Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 15/11/2022 - 08:00

Krisen kradser: Gode tips til juleingredienser på budget

Vil du begive dig ud i julebagningen, men synes ikke, at du har råd til nogle af de vante ingredienser, er der flere steder, du kan spare i budgettet.

Allan Lundgren/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Juletid er også bagetid, men i år kan det blive ekstra dyrt at gå i køkkenet for at julebage som følge af de stigende priser.

Men du kan sagtens prøve at eksperimentere dig frem, siger Niels Ingemann Steffensen. Han er overlærer på bager- og konditoruddannelsen på Syddansk Erhvervsskole.

- Man kan prøve at lave opskrifterne til sine egne, men det kræver lidt forståelse og indblik i råvarer, siger overlæreren.

Han kommer med sine tips til, hvordan du kan få nogle af dine juleingredienser på budget, og hvor du helst ikke skal finde alternativer.

1) Mandler.

Begiver du dig ud i at bage vaniljekranse eller brunkager, er mandler sandsynligvis en del af opskriften.

Vil du spare penge, bør du gå uden om at købe færdige mandelsplitter og i stedet lave dem selv. Her skal du finde hele mandler med skal til en fornuftig pris, foreslår Niels Ingemann Steffensen.

- Du kan smutte mandlerne og derefter snitte dem med en kokkekniv. Så kan du have dem på lager, siger han og opfordrer til, at du putter de snittede mandler i fryseren for at undgå, at de får en dårlig smag.

Vil du erstatte mandlerne, foreslår han, at du prøver dig frem og undersøger, om der er tilbud på forskellige varer, der kunne fungere som et alternativ.

2) Vanilje.

Her er en ingrediens, som du helst ikke skal erstatte, hvis du spørger Niels Ingemann Steffensen. Den er nemlig helt essentiel for smagen i julebagningen.

Dog har han også oplevet, at vaniljen er blevet dyrere.

- Vanilje er blevet et hypet produkt, og jeg har set, at rigtig lækre vaniljestænger har rundet omkring 120 kroner stykket, siger han.

Har dit budget svært ved at holde til, at du går ud og køber vaniljestænger, kan du erstatte dem med vaniljesukker, da det er et helt udmærket produkt, siger overlæreren.

Du bør dog være opmærksom på, om der på produktet står "vanilje" eller "vanillin". Sidstnævnte er nemlig syntetisk fremstillet og kan frembringe en bismag, hvis du bruger for meget af det.

Derfor skal den vanilje, du bruger, helst komme fra vaniljeorkidéen, siger Niels Ingemann Steffensen.

3) Smør.

Mens du bør holde dig til vaniljen, kan du godt erstatte smørret. Det kan du gøre med margarine.

- Køber man kvalitetsmargariner, kan man lave nogle virkelig fantastiske produkter, siger Niels Ingemann Steffensen.

Du bør dog undersøge på pakken, hvad margarinen består af.

- Er margarinen fyldt med palmekerneolie er svaret "nej tak", men er der raps-, vindruekerne,- og sesamolie i, har den samme effekt og flydeevne som smør, siger han.

/ritzau fokus/

København, 12/12/2025 - 18:40

Hædret komponist død efter længere tids sygdom

Marilyn Mazur modtog tidligere på året en ærespris for sin jazzmusik. Hun blev 70 år.

Den dansk-amerikanske komponist og orkesterleder Marilyn Mazur er fredag død efter længere tids sygdom.

Det oplyser hendes ægtemand, Klavs Bovman, og søn, Fabian Mazur, i en mail til Ritzau fredag aften.

Mazur blev nok især kendt for i løbet af 1980'erne at være en del af den berømte jazzmusiker Miles Davis' band.

I foråret modtog hun Musikforlæggernes Ærespris for sin jazzmusik. Prisen gives til en dansk musiker, der har gjort sig særligt bemærket.

- Det er et helt naturligt valg at tildele Marilyn Mazur Musikforlæggernes Ærespris 2025. Hun har været aktiv musiker og komponist på meget højt plan igennem hele livet, lød det dengang fra bestyrelsesleder for Musikforlæggerne, Ole Dreyer.

- Hun er uden sammenligning det fornemmeste danske kort på den globale jazzscene, sagde han videre.

Marilyn Mazur blev 70 år.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/12/2025 - 16:21

Valdes jul-stjerne: Julekalender har gjort mig mere moden

Julius Stage Melchiorsen, der spiller Anker i "Valdes jul - vintermiraklet", vil gøre skuespillet til sin levevej efter sine erfaringer med julekalenderen.

At være med i en julekalender kan lyde som den reneste form for julehygge.

Men for det unge skuespillertalent Julius Stage Melchiorsen, der spiller Anker i "Valdes jul - vintermiraklet", har det været hårdt og krævende arbejde.

- Du har et meget stort ansvar. Der står 50 folk bag kameraet og forventer, at du gør dit arbejde og kan alle dine ting, fortæller Julius Stage Melchiorsen.

Det store ansvar har været med til at skubbe den 16-årige skuespiller, der til daglig går i gymnasiet, i en ny retning.

- Jeg tror, det har udviklet mig. Også i forhold til min modenhed og til at kunne navigere rundt i forskellige ting, siger Julius Stage Melchiorsen og fortsætter:

- Jeg tror, det har åbnet nogle veje, som jeg ikke ville gå før. Som det er lige nu, kunne jeg godt tænke mig at være skuespiller og fortsætte den vej, som jeg er på, uddyber han.

Julekalendere har været en fast del af julen for den unge skuespiller, og selv at være med i en er lidt af en drøm, der er gået i opfyldelse.

- Jeg har altid set julekalendere, så at komme med ind i et univers, som man er med til at skabe, har virkelig betydet meget for mig, fortæller Julius Stage Melchiorsen, der tidligere har medvirket i DR's dokudramaserie "Grundtvig" om den kendte danske præst, salmedigter og politiker N.F.S. Grundtvig og i filmen "Krummerne - det er svært at være 11 år".

Julius Stage Melchiorsens karakter, Anker, får i "Valdes jul - vintermiraklet" ideen til at åbne en bod, der sælger pebernødder - et projekt, som han går all in på.

Julius Stage Melchiorsen har personligt også en hang til at kaste sig hovedkuls ud i nye projekter, selv om erfaringen ikke er den store.

- Jeg har en mountainbike derhjemme, som jeg så skilte ad og samlede igen. Jeg vidste lidt om det, men ikke, hvordan man rigtig gjorde. Det er bare at kaste sig ud i det.

Mountainbikeprojektet gik dog heldigvis, som det skulle.

- Cyklen kører rigtig fint og er ikke brast sammen, siger skuespilleren med et grin.

Julekalenderen kan ses på TV 2 hver aften, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 12/12/2025 - 08:00

FAKTA: Forskellige lertyper

* Der findes et væld af forskellige slags ler. Overordnet inddeles de i tre typer: lertøjsler, stentøjsler og porcelænsler.

* Dit valg er ler afhænger blandt andet af, hvor højt ovnen kan brænde.

* Smeltepunktet for lertøjsler er lavt, og det skal derfor ikke brændes ved så høje temperaturer som stentøjsler og porcelænsler, der begge har et højt smeltepunkt.

Kilde: cerama.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 12/12/2025 - 08:00

FAKTA: Hold fokus på processen

* Prøv at slippe dine egne forventninger til, hvordan det færdige resultat af din keramik skal se ud, og tillad dig selv at lege med leret, når du går i gang med at forme det.

* Lav måske en tegning forinden af, hvad du gerne vil lave, men brug den udelukkende som et startskud og ikke som et facit.

* Du kan også sagtens sætte hænderne i leret uden at have nogen som helst idé om, hvad du gerne vil lave. Prøv bare at lade hænderne prøve sig frem.

* Du kan altid klaske leret sammen og prøve igen, hvis du er utilfreds med det, du har formet.

* Men husk også, at kreationer i ler ofte ser håbløse ud helt op til den sidste finish. Nogle gange skal der ikke mere til end at lukke alle de små revner med tommelfingeren og køre en fugtig svamp hen over kanten på koppen, før den pludselig ser flot ud.

Kilde: Pi Bjørg, der er keramiker og forfatter til bogen "Keramik derhjemme - for alle".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek