Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 27/08/2023 - 08:00

Kopernikus: Vi går nogle gange og hyler med hinanden

- Jeg bliver nærmest daglig konfronteret med ting, hvor jeg tror ét, men hvor det viser sig at være noget andet, lyder det fra skuespiller Nicolaj Kopernikus.

Free

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

- Måske du kunne finde et andet sted at stå?! Du skræmmer jo børnene!

En far forsøger at få sit lille barn med ind i supermarkedet. Men hun står som en flitsbue, skræmt af en forhutlet mand, der snøvler og svajer, ved en bænk nær indgangspartiet.

- Du står her jo fandeme hver eneste dag! ... Har du selv børn?, fnyser familiefaren og konstaterer så:

- Nej, det har du ikke. For hvis du havde børn, ville du kunne forstå.

Det har Morten faktisk. Men datteren Viola og hendes mor nægter at se ham efter hans deroute, og han dulmer nu savnet i Gammel Dansk.

Det er startskuddet i Nicolaj Kopernikus' nye kortfilm, "From Above", som er udtaget til Odense International Film Festival (OFF).

- Jeg er fascineret af, hvordan nogle lander der, hvor de lander. Uden for samfundet på en eller anden måde, siger Nicolaj Kopernikus.

- Der ligger som regel et kæmpestort isbjerg neden under af fortællinger.

Nicolaj Kopernikus har selv skrevet, instrueret og spiller en af hovedrollerne i "From Above", som han er gået ind i med hud og hår i ordets bogstavelige forstand.

I filmen kronrager Morten sine tjavsede totter af, og det er Nicolaj Kopernikus selv, der lægger lokker til.

- Jeg havde et meget klart billede af, hvordan det skulle laves. Det var supernervepirrende, for vi har jo ikke mulighed for at lave det om. Så det var faktisk utroligt meget nemmere, at det var mig, der gjorde det. Og så er det også de færreste skuespillere, jeg kan få til at klippe alt håret af, lyder det fra Nicolaj Kopernikus.

- Fordelen ved, at jeg selv har skrevet, instrueret og spillet det, er også, at jeg er den eneste, man kan bebrejde.

På rollelisten ses foruden Nicolaj Kopernikus blandt andre Emilie Kroyer Koppel, Lene Maria Christensen og Anders Heinrichsen.

Også vejrværten Sara-Maria Franch-Mærkedahl, som Nicolaj Kopernikus danner par med privat, medvirker i filmen. Hun spiller en udgave af sig selv som netop vejrvært og leverer en vejrudsigt, som forløser en af filmens afgørende sekvenser.

- Det har bare været skønt. Vi deler jo hinandens oplevelser i det daglige, som alle mulige andre gør, arbejdsmæssigt og interesserer os for hinandens liv.

- Men ret skal være ret, hun er med i filmen i form af et indslag, og som tv-vært er hun jo som en fisk i vandet. Så der har ikke været nogen som helst former for problemstillinger ved det, siger Nicolaj Kopernikus.

At nå dertil, hvor filmen er færdigklippet og klar til publikum, har varet flere år.

Som skuespiller bliver man trænet i at iagttage for at kunne gestalte karakterer troværdigt og dimensioneret. Og det blev begyndelsen på idéen til "From Above".

Nicolaj Kopernikus passerede en mand, der var hjemløs, i sit eget nærområde. Han stod samme sted. År efter år.

- Jeg syntes, det var så trist at forestille sig, hvordan vedkommende var endt der. Der er måske ikke så langt ned, hvis man befinder sig i en ond spiral. Det kræver vel i virkeligheden, at man mister noget kærlighed, og at man mister nogle penge, sit job eller sin bolig, siger Nicolaj Kopernikus.

- Jeg tænkte, at der lå sådan en historie til grund.

Oversat fra engelsk betyder "From Above" på dansk "Ovenfra".

"From Above" er en fortælling om en kunstner og familiefars kollaps og kampen for at række ud til sine relationer.

- Jeg tror, at der er en risiko for, at vi rammer supermeget forbi hinanden, når vi ikke ser det fra oven, om man så må sige, eller i et større perspektiv, siger Nicolaj Kopernikus.

- Jeg bliver nærmest daglig konfronteret med ting, hvor jeg tror ét, men det viser sig at være noget andet. Det kan være ting, som man per refleks har holdninger til. Jeg tror, at vi nogle gange går rundt og hyler med hinanden, siger Nicolaj Kopernikus.

Næste år er det 30 år siden, at Nicolaj Kopernikus blev uddannet skuespiller fra Odense Teater.

Igennem karrieren foran kameraet har den 56-årige skuespiller udmærket sig i Klassefesten-trilogien, DR-thrillerserien "Forbrydelsen" og dramafilmen "Bænken", som i 2001 indbragte ham en bodilstatuette for Bedste Mandlige Birolle.

Efter mere end 25 år i branchen debuterede Nicolaj Kopernikus i 2021 som instruktør, da han stod både bag og foran kameraet på kortfilmen "Stenofonen".

Det var en så fascinerende proces, at han siden kastede sig over "From Above", som nu er udtaget til OFF, der løber af stablen fra 28. august til 3. september.

Nicolaj Kopernikus' debutfilm, "Stenofonen", var i konkurrence på OFF i 2021 og blev shortlistet til Oscar-uddelingen. Men den kom ikke med i de endelige nomineringer til den nyudklækkede instruktørs store ærgrelse - indtil han kunne komme videre ved at se det ovenfra.

- Bagefter var der nogle, der sagde til mig: "Det er vigtigt, at du kommer op på hesten igen og finder en anden historie", og det var egentlig det, der satte mig i gang.

- Nu er det så begyndelsen på et forhåbentlig langt liv, "From Above" får.

Fakta: Om Nicolaj Kopernikus

* Nicolaj Kopernikus blev født Christiansen til efternavn i Glostrup i 1967.

* Nicolaj Kopernikus har tre børn fra et tidligere ægteskab. To af børnene, Louis Næss-Schmidt og Mollie Næss-Schmidt, er gået i hans fodspor.

* Ved siden af skuespillet har Nicolaj Kopernikus opfundet et redskab, som kan skrabe snask op fra køkkenvasken.

/ritzau/

København, 19/04/2024 - 14:14

Taylor Swift tager styringen over eget narrativ i nyt album

Robyn Beck/Ritzau Scanpix

Med nyt album skaber Taylor Swift så jordnære følelser, at man kan spejle sig selv i lyrikken, mener anmelder.

Popstjernen Taylor Swifts nye album "The Tortured Poets Department", som er udkommet fredag, er overordnet set "virkelig skarpt".

Sådan lyder det fra kulturmediet Soundvenues anmelder Kjartan Stolberg.

- Det bliver på ingen måde skjult, at hun er en stor stjerne. Hun er bare dygtig til at få lytteren med på en stor stjernes liv, siger anmelderen til Ritzau.

Popikonet skaber således ifølge Kjartan Stolberg så jordnære og relaterbare følelser, at lytteren kan spejle sig selv i lyrikken og Swifts oplevelser.

- Og pludselig bliver man draget med på eventyret til kæmpestore scener rundt omkring.

Med sit nye album, der ligesom tidligere albums gemmer på sange om forliste forhold, formår Taylor Swift at tage styringen over sin egen narrativ, lyder det.

Det gælder blandt andet forholdet til den kontroversielle musiker Matthew Healy, som Swift efter alt at dømme dannede par med sidste år.

Ifølge Kjartan Stolberg har mange Taylor Swift-fans - såkaldte swifties - taget afstand til forholdet.

- Taylor Swift har aldrig rigtig kommenteret på det (forholdet, red.). Og under nogle bestemte briller bekræftede hun aldrig, at forholdet fandt sted, og at det bare var noget, pressen opfandt.

- Men jeg synes, det virker rimelig tydeligt, at de rent faktisk dannede par, og at lyrikken i det her album i høj grad reflekterer over det, siger Kjartan Stolberg.

Taylor Swift går ikke tilbage i tiden og graver gamle minder frem. I stedet lever albummet i nutiden. Og så er især lyden rigtig spændende, mener anmelderen.

- Det er knap så eksplosivt som tidligere i karrieren. Det er måske en lyd, som taler meget mere til, hvordan popmusik er i dag.

Kjartan Stolberg hæfter sig ved første sang i det nye album, hvor den amerikanske verdensstjerne Post Malone gæsteoptræder.

- Så tænker man, om der går hiphop i den, men Post Malone ender med at give diskrete vokaler, som ikke distraherer det store fra det alternative popunivers, som Taylor Swift skaber, lyder det.

Magtfuld er ikke bare noget, som Taylor Swift måske bare føler sig som.

Popstjernen er således på en femteplads på mediet Forbes' liste over verdens mest magtfulde kvinder. Sidst år blev hun desuden kåret som årets person af Time Magazine.

Hendes indvirkning er så stor, at Taylor Swift er blevet spået til at kunne få afgørende indflydelse på det kommende præsidentvalg i USA.

Men ifølge Kjartan Stolberg rummer albummet ikke politiske motiver. Om end det måske fremtræder "meget diskret".

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 19/04/2024 - 12:56

Kong Harald vender tilbage efter operation og sygdom

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Ifølge dronning Sonja går det kong Harald "meget, meget bedre" efter sygdomsforløb.

Norges kong Harald vender mandag tilbage til pligterne efter sit sygdomsforløb.

Det fremgår af det norske kongehus' hjemmeside fredag.

Kongen blev syg under en ferie i Malaysia i slutningen af februar.

Han blev kort efter bragt hjem til Norge med et ambulancefly og har i Norge fået indopereret en pacemaker, som skal stabilisere hans hjerterytme.

Tirsdag sagde hans hustru, dronning Sonja, til NRK, at det går kongen "meget, meget bedre".

På hjemmesiden står der nu, at kongen skal modtage forsvarschefen i audiens mandag.

Torsdag sidste uge oplyste kongehuset, at kongen var blevet udskrevet fra Rigshospitalet i Oslo.

Kong Harald er 87 år og har de seneste år flere gange været ramt af sygdom, som har krævet hospitalsbehandling.

Den 6. marts udsendte kongen og dronning Sonja en pressemeddelelse, hvor de takkede den norske befolkning for opmærksomheden i forbindelse med kongens sygdom.

- Vi føler et stort behov for at takke for al omsorg, hjælp og støtte, i forbindelse med at kongen blev syg på vores ferie i Malaysia.

- Vi har mærket varmen strømme fra det norske folk i denne tid. Det store engagement har rørt og styrket os. Tusind tak til alle for den omsorg, som I har vist os i familien, lød det fra kongeparret.

Kong Harald har siddet på tronen siden 1991. Han og dronning Sonja har to børn, kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise.

Under kongens sygemelding har kronprins Haakon overtaget hans opgaver.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 19/04/2024 - 10:00

FAKTA: Antal sommerhuse stiger lidt år for år

* 2024: 223.118 sommerhuse.

* 2023: 222.066 sommerhuse.

* 2020: 221.024 sommerhuse.

Kilde: Danmarks Statistiks opgørelse over boligbestanden herunder antallet af sommerhuse uden CPR-tilmelding.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 19/04/2024 - 10:00

Sommerdrømme-dommer: Sådan får du mere plads i sommerhuset

Hans Ravn/TV2/Ritzau Scanpix

Hvis sommerhuset føles klemt eller dårligt udnyttet, får du her dommer i TV2-programmet "Sommerdrømme" Patrick Bentsens bedste råd til at optimere pladsen.

Sommerhuset skal ofte rumme et skiftende hold af gæster - fra familien til vennegruppen. Og derfor kan det ellers hyggelige sommerhus måske komme til at føles en smule klemt, når det fyldes op med gode mennesker.

Men du kan godt optimere pladsen i sommerhuset - uden at skulle have den store pengepung op til tilbygning.

Det fortæller Patrick Bentsen, som er tømrermester og dommer på TV2-programmet "Sommerdrømme", hvor en række hold dyster i at sætte et sommerhus i stand - og potentielt vinde det.

Her får du hans råd til, hvor du skal sætte ind.

1) Optimer rumfordelingen.

Et godt sted at starte er at se på rumfordelingen. For med lidt snilde kan du måske udnytte kvadratmeterne bedre, der hvor I faktisk helst vil opholde jer.

- Jeg oplever, at folk gerne vil have store opholdsrum i sommerhuset, hvor familien eller vennerne kan samles og spille eller få nogle drinks, siger Patrick Bentsen.

- Så gå efter at lave små værelser, hvor der lige er plads til et lille skab og en seng, og få renoveret opholdsrummene store, siger han.

Hvis man ikke er bange for at smøge ærmerne op og kan lave lidt selv, så er det ifølge tømrermesteren ikke uoverskueligt at lægge en væg ned og sætte nogle nye op. Det kan være lette gipsvægge, eller i ældre sommerhuse kan det være trævægge med træbeklædning.

- I de mindre sommerhuse er der som regel ikke noget, der er bærende inde midt i, så der vil man sagtens kunne lægge en væg ned, siger han.

Husk dog, at når væggen er væk, venter der lidt arbejde med at reparere loft og gulv, der hvor den stod før.

2) Udnyt uderummene.

Føler du dig begrænset af husets fire vægge, råder Patrick Bentsen til også at tage et kig udenfor.

- Det er jo ikke alle, der bare lige bygger til - eller lægger en væg ned. Det kan jo være en bekostelig affære. Men hvis man har et godt uderum, kan man vinde en del kvadratmeter, siger han.

Tømrermesteren råder til at prøve at skabe nogle rum i haven, som indbyder til at opholde sig og nyde sommerhuslivet:

- Det kan være en stor terrasse, og nogle steder du kan ligge og dase i skyggen. Man kan måske lave en lille overdækning eller en pergola, hvor man kan sidde ude.

Hvis man ikke er helt stærk på håndværk og finish, er uderummet ifølge tømrermesteren et godt sted at forsøge sig alligevel - her må udtrykket nemlig godt være lidt mere groft.

3) Tænk i højden.

Hvis sommerhuset føles lidt klemt eller lille, kan man se på, om man kan hæve loftet en smule, så rummene føles større, lyder rådet fra Patrick Bentsen.

Drømmer du om at åbne helt op, skal du dog nok have fat i en fagperson for at vurdere det.

- I sådan nogle små huse består tagkonstruktionen ofte af nogle ret små spær, og hvis man skal have loft til kip, skal man måske se på tagkonstruktionen for at se, om der kan være plads til isolering, i stedet for at det bare ligger oven på loftet, forklarer tømrermesteren.

Mangler du plads til opbevaring eller sovepladser, kan højden også være din ven. Det kan eksempelvis være ved at bygge en hems eller købe en køjeseng til et lille værelse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek