Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 15/04/2024 - 10:00

Forår betyder fladfisk på menuen

I de danske farvande fanges der mange fantastiske spisefisk. Her er dem, du skal holde øje med netop nu.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Der er andre fisk i havet end tun, torsk og laks. Og når forårsvejret rigtig sætter ind, står menuen i fladfiskens tegn.

Du kan eksempelvis kaste dig over slethvar, pighvar eller skærising, fortæller Søren Birch, der er køkkenchef på restauranten Alimentum i Aalborg.

- Jeg er vild med fladfisk. Og de her fisk er også af en vis størrelse, så der er kød på fileterne, siger han.

Selv kommer han til at servere slethvarren eller pighvarren for sine middagsgæster i privaten dette forår.

- En helbagt pighvar eller slethvar er superlækkert, lyder det fra Søren Birch, der anbefaler, at du bruger godt med smør og krydderurter, når du tilbereder fisken.

Rids fisken ned langs ryggen, put smør og krydderurter ovenpå, og smid den så ind i ovnen. Servér med nye danske kartofler vendt i smør og persille.

Ifølge køkkenchefen kan du tjekke, om fisken er færdig, ved at tage en almindelig smørkniv og vippe fileten af. Slipper den benene, har den fået nok.

- Drik et koldt glas hvidvin til, og så spiller det bare, siger Søren Birch.

Du kan også tage fladfisken med ud på grillen, når vejret tillader det - hvis du da ikke er typen, der også griller i regnvejr.

Grillrøgen giver nemlig fisken noget helt andet end en traditionel ovn, siger kok Mads Dalsborg, der ejer restauranten Bjørnekælderen på Frederiksberg.

- Fisken bliver varm på en anden måde, og røgen giver en noget anden smag, siger kokken, der også tilslutter sig anbefalingen om, at du serverer fladfisk som skærising og pighvar for dine forårsgæster.

Lav nogle snit i fisken, og giv den citronskal, krydderier og smør. Smid hele fisken på grillen. Ligesom i ovnen har fisken fået nok, når du kan løfte fileten langs rygraden med en kniv.

Ifølge Mads Dalsborg kan du også spørge din lokale fiskemand efter helleflynder, som også en god fladfisk at spise lige nu.

I den mere billige ende kan du kaste dig over skrubben, foreslår Jens Peter Moestrup Hansen, der er kok og fiskehandler hos Hav i Torvehallerne i København.

- Hvis du skal lave et nemt familiemåltid til mange, så er skrubben helt perfekt, siger han og peger ligeledes på slethvarren som endnu et godt alternativ, siger han og fortsætter:

- I retten ville jeg også bruge en masse forårsgrøntsager som asparges, ærter og gulerødder og lave en frikassé.

Vend fisken i mel, og steg den i smør i cirka fire minutter på hver side. Servér sammen med frikasséen.

- Vil du have retten helt op at ringe, så tilsæt lidt peberrod. Så har du en ret, man bare skal spise her til foråret, siger Jens Peter Moestrup Hansen.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2025 - 14:39

Jes Dorph kalder dom i Højesteret for en sejr for retssikkerheden

Advokatundersøgelse af forhold på TV 2 var i strid med god advokatskik. Jes Dorph-Petersen er lettet.

Tidligere tv-vært Jes Dorph-Petersen er både glad og lettet efter tirsdag at have vundet en sag i Højesteret mod advokat Yvonne Frederiksen.

Det skriver han på Facebook.

Yvonne Frederiksen stod i 2020 i spidsen for en advokatundersøgelse, som undersøgte mulige krænkelser begået på TV 2.

- En enig Højesteret har i dag fastslået, hvad jeg hele tiden har vidst. Nemlig at der ikke var belæg for advokat Yvonne Frederiksens konklusioner i hendes advokatundersøgelse for TV 2.

- Det er et faktum. Derfor er jeg både glad og lettet - selv om det aldrig burde være kommet hertil.

- Dagens entydige dom i Højesteret er en sejr for mig efter fem års kamp - men allermest en sejr for retssikkerheden, skriver Jes Dorph-Petersen.

Mens undersøgelsen blev foretaget, fik Yvonne Frederiksen henvendelser fra to tidligere praktikanter på TV 2, der berettede om episoder, der havde fundet sted i 2001 og 2003 og involverede Jes Dorph-Petersen.

Yvonne Frederiksen konkluderede på baggrund af undersøgelsen, at der var et sagligt grundlag for at fyre Jes Dorph.

Jes Dorph blev i kølvandet på advokatundersøgelsen fyret fra sin stilling i det produktionsselskab, som producerede "Go' Aften Live", hvor han på daværende tidspunkt var vært. "Go' Aften Live" sendes på TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2025 - 13:50

Dansk kendispar skal skilles: Vi fungerer desværre dårligt som ægtefolk

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Ægteskabet er forbi mellem filminstruktøren Søren Fauli og psykoterapeuten Annika Lillelund Fauli. Det bekræfter Søren Fauli over for ugebladet Se og Hør.

Kærligheden er bristet mellem den kendte filminstruktør, forretningsmand og skuespiller Søren Fauli og hans hustru, psykoterapeuten og forfatteren Annika Lillelund Fauli.

Det bekræfter parret i en fælles udtalelse til Se og Hør.

- Det er med tunge hjerter, at Annika og jeg vælger at opløse vores ægteskab efter 19 år. Vi holder umådeligt meget af hinanden, men fungerer desværre dårligt som ægtefolk, lyder det i beskeden.

Søren Fauli og Annika Lillelund Fauli understreger i beskeden til ugebladet, at de er enige om beslutningen om at gå fra hinanden.

De er gode venner og fast besluttede på at samarbejde, også når det er svært, lyder det.

- For det er trist og synd for vores søde børn, der jo ikke har valgt dette, og som får et mere besværligt liv, skriver parret i beskeden og understreger, at de beder om ro og ikke har mere at tilføje for nu.

Sammen har parret to børn.

Familien består også af Søren Faulis tre børn fra hans første ægteskab med forfatter, coach og tidligere tv-vært Barbara Læssøe Stephensen, som han blev skilt fra i 2004.

I 2007 bekræftede han, at han dannede par med Annika Lillelund Fauli.

Annika Lillelund Fauli skrev i 2016 sammen med Søren Faulis forhenværende svigermor, Lene Stephensen, der er uddannet lærer med speciale i psykologi og har en kandidat i pædagogisk psykologi, bogen "Skilsmissens ABC - Guide til en bedre skilsmisse for dig og dine børn".

Søren Fauli beskrev i Radio IIII-programmet "Skilsmissen" i 2024, at han først følte, han blev voksen, da han blev skilt fra Barbara Læssøe Stephensen.

- Han forstod ikke, at han kunne miste sit ægteskab og familie, før det ikke længere stod til at redde, lød det blandt andet i omtalen af programmet.

- I dag ved Søren, at man skal kæmpe for sit ægteskab. Men midt på slagmarken bliver han også bekræftet i, at han er omgivet af netop kærligheden.

62-årige Søren Fauli er kendt for at have stået bag kameraet på kultfilmen "De skrigende halse" fra 1992 og for komedien "Polle Fiction" fra 2002.

Han har desuden instrueret en lang række reklamefilm og har også medvirket i nogle af dem. Især er han kendt for at agere en af konfektureproducenten Toms chokoladeskildpadder.

Søren Fauli har været en del af butikskæden Normal. Han solgte sin andel i 2016 og tjente over 50 millioner kroner på salget.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek