Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/07/2025 - 08:00

Johnny Hansen: Jeg prøver at leve i nuet

Årligt tilbagelægger Johnny Hansen 100.000 kilometer på landets - og livets - landeveje. Men nu fylder han 60 år og er begyndt at stoppe op.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Johnny Hansen spiller i snit mellem 150 og 180 koncerter om året.

Men præcis 25. juli i år holder han fri.

Her fylder den kendte Kandis-stjerne 60 år.

- Jeg står i et fantastisk sted i livet. Jeg har en dejlig familie, en dejlig kone og nogle dejlige børn. Jeg er blevet morfar for tredje gang, og jeg har stadig mine forældre og mine svigerforældre, siger musikeren og fortsætter:

- Jeg prøver at leve i nuet. Men man kommer til at tænke lidt anderledes, når man bliver 60. Så jeg er faktisk begyndt at prøve at se, om jeg kan skære lidt ned. Men ikke på musikken. Økonomisk kunne jeg bare sige nej. Jeg behøver det ikke. Men det er stadigvæk lysten, der driver det. Den gamle drengedrøm.

Johnny Hansen er født i og formet af Thy.

Han er egentlig uddannet elektriker og siden elinstallatør. Det har dog altid været musikken, som har fået ham i stødet. Men hans mor mente, at man skulle være fornuftig - sådan som man er i Nordjylland - og få sig en uddannelse.

Også selv om hun selv er gift med en musiker - Johnny Hansens far, der er frontmand i Bjørn & Okay.

- Han startede med at skrive musik, en måned før jeg blev født, så det har altid været musikken, der har banket i mit hjerte, og så har jeg ligesom fulgt ham, fortæller Johnny Hansen.

Da Johnny Hansen var ti år gammel, var han med sin far i studiet første gang.

Samme år fik han sin første guitar, som ikke har sluppet hans hænder siden.

Som 18-årig blev han en del af bandet Airport, som fløj fra scene til scene hver weekend, mens hverdagen stadig centrerede sig om vekselstrøm og varmeafledning.

- Jeg skulle gerne have fri lidt før om fredagen, så jeg kunne nå at komme med i orkesterbilen fra hovedvejen i Hurup for at spille i Kolding, Aabenraa, Køge eller Roskilde i weekenden, fortæller Johnny Hansen.

- Søndag morgen pakkede vi udstyret sammen og kørte tilbage til Thy igen. Så var vi hjemme søndag formiddag og sov resten af dagen. Mandag morgen mødte jeg ind som lærling igen.

Igennem Airport fik Johnny Hansen nye musikalske makkere, og sammen dannede de Kandis, der debuterede til et enkebal på Hotel Phønix i Thisted i 1989.

Året efter udgav de deres første album, som hurtigt blev fulgt op af flere. Samtidig vendte dansktoppen tilbage, og Johnny Hansen trak stikket som elektriker, da rampelyset for alvor ramte bandet.

I 1993 kom Kandis' gennembrud med nummeret "En lille ring af guld".

- Vi gik fra at være et jysk fænomen til at blive et landskendt band. Men jeg skal hilse og sige, at ingenting kommer af sig selv, siger Johnny Hansen.

- Vi har arbejdet megahårdt. Men det har været en fantastisk rejse, og jeg ville gøre det hele igen.

I begyndelsen slæbte de selv alt deres gear. Det blev pakket ind i en lille kassebil, som kørte land og rige rundt, for at de kunne optræde, hvor end de kunne komme til. I forsamlingshuse, på kroer, til private fester.

Når Kandis havde lavet et nyt album, kørte de rundt til 55 radiostationer. De begyndte på DR og sluttede på de allermindste lokalstationer.

Det bragte dem ind på større og større scener, og publikum voksede sig til en dedikeret fanskare.

De blev skildret i dokumentaren "Kandis for livet" fra 2021.

Her beskriver flere fans Kandis som psykologer.

Et ordsprog lyder, at musikken er følelsernes sprog, og det gælder også for Johnny Hansen selv.

- Jeg har været vant til i mange, mange år at gå med tingene oppe i hovedet, hvor min kone er vant til at tale meget om det, siger Johnny Hansen.

- Men det er nok også et Thy-fænomen. Vi er ikke så gode til at sætte ord på tingene. Men jeg har skrevet følelsesladede sange også.

"Hotel Himmel" og "Det gør ondt" skrev han, da hans daværende hustru tog sit eget liv.

"Flyv prinsesse" skrev han, da deres døtre blev konfirmeret og rent rituelt trådte ind i de voksnes rækker.

"Du betyder mere, end du tror" skrev han til sin hustru, Gitte, da hun fyldte 40.

Det var også musikken, der bragte dem sammen.

Kandis optrådte på et kræmmermarked, og fra scenen spottede dansktopstjernen Gitte midt i mængden. Han pegede på hende og på to andre kvinder i pausen: "Dig, dig og dig med om backstage".

Gitte nægtede og tænkte, at han da godt nok var popsmart.

Men kort efter kom de i kontakt på Facebook og udvekslede numre. Gitte besøgte ham efterfølgende, og seks måneder senere flyttede hun ind.

Sammen fik de i sommeren 2012 sønnen Nicklas.

Da Nicklas lige var blevet født, vuggede Johnny Hansen ham en aften, sønnike ikke kunne sove. Stroferne ramte ham: "Natten er stille. Natten er varm. Du ligger så lille her på min arm. Hele huset sover. Der er kun dig og mig. Jeg sværger og lover, at jeg vil altid være her for dig".

Er der noget, der banker stærkere i Johnny Hansen end musikken, er det hans familie.

- Den største drøm, jeg har, er, at jeg får et godt og langt liv sammen med dem. Og at helbredet holder, siger Johnny Hansen.

- Man kommer til at tænke anderledes, når man bliver 60 år. En gang imellem strejfer tanken, at der også er en udløbsdato. Jeg prøver ikke at lade mig mærke af det, men det kan ikke undgås, når man mister en skolekammerat, og når nogle af ens venner bliver ramt af sygdom.

- Det var især hårdt at miste vores bassist, Jørgen, for to år siden. At se et menneske visne helt hen på et år … Det var grimt.

Johnny Hansen vil gerne holde sygdom stangen og har de seneste år været igennem en livsstilsomlægning.

Det er slut med at svinge forbi tanken og købe to franske hotdogs med på vejen. Det erkendte han efter et år, hvor han havde givet over 200 koncerter og konstant var på farten.

- Da jeg kom op på 125 kilo, tænkte jeg: "Nu skal der eddermame ske et eller andet!". Og så gik jeg i gang, fortæller han.

Johnny Hansen deltog også i TV 2-programmet "Junkfood-eksperimentet", hvor han i tre uger kun fortærede burgere og pomfritter. Allerede inden eksperimentets start var professor og læge Bente Klarlund, der var tilknyttet programmet som ekspert, bekymret for Johnny Hansen.

Han havde prædiabetes, og lægerne konstaterede, at han lider af søvnapnø. En tilstand, hvor søvnen forstyrres af gentagne anfald af kvælning.

I Johnny Hansens tilfælde helt op til 74 gange i timen i op til 52 sekunder ad gangen.

- Min kone havde godt sagt til mig, at jeg snorker … Så nu sover jeg med en maske, der hjælper mig med at trække vejret, siger Johnny Hansen og fortsætter:

- Jeg sover bedre, og så får man mere energi og mere overskud til at tage de rigtige valg. Jeg har fået livet tilbage, efter at jeg har fået den maskine!

Johnny Hansen og Bente Klarlund har siden slået sig sammen i håbet om at nå ud til endnu flere. De har udgivet bogen "Kandiskuren forever" og er ved optage et nyt TV 2-program, hvor flere Kandis-fans skal følge Kandiskuren.

Johnny Hansen håber en dag at smide blodtryksmedicinen og medicinen mod forhøjet kolesteroltal - og måske endda slippe for søvnapnømaskinen.

Sammen deler Johnny Hansen og Bente Klarlund titlen som Årets Sundhedsdebattør 2025, som Danske Regioner kårede dem til tidligere på sommeren.

En hæder, Johnny Hansen kan sætte ved siden af Kandis' Danish Music Awards-statuetter og 56 guld- og platinplader.

Johnny Hansen og Kandis er netop ved at indspille bandets 23. studiealbum - med sange skrevet og produceret af Chief 1 og Andreas Odbjerg - samtidig med at sommersæsonen er i fuld sving.

De seneste år er Kandis også blevet booket på en stribe festivaler. I 2023 optrådte de i et fyldt telt på Smukfest. Her var også mange unge blandt publikum.

Johnny Hansen tilskriver det dokumentaren, der gjorde Kandis cool.

Nu er også den tredje generation til Kandis' koncerter.

Om det bliver til en fjerde, taler bandet meget om.

- Egentlig drømmer vi bare om at blive ved. Det er det her, vi gerne vil - og det er nok også det eneste, vi kan, lyder det fra Johnny Hansen.

- Om vinteren, når min kone, begynder at tænde stearinlysene og lave mad, tænker jeg da, indrømmet, en gang imellem: "Ah, det kunne også være hyggeligt at åbne en flaske rødvin og sidde hjemme i sofaen og se en film".

- Men når jeg først kommer ned i bilen, og vi begynder at byde ind med nogle sjove ting hver især i bandet, kommer humøret lige så stille tilbage igen. Vi griner og hygger og snakker. Stadigvæk efter alle de år. Og når man så ser over tusind forventningsfulde mennesker, der er klar på fest, kan man kun være glad.

Johnny Hansen har da også droslet ned - ned for forretningsmanden.

Han har afhændet sit leasingselskab, mens hans hustru har overtaget nogle af hans ejendomsinvesteringer.

Men musikken har han ikke skruet ned for.

Årligt tilbagelægger Johnny Hansen 100.000 kilometer på landets landeveje.

- Til september har jeg kørt turen fra Hurup ned over Struer og Holstebro i 42 år. Jeg kender hvert et sving på vejen. Det håber jeg ikke stopper, for det er det, jeg har drømt om, siden jeg var lille dreng og sad på nogle transportkasser og så min far spille musik.

Uanset hvor han kører hen, finder han altid hjem til Thy igen.

/ritzau/

København, 25/07/2025 - 16:05

Danske stjerner i opråb: Vi har en pligt over for Gazas folk

Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Over 1000 musikere kræver dansk handling i Gazakrigen. Medunderskriverne Ole Kibsgaard og Kira Skov fortæller, hvorfor de stempler ind i debatten.

Det har intet med politik at gøre, når over 1000 musikere i et åbent brev kræver, at den danske regering skal gøre mere for at stoppe krigen i Gaza.

Sådan lyder det samstemmende fra de to medunderskrivere sangerinden Kira Skov og multiinstrumentalisten og musikproduceren Ole Kibsgaard.

- Den her konflikt har jo stået på i over 100 år, og for mig at se handler det ikke længere om politik. Det handler om vores medmenneskelighed. Vi er vidner til krigsforbrydelser uden at reagere, siger Kira Skov og tilføjer:

- Jeg appellerer ikke til den her sag på et politisk plan, jeg gør det på et humanitært plan. Jeg ser de her mennesker, der har mistet alt, og det har vi pligt til at forholde os til.

Hun retter sammen med blandt andre sangerne Mø og Michael Falch henvendelse til statsminister Mette Frederiksen, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen samt Folketinget i et åbent brev, der er blevet bragt på forsiden af Information fredag.

Heri stiller musikfolkene fem krav. De kræver blandt andet, at Palæstina skal anerkendes som stat, at al våbenhandel med Israel skal stoppes, og at Gazas sårede befolkning skal bydes velkommen i Danmark.

Med brevet tilslutter en stor del af musikbranchen sig de 200 forfattere og de 600 filmfolk, der i Politiken har stillet lignende krav.

Og ligesom Kira Skov er også Ole Kibsgaard fortvivlet over situationen i Gaza.

- Jeg ved godt, at det at 1000 danske musikere skriver under på et brev ikke er noget, der holder hverken den israelske eller danske regering vågen om natten, men al protest skal starte et sted. Det er måske en dråbe i havet, men jeg føler, at jeg har en pligt til at sige fra, og det gør jeg ud fra min egen retfærdighedssans, siger han.

- Jeg føler et ansvar for de uskyldige mennesker, der tilfældigvis er født et sted, hvor de pludselig står midt i en krig. Og hvis ikke vi privilegerede mennesker i Danmark skulle råbe stop over for de uhyrligheder, der foregår, hvem skulle så?

Den danske multiinstrumentalist understreger, at han er et meget "upolitisk" menneske, og at han reagerer, fordi han ikke ville kunne se sig selv i øjnene, hvis han undlod at sige fra over for den historie, der er ved at blive skrevet.

De to musikere har valgt at skrive under på brevet, fordi de mener, at der er behov for, at så mange som muligt går ind i debatten.

Det er på trods af, at det kan have konsekvenser, når man blander sig i så betændt en debat, som krigen i Gaza er en del af.

- Jeg bliver tillagt alle mulige holdninger, som jeg ikke har. Jeg er for eksempel blevet kaldt en Hamas-syg, antisemitisk homofob. Og det er jeg på ingen måde. Jeg lægger på det kraftigste afstand til den terrorhandling, der blev udført 7. oktober af Hamas, men det legitimerer ikke alt det, der efterfølgende er sket, siger sangerinden Kira Skov.

Ole Kibsgaard frygter ikke de potentielle konsekvenser, det kan udløse, at han har skrevet under på brevet.

- Hvis der er nogen, der ikke vil hyre mig, fordi jeg synes, at det er frygteligt, at uskyldige kvinder og børn sulter og tørster ihjel, så har jeg alligevel ikke brug for at spille det sted, men det tror jeg ikke, at der er, siger han og tilføjer:

- Jeg tror, at det, jeg skriver under på, og det, som jeg taler for, er almindelig medmenneskelig fornuft.

FN-organisationer advarer i øjeblikket om udbredt sult i Gaza, og senest onsdag opfordrede over 100 organisationer i en fælles erklæring til våbenhvile, samt at Israel åbner grænserne, så tilstrækkelig med nødhjælp kan komme ind.

Ifølge de palæstinensiske sundhedsmyndigheder har over 59.000 palæstinensere mistet livet siden Hamas' angreb på Israel 7. oktober 2023, hvor 1219 israelere blev dræbt, og over 200 gidsler blev taget med til Gaza.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/07/2025 - 14:25

Efter over to årtier: Kendt radiovært rykker fra DR til Podimo

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Adam Holm forlader DR med kærlighed og gode minder. Han sender sidste afsnit af sit radioprogram i begyndelsen af august.

Efter mere end 20 år hos Danmarks Radio er det blevet tid til at prøve noget nyt for den garvede vært Adam Holm.

I hvert fald rykker han nu fra public service-stationen og over til konkurrenterne hos Podimo.

Her skal han lave ugentlige podcasts med historie som omdrejningspunkt.

Det skriver han ifølge Ekstra Bladet i et opslag på Facebook.

- Jeg forlader DR med kærlighed i sindet og gode minder. Det lyder sikkert patetisk, men jeg har været knejsende stolt og kisteglad for at tjene P1 og DR2, skriver han ifølge mediet og tilføjer:

- Jeg var først til sinds at afvise bejleren, sådan som jeg har gjort ved et par tidligere lejligheder med andre tilbud, men denne gang var der noget, som fristede ekstraordinært.

I øjeblikket kan man høre Adam Holms stemme, hvis man lytter til radioprogrammet "Kampen om historien". Han optræder for sidste gang som vært på programmet 5. august.

Tidligere har man blandt andet kunnet opleve ham som vært på DR 2-programmet "Deadline".

Men nu er det altså slut med DR, og Adam Holm fortæller, at det var Podimos indholdsansvarlige redaktør, Nikolaj Koppel, der i sidste ende overtalte ham til at give DR sin opsigelse efter over to årtier.

Han går i luften med sit nye historieprogram til betalingsmediet i det tidlige efterår, skriver han på Facebook.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 25/07/2025 - 08:00

FAKTA: Sådan retter du din forskudsopgørelse

* Hvis din løn ændrer sig, bør du huske at rette din forskudsopgørelse.

* Det gælder særligt, hvis din løn ændrer sig væsentligt. Du undgår på den måde at skulle betale en restskat, når året er gået.

* Hvis du ændrer din løn på forskudsopgørelsen i løbet af året, skal du altid udfylde både felt 201, 360, 361 og 366.

* Felterne 360, 361 og 366 finder du under "Oftest tilføjede felter". Her skal du vælge "Indkomst og betalt skat indtil ændring".

Kilde: Skattestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 25/07/2025 - 08:00

Mange får nyt job i august: Husk ferie, pension og forskudsopgørelse

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Hvis du skal starte i nyt job, er det vigtigt at sikre, at alle økonomiske forhold er i orden, så din økonomi også får en god start i den nye stilling.

August er traditionelt den måned, hvor flest danskere skifter job. De seneste år er over 90.000 personer startet i nyt job i august, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Et jobskift er ikke kun et karrierevalg. Det påvirker også din økonomi, så det er vigtigt at være opmærksom på flere praktiske forhold.

En af dem er den ferie, du allerede har optjent, fortæller Gitte Bak Bragenholt, som er faglig medarbejder i Den Offentlige Gruppe hos fagforbundet 3F:

- Når man skifter job, anbefaler vi, at man undersøger, hvor den hidtil optjente ferie er placeret, siger hun.

Samme opfordring kommer fra chefkonsulent i Ingeniørforeningen IDA Jacob Plenaa Thorngreen.

- Værdien af de optjente feriedage, som man ikke nåede at afholde hos sin tidligere arbejdsgiver, bliver overført til Feriekonto, så man kan bruge pengene til at holde ferie hos sin nye arbejdsgiver, indtil man optjener nye feriedage, siger han.

Det vil normalt fremgå af den sidste lønseddel, hvor mange dage det drejer sig om, tilføjer han.

Hvis du har feriepenge, der er blevet overført til Feriekonto, kan du se dem på hjemmesiden borger.dk/feriepenge ved at logge ind med MitID.

Hvis du får en bonus, bør du også være opmærksom på den.

- Man har ret til bonus i hele sin ansættelsesperiode. Nogle arbejdsgivere afregner med det samme, mens andre først udbetaler, når året er gjort op. Man bør tjekke, om beløbet ser fornuftigt ud, siger Jacob Plenaa Thorngreen.

Du kan eventuelt sammenligne din bonus med det, du har fået i tidligere år.

- Er man i tvivl om noget i forbindelse med bonus eller overførsel af ferie fra sin tidligere arbejdsgiver, kan man kontakte sin fagforening, siger han.

Gitte Bak Bragenholt anbefaler, at du altid tjekker dine lønsedler, da der kan forekomme fejl, selv om det sjældent sker med vilje, understreger hun.

Og det er særligt vigtigt at gennemgå den første lønseddel fra det nye job.

- Her kan man med fordel få hjælp af sin fagforening, hvis man er medlem. Medbring blot ansættelseskontrakt og lønsedlen, så kan fagforeningen vurdere, om alt ser korrekt ud, siger hun.

Hvis det nye arbejde har en anden løn, skal du huske at justere din forskudsopgørelse.

- Det er ens eget ansvar at opdatere den, så man betaler den korrekte skat i løbet af året og får udbetalt de penge, man har tjent, siger Gitte Bak Bragenholt.

Ud over skattemæssige forhold bør du også undersøge, hvilket pensionsselskab din nye arbejdsgiver benytter, da det kan være et andet end dit nuværende.

- Det er en god idé at informere det nye pensionsselskab, hvis du i forvejen har en pensionsopsparing, siger Gitte Bak Bragenholt og uddyber:

- Derudover er det vigtigt at kende vilkårene for begge ordninger, så du kan anmode om at bevare særlige fordele, hvis pensionerne skal lægges sammen.

Det samme gælder for eventuelle forsikringer, der er knyttet til en pensionsordning.

Ifølge Jacob Plenaa Thorngreen bør du interesse dig for, hvilke forsikringer du har gennem din pensionsordning, så du undgår at betale for forsikringer med samme dækning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek