Tønder, 09/05/2025 - 15:34
Landmænd må vande med mere grundvand i tør periode
Landmænd i Tønder Kommune kan søge tilladelse til at bruge mere grundvand til vanding af afgrøder.
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Fraværet af regn har givet et usædvanlig tørt forår, og det kan mærkes på markerne rundt om i landet.
Det har fået Tønder Kommune til ekstraordinært at lade landmændene i kommunen bruge mere grundvand til vanding af markerne, skriver kommunen i en pressemeddelelse.
- Vi er helt klar over, at tørken giver store udfordringer for vores landbrug. Derfor giver vi nu mulighed for at søge om ekstra vand - selvfølgelig under hensyn til naturens behov, siger Poul Erik Kjær (V), formand for Teknik & Miljøudvalget i Tønder Kommune, i meddelelsen.
Tidligere i maj varslede DMI risiko for landsdækkende tørkedøgn senere i maj.
Det er første gang i de 21 år, som DMI har data fra, at risikoen for landsdækkende tørkedøgn falder så tidligt på året.
Et tørkedøgn defineres ved, at det landsdækkende tørkeindeks er over 8,9.
Tørkeindekset går fra 0 til 10. Indekstallet 0 betyder, at det øverste lag af jord er mættet med vand, mens 10 betyder, at jordlaget er udtørret.
- Den slags tilladelser kan gives i ekstraordinære tørkesituationer. Det handler om at opveje hensyn. Drikkevand prioriteres for eksempel over markvanding, siger chefkonsulent Søren Kolind Hvid fra landbrugets videnscenter Seges.
Landets kommuner foretager en miljøpåvirkningsberegning for at finde ud af, om landmændene skal have lov til at vande med ekstra grundvand på markerne.
- Det skal de af hensyn til at forvalte den grundvandsressource, vi har. De skal sikre, at vi ikke har en overudnyttelse, siger han.
- Man skal sikre sig, at påvirkningen ikke er så stor, at det skader miljøet i vandløbene. Det er både planter, fisk og smådyr, generelt den økologiske tilstand, der tages hensyn til.
Han estimerer, at knap 20 procent af landbrugsarealerne kan vandes i Danmark.
- Det er en stor investering med et markvandingsanlæg. Det er kun dem, der har det største behov, der gør det, siger Søren Kolind Hvid.
Særligt landmænd i Vest- og Sydjylland kan ifølge ham få brug for at indvinde ekstra grundvand.
- Det knytter sig til den jordtype, man har. Sandjord, som der hovedsageligt er i Vestjylland og Sydjylland, bliver hurtigere udtørret end lerjord, siger han.
- Lerjord kan indeholde langt mere vand. Det betyder, at det kan være tørvejr meget længere, hvis du har lerjord, inden planterne begynder at mangle vand.
/ritzau/