Bruxelles, 22/04/2025 - 12:06
Danmark er ikke bundet af EU's plan for asylbehandling
EU har udpeget syv sikre oprindelseslande. I Danmark kan man hastebehandle asylsager fra udvalgte lande.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Danmark er ikke bundet af EU-Kommissionens nye forslag for asylbehandling grundet retsforbeholdet.
Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.
EU-Kommissionen præsenterede den 16. april et forslag for EU's samarbejde om asylbehandling.
Her blev syv lande udpeget til at være sikre oprindelseslande for migranter at vende tilbage til. Målet er at forkorte asylbehandlingen for personer fra de lande.
Ifølge ministeriet kan man i Danmark behandle sager fra asylansøgere fra bestemte lande i en særlig hurtig procedure - den såkaldte åbenbart grundløs haster-procedure.
Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) bakker op om forslaget, selv om Danmark ikke er omfattet af samarbejdet.
- Det giver rigtig god mening at udpege sikre oprindelseslande og få igangsat en kortere asylbehandling, så migranter, som ikke opfylder betingelserne for asyl, hurtigt kan sendes hjem, siger ministeren.
Ifølge Kaare Dybvad Bek har Danmark og andre lande længe presset på for at finde en fælles løsning.
- Forslaget vil også styrke arbejdet med at finde fælles EU-løsninger på Europas migrationsudfordringer, såsom Italiens samarbejde med Albanien, og jeg er derfor glad for kommissionens forslag, siger han.
- Alt for mange migranter kommer til Europa og får afvist deres asylansøgning, men uden det får den konsekvens, at de bliver hjemsendt. Det er uholdbart, tilføjer Kaare Dybvad Bek.
På trods af ministerens opbakning er Danmark ikke bundet af forslaget. Det skyldes retsforbeholdet, som er et af tre forbehold, Danmark forhandlede sig til i forbindelse med optagelse i EU.
Forbeholdet gør blandt andet, at Danmark ikke deltager i det asylretlige samarbejde i EU.
De syv "sikre" lande, som EU-Kommissionen har udpeget er: Kosovo, Colombia, Marokko, Tunesien, Egypten, Bangladesh og Indien.
Ud over de syv tredjelande har kommissionen vurderet, at alle EU-kandidatlande er sikre. Den eneste undtagelse er Ukraine på grund af krigen.
EU-Kandidatlandene er Albanien, Bosnien-Hercegovina, Nordmakedonien, Montenegro, Serbien, Tyrkiet, Georgien og Moldova.
Ifølge kommissionen er der tale om en dynamisk liste. Det vil sige, at lande kan fjernes og tilføjes til listen afhængigt af udviklingen i landene.
/ritzau/