Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

01/05/2023 - 10:00

Disse planter fylder din have med dufte

Lad dine grønne fingre følge næsen, og fyld din have med et velduftende flor af buske, urter og blomster.

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Drømmer du om en have, der ikke kun er en fryd for øjet, men også er en fest for næseborene?

Så skal du netop bruge næsen som din trofaste guide.

- Nogle dufte er meget kraftige og kan være ubehagelige for nogle. Derfor skal du gå efter din egen lugtesans og finde ud af, hvad du selv synes, der dufter godt, siger Louise Møller, som er havefaglig rådgiver hos foreningen Haveselskabet.

Men derfra er det bare om at være kreativ, lyder det fra selvstændig havedesigner Marie Uth, der driver siden naturlighavedesign.dk.

- For at skabe sanselighed i haven så lang tid om året som muligt er det vigtigt at have flere forskellige duftende planter i haven, fortæller hun og fortsætter:

- Sanselighed er noget, der betyder rigtig meget for mig. Det er det, der gør det dejligt at være ude i haven. De sanselige oplevelser gør, at du fornemmer naturen, og det giver ro og glæde i hverdagen.

Selv holder Marie Uth af den løvfældende rododendron azalea. Den blomstrer sidst i maj og spreder en stærk og sød aroma omkring sig.

Derudover foreslår hun busken hyld, urten liljekonval og dens elegante navnesøster liljen.

Liljer fås i et væld af varianter. Du kan for eksempel forsøge dig med turbanlilje eller orientalsk lilje.

- De fleste kender liljeduften. Den er meget parfumeret og virkelig en, som du lægger mærke til, siger Marie Uth.

En anden plante, der går lige i næsen, er den slyngende og klatrende lian kaprifolie. Den gør sig dog mest bemærket med sin duft, når solen er gået ned.

- Mange duftende planter dufter bedst om aftenen, fordi de gerne vil tiltrække natsommerfugle.

- Derfor giver det god mening at plante dem ved terrassen, hvor du opholder dig om aftenen, så du kan sidde der og nyde dem, anbefaler havedesigneren.

Du kan fortsætte med at lade din lugtesans lede dine grønne fingre ved at plante krydderurter, lavendler og roser, foreslår Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

- Roser dufter meget forskelligt. Nogle er lette i det, mens andre har en mere kraftig og parfumeret duft, som godt kan være for voldsom for nogle, siger hun og fortsætter:

- Det er som sagt meget personligt, hvordan man har det med dufte, og derfor må du tage på planteskolen og prøve at lugte dig frem til, hvilke roser du bedst kan lide.

Nogle sorter af den løvfældende, blomstrende busk uægte jasmin, som også kaldes vellugtende pibeved, dufter også, fortæller hun.

- Der findes en, der hedder sort phico. Den har sådan en mild jasminduft, som er behagelig for de fleste uden at være for kraftig, siger Louise Møller.

/ritzau fokus/

København, 08/06/2023 - 04:50

Uenige anmeldere både roser og diskvalificerer dansk thriller

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Anmelderkorpset er dybt uenigt om Julie R. Ølgaards nye thriller om kvindedrab, der har premiere torsdag.

"Englemageren" er alt andet end en vellykket krimi.

Sådan lyder den hårde dom over ny film af Julie R. Ølgaard og Esben Tønnesen i en anmeldelse i Politiken torsdag. Her får filmen to hjerter.

- Det krymper sig i mig af ubehag, når jeg ser endnu en udpenslet krimi om mænd, der hader kvinder, skriver avisens anmelder Kim Skotte.

Julie R. Ølgaard spiller selv med i den psykologiske thriller, der har premiere torsdag. Her har hun rollen som kriminalbetjenten Laura, der har specialiseret sig i cyberkriminalitet og vender tilbage fra sygeorlov for at tage del i en efterforskning.

Også i Jyllands-Posten får filmen to stjerner.

- Ølgaard og Tønnesen forsøger forsigtigt at sige noget relevant, men sovser deres pointer ind i en usædvanligt dårlig kriminalintrige, som man skal være ufattelig tyndhudet for at lade sig rive med af, lyder det i Jyllands-Posten, hvor Katrine Sommer Boysen har anmeldt filmen.

Heller ikke Berlingskes anmelder er begejstret.

- Troværdigheden skrider i dansk film om sadistisk kvindemorder, lyder det fra Thomas Brunstrøm.

Han spørger i anmeldelsen sig selv om, hvorvidt verden "virkelig" har brug for endnu en film om en stjernepsykopatisk seriemorder, der dræber kvinder, og tildeler filmen tre stjerner.

Lidt mere positivt stemt er Bo Tao Michaëlis, der har anmeldt "Englemageren" for filmmagasinet Ekko.

I modsætning til avisernes anmeldere kalder han filmens handling "gammel vin på nye flasker".

- Den er både spændende og effektiv, skriver Michaëlis og giver filmen fire stjerner.

- Dansk krimithriller formår fermt at skildre jagten på en sadistisk seriemorder, der slår unge kvinder ihjel, lyder det.

I Alt for damerne fremhæves især kameraarbejdet, som anmelder Stephanie Caruana roser.

- Kameraarbejdet af Sophie Caroline Gohr er stærkt, smukt og dragende, og giver nye facetter på en type fortællinger, som publikum kender, skriver Caruana.

Hun giver filmen fire hjerter.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/06/2023 - 11:00

Gravid Jada ramt af komplikationer og aflyser Fredagsrock

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

På lægernes anbefaling aflyser Jada alle sine koncerter i juni. Til Fredagsrock i Tivoli afløser Hugorm den gravide sangerinde.

Den danske popstjerne Jada er i lykkelige omstændigheder og venter sit første barn.

Men for en uge siden blev Jada indlagt grundet komplikationer i graviditeten. Læger og jordemødre har gjort det klart for hende, at hun som følge af komplikationerne ikke skal ud og synge foreløbig.

Derfor må sangerinden aflyse alle koncerter i juni, herunder Fredagsrock i Tivoli, og alle kommende internationale shows.

- Jeg har været rigtig bange og ked af det og er det stadigvæk, men er også enormt lettet over, at tingene er stabile og så utrolig taknemmelig for den fantastiske omsorg og behandling, vi har fået, skriver Jada i en besked.

Takket være det har hun og den lille efterårsbaby, som hun venter, det stadig okay, skriver hun videre.

- Jeg troede, jeg skulle dele nyheden nu for bagefter at stå på scenen hele sommeren og gøre det, jeg elsker, sammen med jer. Jeg kan ikke beskrive, hvor meget jeg havde glædet mig til at skulle rundt til jer alle sammen og synge med mit barn i maven, skriver Jada.

- Lige nu skal jeg passe på mig selv og min familie. Men jeg glæder mig usigeligt til at komme ud og spille for jer igen, lyder det fra hende.

Jada, der står bag hits som "Nudes", "Dangerous" og "Don't Say My Name and Forget It Again", skulle have optrådt på Plænen i Tivoli den 16. juni.

- Det vigtigste er at passe på sig selv og sit barn! Gode tanker herfra til Jada, og så håber vi at få Jada tilbage på Plænen en anden gang, siger Tivolis underholdningsprogramchef, Thor Feilberg, i pressemeddelelsen.

Det er lykkedes forlystelsesparken at finde en afløser for Jada, og som på grund af de pludselige omstændigheder kan optræde med kort varsel.

Trioen Hugorm, der har Simon Kvamm i front, træder ind på scenen på Plænen næste fredag i stedet for.

- Det er altid beklageligt, når nogen må aflyse - og særligt Jada, som i min bog virkelig har et seværdigt liveshow kørende. Men når det nu skal være, træder Hugorm med glæde til for at tjene og servicere de ærværdige Tivoli-gæster, der fortjener kun det bedste, siger Simon Kvamm i pressemeddelelsen.

- Vi glæder os og kommer sprængfyldte med energi og lyst til at lade vores musik flyde ud i alle hjørner af den gamle have.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:33

PFS-artikel trukket tilbage

PFS-artikel " Hold øje med boligkøbets røde flag" er trukket tilbage, da den er sendt ud ved en fejl.

Artiklen " Hold øje med boligkøbets røde flag" fra Ritzau Fokus er trukket tilbage, da den først skal udsendes til PFS-kunder mandag, hvor den vil blive udsendt på ny.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:17

FAKTA: Bank- og advokatforbehold kan gavne

* Når du underskriver en betinget købsaftale, giver du dig selv en frist til blandt andet at få undersøgt boligens forhold, købsaftalens indhold og din endelige finansiering.

* Gør du købsaftalen betinget af både banken og din advokats godkendelse - et såkaldt bank- og advokatforbehold - har du mulighed for at fortryde en underskrevet købsaftale inden for en tidsfrist.

* Finder advokaten forhold i aftalen, som betyder, at du ikke vil købe alligevel, kan du fortryde handlen inden seks hverdage. Her kan sælger ikke kræve, at du betaler én procent af købesummen, som sælger ellers ville kunne.

Kilde: Nordea.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv