Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 14/03/2025 - 22:24

Anders Lund Madsen: Vi har 50 dyrearter derhjemme

Anders Lund Madsens søn har delt sin kærlighed til sine 177 kæledyr i TV 2-serien "Modig og havfruen". Siden er mange flere flyttet ind hos familien.

Liv Latricia Habel/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Det var ikke den kendte journalist og tv-vært Anders Lund Madsen, der var nomineret til Tvprisen 2025, men derimod hans søn Modig og hustruen Karin Prehst Lund Madsen.

Sammen har mor og søn nemlig lavet TV 2-serien "Modig og havfruen", som var med i opløbet om prisen som Bedste Børneprogram.

- Jeg er stolt, meget stolt. Og ængstelig. For kan man peake for hurtigt?, lyder det fra Anders Lund Madsen.

- Jeg var selv med i en film, da jeg var 13 år, og der peakede jeg nok. Modig er 12 år nu. Men Modig er skabt til storhed. Jeg er meget lidt bekymret for ham.

Anders Lund Madsen og Karin Prehst Lund Madsens fem børn er opkaldt efter stærke karaktertræk: foruden Modig har de også sønnen Stærkodder og døtrene Fri, Vild og lille Viis, som lige er fyldt et år.

Familien består også af Anders Lund Madsens tre voksne børn fra hans første ægteskab og af alle familiens dyr, som spiller en stor rolle i "Modig og havfruen".

I programmet deler Modig nemlig sin kærlighed til alle sine 177 kæledyr, som omfatter alt fra græshopper til slanger og katte.

Og siden sidste afsnit strøg over skærmen, er endnu flere dyr blevet en del af familien Lund Madsen.

- Jeg tror, vi er oppe på 50 forskellige arter, fortæller Modig, inden hans mor fortsætter:

- Der er andre børn, der spørger, hvorfor han får lov til at få så mange dyr. Men vi har svært ved at sige nej, og Modig er supergod til at passe dem, siger en stolt Karin Prehst Lund Madsen.

Et dyr må Modig dog ikke få for sin far: kakerlakker.

- Der har jeg sat foden ned - jeg kan simpelthen ikke have dem!, lyder det fra Anders Lund Madsen.

- Vi har haft kakerlakker, hvæsende kakerlakker, men de er gudskelov ude igen!

/ritzau/

Basel, 14/05/2025 - 06:00

DR skruer op for sociale medier i jagten på Eurovision-stemmer

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Danmark har ikke stået i en Eurovision-finale siden 2019. Det har fået DR til at ændre sin strategi.

Engang udspillede Eurovision sig udelukkende på scenen. Men de seneste år er de sociale medier virkelig kommet i spil for at skabe opmærksomhed omkring artisterne.

Det har DR nu også for alvor skruet op for i år, fortæller grandprixboss Erik Struve Hansen.

- Vi har ikke gjort nok de andre år, så det har været et indsatsområde, som vi kommer til at arbejde videre med næste år, uanset om vi går videre til Eurovision-finalen eller ej, fordi det har vist sig at være enormt effektivt, synes jeg.

- Men det kræver jo også den rigtige hovedperson, som har det i sig og er dygtig til det, og det er Sissal. Hun har funny bones og er sjov, siger Erik Struve Hansen om årets danske Eurovision-håb.

Sissal deler både backstagebilleder, interaktioner med de andre deltagere og smagsprøver fra sin Eurovision-sang, "Hallucination".

DR har været med til at guide Sissal. Men det kommer simpelthen så naturligt til hende, indskyder Erik Struve Hansen.

- Hun kan slet ikke lade være, siger han.

Det samme istemmer hovedpersonen selv.

- Det har ikke været presset på den måde, at jeg føler, at jeg skal. Men jeg føler, at det er nødvendigt, siger Sissal og fortsætter:

- Det ved jeg, at det er, fordi jeg kender de sociale medier, og fordi jeg har fulgt med i Eurovision, inden jeg selv kom med i det.

Det er tydeligt, at de lande, der er favoritter i konkurrencen, får mere omtale, bemærker hun, og derfor må hun gøre sig selv bemærket.

- Jeg har fokuseret meget på de sociale medier og har været på overarbejde af samme årsag. Men det er også en stor del af, at jeg er blevet en stor fanfavorit, siger den færøskfødte sanger.

Hvis man skal sammenligne indsatsen med en valgkamp, kører Sissal en god en, lyder vurderingen fra journalist Ole Tøpholm, der i mange år har kommenteret Eurovision for DR.

- Hun er meget likeable hos de andre deltagere. Og det er jo ikke en valgkamp, som hr. og fru Georgien bemærker, når de skal stemme. Men det er bare et godt udgangspunkt, siger Ole Tøpholm og uddyber:

- Det giver bare lige det ekstra skud energi og selvtillid, når deltagerne føler sig hjemme, trygge og elskede. Så det giver ikke i sig selv ekstra point. Men når man lægger alting sammen, skulle det gerne give et eller andet.

37 lande stiller op i årets internationale melodigrandprix, så finalefeltet findes over to semifinaler.

Her er det udelukkende seerne, som bestemmer, hvem der går videre til den grande finale lørdag, og hvem der må forlade Basel i Schweiz uden muligheden for en sejr.

I den endelige finale har fagjuryen dog halvdelen at skulle have sagt i bedømmelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/05/2025 - 03:58

Diddys ekskæreste: Han kontrollerede alt i mit liv

"Diddy" kontrollerede alt i ekskærestes liv, fortæller hun i retten, hvor hun sætter ord på overvågningsvideo.

I en voldsom overvågningsvideo, der blev delt sidste år, var Sean "Diddy" Combs' ekskæreste Casandra Ventura på vej væk fra et "freak off", hvor formålet var at tilfredsstille Comb seksuelt.

Det fortæller hun selv i retten, hvor den amerikanske rapper og producer er under tiltale for blandt andet tvungen prostitution, tvangsarbejde, kidnapning, brandstiftelse, bestikkelse og hindring af retsvæsenets arbejde.

Det skriver NBC News, som er til stede i retten tirsdag.

Videoen blev delt sidste år af CNN og viser Combs overfalde Ventura på et hotel i Los Angeles i 2016. Den bliver vist for juryen i retten tirsdag.

Her bliver Ventura væltet omkuld af Combs, som kommer ud iført et håndklæde. I videoen vælter han hende omkuld.

- Jeg valgte at forlade stedet, siger hun.

- Jeg gik ud, og Sean (Combs, red.) fulgte efter mig ud på gangen. Han greb fat i mig, skubbede mig ned på jorden, sparkede mig og slæbte mig tilbage til værelset og tog mine ting, siger hun i retten.

Combs har senere undskyldt sin opførsel i videoen.

Anklager Emily Johnson beskrev under sine indledende udtalelser mandag Combs som en mand, der lokker kvinder ind i romantiske forhold for herefter at tvinge dem til at deltage i flere dages sexfester med stoffer.

Ifølge Johnson optog Combs videoer fra festerne, som han bagefter brugte til afpresning.

Hvis kvinderne modsatte sig, overfaldt den amerikanske rapper dem, lød det.

Det samme var tilfældet for Ventura, fortæller hun selv i retten.

Hun græder flere gange under sin vidneforklaring.

Ventura, der går under kunstnernavnet Cassie, fortæller, at hun var 19, da hun mødte Combs.

Bad Boy Records, der er Combs' pladeselskab, skrev kontrakt med Ventura med en aftale om at lave 10 albums.

Hun fortæller, at Combs kontrollerede hendes liv på det tidspunkt, herunder hendes "karriere, sex, alt".

I stedet for hendes karriere som sanger blev det et "job" at udleve hans seksuelle fantasier under "freak offs", siger hun.

Hun var med til at udleve hans seksuelle fantasier, som blandt andet involverede sexarbejdere.

Hun fortæller, at hun var 22 år, da hun første gang blev introduceret for "freak offs" af Combs.

- På det tidspunkt følte jeg, at jeg ikke havde noget valg, og jeg vidste ikke, hvad et "nej" kunne føre til.

Han var "ofte" voldelig over for hende i løbet af deres 10 år lange forhold, lyder det.

- Hvis jeg lavede en forkert grimasse, ville jeg pludselig blive slået i ansigtet. Han sagde: "Pas på, hvad du siger", siger hun.

Combs nægter sig skyldig i alle anklager. Hans advokater siger, at den seksuelle aktivitet, som anklagerne beskriver, var baseret på samtykke.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/05/2025 - 10:00

FAKTA: En kræsen svamp

* Meldug er yderst vækstspecifik. Det vil sige, at det er en særlig form for meldug, der rammer æbletræer, og en anden form, der rammer for eksempel roser.

* Æblemeldug kan derfor ikke sprede sig til roser, og rosenmeldug kan ikke sprede sig til æbletræer.

* Meldug er kun i stand til at leve på levende planter og kan ikke som andre svampe vokse på eksempelvis dødt plantevæv.

* Varmt og tørt vejr stimulerer svampens dannelse af sporer og spredningen af dem. Der skal dog en høj luftfugtighed til, før sporerne er i stand til at spire.

Kilde: Magnus Gammelgaard Nielsen, der er gartner og under navnet Plantedoktoren formidler viden om havens skadedyr og plantesygdomme.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/05/2025 - 10:00

Brems svampesygdommenes hærgen i haven

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Du kan forhindre svampeangreb i at udvikle sig ved at finde havesaksen frem fra skuret netop nu, fortæller gartner med speciale i plantesygdomme.

Forårets tørre vejr gør det svært for svampesygdommene at trives i haven, men du kan godt støde på dem alligevel. Særligt, hvis du har æbletræer.

Det fortæller Magnus Gammelgaard Nielsen, der er gartner og under navnet Plantedoktoren formidler viden om havens skadedyr og plantesygdomme.

- Meldug er en svamp, der overvintrer i grene og knopper, og de kan nu ses på æbletræernes skud som nogle små hvide spidser, siger han og råder til, at du finder havesaksen frem, hvis du spotter den mælkehvide svamp.

- Klip de ramte skud af. På den måde undgår du, at svampesporerne fra meldugsvampen spreder sig. Frugtavlerne går i øjeblikket rundt og laver netop disse beskæringer.

Hvis melduggen får frit spil til at udvikle sig, vil du senere på sommeren se mange flere blade og skud med hvide belægninger.

Sygdommen hæmmer væksten i æbletræet, og de frugter, der gror frem, udvikler en ru overflade, der kaldes for skrub.

- Når meldugsvampesporerne lander og spirer på æblerne, ødelægger de overhuden på æblerne, forklarer Magnus Gammelgaard Nielsen.

Et andet sted i haven, hvor svampesygdommene har det med at slå ned, er i rosenbedet. Roserne kan som æbletræerne blive ramt af meldug, men også sygdommen stråleplet er udbredt.

Stråleplet viser sig som sorte pletter på bladene. Og her gælder samme råd som med æbletræerne: Fjern de ramte blade, så svampen ikke smitter videre.

Ifølge Magnus Gammelgaard Nielsen tegner det dog ikke til at blive et slemt år for roserne, fordi foråret indtil videre har været meget tørt.

Han understreger samtidig, at den bedste måde at undgå svampebefængte roser er ved at udvælge nogle sorter, der er modstandsdygtige over for sygdommene.

Derudover spiller det en væsentlig rolle, hvor rosenbedene er placeret i haven.

- Roser skal stå i fuld sol. På den måde bliver bladene tørret hurtigt, når det har regnet, og det gør det sværere for svampesygdomme at etablere sig i planterne, fordi svampesporerne trives i et fugtigt miljø, fortæller Magnus Gammelgaard Nielsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek