Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

USA, 13/01/2025 - 14:32

Verdenskendt stjerne spiller Putin i ny film

Jude Law har tidligere sendt et åbent brev til Ruslands præsident, Vladimir Putin, om den fængslede oppositionsleder Aleksej Navalnyj, der gik bort i 2024.

Mario Anzuoni/Reuters

Af: Af Mille Mulbjerg Rothgardt, Ritzau Fokus

Britiske Jude Law skal portrættere manden på manges læber Vladimir Putin i filmen "The Wizard of the Kremlin", der oversat til dansk lyder "Troldmanden fra Kreml".

Det fortæller den 52-årige skuespiller i et interview med det amerikanske medie Deadline.

- Jeg siger det tøvende, fordi jeg ikke rigtig er begyndt at arbejde på den endnu, siger Jude Law til mediet og fortsætter:

- Jeg er så småt i gang, men lige nu virker det som at bestige Mount Everest. Jeg står ved bunden, kigger op og tænker: "Åh gud, hvad har jeg sagt ja til?".

Filmen er baseret på en roman af samme navn fra 2022 om en ung russisk filminstruktør, der højst utraditionelt bliver Vladimir Putins tætte rådgiver i tiden efter Sovjetunionens fald i 1991.

Kreml er et gammelt fæstningskompleks i hjertet af Moskva. Det har i et århundrede traditionelt været hovedsæde for Ruslands herskere, og Putin har sin hovedresidens og sit kontor i fæstningen.

Det er ikke første gang, at Jude Laws navn kan høres i forbindelse med Rusland.

Tilbage i 2021 var han én af flere end 70 kendte personer, der skrev under på et åbent brev til netop den russiske præsident.

I brevet opfordrede de Putin til at tillade, at den fængslede oppositionsleder Aleksej Navalnyj fik lægehjælp.

Blandt underskriverne var også Harry Potter-forfatter J.K. Rowling, tre nobelprismodtagere i litteratur Herta Müller, Louise Glück og Svetlana Aleksijevitj, den tyrkiske forfatter Orhan Pamuk og Abba-medlemmet Björn Ulvaeus.

- Vi beder Dem, hr. præsident, sikre, at Aleksej Navalnyj straks modtager den lægehjælp og pleje, han har brug for og har ret til ifølge russisk lov. Som en, der har svoret at følge loven, er De nødt til at gøre det, lød det i brevet.

Navalnyj, der var den mest fremtrædende russiske kritiker af præsident Vladimir Putin, døde i en sibirisk straffelejr i februar 2024. Han blev 47 år.

Hans stab og hustru mener, at det var en forgiftning med nervegiften novitjok, der var skyld i hans død.

I filmatiseringen "The Wizard of the Kremlin" får Jude Law blandt andre selskab af svenske Alicia Vikander, der spillede dronning Caroline Mathilde i Nikolaj Arcels historiske drama "En kongelig affære", og som i 2016 modtog en Oscar for sin præstation i filmen "Den danske pige".

Listen over filmens skuespillere er ikke komplet. Men filmdatabasen IMDb viser, at Jude Law også får selskab af skuespilleren Zach Galifianakis, kendt fra "Tømmermænd i Vegas".

Jude Law blev for alvor kendt som den flamboyante Dickie Greenleaf i filmen "The Talented Mr. Ripley" fra 1999.

Siden har han været med i en lang række film, herunder "The Aviator", "Kong Arthur: Legenden om sværdet" og flere film om Sherlock Holmes.

I "Enemy at the Gates" om krigen i Stalingrad under Anden Verdenskrig spillede han den russiske skarpskytte Vassili.

Han har også tidligere spillet over for Mads Mikkelsen i filmen "Fantastiske skabninger: Dumbledores hemmeligheder".

/ritzau/

København, 14/01/2025 - 12:05

Kong Frederik viser backstage-billeder fra sin første dag som regent

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

I et opslag på Instagram giver kong Frederik et indblik fra dagen, hvor han blev Danmarks nye monark.

Seriøsitet. Koncentration. Og et smil på læben.

Sådan beskriver kong Frederik momentet, hvor han gjorde sig klar til proklamationen for præcis et år siden, da han som kronprins overtog tronen fra dronning Margrethe og blev Danmarks nye monark.

I et opslag delt på kongehusets officielle Instagram-profil viser kong Frederik nu en stribe fotos fra dagen. Blandt andet ses han rette sin uniform til.

- At tage over for min mor uden samtidig at skulle sige farvel var og er et privilegium af de helt store, skriver kong Frederik i opslaget og fortsætter:

- Den 14. januar 2024 blev fra start til slut en følelsesladet og uforglemmelig dag.

Det satte han også ord på i sin første nytårstale 31. december 2024.

- Mange gør status nytårsaften. Hvad tager vi med fra året, der er gået, og hvad ser vi frem mod i året, der kommer? Jeg tager særligt én dag med mig. Den 14. januar, sagde kongen og fortsatte i næste åndedrag:

- Turen gennem Københavns gader til Christiansborg. Min mors sidste statsråd. Minutterne, inden dørene til balkonen gik op. En meget dyb indånding. Christiansborg Slotsplads. Menneskemængden foran mig. Min familie lige bag mig.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) havde proklameret tronskiftet på Christiansborg Slot, trådte den nye monark ud på balkonen. Herefter kom dronning Mary ud og derefter parrets fire børn, kronprins Christian, prinsesse Isabella og tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

- At træde frem og møde så meget støtte, glæde og kærlighed. At stå på balkonen sammen med Dronning Mary som Danmarks kongepar. At tage det hele til mig – eller i hvert fald forsøge – bevæget og overvældet. Det tager jeg med mig. Det tager vi med os. For altid. Tusind tak, lød det fra kong Frederik.

Han kan fejre etårsdag med folkelig opbakning. Otte ud af ti mener, at kong Frederik har gjort det godt i sit første kongeår. Det viser en Voxmeter-måling for Ritzau.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/01/2025 - 10:48

Norges dronning skal have pacemaker

Lise Aaserud/Ritzau Scanpix

Dronning Sonja oplevede i weekenden hjerteflimmer under en skitur og blev indlagt til observation.

Norges dronning Sonja skal på torsdag have indopereret en pacemaker efter problemer med hjerteflimmer.

Det oplyser det norske kongehus ifølge nyhedsbureauet NTB.

Den 87-årige dronning blev lørdag indlagt på et hospital i Lillehammer, efter at hun oplevede hjerteflimmer under en skitur.

Dronning Sonja blev udskrevet allerede søndag med normal hjerterytme, efter at hun havde været under observation i et døgn.

Der var tale om forkammerflimmer, lød det i weekenden fra det norske hof.

De hyppigste symptomer på forkammerflimmer er hjertebanken, åndenød og uro i brystkassen. Mere sjældent ses det, at personen bliver svimmel, får en trykkende fornemmelse i brystet eller besvimer.

Da dronningen forlod hospitalet, forlød det, at situationen ikke ansås for at være alvorlig.

Alligevel skal dronning Sonja nu gennemgå en operation på torsdag på Rikshospitalet i Oslo. Allerede onsdag skal hun indlægges.

- Dronningen skal herefter blive på sygehuset i to dage, skriver hoffet.

Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, har hurtigt reageret på nyheden fra hoffet.

- Jeg ønsker dronning Sonja held og lykke med operationen, og jeg håber, at hun kommer hurtigt på benene igen, siger Jonas Gahr Støre ifølge NTB.

I marts sidste år fik også dronningens mand, kong Harald, indopereret en pacemaker.

Han blev syg under en ferie i Malaysia og transporteret til Norge, hvor han gennemgik en operation.

Kong Harald har siddet på tronen i Norge siden 1991. Han og dronning Sonja har to børn, kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 14/01/2025 - 09:12

Disse tendenser vil præge investeringsåret 2025

Thomas Banneyer/Ritzau Scanpix

USA har valgt ny præsident, og Europa kan måske se ind i lysere tider. Chefstrateg giver sine bud på investeringstrends i 2025.

Der er ingen tvivl om, at vi er gået ind et særdeles spændende år, når vi kigger mod investeringsverdenen.

Sådan lyder den klare melding fra Frank Øland, der som chefstrateg i Danske Bank blandt andet arbejder med investeringsstrategier.

Her kommer han med sine bud på, hvilke tendenser der vil præge 2025.

1) Hvad siger Trump?

At det bliver et spændende investeringsår, skyldes ikke mindst, at Donald Trump har vundet præsidentvalget i USA, forklarer Frank Øland.

- Vi kommer til at se et marked, der kommer til at have nogle kraftige udsving.

- Han har udtalt sig om Grønland. Det betyder måske ikke så meget for aktiemarkedet, men det kan også komme til at handle om andre ting - som told på europæiske varer. Og her vil vi holde øje med, hvordan markedet reagerer, siger han, med henvisning til at Trump har udtrykt stor interesse i amerikansk kontrol af Grønland.

Chefstrategen forudser samtidig, at øjnene primært vil være rettet mod USA, når der skal investeres.

Det skyldes blandt andet, at landet med Donald Trump får en erhvervsvenlig præsident, som under præsidentvalgkampen havde deregulering og en lavere selskabsskat som et par af sine valgløfter.

Investeringsmæssigt er det med til at gøre USA særligt interessant, forklarer Frank Øland.

2) Europæisk comeback.

Mens der er en enorm interesse for det amerikanske aktiemarked, har det set mere trist ud for Europa. Men 2025 kan blive året, hvor de internationale investorer i højere grad kigger mod kontinentet, siger chefstrategen.

Den dalende interesse for det europæiske marked skyldes blandt andet, at det kinesiske marked har klaret sig dårligt. Det smitter af på Europa, fordi vi har en stor samhandel med landet, forklarer han.

Derudover har krigen i Ukraine givet usikkerhed omkring europæiske investeringer.

- Hvis der kan komme en fredsaftale i Ukraine, energipriserne kan komme lidt ned, og man kan komme i gang med at genopbygge landet, kan der komme en mere positiv investorstemning omkring Europa, siger Frank Øland.

Han forklarer samtidig, at den europæiske industri, herunder særligt bilfabrikker, har haft det svært.

Derfor vil en bedring i industrien også gavne det europæiske investeringsmarked, forklarer Frank Øland.

3) AI og klimatilpasning.

Når det handler om, hvor investorerne lægger deres penge, kigger chefstrategen blandt andet på kunstig intelligens - også kendt som AI.

- I 2024 skulle man bare investere i Nvidia (amerikansk chipgigant, red.), og så var man med på AI-bølgen.

- I år kan der komme nye markedsmuligheder, hvor man breder investeringerne ud og kigger på, hvilke virksomheder der formår at bruge AI til eksempelvis at reducere deres omkostninger og få nogle konkurrencefordele, siger Frank Øland.

Han forudser også, at investeringer, der har at gøre med klimaet, bliver en af de største trends - ikke bare i 2025, men også i de kommende år.

Der kommer især fokus på virksomheder, som kan komme med mulige løsninger på, hvordan vi indretter os efter det nye klima, siger chefstrategen.

- Det kommer både til at handle om, hvordan vi kan få omstillet til grøn energi, og i stigende grad hvordan vi tilpasser os et varmere klima.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 14/01/2025 - 08:00

FAKTA: Mere investering i forsvar

* Uanset om der i 2025 laves en fredsaftale for Ukraine eller ej, forventes det, at lande rundt omkring i verden vil fortsætte med at opruste.

* Derfor er forventningen, at der kommer yderligere investeringer i forsvar og herunder særligt virksomheder, der fremstiller våben. 

* Da krig ikke alene foregår ude ved frontlinjen, vil datasikkerhed formentlig også blive et tema i investeringsverdenen. 

Kilde: chefstrateg i Danske Bank Frank Øland.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek