Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

01/05/2023 - 10:00

Disse planter fylder din have med dufte

Lad dine grønne fingre følge næsen, og fyld din have med et velduftende flor af buske, urter og blomster.

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Drømmer du om en have, der ikke kun er en fryd for øjet, men også er en fest for næseborene?

Så skal du netop bruge næsen som din trofaste guide.

- Nogle dufte er meget kraftige og kan være ubehagelige for nogle. Derfor skal du gå efter din egen lugtesans og finde ud af, hvad du selv synes, der dufter godt, siger Louise Møller, som er havefaglig rådgiver hos foreningen Haveselskabet.

Men derfra er det bare om at være kreativ, lyder det fra selvstændig havedesigner Marie Uth, der driver siden naturlighavedesign.dk.

- For at skabe sanselighed i haven så lang tid om året som muligt er det vigtigt at have flere forskellige duftende planter i haven, fortæller hun og fortsætter:

- Sanselighed er noget, der betyder rigtig meget for mig. Det er det, der gør det dejligt at være ude i haven. De sanselige oplevelser gør, at du fornemmer naturen, og det giver ro og glæde i hverdagen.

Selv holder Marie Uth af den løvfældende rododendron azalea. Den blomstrer sidst i maj og spreder en stærk og sød aroma omkring sig.

Derudover foreslår hun busken hyld, urten liljekonval og dens elegante navnesøster liljen.

Liljer fås i et væld af varianter. Du kan for eksempel forsøge dig med turbanlilje eller orientalsk lilje.

- De fleste kender liljeduften. Den er meget parfumeret og virkelig en, som du lægger mærke til, siger Marie Uth.

En anden plante, der går lige i næsen, er den slyngende og klatrende lian kaprifolie. Den gør sig dog mest bemærket med sin duft, når solen er gået ned.

- Mange duftende planter dufter bedst om aftenen, fordi de gerne vil tiltrække natsommerfugle.

- Derfor giver det god mening at plante dem ved terrassen, hvor du opholder dig om aftenen, så du kan sidde der og nyde dem, anbefaler havedesigneren.

Du kan fortsætte med at lade din lugtesans lede dine grønne fingre ved at plante krydderurter, lavendler og roser, foreslår Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

- Roser dufter meget forskelligt. Nogle er lette i det, mens andre har en mere kraftig og parfumeret duft, som godt kan være for voldsom for nogle, siger hun og fortsætter:

- Det er som sagt meget personligt, hvordan man har det med dufte, og derfor må du tage på planteskolen og prøve at lugte dig frem til, hvilke roser du bedst kan lide.

Nogle sorter af den løvfældende, blomstrende busk uægte jasmin, som også kaldes vellugtende pibeved, dufter også, fortæller hun.

- Der findes en, der hedder sort phico. Den har sådan en mild jasminduft, som er behagelig for de fleste uden at være for kraftig, siger Louise Møller.

/ritzau fokus/

København, 04/12/2023 - 12:06

Vild med dans-stjerner finder begge kærligheden efter skilsmissen

Betina Garcia/Ritzau Scanpix

Danseren Katrine Bonde og musikeren Noam Halby har begge fundet kærligheden igen, efter at de tidligere på året gik fra hinanden, skriver Her & Nu.

Man siger, at julen er hjerternes fest.

Danseren Katrine Bonde og musikeren Noam Halby har begge fundet en at flette deres julehjerter sammen med igen.

Det skriver Her & Nu.

Ifølge ugebladet afslører Noam Halby på det sociale medie Facebook, at han har fået en ny kæreste, Simone, mens at Katrine Bonde på sin Instagram-profil skriver, at hun er meget forelsket.

- Jeg deler mere, når tiden er klar, tilføjer hun i opslaget på det sociale medie.

Katrine Bonde og Noam Halby oplyste i februar, at de var gået fra hinanden efter 14 år sammen.

Den i dag 39-årige danser og 51-årige Johnny Deluxe-forsanger mødte hinanden under "Vild med dans" tilbage i 2009, hvor sjette sæson valsede over skærmen. Parret dansede sig til en syvendeplads, men vandt hinanden.

Året efter gik de kortvarigt fra hinanden, men fandt siden sammen igen. I 2012 fik de sønnen Milas, og i 2017 kom datteren Saga til verden.

Noam Halby friede til en måbende Katrine Bonde for åben skærm i "Go' Morgen Danmark" i 2013. Tre år efter blev parret gift og var sammen i syv år som ægtepar, inden kærligheden bristede.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 10:19

40 år gamle DR-børneudsendelser bliver til teater

Philip Davali/Ritzau Scanpix

I samarbejde med DR sætter Sjællands Teater børneserien "Ude på noget" op som forestilling.

Næsten 40 år efter Jess Ingerslev, Tom McEwan og Ghita Nørby var "ude på noget" i DR's børneprogrammer af samme navn, skal deres figurer, Palle, Polle og Ruth, på farten igen.

"Ude på noget" rammer næste år de skrå brædder og skal i samarbejde med DR opføres på Sjællands Teater i Holbæk og siden i Slagelse.

Det oplyser public service-stationen i en pressemeddelelse.

- På den måde kan nye minder skabes på tværs af generationer med udgangspunkt i den snart 40 år gamle klassiker fra DR, lyder det i pressemeddelelsen fra seniorprojektleder Thit Dyreberg fra DR Salg.

"Ude på noget" havde premiere på DR i 1984.

I den nye teaterforestilling spilles Jess Ingerslevs, Tom McEwans og Ghita Nørbys respektive roller som Palle, Polle og Ruth af henholdsvis Aske Hass Thorsen, Gustav Allen Schriver og Christine Gaski.

Tommy Kenters rolle som Sigurd overtages af Jesper Riefensthal, mens Bente Eskesen har rollen som tjeneren Fladmast, der i DR-klenodiet blev spillet af Ole Fick.

Forestillingen får stadig et strejf af McEwan-magi, da Tom McEwans søn Oliver McEwan skriver nye sange til stykket. Nogle af børneprogrammets originale sange indgår også i forestillingen, forsikrer DR.

"Ude på noget" handler om Palle, Polle og Ruth, som har et magisk kamera, der kan klikke dem derhen, hvor de drømmer om.

Serien blev i sin tid opfundet af Søren Kragh-Jacobsen og Niels Lund, som skrev historierne til DR.

Teaterudgaven bliver iscenesat af instruktør Brian Kristensen. Ifølge ham handler historien om fællesskabets kraft.

- Det er et opbyggeligt eventyr om, hvad der kan lade sig gøre, når vi sætter alles kompetencer og evner i spil. Vi lever i en tid, hvor det er almindeligt hele tiden at melde ud, hvad man ikke vil og ikke har lyst til, siger han i pressemeddelelsen.

- Med forestillingen bliver det tydeligt, hvilken kraft der ligger i at melde ud, hvad man gerne vil og virkelig har lyst til.

"Palle, Polle & Ruth – Ude på noget" får premiere på Sjællands Teater i Holbæk 9. februar. Fra 1. marts kan forestillingen ses i Slagelse.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 15:00

FAKTA: Største stigning i folkepensionen i næsten 15 år

* I 2024 stiger den maksimale folkepension før skat med op til 6.700 kroner sammenlignet med sidste år.

* Det svarer til en stigning på 3,5 procent og er den højeste stigning i folkepensionen siden 2010.

* Nedenstående beløb viser, hvad man kan få i folkepension årligt. Stigningen er lavere for par.

* Enlig uden ældrecheck - 179.328 kroner.

* Enlig med ældrecheck - 199.228 kroner.

* Par uden ældrecheck - 132.360 kroner hver.

* Par med ældrecheck - 152.260 kroner hver.

Kilder: retsinformation.dk og Danica Pension.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 12:00

FAKTA: Hvad er skimmelsvampesporer?

* Skimmelsvampe er mikroskopiske svampe, som kan vokse både udendørs og indendørs, hvor der er fugt og organisk materiale.

* Skimmelsvampe formerer sig ved sporer, som spredes med vinden over store afstande ligesom pollen.

* Der findes mange tusinde forskellige skimmelsvampe, som hver især danner millionvis af sporer. De vigtigste udendørs skimmelsvampesporer, som kan være årsag til allergi i Danmark, kommer fra slægterne Alternaria og Cladosporium.

* Har du spørgsmål til de udendørs svampesporer, har Astma-Allergi Danmark en rådgivningslinje, der kan kontaktes på telefonnummer 43 43 42 99.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv