Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 15/11/2022 - 08:00

Krisen kradser: Gode tips til juleingredienser på budget

Vil du begive dig ud i julebagningen, men synes ikke, at du har råd til nogle af de vante ingredienser, er der flere steder, du kan spare i budgettet.

Allan Lundgren/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Juletid er også bagetid, men i år kan det blive ekstra dyrt at gå i køkkenet for at julebage som følge af de stigende priser.

Men du kan sagtens prøve at eksperimentere dig frem, siger Niels Ingemann Steffensen. Han er overlærer på bager- og konditoruddannelsen på Syddansk Erhvervsskole.

- Man kan prøve at lave opskrifterne til sine egne, men det kræver lidt forståelse og indblik i råvarer, siger overlæreren.

Han kommer med sine tips til, hvordan du kan få nogle af dine juleingredienser på budget, og hvor du helst ikke skal finde alternativer.

1) Mandler.

Begiver du dig ud i at bage vaniljekranse eller brunkager, er mandler sandsynligvis en del af opskriften.

Vil du spare penge, bør du gå uden om at købe færdige mandelsplitter og i stedet lave dem selv. Her skal du finde hele mandler med skal til en fornuftig pris, foreslår Niels Ingemann Steffensen.

- Du kan smutte mandlerne og derefter snitte dem med en kokkekniv. Så kan du have dem på lager, siger han og opfordrer til, at du putter de snittede mandler i fryseren for at undgå, at de får en dårlig smag.

Vil du erstatte mandlerne, foreslår han, at du prøver dig frem og undersøger, om der er tilbud på forskellige varer, der kunne fungere som et alternativ.

2) Vanilje.

Her er en ingrediens, som du helst ikke skal erstatte, hvis du spørger Niels Ingemann Steffensen. Den er nemlig helt essentiel for smagen i julebagningen.

Dog har han også oplevet, at vaniljen er blevet dyrere.

- Vanilje er blevet et hypet produkt, og jeg har set, at rigtig lækre vaniljestænger har rundet omkring 120 kroner stykket, siger han.

Har dit budget svært ved at holde til, at du går ud og køber vaniljestænger, kan du erstatte dem med vaniljesukker, da det er et helt udmærket produkt, siger overlæreren.

Du bør dog være opmærksom på, om der på produktet står "vanilje" eller "vanillin". Sidstnævnte er nemlig syntetisk fremstillet og kan frembringe en bismag, hvis du bruger for meget af det.

Derfor skal den vanilje, du bruger, helst komme fra vaniljeorkidéen, siger Niels Ingemann Steffensen.

3) Smør.

Mens du bør holde dig til vaniljen, kan du godt erstatte smørret. Det kan du gøre med margarine.

- Køber man kvalitetsmargariner, kan man lave nogle virkelig fantastiske produkter, siger Niels Ingemann Steffensen.

Du bør dog undersøge på pakken, hvad margarinen består af.

- Er margarinen fyldt med palmekerneolie er svaret "nej tak", men er der raps-, vindruekerne,- og sesamolie i, har den samme effekt og flydeevne som smør, siger han.

/ritzau fokus/

Stockholm, 09/12/2025 - 19:43

Svensk prinsesse har flere gange mødt Jeffrey Epstein

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det svenske kongehus svarer ikke på, hvor, hvordan eller hvorfor prinsesse Sofia har mødt Epstein.

Den svenske prinsesse Sofia har ved flere lejligheder mødt den nu afdøde rigmand og dømte sexforbryder Jeffrey Epstein.

Det bekræfter det svenske kongehus over for mediet Dagens Nyheter.

- Prinsesse Sofia er blevet præsenteret for den pågældende mand ved et fåtal lejligheder omkring år 2005, skriver kongehusets kommunikationsafdeling til mediet.

Kongehuset svarer ikke på, hvor, hvordan eller hvorfor hun har mødt Epstein.

Prinsessen er gift med prins Carl Philip, der er kronprinsesse Victorias lillebror.

Nye offentliggjorte dokumenter vedrørende Epstein viser ifølge Dagens Nyheter en forbindelse til blandt andet den svenske finanskvinde Barbro Ehnbom.

Ehnbom satte den senere dømte sexforbryder i kontakt med unge svenske kvinder, og en mailkorrespondance mellem de to viser, at Ehnbom i december 2005 foreslog, at Epstein skulle mødes med Sofia, der dengang endnu ikke havde fået titlen som prinsesse.

- Det her er Sofia, en aspirerende skuespillerinde der lige er ankommet i NYC. Hun er pigen, jeg nævnte for dig, før jeg tog afsted, som jeg tænkte, du gerne ville møde. Måske vi kan kigge forbi inden helligdagene, skrev Ehnbom.

- Jeg er i Caribien. Vil hun komme i to dage. Jeg sender en billet, svarede Epstein ifølge Dagens Nyheter.

Hoffet oplyser til mediet, at prinsesse Sofia ikke tog imod tilbuddet om et besøg på det caribiske ø.

Før den borgerligt fødte Sofia Hellquist blev gift med prins Carl Phillip og fik tildelt prinsesse-titlen, arbejdede hun blandt andet som model og var tidligere deltager i realityprogrammet "Paradise Hotel".

Ifølge Dagens Nyheter boede hun efterfølgende en periode i New York i USA.

/ritzau/

Læs Mere >>

Stockholm, 09/12/2025 - 19:26

Svensk prinsesse har flere gange mødt Jeffrey Epstein

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det svenske kongehus svarer ikke på, hvor, hvordan eller hvorfor prinsesse Sofia har mødt Epstein.

Den svenske prinsesse Sofia har ved flere lejligheder mødt den nu afdøde rigmand og dømte sexforbryder Jeffrey Epstein.

Det bekræfter det svenske kongehus over for mediet Dagens Nyheter.

- Prinsesse Sofia er blevet præsenteret for den pågældende mand ved et fåtal lejligheder omkring år 2005, skriver kongehusets kommunikationsafdeling til mediet.

Kongehuset svarer ikke på, hvor, hvordan eller hvorfor hun har mødt Epstein.

Prinsessen er gift med prins Carl Philip, der er kronprinsesse Victorias lillebror.

Nye offentliggjorte dokumenter vedrørende Epstein viser ifølge Dagens Nyheter en forbindelse til blandt andet den svenske finanskvinde Barbro Ehnbom.

Ehnbom satte den senere dømte sexforbryder i kontakt med unge svenske kvinder, og en mailkorrespondance mellem de to viser, at Ehnbom i december 2005 foreslog, at Epstein skulle mødes med Sofia.

Før den borgerligt fødte Sofia Hellquist blev gift med prins Carl Phillip og fik tildelt prinsesse-titlen, arbejdede hun blandt andet som model og var tidligere deltager i realityprogrammet "Paradise Hotel".

Ifølge Dagens Nyheter boede hun efterfølgende en periode i New York i USA.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek