op midt på væggen i hjemmet. Men det gør, at du ender med at kigge op for at se tv'et, siger han.

- I virkeligheden skal tv'et langt længere ned mod gulvet.

Ifølge filmoperatøren skal tv'et hænges op i sådan en højde, at du får tv'ets midte lige ud for dine øjne, når du sidder ned i sofaen.

På den måde sikrer du dig, at I hverken skal kigge op eller ned for at følge med.

- Den grundlæggende regel er, at tv'et skal placeres fra gulvet og så en tredjedel op på væggen. Placerer du den i midten vil det være alt for højt oppe, siger Michael Berg.

Det er selvfølgelig også en smagssag, hvor du ønsker at hænge dit tv, men dine præferencer er sandsynligvis påvirket af, hvor i verden du kommer fra. Sådan lyder det fra Rasmus Larsen, der er direktør for teknologimediet flatpanels.dk.

- Amerikanerne hænger gerne deres skærme højt, men det er ofte et praktisk hensyn i forhold til placeringsmuligheder eksempelvis over pejsen, fortæller Rasmus Larsen.

- De undersøgelser, som jeg er bekendt med, viser, at det ikke er sundt for nakken at kigge opad, idet det belaster nakkemusklerne og kan give nakkesmerter og hovedpine.

Herhjemme har vi for vane at gøre tingene en smule anderledes, lyder det. Her hænger vi typisk tv'et lidt lavere.

- I Europa har vi en anden tilgang, der er mere på linje med, hvordan vi også arbejder foran vores PC-skærme, siger han.

Lig med Michael Berg anbefaler Rasmus Larsen derfor, at du placerer dit tv ud fra dit synsfelt.

- Mit råd er, at når man sidder i sin sofa eller sine lænestole i stuen, så skal skærmens midterfelt være nogenlunde lige ud for synsfeltet eller en tak under, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv