Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/07/2025 - 12:00

Sød energirevolution sætter fut i cykelfeltet

Et gennembrud i forståelsen af, hvor meget kulhydrat en menneskekrop kan optage, har gjort cykelløb hurtigere.

Anne-Christine Poujoulat/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Det er ikke ligefrem nogen nydelse at indtage den lidt klæbrige, søde masse. Men det er ganske enkelt uundgåeligt. I hvert fald hvis du vil vinde cykelløb.

De seneste fem-seks år er der nemlig sket en revolution. En sukkerrevolution, som radikalt har ændret, hvordan cykelryttere og andre udholdenhedsatleter bør spise og drikke, mens de træner og konkurrerer.

- Jeg kan tydeligt mærke forskel. Det har en ret stor effekt på performance og evnen til at køre intenst i lang tid. Det har været med til at gøre cykelløbene hurtigere og hurtigere, siger Casper Pedersen.

Den danske cykelrytter fra Quick-Step er ikke med i årets Tour de France, men fra sofaen har han kunnet se, at feltet har buldret derudad i højt tempo.

Generelt i cykelsporten falder den ene fartrekord efter den anden, men hvordan forklarer man det, når de faldne rekorder blev sat i 1990'erne og 2000'erne, hvor epo og andre dopingmidler var udbredte?

Det bedste bud er, at adskillige revolutioner inden for udstyr, træning og ernæring sammenlagt giver en større præstationsforbedring, end diverse ulovlige medikamenter og blodtransfusioner gjorde i dopingæraen.

Man kunne skrive bøger om, hvordan videnskab har ændret cykelsporten. Et sted, der er sket rigtig meget, er på det systematiske indtag af cykelrytterens vigtigste brændstof, kulhydrater.

- Den helt store revolution handler om indtaget af energi under træning og løb, siger Søren Lavrsen, som indtil maj var ernæringsfysiolog i Team Danmark og nu er såkaldt lead performance nutrionist hos Jonas Vingegaards Visma-mandskab.

Helt skåret ind til benet handler revolutionen om, at man i løbet af de seneste fem-seks år har fundet ud af, at kroppen kan optage meget mere kulhydrat, end man troede - uden at maven eksploderer.

Det har betydet, at cykelrytterne med et øget optag af sukker kan træne og køre cykelløb mere intensivt i længere tid, og risikoen for at gå sukkerkold er markant mindre end før. Blandt andet derfor ser man ryttere, der tør åbne cykelløb og køre solo med 50-100 kilometer til mål.

- For bare fem år siden indtog rytterne cirka 30 gram kulhydrat i timen. I dag kører langt de fleste hold med 100-120 gram kulhydrat i timen. Jeg har også kendskab til cykelryttere og andre atleter, som ligger væsentligt over 120 gram i timen, siger Søren Lavrsen.

For Casper Pedersen har det helt konkret betydet, at han har meget mere travlt med at spise og drikke, end han havde i gamle dage.

- På en time drikker jeg en dunk med energidrik med 60 gram kulhydrat. Og så har vi geler med 45 gram. Så det bliver til cirka en dunk og to geler hver time.

- Det er noget helt andet, hvis man sammenligner med i gamle dage, hvor det gjaldt om ikke at spise så meget, fordi man troede, det handlede om at være så tynd som muligt, siger Casper Pedersen.

Opfattelsen var tidligere, at det ikke var specielt vigtigt at spise specielt meget, når man trænede. Faktisk skulle man holde indtaget på et minimum.

- Træning har bare været noget, der skulle overstås, og man har måske godt kunnet håndtere at gå lidt kold, når man kom hjem, siger Søren Lavrsen, som nu ordinerer faste protokoller for rytternes indtag under træning.

- Vi taler meget om "training availability". Altså hvor tilgængelig er rytteren for træning i forhold til skader og sygdom. Hvis man ernærer sig korrekt under træning og uden for konkurrence, så er der færre sygedage og færre dage, hvor man er for træt til at træne.

- Så man træner meget mere og med meget højere intensitet end tidligere. Det er, fordi vi ernærer rytterne bedre. De har simpelthen mere energi til at træne, siger Søren Lavrsen.

Det kan måske virke mærkeligt, at man først nu har fundet ud af noget så afgørende, som kan ændre så meget, som det tilsyneladende har gjort. Ifølge Søren Lavrsen handler det om en indgroet tilstand i cykelsporten.

- Cykling er en sport, der var og er stærkt bundet til traditioner. Men det er blevet mere innovativt. Man går meget mere videnskabeligt til værks og har samarbejder med universiteter og forskere.

- Jumbo-Visma stak for nogle år siden pludselig af fra alle og vandt alt, man kom i nærheden af, og de var nok nogle af de første, der begyndte at gå videnskabeligt til værks, hvad angår ernæring. Og så har det bredt sig.

Alle cykelhold samarbejder desuden med producenter af energiprodukter. Visma kan for eksempel få skræddersyede produkter. Og de nye videnskabelige opdagelser har fået producenterne til at øge kvaliteten.

Rytterne skal på en løbsdag sluge bunker af de geléagtige geler, og derfor skal de både smage godt og have en konsistens, der er til at leve med. Ellers bliver det ulideligt.

- Det er ikke særlig lækkert. Man spiser det ikke for fornøjelsens skyld, siger Casper Pedersen med et grin.

Men det er ikke kun smag og konsistens, der er blevet bedre. Årsagen til, at kroppen kan optage mere kulhydrat end tidligere, er, at man har ændret på, hvordan man sammensætter sukkerarterne i energiprodukterne.

Tidligere fyldte man ren glukose på rytterne. I dag fylder fruktose næsten lige så meget som glukose i energipulver, geler og de såkaldte chews, som er en slags vingummi.

- Det har været den store gamechanger. Det gør, at mavens receptorer bedre optager sukkeret. Glukose og fruktose optages ad forskellige veje gennem tarmen, og vi kan se, at fruktose er i stand til at øge mængden af receptorer.

- Tidligere brugte man ren glukose, og der rammer man ret hurtigt muren. Måske allerede ved 45 gram per time, siger Søren Lavrsen.

Når han nævner muren, handler det blandt andet om, at man i årenes løb har set ryttere springe af cyklen med panik i øjnene, fordi en mave overfyldt af glukose pludselig har bedt om at blive tømt enten den ene eller anden vej.

Det har Casper Pedersen ikke oplevet, men han husker billederne af Tom Dumoulin, der i den lyserøde førertrøje sprang af sin cykel, smed tøjet og satte sig på hug op ad et vejskilt i Giro d'Italia i 2017.

Selv om man har udviklet nye blandingsforhold, så kan den slags stadig ske, og derfor skal man træne maven og tarmene, hvis man skal indtage så massive mængder kulhydrat, som cykelrytterne gør.

- Det er man nødt til. For os, der træner til hverdag, kommer det naturligt, at maven vænner sig til at arbejde med så meget sukker. Men det vil ikke være særlig succesrigt, hvis en helt almindelig person begyndte at drikke og spise så mange geler, som jeg gør, siger Casper Pedersen.

Holdene har nøje udviklede planer for, hvordan og hvor hyppigt rytterne skal indtage kulhydrat for at oparbejde tolerans.

- Man kan ikke bare have rytterne til at tulre rundt på postevand og riskiks til hverdag, og når de så kommer til løb, så får de 120 gram i timen. Så får mekanikerne altså travlt med at rengøre cykler.

- Man kan lave en gradvist øget eksponering, hvor man presser den øvre grænse. Man går derop, hvor det måske ikke er så sjovt længere, og man får lidt maveproblemer. Så prøver man det nogle gange, og så skruer man stille og roligt op. Det er ren og skær eksponering, siger Søren Lavrsen.

Grænserne bliver da også fortsat testet, og Søren Lavrsen fortæller om triatleter, der indtager op mod 200 gram kulhydrat i timen. Der er dog ikke evidens for, at kroppen rent faktisk optager det hele, men hvis man finder evidens, så vil cykelrytterne skulle sluge endnu mere gelé i fremtiden.

- Vi skal til at se på, om det har en effekt at gå højere op, end vi allerede gør. Der er ingen grund til at gøre det, hvis det ikke virker. Men vi har ikke set toppen af indtaget endnu, vurderer Søren Lavrsen.

Cykelrytternes indtag af kulhydrater, mens de sidder på cyklen, har altså ændret sig og drastisk medvirket til en hurtigere cykelsport.

Dertil kommer den almindelige kost samt rutiner som for eksempel at drikke kirsebærsaft fra sure kirsebær lige efter etaperne for at øge restitutionen - og meget, meget mere, som man konstant lærer mere og mere om.

/ritzau/

New York, 18/07/2025 - 03:05

Tv-station dropper "The Late Show" med Stephen Colbert

Caitlin Ochs/Reuters

Stephen Colbert skal ikke længere være vært på det amerikanske "The Late Show". Han bliver ikke erstattet.

Den amerikansk tv-station CBS dropper tv-programmet "The Late Show With Stephen Colbert" fra maj 2026.

Det meddelte vært Stephen Colbert selv under optagelser af programmet torsdag, skriver det amerikanske medie AP.

- Næste år vil være vores sidste sæson. Tv-stationen stopper "The Late Show" i maj. Det er slutningen på "The Late Show" på CBS. Jeg bliver ikke erstattet. Det forsvinder bare alt sammen, lød det.

CBS har samtidig selv delt nyheden i en pressemeddelelse.

Her bekræfter ledelsen også, at programmet ikke får en ny vært.

- Det her er udelukkende en økonomisk beslutning, late night-talkshows (shows der sendes sent om aftenen, red.) er udfordret. Der er på ingen måde relateret til programmets resultater, indhold eller andre anliggender i Paramount, lyder det ifølge Reuters.

Paramount er CBS' moderselskab.

Fra Colbert lød det torsdag, at han først selv havde fået besked om, at programmet stopper, dagen inden - onsdag.

Paramount har søgt om godkendelse til en fusion med produktionsselskabet Skydance Media for 8,4 milliarder dollar - knap 54 milliarder kroner - hos FCC, som er den amerikanske kommunikationskomité.

Tidligere på måneden gik Paramount med til at indgå et forlig i et søgsmål, som var blevet indgivet af USA's præsident, Donald Trump.

Paramount gik her med til at betale 16 millioner dollar.

Søgsmålet fra Trump drejer sig om et interview med USA's tidligere vicepræsident, Kamala Harris, som var Trumps demokratiske modstander i sidste års præsidentvalg.

Meddelelsen om, at CBS dropper "The Late Show With Stephen Colbert" kommer to dage efter, at Colbert offentligt udtalte sig om sagen, skriver AP.

- Jeg er krænket. Jeg ved ikke, om noget kan reparere min tillid til det her selskab. Men et skud fra hoften kunne være, at 16 millioner dollar ville hjælpe, lød det i mandagens udsendelse fra Colbert.

Han kaldte også sagen for en stor, fed sag om bestikkelse.

Ifølge det amerikanske CNN har forliget og den forestående fusion skabt spekulationer om, hvorvidt Colbert ville have en fremtid hos CBS.

Han beskrives af flere medier som en af de mest fremtrædende kritikere af Trump inden for tv.

Adam Schliff, som er demokratisk senator for delstaten Californien, var gæst i torsdagens udsendelse af programmet.

- Hvis Paramount og CBS har stoppet "The Late Show" af politiske årsager, fortjener offentligheden at vide det. Og (de, red.) fortjener bedre, skriver han på X.

"The Late Show"-udsendelserne har med en række forskellige værter været en grundsten i CBS' katalog af programmer i mere end 30 år.

Colbert overtog værtstøjerne fra David Letterman i 2015.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Gatos, 17/07/2025 - 23:15

Dansk serie er blandt de mest sete på Netflix i første del af 2025

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

På to måneder har "Reservatet" fået næsten 34 millioner visninger på Netflix, viser liste fra regnskab.

Den danske miniserie "Reservatet" er blandt de meste sete Netflix-serier i årets første seks måneder.

Serien, der udkom 15. maj, har på to måneder fået næsten 34 millioner visninger og ligger dermed nummer 21 over de mest sete serier.

Det fremgår af en oversigt, der er landet torsdag aften i forbindelse med Netflix' regnskab.

Her fremhæver streamingtjenesten den danske serie som en hitserie.

"Reservatet" har på engelsk fået titlen "Secrets We Keep". Den udspiller sig i et rigmandsmiljø nord for København, hvor en filippinsk au pair pludselig forsvinder sporløst.

Ifølge Netflix bliver skandinaviske serier og film mere og mere populære.

Samtidig udgør indhold på et andet sprog end engelsk mere end en tredjedel af visningerne i perioden fra januar til juni, lyder det.

I toppen af Netflix' liste ligger den britiske serie "Adolescence", der udkom i marts, med knap 145 millioner visninger.

Sæson to og tre af den sydkoreanske serie "Squid Game" ligger på anden- og tredjepladsen med henholdsvis 117 millioner og 72 millioner visninger.

Serien "Dept Q", som er Netflix' udgave af Jussi Adler-Olsens Afdeling Q-serie, er blevet set 25 millioner gange siden udgivelsen 29. maj. Dermed placerer "Dept Q" sig som nummer 32 på listen over de mest sete serier i første halvår af 2025.

Torsdag aften har Netflix også præsenteret sit regnskab for andet kvartal.

Her fremgår det, at selskabets omsætning voksede med 16 procent sammenlignet med samme periode sidste år og endte på 11,1 milliarder dollar. Det svarer til 71,4 milliarder kroner.

På bundlinjen endte Netflix med et overskud på 3,1 milliarder dollar - svarende til 20 milliarder kroner.

Ifølge nyhedsbureauet AFP skyldes fremgangen højere indtægter fra reklameforretningen samt prisstigninger på abonnementer.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/07/2025 - 10:00

FAKTA: Forholdsregler forebygger de værste skader ved skybrud

* Sørg for at have kraftig afdækningsplast og sandsække ved hånden, så du kan dække gulvafløb og toilet, hvis det bliver nødvendigt.

* Luk vinduer og døre, og sørg for, at alle åbninger udadtil er dækket til med sandsække eller lignende.

* Tjek, at udendørs afløb, riste og tagrender ikke er tilstoppede, og grav eventuelt render rundt om huset.

* Store mængder vand gør vejene usikre. Hold ind til siden, hvis du er bilist og bliver fanget i et skybrud.

* Undgå kontakt med kloakvand, da det kan være sundhedsskadeligt.

Kilde: Beredskabsstyrelsen

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 17/07/2025 - 10:00

Pjaskvåd sommer nærmer sig: Lær at afkode varslerne

Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Våde vejrvarsler er blevet en del af hverdagen - også om sommeren. Men det gør en forskel, om der varsles skybrud eller kraftig regn, når vi skal forberede os.

Solskin og temperaturer høje nok til at hoppe i badetøjet, men også ustadigt vejr med byger, regn og torden.

Sådan lyder den foreløbige prognose fra DMI for de kommende uger af sommeren, der altså forbereder os på, at de nylige skybrud ikke var en enlig svale.

Tværtimod må vi indstille os på sommerdage, hvor enten skybrud eller kraftig regn sætter en stopper for strandturen og giver havemøblerne en ordentlig skylle.

Men hvornår er det skybrud, og hvornår er der tale om kraftig regn?

Det er ikke sikkert, du kan mærke forskel, når himlen åbner sig, men definitionerne er klare - og det er værd at kende forskellen, fortæller Erik Hansen, der er vagtchef hos DMI.

- Skybrud kommer kraftigt og i løbet af kort tid fra bygeskyer. Når vi varsler om det, betyder det, at der falder mindst 15 millimeter regn på en halv time.

Varslingen om skybrud for et givent område betyder, at der i løbet af en halv time ville lægge sig mindst 15 millimeter vand i hele området, hvis der ikke var afløb eller jord med evne til at suge vandet.

Når der er faldet mindst 30 millimeter regn, kan man kalde det for dobbelt skybrud, og i ekstreme tilfælde kan der opstå tredobbelt skybrud, fortæller Erik Hansen.

- Skybrud forekommer hen over sommeren og sensommeren. Det opstår på varme dage, når bygeskyerne bobler op af varme, siger han.

Bygeskyerne kan hurtigt flytte sig, og derfor kan skybrud være svære at forudsige sammenlignet med almindelig kraftig regn. Til gengæld kan man forudsige, om der er potentiale for, at der opstår skybrud.

Han forklarer, at under de kraftigste skybrud i Danmark kan der falde to millimeter regn i minuttet.

- Det kan godt give en hurtig oversvømmelse, hvis man er uheldig, siger vagtchefen.

Ofte er skybrud trælse i øjeblikket, hvor de opstår, men kraftig regn kan skabe større udfordringer, fordi det våde vejr strækker sig over længere tid.

- Den slags regn opstår i forbindelse med fronter og rammer i større områder. Definitionen er, at det skal regne mindst 24 millimeter på seks timer og dernæst mindst 30 millimeter på 24 timer, siger han.

Den kraftige regn rammer større områder og berører dermed flere mennesker. Desuden er den ofte mere besværlig at håndtere.

- Det kan give problemer på lavtliggende motorvejsstrækninger eller i folks huse, hvis de bor ved ådale. Det kan også give problemer med jordskrænter, hvis jorden bliver blød og begynder at flyde, forklarer Erik Hansen.

Når mængderne af regn bliver store nok over tid, kan det give risiko for egentlige oversvømmelser - og derfor udsender DMI i dag også hydrologiske varsler.

- Det kan være, hvis der er faldet så meget vand hen over en lang periode, at jorden ikke kan suge mere, for eksempel hen over vinteren. Vi har set nogle problemer med det i Tyskland og Spanien, siger han.

I Danmark kan det især være et problem omkring Vejle Å.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek