Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 23/06/2023 - 08:00

Juli er en dyr måned: Tøjl ferieudgifterne med et budget

Det er nemt at komme til at bruge mange penge, når vejret er godt, og det er ferietid. Forbrugerøkonom anbefaler, at du lægger et budget for at styre forbruget.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

For mange af os er juli en måned, hvor vi får en tiltrængt pause. Børnene har fri fra skole, og arbejdet er skiftet ud med ferie og oplevelser.

Men det kan hurtigt blive dyrt, hvis du ikke sørger for at bevare overblikket over dine udgifter i ferien.

Forbrugerøkonom i Nordea Ida Marie Moesby anbefaler, at du lægger et budget for, hvor mange penge du forventer at bruge i din ferie.

- Når man lægger et budget, kan man se, om det er muligt at spare et sted, og det er også en måde at finde ud af, om pengene rækker, siger hun og fortsætter:

- Man skal for eksempel forvente at bruge flere penge på mad og drikke, fordi man spiser oftere ude, når man er på ferie og festival.

Med et overblik over dit budget kan du også se, om du kan tillade dig ekstra forkælelse, uden at udgifterne løber helt løbsk.

- Et budget kan give mere ro i maven, hvis man bruger flere penge, end man er vant til. Og det gør man, når man er på ferie, siger Ida Marie Moesby.

Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Finanstilsynet, peger på, at det især er madbudgettet, som kan være svært at holde styr på.

- Lav eventuelt en plan for, hvilke dage du laver mad selv, og hvilke dage du spiser ude, siger hun.

Finanstilsynet har udviklet en gratis app kaldet Lommebudget, hvor du kan oprette et budget og holde øje med, om du overholder det.

Det er for eksempel også muligt at sammenligne dit forbrug over forskellige måneder og se, hvor mange penge du har til rådighed om dagen.

I Danmark er vi vant til, at vi kan betale med kort eller mobiltelefonen de fleste steder, men sådan er det ikke nødvendigvis i udlandet, forklarer Ida Marie Moesby.

- Det er ikke sikkert, at alle korttyper er gyldige i det land, som man rejser til. Vores anbefaling er, at man medbringer to forskellige betalingskort, hvoraf det ene bør være et kreditkort, siger hun.

Ida Marie Moesby råder også til, at du opbevarer dem forskellige steder. På den måde har du stadig et betalingskort, hvis det ene skulle blive væk eller stjålet.

Husk altid at betale i den lokale valuta, når terminalen spørger. Det skyldes, at du typisk får en dårligere kurs og bliver opkrævet ekstra gebyr, hvis du vælger at betale i danske kroner, forklarer hun.

Og så er det en god idé at tage kontanter i lokal valuta med.

Har du taget danske kontanter med til udlandet, kan det være svært at gennemskue, hvor du får den bedste kurs, når du veksler.

Hun forklarer, at en måde at gribe det an på er at spørge forskellige vekselbureauer, hvor mange penge du får af den lokale valuta for eksempelvis 1000 danske kroner. Og så vælge det sted, der udbetaler mest.

Du vil nok også tage din mobil med til udlandet, og det kan du roligt gøre inden for EU.

- Men man skal være opmærksom på, at der inden for EU er en forbrugsgrænse på data, siger Ida Marie Moesby.

Din datagrænse kan hurtigt blive opbrugt, hvis du streamer meget.

Og uden for EU anbefales det, at du slår dataroaming - altså brug af data i udlandet - helt fra i mobiltelefonens indstillinger.

Det er nemlig ofte dyrt at bruge data i udlandet, hvis du skal betale for forbruget.

/ritzau fokus/

Paris, 02/10/2023 - 03:00

Gérard Depardieu afviser anklager om voldtægt

Anne-Christine Poujoulat/Ritzau Scanpix

Den franske skuespiller udtaler sig i et åbent brev, for første gang siden anklagerne blev fremsat i april.

Den franske skuespiller Gérard Depardieu afviser de anklager om voldtægt og seksuelt overgreb, der blev fremsat mod ham tidligere i år.

Det skriver han i et åbent brev, der er blevet bragt af Le Figaro, en af Frankrigs største aviser.

- Jeg har aldrig nogensinde misbrugt en kvinde, lyder det.

Det var i april, at det undersøgende medie Mediapart kunne fortælle, at over et dusin kvinder anklagede ham for enten overgreb eller voldtægt.

Visse af hændelserne skulle angiveligt have fundet sted tilbage i starten af nullerne.

- Jeg har kun mit ord til at forsvare mig selv over for mediernes domstol og den lynchning, jeg er blevet udsat for, skriver Depardieu.

En formel efterforskning af skuespilleren blev indledt i 2020, efter at en skuespillerinde anklagede ham for at have voldtaget hende ad to omgange i 2018.

Hun hævdede, at det skete i hans lejlighed. På tidspunktet var hun 22 år.

Flere af hændelserne skulle ifølge avisen The Guardian i øvrigt være sket under optagelserne på tv-serier og film som Netflix' "Marseille", "Dumas" og "Big House".

Da anklagerne først blev rejst, afviste Depardieu dem gennem sit advokatfirma Cabinet Temime, der beskrev dem som subjektive og baseret på morale skøn.

Depardieu er en af Frankrigs mest kendte skuespillere - men også en af de mest kontroversielle.

Han har blandt andet erklæret sin loyalitet til Rusland trods invasionen af Ukraine.

Desuden blev han i 2011 anklaget for at have tisset i kabinen på et fly, før det lettede.

74-årige Depardieu har blandt andet spillet med i film som "Jean de Florette" og "Cyrano de Bergerac".

For den sidste blev han nomineret til en Oscar i kategorien Bedste Mandlige Hovedrolle i 1991.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 23:15

Lukas Graham hædret for radiorekord: Det er fuldstændig vanvittigt

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Lukas Graham er den mest afspillede danske artist på radiokanalen Nova, som fejrede 15-års fødselsdag ved et gallashow i Operaen i København søndag aften.

Har du tunet ind på radiokanalen Nova, har du formentlig hørt Lukas Graham brage ud gennem æteren.

Det verdenskendte band, der har Lukas Forchhammer i front, er nemlig den mest afspillede danske artist på Nova.

Det oplyser Bauer Media i en pressemeddelelse.

Rekorden er blevet fejret under Novas 15-års fødselsdagsfest, som blev afholdt ved et gallashow i Operaen i København søndag aften.

- Det er fuldstændig vanvittigt det her, jubler Lukas Graham i pressemeddelelsen.

- At være den mest afspillede danske artist på Nova nogensinde er sådan lidt svært at forstå. Det betyder rigtig meget for mig og holdet, at Nova og ikke mindst Novas lyttere har lyst til at høre til de historier, jeg fortæller. Det er en kæmpe stor anerkendelse og er ærlig talt enormt overvældende, tilføjer Lukas Forchhammer.

Lukas Graham var også på scenen til fødselsdagsfesten og var på plakaten sammen med Christopher, Drew Sycamore, Medina, Mads Langer og Saint Clara.

- Novas 15-års fødselsdagsgalla blev en pragtfuld aften, hvor vi i selskab med vores fantastiske lyttere fejrede både fortiden, nutiden og fremtiden for dansk radio og musik, siger Bauer Medias COO, Tobias Nielsen, i pressemeddelelsen, og fortsætter:

- At kunne præsentere nogle af de største artister i et fantastisk lineup og samtidig hædre en artist som Lukas Graham, der har haft så stor indflydelse på vores playlister, var prikken over i'et på en allerede uforglemmelig aften, lyder det.

Lukas Graham udgav sit selvbetitlede debutalbum i 2012. Siden har bandet rejst verden rundt med sange som "Drunk in the Morning", "Ordinary Things" og "7 Years".

Bandet har vundet et hav af priser og har været nomineret til tre statuetter ved Grammy-showet i 2016 - en af verdens mest prestigefyldte musikpriser.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

FAKTA: Så langt bør du sidde fra dit tv

* 40 tommer tv: 2,4 meter (mindst 1,8 meter).

* 42 tommer tv: 2,5 meter (mindst 1,9 meter).

* 44 tommer tv: 2,6 meter (mindst 2,0 meter).

* 46 tommer tv: 2,7 meter (mindst 2,1 meter).

* 48 tommer tv: 2,8 meter (mindst 2,2 meter).

* 50 tommer tv: 2,9 meter (mindst 2,3 meter).

* 55 tommer tv: 3,2 meter (mindst 2,5 meter).

* 60 tommer tv: 3,4 meter (mindst 2,6 meter).

* 65 tommer tv: 3,6 meter (mindst 2,7 meter).

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

Hæng dit tv op rigtigt: Optimal højde for den bedste tv-oplevelse

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Hænger du dit tv op for højt på væggen? Det er der mange, som gør, lyder det fra filmoperatør.

Når der er blevet købt nyt tv, går diskussionen ofte på, hvor i rummet den smarteste placering af flimmerkassen er.

Men egentlig burde vi tale noget mere om, hvor højt oppe på væggen, vi hænger fjernsynet.

For det gør mange danskere nemlig forkert, lyder det fra Michael Berg, der er filmoperatør, biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures.

- Mange sætter fladskærme op midt på væggen i hjemmet. Men det gør, at du ender med at kigge op for at se tv'et, siger han.

- I virkeligheden skal tv'et langt længere ned mod gulvet.

Ifølge filmoperatøren skal tv'et hænges op i sådan en højde, at du får tv'ets midte lige ud for dine øjne, når du sidder ned i sofaen.

På den måde sikrer du dig, at I hverken skal kigge op eller ned for at følge med.

- Den grundlæggende regel er, at tv'et skal placeres fra gulvet og så en tredjedel op på væggen. Placerer du den i midten vil det være alt for højt oppe, siger Michael Berg.

Det er selvfølgelig også en smagssag, hvor du ønsker at hænge dit tv, men dine præferencer er sandsynligvis påvirket af, hvor i verden du kommer fra. Sådan lyder det fra Rasmus Larsen, der er direktør for teknologimediet flatpanels.dk.

- Amerikanerne hænger gerne deres skærme højt, men det er ofte et praktisk hensyn i forhold til placeringsmuligheder eksempelvis over pejsen, fortæller Rasmus Larsen.

- De undersøgelser, som jeg er bekendt med, viser, at det ikke er sundt for nakken at kigge opad, idet det belaster nakkemusklerne og kan give nakkesmerter og hovedpine.

Herhjemme har vi for vane at gøre tingene en smule anderledes, lyder det. Her hænger vi typisk tv'et lidt lavere.

- I Europa har vi en anden tilgang, der er mere på linje med, hvordan vi også arbejder foran vores PC-skærme, siger han.

Lig med Michael Berg anbefaler Rasmus Larsen derfor, at du placerer dit tv ud fra dit synsfelt.

- Mit råd er, at når man sidder i sin sofa eller sine lænestole i stuen, så skal skærmens midterfelt være nogenlunde lige ud for synsfeltet eller en tak under, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv